Μετά την ανάλογη ερώτηση, επτά βουλευτές του ΚΚΕ παρεμβαίνουν με επερώτηση στη Βουλή, καλώντας την κυβέρνηση να πάρει θέση απέναντι στα δραματικά προβλήματα της αγροτιάς και να προβεί σε άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα
Τα οξυμένα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων και γενικότερα του αγροτικού τομέα, έφερε χτες, για άλλη μια φορά στη Βουλή το ΚΚΕ, με Επερώτηση που κατέθεσαν επτά βουλευτές του Κόμματος.
Στην Επερώτηση, που υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Βαγγέλης Μπούτας, Νίκος Γκατζής, Αχιλλέας Κανταρτζής, Στρατής Κόρακας, Μαρία Μπόσκου, Σταύρος Παναγιώτου και Αποστόλης Τασιούλας,επισημαίνεται η τραγική κατάσταση που βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης και τίθενται μια σειρά από καίρια ερωτήματα προς τον αρμόδιο υπουργό Γεωργίας.
Συγκεκριμένα, στην Επερώτηση τονίζεται ότι τα προβλήματα που βασανίζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών, αντί να λυθούν, εντείνονται ακόμα περισσότερο. Το αγροτικό ισοζύγιο,είναι σταθερά ελλειμματικό, την τελευταία δεκαετία διευρύνεται κάθε χρόνο. Το έλλειμμα του αγροτικού ισοζυγίου ξεπερνάει τα 200 δισ. δρχ. το χρόνο, ενώ με την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πολύ μεγαλύτερο. Από την άλλη το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών μειώθηκε σημαντικά και αναμένεται να μειωθεί ακόμα περισσότερο.
Κραυγή απόγνωσης και αγωνίας εκπέμπουνόλες οι περιοχές όπου παράγεται βαμβάκι,από τη χαμηλή τιμή που διαμορφώνεται σε σχέση με πέρσι και πρόπερσι και από τη μειωμένη παραγωγή λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.
Στην κτηνοτροφία, επίσης, η κατάσταση είναι δραματική. Οι τιμές στο γάλα συνεχίζουν την πτωτική πορεία τους, ενώ οι βοοτρόφοι καλούνται, για δεύτερη χρονιά, να πληρώσουν υψηλά πρόστιμα συνυπευθυνότητας.
Για τα οπωροκηπευτικά έρχεται θύελλα με τη νέα Κοινή Οργάνωση Αγοράς (ΚΟΑ), αφού η κυβέρνηση συμφώνησε και με την ψήφο της στα καταστροφικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ειδικά σε ροδάκινα, μήλα και εσπεριδοειδή.
Στα καπνά,τα αποτελέσματα της αναθεώρησης της ΚΑΠ το 1992, με την κατάργηση της εξαγωγικής επιδότησης, κατάργηση του θεσμού της τιμής παρέμβασης, είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής κατά 23% στο διάστημα 1992 - 1995, τη μείωση τιμών και εισοδήματος, το ξεκλήρισμα χιλιάδων μικροπαραγωγών. Η επίθεση συνεχίζεται με τη νέα πρόταση για αναθεώρηση της ΚΟΑ καπνού, που επιχειρείται η συρρίκνωση των επιδοτήσεων με πρόσχημα την ποιότητα καπνού.
Στο λάδι,ήδη προωθούνται καταστροφικές προτάσεις που θα έχουν στόχο τη μείωση των ενισχύσεων στον παραγωγό, ενώ συγχρόνως διευκολύνονται οι εισαγωγές από τρίτες χώρες, προκειμένου να "ρίξουν" τις τιμές.
Στο κρασί,όλες οι προτάσεις για την αναθεώρηση της ΚΟΑ θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική παραγωγή, ενώ η οριστική εγκατάλειψη των αμπελώνων μας (έχουν εκριζωθεί πάνω από 230.000 στρέμματα), φαίνεται να συνεχίζεται, με τραγικές επιπτώσεις. Από την άλλη η παραγωγή της κορινθιακής σταφίδας παραμένει απούλητη, ενώ οι τιμές είναι μειωμένες στο μισό σε σχέση με πέρσι.
Ακόμα η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα, ούτε έλαβε μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής,για να έχουμε ανταγωνιστικά προϊόντα όπως, κατά καιρούς, προπαγανδίζει στα λόγια. Η επιστροφή μέρους του ΦΠΑ ήταν ψίχουλα και κοροϊδία για τους αγρότες. Τίποτα δεν έγινε για τα μεγάλα έργα όπως η εκτροπή του Αχελώου, που θα έδινε προοπτική δυναμικής ανάπτυξης στην περιοχής της Θεσσαλίας. Συγχρόνως, όλοι οι συνεταιρισμοί είναι καταχρεωμένοι και νέα γενιά χρεών έχει δημιουργηθεί και με ευθύνη της κυβέρνησης στις βαμβακοπαραγωγικές ενώσεις. Οι μικρομεσαίοι αγρότες, επίσης, είναι σχεδόν στο σύνολό τους καταχρεωμένοι στην Αγροτική Τράπεζα, με κίνδυνο να χάσουν ακόμα και τα περιουσιακά τους στοιχεία, τα οποία έχουν υποθηκευμένα. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση αρνείται τη ρύθμιση χρεών, για να μην μπορέσουν οι αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις (ΑΣΟ) να εκσυγχρονιστούν και να ακολουθήσουν αναπτυξιακή κατεύθυνση.
Ταυτόχρονα, η σύνταξη του ΟΓΑ παραμένει "φιλανθρωπικό βοήθημα",ενώ είναι σαφής η πρόθεση της κυβέρνησης για εισφορές που θα πενταπλασιαστούν μέσα από νέο νομοσχέδιο, αλλά οι συντάξεις θα παραμείνουν χαμηλές.
Απαιτούν άμεση στήριξη της καλλιέργειας και του εισοδήματός τους
Εκατοντάδες σταφυλοπαραγωγοί της Καβάλας πολιόρκησαν χτες το πρωί το Διοικητήριο, όπου στεγάζεται η Νομαρχία και απαίτησαν άμεση στήριξη της καλλιέργειας και του εισοδήματός τους, με έκτακτο κονδύλι από το υπουργείο Γεωργίας. Απογοητευμένοι και αγανακτισμένοι έφυγαν όμως από τη συνάντηση με τον εκπρόσωπο της Νομαρχίας και προειδοποιούν ότι σε περίπτωση που δεν υιοθετηθούν τα αιτήματά τους, θα προχωρήσουν σε δυναμικότερες κινητοποιήσεις.
Οι σταφυλοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας, εξαιτίας τόσο των χαμηλών τιμών στο προϊόν, όσο και των μειωμένων εξαγωγών. Ζητούν την άμεση στήριξη του εισοδήματός τους από το υπουργείο με 35 δραχμές στο κιλό παραγωγής, ποσό που συνολικά θα φτάσει το 1 δισ. δραχμές.
Στις 9.30 το πρωί οι σταφυλοπαραγωγοί από τα χωριά του Παγγαίου συγκεντρώθηκαν στην Ηρακλίτσα και στη συνέχεια με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα μπήκαν στην πόλη της Καβάλας και πολιόρκησαν το κτίριο της Νομαρχίας. Αντιπροσωπεία των αγροτών μαζί με τον βουλευτή Σερρών του ΚΚΕ Σταύρο Παναγιώτου, που παραβρέθηκε για να εκφράσει τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα τους, συναντήθηκαν με τον εκπρόσωπο του νομάρχη, Γ. Στυμπίρη. Μετά από πολύωρη σύσκεψη ορίστηκε μια τριμελής επιτροπή η οποία με τον νομάρχη και τους βουλευτές του νομού θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας, προκειμένου να δοθεί λύση στο τραγικό οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες.
Η χτεσινή κινητοποίηση ήταν προειδοποιητική αφού, όπως δήλωσε στο "Ρ" ο πρόεδρος της Ενωσης Παγγαίου, κινητοποιήθηκαν κυρίως τα ΔΣ των Συνεταιρισμών και η Ενωση. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αδιάθετοι στα αμπέλια 30.000 τόνοι "ροζακί" τη στιγμή που η συνολική παραγωγή φτάνει το πολύ τους 35.000 τόνους. Μέχρι τώρα έχουν φύγει σε εξαγωγές 8-9.000 τόνοι πρώιμο "βικτόρια" και θάφτηκαν 4.000 τόνοι, ενώ ένα μεγάλο μέρος διοχετεύτηκε στην εγχώρια αγορά. Οι εξαγωγές φέτος έπεσαν κατακόρυφα εξαιτίας του υπέρογκου κοστολογίου και τις τελικής τιμής που μπορούν να εξασφαλίσουν. Οπως είπε ο πρόεδρος της Ενωσης Παγγαίου, Α. Καραγκιοζόπουλος, η τιμή είναι ένα μάρκο, δηλαδή 160 δραχμές. Από αυτά 40 δραχμές είναι το κόστος μεταφοράς, 50 το εργατικό (κοπτικό, συσκευαστικό), 20 δραχμές το κέρδος του εμπόρου ή του αντιπροσώπου. Μένουν 50 δραχμές στον παραγωγό από τις οποίες πρέπει να πληρώσει τα καλλιεργητικά έξοδα, τη στιγμή που αυτά υπολογίζονται στις 75-80 δραχμές στο κιλό.
Οι σταφυλοπαραγωγοί φέτος δεν πήραν τιμή ικανοποιητική ούτε στην εγχώρια αγορά. Ενώ πέρσι πούλησαν 80 δραχμές, φέτος μετά βίας έφτασαν τις 50 δραχμές. Και τα σταφύλια που πήγαν για οινοποίηση με το ζόρι "έπιασαν" τις 48 δραχμές.
"Οι έμποροι ασύδοτοι και ανεξέλεγκτοι καθορίζουν τις τιμές, αφού έχουν το μονοπώλιο στην αγορά" σημείωσε ο Α. Καραγκιοζόπουλος και εξήγησε την ανάγκη στήριξης της Ενωσης για τη δημιουργία δικού της οινοποιείου - γλευκοποιείου. Το 1 δισ. που διεκδικούνε, αφορά τη στήριξη με 35 δραχμές στο κιλό, ώστε οι παραγωγοί να πιάσουν τουλάχιστον την περσινή τιμή, γιατί σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν με χρεοκοπία.
Αλλα αιτήματα των σταφυλοπαραγωγών είναι το πάγωμα των χρεών προς την ΑΤΕ, η επιδότηση καυσίμων και λιπασμάτων και η χάραξη και εφαρμογή εθνικής πολιτικής προώθησης των εξαγωγών σταφυλιού.
Σήμερα το πρωί συναντιούνται οι εκπρόσωποί τους με την ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας. Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους για μέτρα πραγματικής στήριξης του εισοδήματός τους
Λύση στα οξυμένα προβλήματά τους ζητούν οι αγρότες της Νότιας Ελλάδας και είναι αποφασισμένοι να τη διεκδικήσουν δυναμικά, όπως έδειξαν με τα μαζικά συλλαλητήρια που πραγματοποίησαν την περασμένη Δευτέρα στον Πύργο, το Αίγιο και τη Ζάκυνθο. Σήμερα, οι αγροτικοί Σύλλογοι Ηλείας και Ζακύνθου και οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα της Αιγιάλειας και της Μεσσηνίας θα συναντηθούν, στις 11.30 το πρωί, με τον υφυπουργό Γεωργίας, Δ. Σωτηρλή,και στη συνέχεια με τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να παρουσιάσουν τα προβλήματά τους και να απαιτήσουν λύσεις.
Κυρίαρχο πρόβλημα των αγροτών της Νότιας Ελλάδας είναι το σταφιδικό. Οι απαντήσεις του υπουργείου σε πρόσφατη επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕΒαγγέλη Μπούτα,δεν ικανοποιούν τους παραγωγούς, καθώς το υπουργείο απαντά αρνητικά για το μέλλον του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού (ΑΣΟ), σχεδιάζοντας τη μετατροπή του σε ΑΕ και αποφάσισε χτες, ερήμην των παραγωγών, συγκέντρωση της κορινθιακής σταφίδας στην τιμή των 130 δραχμών, αντί των 350 δρχ. ανά κιλό που ζητούν οι σταφιδοπαραγωγοί, ποσό που δεν εξασφαλίζει ούτε το κόστος παραγωγής. Στο θέμα της άτοκης χρηματοδότησης του ΑΣΟ, το υπουργείο απαντά πως οι τράπεζες θα εξετάσουν το θέμα, κάτι που φανερώνει πως πιθανά θα δανειοδοτηθεί ο ΑΣΟ, με τοκογλυφικούς όρους, με 3 δισ. δραχμές, που σημαίνει ότι θα επιβαρυνθεί με υπέρογκα ποσά.
Η κυβέρνηση φαίνεται πως επιχειρεί να μετατρέψει τον ΑΣΟ σε μηχανισμό παραπέρα μείωσης της τιμής της σταφίδας και σε "αποθηκάριο" των σταφιδεμπόρων - αν δεν τους διευκολύνει κιόλας να εκβιάζουν για τιμές μικρότερες από τις 160 δραχμές, που είναι σήμερα η εμπορική τιμή που δίνουν. Οι παραγωγοί αντιτίθενται σ' αυτές τις επιδιώξεις και θα ζητήσουν από το υπουργείο την άμεση χρηματοδότηση του ΑΣΟ και των Ενώσεων, ώστε να πληρωθούν άμεσα 350 δρχ. ανά κιλό. Θα απαιτήσουν το σταμάτημα της ιδιωτικοποίησης του ΑΣΟ καλώντας την κυβέρνηση σε απειθαρχία στις εντολές της ΕΕ, η οποία δε θέλει τον Οργανισμό.
Στη συνάντηση θα προβληθούν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες σχετικά με το βαμβάκι, τα λεμόνια, το ελαιόλαδο, τα ζητήματα των κτηνοτρόφων, καθώς και θέματα που αφορούν το μητρώο αγροτών και το ασφαλιστικό. Ωστόσο, οι αγρότες είναι αποφασισμένοι σε περίπτωση που λάβουν αρνητικές απαντήσεις ή ασαφείς υποσχέσεις - από τις οποίες όπως λένε έχουν χορτάσει - να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Θα δώσουν στην κυβέρνηση το μήνυμα πως όσα αντιαγροτικά μέτρα κι αν επιχειρήσει να περάσει εκτελώντας τις εντολές της ΕΕ, θα βρει αντιμέτωπο το αγροτικό κίνημα.
Να συγκεντρώσει το προϊόν ο ΑΣΟ με... 130 δραχμές το κιλό, αποφάσισε χτες το υπουργείο Γεωργίας
Με 130 δραχμές το κιλό αποφάσισαν, ερήμην των σταφιδοπαραγωγών, η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας και άλλοι κυβερνητικοί βουλευτές και συνεταιριστές της ΠΑΣΕΓΕΣ, να συγκεντρώσει την κορινθιακή σταφίδα ο Αυτόνομος Σταφιδικός Οργανισμός. Την απόφαση αυτή, που ανακοίνωσε το υπουργείο Γεωργίας χτες - ενώ σήμερα επρόκειτο να συναντηθεί ο υπουργός με τους πραγματικούς εκπροσώπους των σταφιδοπαραγωγών που βρίσκονται σε κινητοποίηση - πήραν ομόφωνα, όπως αναφέρεται, σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο υπό τον Στ. Τζουμάκα και με τη συμμετοχή του υφυπουργού Γεωργίας, Δ. Σωτηρλή, βουλευτών των Ν. Μεσσηνίας, Ηλείας, Κορινθίας, Αχαϊας, Κεφαλλονιάς και Ζακύνθου, εκπροσώπων της συμβιβασμένης κυβερνητικής ηγεσίας της ΠΑΣΕΓΕΣ, του υποδιοικητή της ΑΤΕ, Θ. Παπαγεωργίου και του προέδρου του ΑΣΟ.
Η τιμή των 130 δραχμών την οποία ορίζουν σαν προκαταβολή για τους παραγωγούς - χωρίς ωστόσο να δεσμεύονται για κάποια τιμή παραπάνω - όπως ανέφεραν συνεταιριστές, είναι απαράδεκτη και είναι κάτω και από την εμπορική τιμή που δίνουν αυτήν τη στιγμή οι έμποροι. Και, μ' αυτόν τον τρόπο, πρόσθεταν ουσιαστικά διευκολύνονται οι εμποροβιομήχανοι να εκβιάζουν τους σταφιδοπαραγωγούς για να πάρουν όσο όσο τη φετινή παραγωγή. Οι αγρότες όπως και με τα πρόσφατα συλλαλητήρια τους διαδήλωσαν, ζητούν τη χρηματοδότηση του ΑΣΟ για να στηρίξει τιμή 300 - 350 δραχμών κατά κιλό σταφίδας.
Η τακτική της ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας, με τη "συνενοχή" όσων συναποφάσισαν χτες, να δημιουργήσει τετελεσμένα μια μέρα πριν τη συνάντηση με τους πραγματικούς εκπροσώπους των σταφιδοπαραγωγών σήμερα το πρωί, επιβεβαιώνει την άρνηση της κυβέρνησης να στηρίξει πραγματικά το εισόδημα των σταφιδοπαραγωγών. Ετσι, αναμένεται ότι οι αγρότες θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους προκειμένου να παρθούν άμεσα μέτρα ουσιαστικά και όχι αποπροσανατολιστικά όπως είναι αυτά που ανακοινώθηκαν χτες, τόνιζαν αγρότες συνεταιριστές.
Με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα γίνεται συλλαλητήριο στις 9 Νοέμβρη στους Γαργαλιάνους
Στην οργάνωση νομαρχιακού συλλαλητηρίου στους Γαργαλιάνους προχωρούν στις 9 Νοέμβρη και οι αγρότες της Μεσσηνίας, μετά τους αγρότες Ηλείας, Ζακύνθου και Αιγιάλειας.
Με ανακοίνωση - κάλεσμα στους αγρότες της Μεσσηνίας να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο, η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Μεσσηνίας υπογραμμίζει πως "οι αγρότες δεν έχουμε άλλο δρόμο από την ενωμένη πάλη μας. Με αγώνες μαζικούς και ενότητα στη βάση. Με κοινή πάλη με τους εργαζόμενους και τους επαγγελματοβιοτέχνες, συμπόρευση σε ενιαίο μέτωπο". Οι προηγούμενοι αγώνες ήταν μια απάντηση στους υποστηριχτές της αντιαγροτικής πολιτικής, στο συμβιβασμό και την ψευτοσυναίνεση, ενάντια στην καταστροφική πολιτική της ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ που συμφώνησαν και εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις, υπογραμμίζεται.
Οι αγρότες της Μεσσηνίας με τη συνέχιση και κλιμάκωση των αγώνων τους διεκδικούν την προστασία της αγροτικής παραγωγής που περιορίζεται και την προστασία του αγροτικού εισοδήματος που, φέτος, μειώνεται δραστικά. Απαιτούν να μην εφαρμοστούν τα καταστροφικά μέτρα και οι αποφάσεις της ΕΕ για τη σταφίδα, το κρασί, το λάδι, τα οπωροκηπευτικά και τα κτηνοτροφικά προϊόντα. Για να εξασφαλιστούν τιμές και επιδοτήσεις στα προϊόντα, με βάση το κόστος παραγωγής - και ειδικότερα για τη σταφίδα να δοθούν 300 δραχμές το κιλό και 150 χιλιάδες δραχμές στρεμματική ενίσχυση. Να γίνει ο Αυτόνομος Σταφιδικός Οργανισμός τριτοβάθμια κλαδική οργάνωση, αντί να διαλυθεί, όπως μεθοδεύει η κυβέρνηση. Για κατάργηση των περιορισμών στις καλλιέργειες και των προστίμων στους αγρότες, για έλεγχο στις τιμές των λιπασμάτων, μηχανημάτων και των άλλων αγροτικών εφοδίων. Και, ακόμα, για να μην περάσει το νέο σχέδιο για την ασφάλιση των αγροτών, με το οποίο η κυβέρνηση μεθοδεύει νέα χαράτσια στους παραγωγούς.
Η Συντονιστική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι των αγροτών από δεκάδες χωριά και περιοχές του Νομού Μεσσηνίας, καταγγέλλουν την υπονομευτική και διασπαστική τακτική των συμβιβασμένων ηγεσιών ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ και τη διοίκηση της τοπικής Ομοσπονδίας και καλεί τους αγρότες του νομού να τις απομονώσουν και να συσπειρωθούν γύρω από τη ΣΕΑ για δυναμικούς αγώνες. Καλούνται τα εκλεγμένα όργανα των αγροτικών οργανώσεων, οι τίμιοι αγρότες συνεταιριστές και συνδικαλιστές και όλοι οι κοινοτάρχες να συνενώσουν τις δυνάμεις τους για να αποκρουστεί η αντιαγροτική αντιλαϊκή πολιτική που οδηγεί στην ερήμωση της υπαίθρου.
Με απειλές για πρόστιμα το υπουργείο Οικονομικών και η εφορίες εκβιάζουν καταχρεωμένες και ζημιογόνες συνεταιριστικές οργανώσεις, για να εισπράξουν φόρους! Συγκεκριμένα, η Εφορία Βόλου εκβιάζοντας, για να κλείσει παλιούς λογαριασμούς της Ενωσης Αλμυρού, υποχρέωσε τον διευθυντή της οργάνωσης ναπληρώσει η Ενωση πρόστιμο 20 εκατομμυρίων δραχμών (για να κλείσουνχρήσεις προηγούμενων χρόνων).
Είναι γνωστό, όμως, ότι τόσο η Ενωση όσο και οι άλλοι συνεταιρισμοί λειτουργούν με ζημιογόνα αποτελέσματα. Ολα τα τελευταία χρόνια η Ενωση Αλμυρού έχει μεγάλες ζημιές και αυτή τη στιγμή έχει άνοιγμα αρκετών δισεκατομμυρίων δραχμών. Παρ' όλα αυτά, τα "σαϊνια" της Εφορίας με την εντολή του υπουργείου Οικονομικών κυνηγάνε την Ενωση και άλλους συνεταιρισμούς να πληρώσουν βαριά πρόστιμα, ενώ είναι γνωστό ότι δεν έχουν χρήματα για πληρώσουν ούτε για τα λειτουργικά τους έξοδα και την ίδια στιγμή πολλοί αγρότες μένουν απλήρωτοι και χαρατσώνονται από πάνω, με παρακρατήσεις επιδοτήσεων κλπ.
Την εκβιαστική τακτική της Εφορίας και του υπουργείου Οικονομικών καταγγέλλει ο σύμβουλος της "Λαϊκής Αγροτικής Ενότητας" (ΛΑΕ), Κώστας Σιώμος,ο οποίος και καλεί τόσο τον κυβερνητικό πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ, Ν. Λιόλιο, να πάρει θέση αντί να "κρύβεται", όσο και τον ίδιο τον υφυπουργό Οικονομικών, Γ. Δρυ, ο οποίος και εκλέγεται μέλος του ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ, να απαντήσει αν αυτή είναι η φιλο-συνεταιριστική πολιτική που προβάλλει και εφαρμόζει η κυβέρνησή του. Η κυβέρνηση, επισημαίνει ο Κ. Σιώμος, αντί να ρυθμίσει τα χρέη και να στηρίξει τους συνεταιρισμούς, εκβιάζει τις διοικήσεις τους για ανύπαρκτες οφειλές στις Εφορίες και ενώ γνωρίζει την άθλια οικονομική κατάσταση που βρίσκονται οι οργανώσεις. Πάει, έτσι, να αρπάξει από τις συνεταιριστικές οργανώσεις - και στην πραγματικότητα από τους αγρότες - νέους φόρους. Κι αυτό, αντί να εισπράξει από τους πραγματικά έχοντες εμποροβιομηχάνους, που λυμαίνονται τους αγρότες και, παράλληλα, φοροκλέβουν.
Μπροστά στις ευθύνες της φέρνει το ΚΚΕ την κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση των οξυμένων αγροτικών προβλημάτων
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη, είχε προχτές στο Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας, προκειμένου να συζητήσουν, υποτίθεται, μέτρα για την αντιμετώπιση των οξυνόμενων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αγροτικός τομέας και, βεβαίως, οι εκατοντάδες χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφοι που βρίσκονται σε πλήρες αδιέξοδο. Τα προβλήματα πυροδοτούν, ήδη, τις έντονες αντιδράσεις των αγροτών, από την Πελοπόννησο και τα νησιά μέχρι τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία και οι αγωνιστικές αντιδράσεις αναμένεται να κλιμακωθούν και να πάρουν μεγάλες διαστάσεις στο επόμενο διάστημα.
Κι ενώ αναμενόταν ο υπουργός να ανακοινώσει, έστω και τώρα, κάποια μέτρα για την προστασία των αγροτικών εισοδημάτων, ο Στ. Τζουμάκας "περί άλλα ετύρβαζε"! Μίλησε για προτεραιότητες και αντιαγροτικά νομοσχέδια, αλλά αντιπαρήλθε τα οξυμένα προβλήματα που συνθλίβουν τους μικρομεσαίους αγρότες, διευκρινίζοντας μάλιστα πως δεν πρόκειται να δοθούν εθνικές ενισχύσεις για τη στήριξη του εισοδήματος των αγροκτηνοτρόφων. Ομως, επειδή τα προβλήματα υπάρχουν και δεν ξορκίζονται και γνωρίζοντας πως οι κινητοποιήσεις των αγροτών θα πάρουν διαστάσεις, ο Στ. Τζουμάκας έσπευσε να χαρακτηρίσει τους αγώνες των αγροτών σαν υποκινούμενες - από ποιον άλλον - από το ΚΚΕ!. "Εξις δευτέρα φύσις" και ο Στ. Τζουμάκας δεν μπορεί να απαλλαγεί από τις αντιδραστικές ιδέες για υποκινούμενους αγώνες. Νομίζει ίσως, έτσι, πως μπορεί να κρύψει τις ευθύνες του και, από την άλλη, συκοφαντώντας ότι θα εμποδίσει την κλιμάκωση των αγροτικών. Ας περιμένουν, λοιπόν, την απάντηση από τους ίδιους τους αγρότες...
Οι σταφιδοπαραγωγοί απαιτούν μέτρα για την προστασία του εισοδήματός τους
Εκατόν τριάντα δραχμές διατίμησε ο υπουργός Γεωργίας Στ. Τζουμάκας τον κόπο των σταφιδοπαραγωγών