Τρίτη 5 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΒΑΛΑ
Συλλαλητήριο σταφυλοπαραγωγών σήμερα

Συμπαράσταση από την τοπική ΝΕ του ΚΚΕ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. -

Σήμερα το πρωί οι σταφυλοπαραγωγοί της Καβάλας πραγματοποιούν συλλαλητήριο και αποκλεισμό της νομαρχίας, απαιτώντας μέτρα στήριξης της παραγωγής τους και εθνική πολιτική προώθησης των εξαγωγών. Παραγωγοί της επαρχίας Παγγαίου από Νέα Πέραμο, Ελευθερές, Ελαιοχώρι, Κάργιανη, Ορφάνι, Μυριόφυτο, Οφρύνιο και άλλα χωριά θα συναντηθούν στις 9.30 το πρωί στηνΗρακλίστα και στη συνέχεια θα κατευθυνθούν στην πόλη της Καβάλας, για να πολιορκήσουν το Διοικητήριο.

Η απόγνωση τους φέρνει στο δρόμο του αγώνα και της διεκδίκησης. Οι περισσότεροι κινδυνεύουν με χρεοκοπία, αφού το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής των επιτραπέζιων σταφυλιών είτε οδηγείται στις χωματερές είτε πουλιέται σε εξευτελιστικές τιμές, που δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής. Και οι εξαγωγές, όμως, έπεσαν κατακόρυφα, αφού η τιμή που εξασφαλίζουν στις αγορές του εξωτερικού είναι ασύμφορες. Πέρσι οι τιμές εξαγώγιμων σταφυλιών ποικιλίας "Βικτώρια" κυμάνθηκαν από 80 - 120 δραχμές και του Ροζακί από 80 - 100 δρχ. το κιλό, ενώ φέτος δεν ξεπέρασαν τις 70 δραχμές. Τα πανάκριβα μεταφορικά, τα αυξημένα καλλιεργητικά έξοδα και η ανύπαρκτη προστασία από τη μεριά της κυβέρνησης και του υπουργείου Γεωργίας, που εφαρμόζει κατά γράμμα τις εντολές της ΕΕ, οδηγούν άλλη μια δυναμική καλλιέργεια στον αφανισμό και χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά σε ξεκλήρισμα.

Μεταξύ άλλων οι σταφυλοπαραγωγοί διεκδικούν τιμή στήριξης του προϊόντος τους, πάγωμα των χρεών τους από την ΑΤΕ, επιδότηση των καυσίμων, καθώς επίσης τη χάραξη και εφαρμογή εθνικής πολιτικής προώθησης των εξαγωγών σταφυλιού.

Με ανακοίνωσή της η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ χαιρετίζει τον αγώνα των σταφυλοπαραγωγών και προειδοποιεί πως δεν αρκεί ένα συλλαλητήριο για την ανατροπή των αντιαγροτικών μέτρων που οδηγούν στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς. Χρειάζεται καθολικός και συντονισμένος αγώνας ενάντια στις αποφάσεις της ΕΕ, της Νέας ΚΑΠ και της ΓΚΑΤΤ και ενάντια στις κυβερνήσεις που τις εφαρμόζουν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ