Τρίτη 5 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΘΗΚΗ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ
Ωθεί τις γυναίκες στον κοινωνικό αποκλεισμό

Εκδήλωση της ΟΓΕ στην οποία εγκρίθηκε ψήφισμα για τη Συνθήκη και καλεί τις γυναίκες σε αντίσταση

"Το γυναικείο πρόβλημα είναι κοινωνικό και κοινωνικές διαστάσεις δεν υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Κριτήριο είναι μόνο το κέρδος. Γι' αυτό το γυναικείο κίνημα, ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις, χρειάζεται να συνειδητοποιήσει την αιτία του προβλήματος και να ενημερώσει με ειλικρίνεια τις γυναίκες για το πού οδηγούνται".

Τα παραπάνω τονίστηκαν στη χτεσινή ημερίδα της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) με θέμα "Ισες ευκαιρίες για τις γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ενωση ή ανεργία και κοινωνικός αποκλεισμός;". "Ασχοληθείτε με την εθελοντική εργασία και με λίγη ή μερική απασχόληση ή φασόν. Ετσι θα μπορέσετε να συνδυάστε τις οικογενειακές υποχρεώσεις με τα επαγγελματικά και θα καλύψετε και τα κενά που δημιουργεί η πολιτική των Βρυξελλών στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών". Αυτό ουσιαστικά ζητά σήμερα η ΕΕ από τις γυναίκες, υπογραμμίστηκε στην κεντρική εισήγηση που έκανε η γενική γραμματέας της ΟΓΕ, Κατίνα Καραμάνου.Η ομιλήτρια ανέφερε πως το 60-82% των χαμηλόμισθων και το 76-90% των μερικά απασχολούμενων είναι γυναίκες, ενώ οι ευέλικτες μορφές εργασίας επικρατούν κύρια μεταξύ των γυναικών ηλικίας 50 ετών και άνω. Υπογράμμισε πως καταργείται κάθε θετική διάταξη υπέρ των γυναικών, ενώ με τις σημερινές κοινωνικές συνθήκες δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν ίσες ευκαιρίες, ιδιαίτερα όταν καταργείται το κράτος πρόνοιας. "Στη χώρα μας κλείνουν 30 μικροεπιχειρήσεις την ημέρα και πάντα προηγούνται οι επιχειρήσεις που απασχολούν γυναίκες", είπε χαρακτηριστικά η Κ. Καραμάνου.

"Ο κοινωνικός αποκλεισμός των γυναικών, εκτός από την οικονομική του διάσταση, την απομάκρυνση από την πολιτική και συνδικαλιστική δράση έχει να κάνει ακόμη και με τη συντηρητικοποίηση των γυναικών, την επιστροφή στους "παραδοσιακούς" γυναικείους ρόλους", επισήμανε στο άνοιγμα της εκδήλωσης η πρόεδρος της ΟΓΕ, Καλλιόπη Μπουντούρογλου.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν η ανάλυση που έκανε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και πρώην πρύτανης, Μαρία Νεγρεπόντη - Δελιβάνη,που πρόβλεψε πως επανερχόμαστε στο καθεστώς που επικρατούσε πριν τη μεγάλη οικονομική κρίση των ετών 1929-'31, αφού διαγράφεται η υποχρέωση των κρατών να εξασφαλίζουν αυτά την πλήρη απασχόληση. Εκτίμησε πως διασπάται η εργατική τάξη με την προώθηση της κοινωνίας του 40%, δηλαδή του ποσοστού των εργαζομένων που έχουν καλοπληρωτέα και εξασφαλισμένη απασχόληση, ενώ περιθωριοποιείται το υπόλοιπο 60%. Ηδη σαφής είναι η τάση μιας "προλεταριοποίησης" των γυναικών στον τομέα των υπηρεσιών, όπου η απασχόλησή τους συγκεντρώνεται σε χαμηλές και ανειδίκευτες θέσεις. Η γυναικεία απασχόληση θα έχει την ίδια αντιμετώπιση, είπε, με τις λοιπές περιθωριοποιημένες ομάδες των μεταναστών, των ηλικιωμένων, των νέων, των ανειδίκευτων.

"Πρώτη στην ανεργία έρχεται η Ελληνίδα απ' όλες τις Ευρωπαίες", τόνισε ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αλ. Μητρόπουλος.Ο καθηγητής έδωσε μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση στη γενικότερη αμφισβήτηση του Μάαστριχτ που παρατηρείται στην Ευρώπη.

Η χτεσινή εκδήλωση έκλεισε με ψήφισμα, το οποίο ζητά ανάμεσα σε άλλα δημοψήφισμα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και καλεί τις γυναίκες σε αντίσταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ