Πέμπτη 10 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ "ΝΕΑ ΤΑΞΗ"
Το σχέδιο νόμου "για τη στρατολογία"

Εξυπηρετεί πραγματικές ανάγκες;

Το νέο σχέδιο νόμου για τη στρατολογία, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Αύγουστο και εκκρεμεί για ψήφιση στη νέα Βουλή (και μάλιστα κατά προτεραιότητα, με βάση τις δηλώσεις του νέου υπουργού Εθνικής Αμυνας), αναμφίβολα δεν μπορεί κανείς να το εξετάσει μεμονωμένα.

Συνδέεται συνολικά (στα κύρια μέτρα που προωθεί) με το δόγμα και τον προσανατολισμό των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) στα πλαίσια της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης της χώρας, με την επικίνδυνη λογική του "ενιαίου αμυντικού χώρου" Ελλάδας - Κύπρου (στα πλαίσια του οποίου έγινε στρατιωτική άσκηση αυτές τις μέρες), καθώς και με το επικείμενο νομοσχέδιο για την "παλλαϊκή άμυνα", που βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας.

Το σύνολο αυτών των αλλαγών και αναπροσαρμογών δεν οδηγεί στην εξυπηρέτηση της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, όσο και αν αυτό επαγγέλλεται η κυβέρνηση, αλλά εξυπηρετεί την εναρμόνιση των ΕΔ στη συνολική αναδιάταξη των δυνάμεων και βάσεων του ΝΑΤΟ και την επέκταση των ορίων δράσης του, την ικανότητα και ετοιμότητά του να παρεμβαίνει άμεσα και δυναμικά στην ευρύτερη περιοχή για την τρομοκράτηση των λαών και το χτύπημα άμεσα και προοπτικά των λαϊκών αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων.

Η επέμβαση στον Περσικό,"ΙΡΑΚ", ο ΝΑΤΟικός στρατός κατοχής στη Βοσνία, με τη συμμετοχή και ελληνικών τμημάτων, οι απειλές άμεσων επεμβάσεων σε χώρες όπως το Ιράν κ.ά., είναι δείγματα της "νέας τάξης" και της πρακτικής της. Απαιτείται λοιπόν η συγκρότηση δυνάμεων ταχείας επέμβασης, με τη διάθεση και ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων, η εγκατάσταση ΝΑΤΟικών στρατηγείων, η διάθεση τρισεκατομμυρίων για εξοπλισμούς, η αύξηση του μισθοφορικού τμήματος (ήδη υπερβαίνει τις 15.000), η έμμεση ή άμεση στράτευση των γυναικών, που κυοφορείται στα πλαίσια της λεγόμενης "παλλαϊκής άμυνας", καθώς και η συμμετοχή σε πολλές ΝΑΤΟικές ασκήσεις με τη συμμετοχή βεβαίως της συμμάχου Τουρκίας, καθώς και άλλων ΝΑΤΟικών και μη χωρών.

Η κυβέρνηση και τα κόμματα, που αποδέχονται την ιμπεριαλιστική εξάρτηση, πιστεύουν και επιδιώκουν ότι μέσα απ' αυτην θα διασφαλίσουν την εδαφική ακεραιότητα και την εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών.

Ομως η πραγματικότητα είναι σκληρή. Οι διεκδικήσεις της τουρκικής κυρίαρχης τάξης εντείνονται. Γιατί λοιπόν επιμένουν αυτά τα κόμματα στην ίδια επικίνδυνη πολιτική; Στόχος της ολιγαρχίας, μέσ' απ' την αποδοχή και το βάθεμα της εξάρτησης από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τους Αμερικανούς, είναι η διεκδίκηση αυξημένου ρόλου στην περιοχή, με στόχο νέα κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο και στήριξη της εξουσίας της γι'αυτό επιμένουν.

Μέσο για την επίτευξη αυτού του στόχου απ' τη μια μεριά είναι να πειστεί ο λαός για τη στήριξη αυτής της πολιτικής, με την αναγόρευση του ταξικού συμφέροντος της αστικής τάξης σε εθνικό συμφέρον. Σ' αυτά τα πλαίσια κινούνται και οι διατάξεις του νομοσχεδίου.

Στο βηματισμό της εξάρτησης

Το νομοσχέδιο αναφέρεται σε μια σειρά ζητήματα, όμως το επίκεντρο του ενδιαφέροντός του βρίσκεται κυρίως στη θεσμοθέτηση της στράτευσης στα 18 και στο δραστικό περιορισμό των αναβολών λόγω σπουδών.

1. Στράτευση στα 18

Με κύριο επιχείρημα το δημογραφικό πρόβλημα, η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει αυτή την αντιδραστική ρύθμιση, που και παλιότερα είχε επιχειρηθεί χωρίς αποτέλεσμα, χάρη στην αντίσταση του λαού και της νεολαίας.

Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια έγινε στην πράξη μείωση της ηλικίας στράτευσης από τα 20 στα 19, αξιοποιώντας τη δυνατότητα απλής υπουργικής απόφασης που έδινε ο νόμος.

Το ίδιο θα γίνει και τώρα. Με μια απλή υπουργική απόφαση θα καλούνται οι νέοι για κατάταξη τη χρονιά που διανύουν το 18ο έτος. Κατευθείαν δηλαδή από τον λυκειάρχη στον συνταγματάρχη!

Η στράτευση στα 18 επιδιώκει την πιο εύκολη χειραγώγηση της νεολαίας από μικρότερη ηλικία και την υποταγή της μέσ' απ' το αυταρχικό - αντιδημοκρατικό καθεστώς που διέπει τις ΕΔ και παραμένει αλώβητο. Επιδιώκει τη δημιουργία όρων για υποταγμένες στη "νέα τάξη" συνειδήσεις, που "άνευ αντιλογίας" θα εκτελούν, αλλά και το χτύπημα του νεολαιίστικου κινήματος, αν μάλιστα συνδυαστεί και με τα δραστικά μέτρα περιορισμού των αναβολών που περιέχει το σχέδιο νόμου.

2. Για τη μείωση του χρόνου αναβολών λόγω σπουδών

Η μείωση τουλάχιστον κατά 1 έτος των αναβολών λόγω σπουδών σε φοιτητές και σπουδαστές, θα έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις που θα οδηγούν ως και στην εγκατάλειψη του υπολοίπου των σπουδών σε εργαζόμενους φοιτητές και σπουδαστές, μιας και αυτοί δε διαθέτουν τον ίδιο χρόνο με τους υπόλοιπους. Αν και η πείρα έχει δείξει ότι απαιτείται χρόνος διάρκειας αναβολής, τουλάχιστον ίσος με τα χρόνια σπουδών συν το μισό ακόμη για το σύνολο των κύριων σπουδών. Αυτό άλλωστε παίρνει υπόψη και η σχετική ρύθμιση που καθορίζει τη φοιτητική ιδιότητα για τον ανάλογο χρόνο. Αλλωστε, όποιος τελειώνει νωρίτερα, αυτομάτως στρατεύεται.

Ταυτόχρονα υπάρχει και μείωση του ορίου για τους υποψήφιους για τις πανελλαδικές εξετάσεις από το 21ο στο 20ό έτος.

Οι περικοπές των αναβολών απ' τη μια μεριά θα οδηγήσουν σε μεγάλα προβλήματα τους νέους, ενώ απ' την άλλη δε θα λύσουν ουσιαστικά κανένα πρόβλημα, γιατί ήδη το 84% των νέων στρατεύεται ως τα 25 και το 95% ως τα 29 χρόνια ("ΝΕΑ" 31.7.96).

Αν γίνει πράξη αυτό το μέτρο θα οδηγεί σε μεγάλο βαθμό τουλάχιστον στη διακοπή των σπουδών, ιδιαίτερα των πιο φτωχών νέων.

Αυτή την τάση δείχνουν και τα κίνητρα μειωμένης θητείας για όσους δεν κάνουν χρήση του δικαιώματος αναβολής, που περιέχονται στο νομοσχέδιο. Η μειωμένη θητεία δηλαδή, γίνεται δόλωμα για την αναβολή ή και εγκατάλειψη των σπουδών!

Ετσι δεν μπορούν να διεκδικήσουν την πατρότητα της πρότασής τους η ΟΝΝΕΔ και η ΝΕΑΝ, για στράτευση πριν τις σπουδές γιατί ήδη την καλλιεργεί και προωθεί το υπουργείο.

Στην ίδια κατεύθυνση περικοπών εντάσσεται και το όριο ηλικίας των 28 χρόνων, για όσους κάνουν μεταπτυχιακά ή ιατρική ειδικότητα και καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την εκπλήρωσή τους.

3. Για ορισμένα άλλα ζητήματα που βάζει το νομοσχέδιο

α) Για τους ανυπόταχτους

Το νομοσχέδιο κάνει προσπάθεια να λύσει το ως τώρα συσσωρευμένο πρόβλημα, όμως με τη λογική και υποχρέωση καταβολής υπέρογκων χρηματικών ποσών για την εξαγορά του υπόλοιπου από το χρόνο υποχρεωτικής εκπαίδευσης που καθορίζονται ανάλογα με την κατηγορία.

β) Για τους αντιρρησίες

Αντί για την καθιέρωση της κοινωνικής εναλλακτικής θητείας σε μεγαλύτερο χρόνο, το νομοσχέδιο επανέρχεται στην άοπλη θητεία σε χρόνο αυξημένο κατά το ήμισυ, που θα εκτελείται σε διοικητικές υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας σε περιοχές πλην Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

γ) Στο ίδιο νομοσχέδιο επαναβεβαιώνονται μια σειρά αναχρονισμοί που επικρατούν, όπως η επιμονή στη θεσμοθέτηση της παράτασης της θητείας μέσω της φυλάκισης, που ουσιαστικά τη μετατρέπει σε ποινή.

Επίσης κάνει προσπάθεια συνολικού περιορισμού των αδειών των στρατευμένων και αρνείται να καθιερώσει τις δωρεάν συγκοινωνίες για τις μετακινήσεις τους.

Χωρίς αμφιβολία πρόκειται στο σύνολό του για ένα αντιδραστικό νομοθέτημα, που θα αποβεί σε βάρος της νεολαίας. Η επίκληση του δημογραφικού προβλήματος δεν είναι επαρκής για να δικαιολογήσει τα κύρια μέτρα που προωθεί. Ας μην ξεχνάμε ότι το ζήτημα της στράτευσης στα 18 υπάρχει εδώ και πάνω από 10 χρόνια, τουλάχιστον, που υπήρχε σχετικά μικρότερο πρόβλημα. Ας μην ξεχνάμε ότι το πρόγραμμα και οι ανάγκες της "οροφής" των ΕΔ δεν καθορίζονταν εδώ, αλλά ήταν και είναι απαίτηση του ΝΑΤΟ, με βάση τους δικούς του σχεδιασμούς και συμφέροντα.

Επομένως η απάντηση στο ερώτημα "για τις ανάγκες σε έμψυχο υλικό", βρίσκεται στη χάραξη πολιτικής έξω από ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, που θα σχεδιάζει το στρατιωτικό δόγμα και τη διάταξη δυνάμεων με βάση τα συμφέροντα της ειρηνικής συμβίωσης των λαών, της εθνικής ανεξαρτησίας και ακεραιότητας της χώρας.

Η νεολαία πρέπει να αντισταθεί στο νέο νομοσχέδιο. Οι νέοι κομμουνιστές πρέπει άμεσα να πάρουν πρωτοβουλίες μέσ' απ' τους μαζικούς φορείς, στα σχολεία, στις σχολές και τα πανεπιστήμια, στα συνδικάτα, για να μην περάσει. Για ν' αποκαλύψουν τα κυβερνητικά σχέδια και τις πολιτικές δυνάμεις που τα στηρίζουν.

Να απαιτήσουν λύσεις στα προβλήματα της στρατευμένης νεολαίας. Για την κατάργηση των αντιδραστικών στρατιωτικών κανονισμών, για την κατοχύρωση των δημοκρατικών και συνταγματικών δικαιωμάτων της, για το χτύπημα του ρουσφετιού, που φθείρει τις νεανικές συνειδήσεις, για την αύξηση των δαπανών για τη διαβίωση, το "μισθό" και τη δωρεάν μετακίνηση των στρατευμένων. Για την άνευ όρων επιδότηση των απολυμένων νέων από το στρατό, που μένουν άνεργοι.

Να παλέψουν για δημοκρατία στο στρατό.

Να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των αγώνων και του αντιιμπεριαλιστικού προσανατολισμού του νεολαιίστικου κινήματος, δίπλα στο εργατικό λαϊκό κίνημα.

Γιάννης ΝΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ