Τετάρτη 6 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΒΑΛΑ
Πολιόρκησαν τη Νομαρχία οι σταφυλοπαραγωγοί

Απαιτούν άμεση στήριξη της καλλιέργειας και του εισοδήματός τους

Εκατοντάδες σταφυλοπαραγωγοί της Καβάλας πολιόρκησαν χτες το πρωί το Διοικητήριο, όπου στεγάζεται η Νομαρχία και απαίτησαν άμεση στήριξη της καλλιέργειας και του εισοδήματός τους, με έκτακτο κονδύλι από το υπουργείο Γεωργίας. Απογοητευμένοι και αγανακτισμένοι έφυγαν όμως από τη συνάντηση με τον εκπρόσωπο της Νομαρχίας και προειδοποιούν ότι σε περίπτωση που δεν υιοθετηθούν τα αιτήματά τους, θα προχωρήσουν σε δυναμικότερες κινητοποιήσεις.

Οι σταφυλοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας, εξαιτίας τόσο των χαμηλών τιμών στο προϊόν, όσο και των μειωμένων εξαγωγών. Ζητούν την άμεση στήριξη του εισοδήματός τους από το υπουργείο με 35 δραχμές στο κιλό παραγωγής, ποσό που συνολικά θα φτάσει το 1 δισ. δραχμές.

Στις 9.30 το πρωί οι σταφυλοπαραγωγοί από τα χωριά του Παγγαίου συγκεντρώθηκαν στην Ηρακλίτσα και στη συνέχεια με τα αγροτικά τους αυτοκίνητα μπήκαν στην πόλη της Καβάλας και πολιόρκησαν το κτίριο της Νομαρχίας. Αντιπροσωπεία των αγροτών μαζί με τον βουλευτή Σερρών του ΚΚΕ Σταύρο Παναγιώτου, που παραβρέθηκε για να εκφράσει τη συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα τους, συναντήθηκαν με τον εκπρόσωπο του νομάρχη, Γ. Στυμπίρη. Μετά από πολύωρη σύσκεψη ορίστηκε μια τριμελής επιτροπή η οποία με τον νομάρχη και τους βουλευτές του νομού θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας, προκειμένου να δοθεί λύση στο τραγικό οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες.

Η χτεσινή κινητοποίηση ήταν προειδοποιητική αφού, όπως δήλωσε στο "Ρ" ο πρόεδρος της Ενωσης Παγγαίου, κινητοποιήθηκαν κυρίως τα ΔΣ των Συνεταιρισμών και η Ενωση. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αδιάθετοι στα αμπέλια 30.000 τόνοι "ροζακί" τη στιγμή που η συνολική παραγωγή φτάνει το πολύ τους 35.000 τόνους. Μέχρι τώρα έχουν φύγει σε εξαγωγές 8-9.000 τόνοι πρώιμο "βικτόρια" και θάφτηκαν 4.000 τόνοι, ενώ ένα μεγάλο μέρος διοχετεύτηκε στην εγχώρια αγορά. Οι εξαγωγές φέτος έπεσαν κατακόρυφα εξαιτίας του υπέρογκου κοστολογίου και τις τελικής τιμής που μπορούν να εξασφαλίσουν. Οπως είπε ο πρόεδρος της Ενωσης Παγγαίου, Α. Καραγκιοζόπουλος, η τιμή είναι ένα μάρκο, δηλαδή 160 δραχμές. Από αυτά 40 δραχμές είναι το κόστος μεταφοράς, 50 το εργατικό (κοπτικό, συσκευαστικό), 20 δραχμές το κέρδος του εμπόρου ή του αντιπροσώπου. Μένουν 50 δραχμές στον παραγωγό από τις οποίες πρέπει να πληρώσει τα καλλιεργητικά έξοδα, τη στιγμή που αυτά υπολογίζονται στις 75-80 δραχμές στο κιλό.

Οι σταφυλοπαραγωγοί φέτος δεν πήραν τιμή ικανοποιητική ούτε στην εγχώρια αγορά. Ενώ πέρσι πούλησαν 80 δραχμές, φέτος μετά βίας έφτασαν τις 50 δραχμές. Και τα σταφύλια που πήγαν για οινοποίηση με το ζόρι "έπιασαν" τις 48 δραχμές.

"Οι έμποροι ασύδοτοι και ανεξέλεγκτοι καθορίζουν τις τιμές, αφού έχουν το μονοπώλιο στην αγορά" σημείωσε ο Α. Καραγκιοζόπουλος και εξήγησε την ανάγκη στήριξης της Ενωσης για τη δημιουργία δικού της οινοποιείου - γλευκοποιείου. Το 1 δισ. που διεκδικούνε, αφορά τη στήριξη με 35 δραχμές στο κιλό, ώστε οι παραγωγοί να πιάσουν τουλάχιστον την περσινή τιμή, γιατί σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν με χρεοκοπία.

Αλλα αιτήματα των σταφυλοπαραγωγών είναι το πάγωμα των χρεών προς την ΑΤΕ, η επιδότηση καυσίμων και λιπασμάτων και η χάραξη και εφαρμογή εθνικής πολιτικής προώθησης των εξαγωγών σταφυλιού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιμέτωποι με τιμές της... συμφοράς (2005-11-05 00:00:00.0)
Ναυτεργάτες και αγρότες συνθλίβονται (2004-02-01 00:00:00.0)
Σαπίζει στα χωράφια η σοδειά (1999-04-17 00:00:00.0)
Συλλαλητήριο σταφυλοπαραγωγών σήμερα (1996-11-05 00:00:00.0)
Τα σταφύλια στις χωματερές της ΕΕ! (1996-10-04 00:00:00.0)
Στα αζήτητα χιλιάδες τόνοι ροδάκινα και σταφύλια (1996-08-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ