Τρίτη 11 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ ΛΥΚΕΙΩΝ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ
Την Παρασκευή το νέο αγωνιστικό «ραντεβού»

Στην Αθήνα οι μαθητές θα συναντηθούν στις 11 πμ στα  Προπύλαια, στον Πειραιά στην πλατεία Κοραή και  στη Θεσσαλονίκη στις 12 στο άγαλμα του Βενιζέλου

Από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των μαθητών τον περασμένο μήνα
Από τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των μαθητών τον περασμένο μήνα
Αγωνιστικά ξεκινά και το 2000. Οι μαθητές σε όλη τη χώρα συνεχίζουν το δίκαιο αγώνα τους για την κατάργηση των νόμων 2525/97 και 2640/98 της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, κόντρα στις προσπάθειες της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας να καταστείλει κάθε φωνή που συνεχίζει να παλεύει για το δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή.

Το νέο «ραντεβού» των μαθητών έχει ήδη δοθεί, με απόφαση της Πανελλαδικής Συνάντησης των Συντονιστικών Αγώνα Σχολείων από τον περασμένο Δεκέμβρη, την Παρασκευή 14 Γενάρη. Τη μέρα αυτή οι μαθητές κλείνουν τα σχολεία τους, απέχουν από τα μαθήματά τους και συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια που έχουν αποφασιστεί σε πολλές πόλεις της χώρας.

Στην Αθήνα οι μαθητές θα συναντηθούν στις 11 το πρωί στα Προπύλαια, ενώ την ίδια ώρα οι μαθητές του Πειραιά έχουν ραντεβού στην πλατεία Κοραή. Στις άλλες πόλεις θα πραγματοποιηθούν συλλαλητήρια στις κατά τόπους Νομαρχίες.

Καθημερινά οι μαθητές αποφασίζουν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο της Παρασκευής μέσα από τις γενικές συνελεύσεις τους, αλλά και με αποφάσεις των 5μελών και 15μελών μαθητικών συμβουλίων.

Να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο της Παρασκευής οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καλούν τα ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, αντίστοιχα, που έχουν κηρύξει τρίωρες στάσεις εργασίας (τις τρεις τελευταίες του πρωινού κύκλου και τις τρεις πρώτες του απογευματινού). Τονίζουν επίσης, την ανάγκη συμπόρευσης και συντονισμού όλων των εκπαιδευτικών μαζί με τους μαθητές, γονείς, μαζί με όλο το λαό, για να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη μόρφωση και τη ζωή.

«Οχι στα Τεχνικά Εκπαιδευτήρια Εγκατάλειψης», τονίζουν οι μαθητές, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση φτιάχνει τα ΤΕΕ για «δεξαμενές - αποθήκες» των μαθητών που διώχνει κατά χιλιάδες απ' το Λύκειο και «γι' αυτό τα έχει στην εγκατάλειψη, γι' αυτό δεν έχουν βιβλία, καθηγητές, εργαστήρια. Γι' αυτό δε δίνουν γνώσεις και εφόδια για τη ζωή. Τα ΤΕΕ πρέπει να καταργηθούν και να γυρίσουν όλα τα παιδιά στο λύκειο».

Οι μαθητές όλης της χώρας απαιτούν να καταργηθούν οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι, η φασιστική πράξη νομοθετικού περιεχομένου, γενναία αύξηση των δαπανών για την παιδεία, ενώ διεκδικούν ενιαίο 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλους.

Σε συντονισμό, αλληλεγγύη, κοινή δράση καλούν οι μαθητές τους γονείς, καθηγητές, εργατικά σωματεία, φοιτητικούς - σπουδαστικούς συλλόγους, σε Μέτωπο Παιδείας με όλο το λαό για τα δικαιώματα στη μόρφωση, τη δημοκρατία, τη ζωή.

Αγωνιστικά στη Θεσσαλονίκη και όλη τη Βόρεια Ελλάδα

Οι μαθητές της Θεσσαλονίκης συνεχίζουν τον αγώνα τους ενάντια στην τρομοκρατία και την κλιμακούμενη επιχείρηση διάλυσης της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Ετσι ξεκινούν μαχητικά τη νέα χρονιά με πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που προγραμματίζουν την Παρασκευή 14 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι στο άγαλμα του Βενιζέλου και καλούν τους γονείς, τους φοιτητές, τους εκπαιδευτικούς και όλους τους φορείς της πόλης να δώσουν δυναμικό «παρών» υπερασπίζοντας τη δημόσια δωρεάν Παιδεία.

Η επιχείρηση τρομοκράτησης που βρισκόταν σε εξέλιξη καθόλη τη διάρκεια των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των μαθητών, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση προκειμένου, όπως φαίνεται να λειτουργήσει πυροσβεστικά ενόψει των νέων αγωνιστικών δράσεων που προγραμματίζουν οι μαθητές στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Ετσι από τις 5 Γενάρη - πριν ανοίξουν τα σχολεία- συνδικαλιστές μαθητές καλούνται για απολογία στο Πταισματοδικείο Δράμας για παραβάσεις των άρθρων 12 και 98 του Ποινικού Κώδικα. Η κλήση επιδίδεται στους μαθητές με δικαστικό επιμελητή. Τη δίωξη κατά των μαθητών και συγκεκριμένα των εκλεγμένων στα 15μελή Μαθητικά Συμβούλια 8 σχολικών μονάδων του νομού, άσκησε αυτεπάγγελτα ο εισαγγελέας Δράμας κάνοντας χρήση της ρύθμισης πράξης νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης. Και αφορά τις καταλήψεις που βρίσκονταν σε εξέλιξη την περίοδο πριν τις γιορτές και διήρκεσαν από 2 έως 7 ημέρες.

Η ΕΛΜΕ Δράμας τάσσεται στο πλευρό των μαθητών και γονιών που αγωνίζονται διεκδικώντας καλύτερη εκπαίδευση και καταγγέλλει την κλιμακούμενη ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων σημειώνοντας: «Η οποιαδήποτε απόπειρα ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων μάς βρίσκει αντίθετους. Πιστεύουμε ότι τόσο τα προϋπάρχοντα προβλήματα της εκπαίδευσης όσο και αυτά που προέκυψαν από την εφαρμογή των νόμων 2525/97 και 2640/98, δε λύνονται με αστυνομικά μέτρα, εισαγγελικές παρεμβάσεις και ποινικές διώξεις ανήλικων μαθητών, αλλά με δημοκρατικό διάλογο στα πλαίσια της σχολικής κοινότητας. Οι μαθητές μας δεν είναι εγκληματίες για να σύρονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Είναι υπεύθυνα άτομα και αγωνίζονται για μια καλύτερη εκπαίδευση για ένα καλύτερο μέλλον για αυτούς αλλά και για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Θα σταθούμε στο πλευρό των μαθητών μας και των γονέων τους και θα τους συμπαρασταθούμε με κάθε μέσο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ