Πέμπτη 10 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΥΧΤΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Με τα ρούχα της δουλιάς στη μάχη για μόρφωση

Το μήνυμα της αντεπίθεσης μαζί με την πρόσκληση για τη νεανική γιορτή της ΚΝΕ, που θα γίνει την Κυριακή στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, έφτασε χτες στα νυχτερινά σχολεία της Νέας Φιλαδέλφειας, όπου μέλη της ΚΝΕ πραγματοποίησαν εξόρμηση χτες το βράδυ.

Εργαζόμενοι, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων ξέρουν από πρώτο χέρι τι θα πει επίθεση στα δικαιώματα των νέων στην εργασία και τη μόρφωση. Κάποιοι από τους μαθητές που συναντήσαμε χτες φορούσαν ακόμα τη φόρμα της δουλιάς στο σχολείο, ενώ άλλοι ήταν φανερά καταβεβλημένοι στην προσπάθεια να συνδυάσουν μόρφωση και μεροκάματο. Ολοι όμως είχαν κάτι να πουν για τη σημερινή κατάσταση της νυχτερινής εκπαίδευσης, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο εργαζόμενος μαθητής, για την ανάγκη να βγουν στους δρόμους.

Δύσπιστος ως προς τις κατακτήσεις των μαθητών των νυχτερινών σχολείων φαίνεται ο Κώστας: "Αν πω στο αφεντικό "θα δουλέψω 6ωρο και τις δύο ώρες θα τις πάρεις από τον ΟΑΕΔ", θα μου πει τράβα παιδί μου να ψάξεις για δουλιά", λέει μεταξύ σοβαρού και αστείου. "Τα παιδιά που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Δε βρίσκουν κατανόηση από τους εργοδότες. Βλέπεις παιδιά να έρχονται σχολείο με μουτζουρωμένα ακόμα τα χέρια", εξηγεί η Εύη, εργαζόμενη στο δημόσιο. Εκείνη τη στιγμή, έρχεται ο Βαγγέλης για να την επιβεβαιώσει, φορώντας μια πορτοκαλί ολόσωμη φόρμα. Πλησιάζει το πηγαδάκι. Πέρσι πήρε κι αυτός μέρος στις κινητοποιήσεις των μαθητών των νυχτερινών σχολείων και διεκδίκησε, ανάμεσα σε άλλα, μαζί τους αναβολή στράτευσης πέντε χρόνια για τους μαθητές των νυχτερινών λυκείων, αν και ο ίδιος έχει υπηρετήσει τη θητεία του. "Δε θέλω να περάσουν οι άλλοι αυτά που πέρασα εγώ", λέει. "Αν δινόταν πέντε χρόνια αναβολή, εγώ δε θα ήμουν ακόμα στο σχολείο".

Η νεανική παρέα, όμως, έχει πολλά να πει και για την παιδεία γενικότερα. Ιδιαίτερα, τους προβληματίζει η καθιέρωση του Εθνικού Απολυτηρίου και της αλλαγής του τρόπου εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. "Πώς μπορεί να ανταποκριθεί σε τόσες απαιτήσεις ο μαθητής που όλη τη μέρα τρέχει;", αναρωτιέται η Εύη, επιβεβαιώνοντας ότι οι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση γίνεται γι' αυτούς μια σκληρή πραγματικότητα με την καθιέρωση του Εθνικού Απολυτηρίου.

"Η παιδεία γενικά νοσεί, αλλά πώς να περιμένεις να καταλάβουν τα προβλήματα, αφού αυτοί που βγάζουν τους νόμους βρίσκονται στην Ευρώπη;", λέει ο Μάνος ο οποίος δηλώνει απογοητευμένος από όλα, τελικά όμως παραδέχεται ότι η μόνη λύση είναι να βγεις στο δρόμο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να παρθούν μέτρα για τους νυχτερινούς μαθητές (2000-01-11 00:00:00.0)
Αγώνας για το δικαίωμα στη μόρφωση (1998-10-23 00:00:00.0)
Μαχητική διαδήλωση χτες (1998-02-06 00:00:00.0)
Στους δρόμους του αγώνα οι μαθητές (1997-10-03 00:00:00.0)
"Θα ανατρέψουμε τα σχέδιά τους" (1997-05-31 00:00:00.0)
"Θα ανατρέψουμε τα σχέδιά τους" (1997-05-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ