Τετάρτη 6 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι σταφιδοπαραγωγοί απαιτούν λύσεις

Σήμερα το πρωί συναντιούνται οι εκπρόσωποί τους με την ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας. Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους για μέτρα πραγματικής στήριξης του εισοδήματός τους

Λύση στα οξυμένα προβλήματά τους ζητούν οι αγρότες της Νότιας Ελλάδας και είναι αποφασισμένοι να τη διεκδικήσουν δυναμικά, όπως έδειξαν με τα μαζικά συλλαλητήρια που πραγματοποίησαν την περασμένη Δευτέρα στον Πύργο, το Αίγιο και τη Ζάκυνθο. Σήμερα, οι αγροτικοί Σύλλογοι Ηλείας και Ζακύνθου και οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα της Αιγιάλειας και της Μεσσηνίας θα συναντηθούν, στις 11.30 το πρωί, με τον υφυπουργό Γεωργίας, Δ. Σωτηρλή,και στη συνέχεια με τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να παρουσιάσουν τα προβλήματά τους και να απαιτήσουν λύσεις.

Κυρίαρχο πρόβλημα των αγροτών της Νότιας Ελλάδας είναι το σταφιδικό. Οι απαντήσεις του υπουργείου σε πρόσφατη επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕΒαγγέλη Μπούτα,δεν ικανοποιούν τους παραγωγούς, καθώς το υπουργείο απαντά αρνητικά για το μέλλον του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού (ΑΣΟ), σχεδιάζοντας τη μετατροπή του σε ΑΕ και αποφάσισε χτες, ερήμην των παραγωγών, συγκέντρωση της κορινθιακής σταφίδας στην τιμή των 130 δραχμών, αντί των 350 δρχ. ανά κιλό που ζητούν οι σταφιδοπαραγωγοί, ποσό που δεν εξασφαλίζει ούτε το κόστος παραγωγής. Στο θέμα της άτοκης χρηματοδότησης του ΑΣΟ, το υπουργείο απαντά πως οι τράπεζες θα εξετάσουν το θέμα, κάτι που φανερώνει πως πιθανά θα δανειοδοτηθεί ο ΑΣΟ, με τοκογλυφικούς όρους, με 3 δισ. δραχμές, που σημαίνει ότι θα επιβαρυνθεί με υπέρογκα ποσά.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως επιχειρεί να μετατρέψει τον ΑΣΟ σε μηχανισμό παραπέρα μείωσης της τιμής της σταφίδας και σε "αποθηκάριο" των σταφιδεμπόρων - αν δεν τους διευκολύνει κιόλας να εκβιάζουν για τιμές μικρότερες από τις 160 δραχμές, που είναι σήμερα η εμπορική τιμή που δίνουν. Οι παραγωγοί αντιτίθενται σ' αυτές τις επιδιώξεις και θα ζητήσουν από το υπουργείο την άμεση χρηματοδότηση του ΑΣΟ και των Ενώσεων, ώστε να πληρωθούν άμεσα 350 δρχ. ανά κιλό. Θα απαιτήσουν το σταμάτημα της ιδιωτικοποίησης του ΑΣΟ καλώντας την κυβέρνηση σε απειθαρχία στις εντολές της ΕΕ, η οποία δε θέλει τον Οργανισμό.

Στη συνάντηση θα προβληθούν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες σχετικά με το βαμβάκι, τα λεμόνια, το ελαιόλαδο, τα ζητήματα των κτηνοτρόφων, καθώς και θέματα που αφορούν το μητρώο αγροτών και το ασφαλιστικό. Ωστόσο, οι αγρότες είναι αποφασισμένοι σε περίπτωση που λάβουν αρνητικές απαντήσεις ή ασαφείς υποσχέσεις - από τις οποίες όπως λένε έχουν χορτάσει - να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Θα δώσουν στην κυβέρνηση το μήνυμα πως όσα αντιαγροτικά μέτρα κι αν επιχειρήσει να περάσει εκτελώντας τις εντολές της ΕΕ, θα βρει αντιμέτωπο το αγροτικό κίνημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ