Τρίτη 5 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΡΟΚΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ 15ΜΕΛΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΛ Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ
"Οι μαθητές δε θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια"

- Για δεύτερη συνεχή χρονιά, το υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιο επιβάλλει στους μαθητές να ψηφίσουν για την ανάδειξη των μαθητικών συμβουλίων με το σύστημα των "σπαστών" ημερομηνιών. Γιατί είναι ανάγκη οι μαθητικές εκλογές να πραγματοποιούνται σε ενιαίες ημερομηνίες σε όλα τα λύκεια της χώρας;

- Πράγματι και φέτος, όπως και πέρσι, εφαρμόζεται το ίδιο σύστημα. Δηλαδή να επιλέγουν οι νομάρχες και οι καθηγητές, μέσα στο διάστημα 31 Οκτώβρη έως 29 Νοέμβρη, το πότε θα γίνουν οι μαθητικές εκλογές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να μην έχουν εκλεγεί μαθητικά συμβούλια και εκπρόσωποι των μαθητών, σε όλα τα σχολεία και μέχρι το τέλος του Νοέμβρη. Ετσι οι μαθητές δεν μπορούν να συντονίσουν τη δράση τους ενάντια στα μέτρα που εξαγγέλλει το υπουργείο Παιδείας. Μπήκε ο Νοέμβρης, δηλαδή δύο μήνες μετά την αρχή της νέας σχολικής χρονιάς, κι εμείς οι μαθητές δεν έχουμε εκπροσώπους να απευθυνθούμε. Αρα, είναι ανάγκη οι μαθητικές εκλογές να γίνονται σε συγκεκριμένη ημερομηνία για λόγους καθαρά συντονισμού της μαθητικής αντίστασης.

- Πού πιστεύεις ότι αποσκοπεί αυτή η ενέργεια και ποια είναι η εμπειρία από πέρσι, που οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν σε διάστημα ενός μήνα;

- Η ενέργεια αυτή του υπουργείου έχει πολλές πτυχές. Κατ' αρχήν, όπως όλοι βλέπουμε και ακούμε, η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε, όπως ξεκινά εδώ και χρόνια, γεμάτη προβλήματα. Οι ελλείψεις καθηγητών, που όλοι παραδέχονται, οι ελλείψεις σε αίθουσες, σε εργαστήρια και υλικοτεχνική υποδομή, τα υπεράριθμα τμήματα των 30 - 35 παιδιών είναι τα γνωστά - άγνωστα στο υπουργείο προβλήματά μας.

Αλλωστε, μην ξεχνάμε, έρχεται και η μέρα ψήφισης του προϋπολογισμού. Βολεύει την κυβέρνηση να μην υπάρχουν εκλεγμένα μαθητικά συμβούλια και πρωτοπόροι μαθητές. Γιατί φοβούνται. Φοβούνται την αντίδραση των μαθητών για τα ψίχουλα του 6,8% που δίνεται στην παιδεία. Θέλουν ο προϋπολογισμός να περάσει χωρίς πολύ θόρυβο, ανώδυνα. Τέλος, είναι και η επέτειος του Πολυτεχνείου. Προσπαθούν να μας εμποδίσουν να συμμετάσχουμε ως σχολεία στην πορεία. Η εμπειρία από πέρσι έδειξε ότι το σύστημα αυτό των εκλογών δεν κατέστειλε βέβαια τους αγώνες μας, αλλά τους καθυστερούσε. Ο προϋπολογισμός ψηφίζεται το Δεκέμβρη κι εμείς περιμένουμε πότε και αν θα μας στείλουν την εγκύκλιο για να ψηφίσουμε. Προσπαθεί η κυβέρνηση, ουσιαστικά, να πάρει μια παράταση στις κινητοποιήσεις των μαθητών μέχρι το Δεκέμβρη.

- Πώς θα απαντήσουν οι μαθητές σ' αυτήν τη μεθόδευση;

Οι μαθητές, φυσικά, και δε θα μείνουμε άπρακτοι. Για άλλη μια φορά, θα εκδηλώσουμε την πίστη μας στο θεσμό των μαθητικών συμβουλίων και μέσω αυτών θα απαιτήσουμε ουσιαστική αναβάθμιση στη δημόσια εκπαίδευση. Επίσης, έχουμε μπροστά μας και το γιορτασμό του Πολυτεχνείου, όπου το αίτημα εκείνων των νέων που σκοτώθηκαν για "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία" είναι επίκαιρο και σήμερα. Θα συνδέσουμε το γιορτασμό με τα σύγχρονα προβλήματα των μαθητών και της νεολαίας, δείχνοντας ότι το Πολυτεχνείο δεν έχει καμιά σχέση με αυτούς που καίνε και σπάνε. Ο αγώνας μας θα είναι μαζικός, σε συνεργασία με τους άλλους φορείς της εκπαίδευσης και του λαϊκού κινήματος, με τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς μας, τους φορείς των εργαζομένων. Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα.

Φ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ