Τρίτη 5 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προκλητική απέναντι στους αγρότες

Με χτεσινές δηλώσεις του ο υπουργός Γεωργίας απορρίπτει τα αιτήματα των αγροτών

Την ίδια ώρα που οι αγρότες της Ηλείας, της Αιγιάλειας και της Ζακύνθου διεκδικούσαν αγωνιστικά την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων τους και οι αγροτοκτηνοτρόφοι της χώρας βρίσκονται σε αναβρασμό, η κυβέρνηση έδειξε, για μια ακόμη φορά, το αντιαγροτικό της "προσωπείο", καθώς ο υπουργός Γεωργίας, όχι μόνον αρνούνταν την ικανοποίηση των αγροτικών αιτημάτων, αλλά επιχείρησε να συκοφαντήσει τους αγροτικούς αγώνες σαν "υποκινούμενους από το ΚΚΕ"!

Ο Στ. Τζουμάκας,μετά από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό χτες, απέφυγε να μιλήσει για την ουσία των αγροτικών προβλημάτων, δηλώνοντας πως συνεργάστηκε με τον πρωθυπουργό για θέματα ...γενικότερης πολιτικής και την προώθηση συγκεκριμένων νομοσχεδίων αρμοδιότητας του υπουργείου Γεωργίας. Λίγο αργότερα, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μ. Παπαϊωάννου επιβεβαίωνε πως σε λίγες μέρες ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τα μέτρα της κυβέρνησης για την κύρια ασφάλιση των αγροτών, με τα οποία, ως γνωστόν, επιβάλλονται νέα χαράτσια σε βάρος των αγροτών για μικρότερες συντάξεις! Ο Στ. Τζουμάκας δήλωσε απερίφραστα ότι δεν πρόκειται να δοθούν εισοδηματικές ενισχύσεις στους δοκιμαζόμενους αγροτοκτηνοτρόφους, με το πρόσχημα των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Επανέλαβε, απλώς, πως θα δοθεί το δάνειο - προκαταβολή 40 δραχμών στους βαμβακοπαραγωγούς, για να συμψηφιστεί όταν οριστεί η τελική τιμή του προϊόντος.

Ακολούθως ο υπουργός Γεωργίας έσπευσε να χαρακτηρίσει τις αγροτικές κινητοποιήσεις σαν υποκινούμενες, προσποιούμενος πως δεν ξέρει ότι για τον ξεσηκωμό και την αγανάκτηση των αγροτών φταίνε τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν και τα οποία η κυβέρνηση αφήνει άλυτα, υλοποιώντας κατά γράμμα την αντιαγροτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Στ. Τζουμάκας σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει τα αγροτικά συλλαλητήρια και να αποποιηθεί τις ευθύνες της κυβέρνησης του, υποστήριξε ακόμα ότι οι κινητοποιήσεις "είναι μικρής εμβέλειας αγροτικές κινητοποιήσεις, οι οποίες, όπως είπε, γίνονται από ΚΚΕ".

Από κει και πέρα ο Στ. Τζουμάκας "οριοθέτησε" την πολιτική δράση του υπουργείου Γεωργίας στην προώθηση τριών νομοσχεδίων που είναι συγκεκριμένα: Το αντιδασικό νομοσχέδιο για το ιδιοκτησιακό των δασών, το οποίο γίνεται ακόμα πιο προκλητικό, αφού εντάσσονται σ' αυτό νέες καταστροφικές ρυθμίσεις και επιχειρείται "νεκρανάσταση" του αντιδασικού νόμου 1734/87 για τους βοσκότοπους, ο οποίος είχε κριθεί αντισυνταγματικός... Το πολυνομοσχέδιο για τα φυτοφάρμακα, το οποίο στα πλαίσια των οδηγιών της ΕΕ ανοίγει το δρόμο για την ασύδοτη δράση των πολυεθνικών στον τομέα. Στο νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνεται ακόμα η υποτιθέμενη ρύθμιση των χρεών των συνεταιριστικών οργανώσεων, τα οποία δημιούργησε στο παρελθόν η αντιαγροτική αντισυνεταιριστική πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Περιλαμβάνονται, επίσης, "μέτρα για τη βελτίωση και ανάπτυξη της κτηνοτροφίας", που μόνο τέτοια δεν είναι, ενώ προβλέπεται και η επέκταση της εισφοράς στις ιχθυόσκαλες κ. ά. Το τρίτο νομοσχέδιο αφορά την ίδρυση και τη σύσταση τριών οργανισμών, όπως επιβάλλουν οι Βρυξέλλες, για τον έλεγχο, την εκκαθάριση και την πληρωμή των επιδοτήσεων στον αγροτικό τομέα.

Οσον αφορά το νομοσχέδιο για το Ταμείο Κύριας Ασφάλισης των αγροτών ο υπουργός Γεωργίας ομολόγησε ότι στην κυβέρνηση συζητούν να βάλουν επιπρόσθετο χαράτσι στους αγρότες και τους εργαζόμενους που βάφτισε "κοινωνικό πόρο". Το χαράτσι αυτό προτείνεται να εισπράττεται "από γενικότερη οικονομική δραστηριότητα των αγροτών και από τα τιμολόγια διακίνησης των αγροτικών προϊόντων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ