Πέμπτη 10 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Επισημοποιήθηκε το ρήγμα

Ο Γ. Σουφλιάς χαρακτήρισε τον Μ. Εβερτ "μεταβατικό πρόεδρο" και αρνήθηκε να δεχτεί τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και να συμμετάσχει στο Πολιτικό Συμβούλιο

Επισημοποιήθηκε και τυπικά η ύπαρξη δύο πόλων μέσα στη ΝΔ μετά τη χτεσινή άρνηση του Γ. Σουφλιά να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε κομματικό όργανο και τη δήλωσή του ότι ο Μ. Εβερτ είναι ένας μεταβατικός πρόεδρος.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά τη συνάντηση του Γ. Σουφλιά με τον Μ. Εβερτ και σηματοδοτούν πλέον την παράλληλη πορεία που θα ακολουθούν η ομάδα"των τριών" και ο επανεκλεγείς πρόεδρος της ΝΔ, μέχρι το συνέδριο του κόμματος που θα γίνει πιθανότατα τον Απρίλη.

Η χτεσινή εξέλιξη αποτελεί ένα ακόμα χτύπημα στον Μ. Εβερτ, το δεύτερο μετά την επανεκλογή του, καθώς είχε προηγηθεί ο Κ. Καραμανλής που δήλωσε (με τη στήριξη του Γ. Κεφαλογιάννη) ότι και ο ίδιος θα διεκδικήσει την προεδρία στο συνέδριο. Προφανώς, φοβούμενος ο Μ. Εβερτ ένα πιθανό "άδειασμά του" και από τους μέχρι προχθές υποστηρικτές του έκανε τη γνωστή δήλωση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ότι τα περί μεταβατικότητας της προεδρίας του "είναι ανοησίες".

Ο Γ. Σουφλιάς σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΝΔείπε ότι με την εκλογή Εβερτ "επιλέχτηκε η λύση της μεταβατικής περιόδου και η προσφυγή στο Συνέδριο για οριστική λύση", αποστροφή που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με όσα διακηρύσσει ο Μ. Εβερτ και τα στελέχη, που τον ακολουθούν, περί μόνιμης λύσης που δόθηκε την περασμένη Παρασκευή.

Κάνοντας σαφές ο Γ. Σουφλιάς ότι θα επαναδιεκδικήσει την προεδρία στο συνέδριο, προειδοποίησε ότι σ' αυτό πρέπει "να εξασφαλιστεί η γνήσια, δημοκρατική και αντιπροσωπευτική έκφραση της λαϊκής βάσης με ανάδειξη νέων και με νωπή εντολή κομματικών οργάνων". Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μ. Εβερτ παρά το ότι δεσμεύτηκε για την πραγματοποίηση του συνεδρίου, εντούτοις αρνήθηκε να προχωρήσει σε εκλογή νέων κομματικών οργάνων, ισχυριζόμενος ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από το καταστατικό, το οποίο ορίζει ότι εκλογές γίνονται κάθε δύο χρόνια (οι προηγούμενες έγιναν τον περασμένο Απρίλη). Ετσι ο Μ. Εβερτ επιδιώκει να πάει σε ένα συνέδριο πλήρως ελεγχόμενο από τον ίδιο, αφού τα περιφερειακά όργανα είναι πιστά στη Ρηγίλλης.

Ο Γ. Σουφλιάς κάνοντας πιο σαφή την απόστασή του από την ηγεσία της Ρηγίλλης δήλωσε ότι δεν αποδέχεται τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και λόγω "μεταβατικότητας της κατάστασης" δε θα συμμετάσχει ούτε στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος.

Επίσημα από τη Ρηγίλλης δεν υπήρξε κανένα σχόλιο για τις δηλώσεις Σουφλιά και απλώς υπενθύμιζαν τη δήλωση Εβερτ ότι είναι "ανοησίες" τα όσα λέγονται για "μεταβατικότητα" της προεδρίας του.

Στο μεταξύ ο Α. Ανδριανόπουλος σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό "9.84" ανακοίνωσε ότι σε δύο περίπου βδομάδες θα έχει συγκροτηθεί η ομάδα πρωτοβουλίας της κίνησής του και σε τρεις ή τέσσερις μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μετεξέλιξής της σε κόμμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διχάζει τη ΝΔ η ονομασία της ΠΓΔΜ(1997-02-06 00:00:00.0)
Επικυρώθηκε η "συμφωνία κορυφής"(1997-01-15 00:00:00.0)
Σε προεκλογική τροχιά(1997-01-14 00:00:00.0)
Νέα περίοδος έντονης ρευστότητας(1996-10-05 00:00:00.0)
Θα συνεχιστεί το αδιέξοδο(1996-10-04 00:00:00.0)
Αύριο ο νέος πρόεδρος, τον Απρίλη το ξεκαθάρισμα(1996-10-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ