Τρίτη 11 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Να παρθούν μέτρα για τους νυχτερινούς μαθητές

Επίκαιρη Ερώτηση κατέθεσε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου

Οι νυχτερινοί μαθητές βγήκαν πολλές φορές στο δρόμο του αγώνα την περασμένη χρονιά
Οι νυχτερινοί μαθητές βγήκαν πολλές φορές στο δρόμο του αγώνα την περασμένη χρονιά
Τις βαριές συνέπειες των νόμων 2525/97 και 2640/98 που αντιμετωπίζουν και οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων επισημαίνει σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου.

«Κάτω από την πίεση των περσινών μαθητικών αγώνων, το ΥΠΕΠΘ εξαίρεσε από τις πανελλαδικές εξετάσεις της Β' τάξης Ενιαίου Λυκείου τους μαθητές της αντίστοιχης Γ' τάξης των Εσπερινών Γενικών και Τεχνικών Λυκείων», τονίζει ο κομμουνιστής βουλευτής σημειώνοντας ότι: «Οι μαθητές αυτοί στην πλειοψηφία τους συνέχισαν στη Δ' τάξη του Λυκείου, για να αντιμετωπίσουν φέτος συσσωρευμένες όλες τις βαριές συνέπειες των νόμων 2525/97 και 2640/98». Πιο συγκεκριμένα:

α. Οι μαθητές της περσινής Γ' τάξης των Γενικών Λυκείων καλούνται φέτος να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις σε 12 μαθήματα, προκειμένου να πάρουν το πολυπόθητο απολυτήριο του Λυκείου. Το γεγονός αυτό κάνει ορατό τον κίνδυνο μαζικής απόρριψης στις πανελλαδικού χαρακτήρα εξετάσεις των νυχτερινών μαθητών και εγκατάλειψης των Εσπερινών Λυκείων, με δεδομένο ότι οι μαθητές αυτοί αγωνίζονται και διεκδικούν γνώσεις και εφόδια για τη ζωή μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

β. Οσον αφορά τους μαθητές της 4ης τάξης των Εσπερινών ΤΕΛ, ανακαλύπτουν μετά την εγγραφή τους στα σχολεία ότι δε θα αποφοιτήσουν από Λύκεια αλλά από ΤΕΕ. Με υπουργικές εγκυκλίους και δηλώσεις θεωρούνται παράνομα όσα τμήματα δέσμης και άρα απολυτηρίου ήδη λειτούργησαν φέτος στην Αθήνα και απαγορεύεται η σύστασή τους σε άλλα Εσπερινά ΤΕΛ (Θεσσαλονίκη κλπ) κλείνοντας οριστικά το δρόμο για την απόκτηση απολυτήριου Λυκείου και απαγορεύοντας και τη συμμετοχή των φετινών αποφοίτων στις εξετάσεις για τα ΤΕΙ, σύμφωνα με τις ισχύουσες για τους απόφοιτους ΤΕΛ διατάξεις.

Για τα παραπάνω ο Σταύρος Παναγιώτου ρωτά τον υπουργό Παιδείας:

- Θα πάρει κάποια μέτρα για τους νυχτερινούς μαθητές, που είναι κυρίως εργαζόμενοι και παιδιά της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο Λύκειο και να διεκδικήσουν και την εισαγωγή τους στην επόμενη βαθμίδα;

- Θα προχωρήσει, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν, σε πανελλαδικές εξετάσεις στα Εσπερινά Γενικά Λύκεια και στην κατάργηση των τμημάτων απολυτηρίου στα Εσπερινά ΤΕΛ, υπηρετώντας «το γράμμα και το πνεύμα» των ταξικών φραγμών;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ