Πέμπτη 10 Οχτώβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι "τρελές αγελάδες" στις βρετανικές εκλογές

ΕΠΤΑ ΜΗΝΕΣ έχουν περάσει από τις μέρες του πανικού για την περίφημη ασθένεια των "τρελών αγελάδων" και κανείς απ' τους υπεύθυνους δε θέλει να θυμάται. Η Βρετανία αρνείται να ολοκληρώσει το πρόγραμμα σφαγής των μολυσμένων ζώων και ζητά την άρση της απαγόρευσης εξαγωγής βοοειδών, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τηρεί ένοχη σιγή αφού αποκαλύφθηκε ότι γνώριζε το πρόβλημα εδώ και δυόμισι χρόνια. Οσο για τα θύματα της ιστορίας, τα εκατομμύρια των ανθρώπων όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά σ' ολόκληρο τον κόσμο, δε χρειάζεται να πούμε ότι πιθανότατα δε θα μάθουν ποτέ την αλήθεια. Είτε για τους κινδύνους υγείας που διατρέχουν, είτε για τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που εξυπηρετήθηκαν και εξυπηρετούνται απ' την υπόθεση αυτή.

Το θέμα πάντως, έχει εμπλακεί στην προεκλογική σύγκρουση ενόψει των βρετανικών εκλογών του ερχόμενου Μάη. Ο Τζ. Μέιτζορ αντιμετωπίζοντας το ενδεχόμενο της εκλογικής συντριβής, έχει ρίξει το βάρος του για την προσέλκυση των κτηνοτρόφων που πλήττονται απ' το εμπάργκο. Ετσι εξηγείται και η επιμονή της κυβέρνησής του για την άρση της απαγόρευσης, χωρίς όμως να έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα σφαγής των προσβεβλημένων από την ασθένεια βοοειδών. Ο Βρετανός πρωθυπουργός μάλιστα έχει απειλήσει ότι θα μπλοκάρει κάθε απόφαση στα κοινοτικά όργανα αν δε γίνει δεκτή η απαίτησή του.

Απ' την άλλη βέβαια και οι "εταίροι" δε φαίνονται διατεθειμένοι να παίξουν το "χαρτί" του Συντηρητικού πρωθυπουργού της Βρετανίας, πολύ περισσότερο όταν ο Τζ. Μέιτζορ παρεμβάλλει τόσα εμπόδια στην πορεία της Διακυβερνητικής. Εξάλλου χάνοντας ο Τζ. Μέιτζορ στις εκλογές, νικητής θα αναδειχθεί ο Εργατικός Τόνι Μπλερ, ορκισμένος υπέρμαχος του Μάαστριχτ και των ομοσπονδιακών "οραμάτων" του γερμανογαλλικού άξονα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ