Τετάρτη 6 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΓΡΟΤΩΝ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ
Η κυβέρνηση προ των ευθυνών της

Μετά την ανάλογη ερώτηση, επτά βουλευτές του ΚΚΕ παρεμβαίνουν με επερώτηση στη Βουλή, καλώντας την κυβέρνηση να πάρει θέση απέναντι στα δραματικά προβλήματα της αγροτιάς και να προβεί σε άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα

Τα οξυμένα προβλήματα των αγροτοκτηνοτρόφων και γενικότερα του αγροτικού τομέα, έφερε χτες, για άλλη μια φορά στη Βουλή το ΚΚΕ, με Επερώτηση που κατέθεσαν επτά βουλευτές του Κόμματος.

Στην Επερώτηση, που υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, Βαγγέλης Μπούτας, Νίκος Γκατζής, Αχιλλέας Κανταρτζής, Στρατής Κόρακας, Μαρία Μπόσκου, Σταύρος Παναγιώτου και Αποστόλης Τασιούλας,επισημαίνεται η τραγική κατάσταση που βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης και τίθενται μια σειρά από καίρια ερωτήματα προς τον αρμόδιο υπουργό Γεωργίας.

Συγκεκριμένα, στην Επερώτηση τονίζεται ότι τα προβλήματα που βασανίζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών, αντί να λυθούν, εντείνονται ακόμα περισσότερο. Το αγροτικό ισοζύγιο,είναι σταθερά ελλειμματικό, την τελευταία δεκαετία διευρύνεται κάθε χρόνο. Το έλλειμμα του αγροτικού ισοζυγίου ξεπερνάει τα 200 δισ. δρχ. το χρόνο, ενώ με την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πολύ μεγαλύτερο. Από την άλλη το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών μειώθηκε σημαντικά και αναμένεται να μειωθεί ακόμα περισσότερο.

Κραυγή απόγνωσης

Κραυγή απόγνωσης και αγωνίας εκπέμπουνόλες οι περιοχές όπου παράγεται βαμβάκι,από τη χαμηλή τιμή που διαμορφώνεται σε σχέση με πέρσι και πρόπερσι και από τη μειωμένη παραγωγή λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Στην κτηνοτροφία, επίσης, η κατάσταση είναι δραματική. Οι τιμές στο γάλα συνεχίζουν την πτωτική πορεία τους, ενώ οι βοοτρόφοι καλούνται, για δεύτερη χρονιά, να πληρώσουν υψηλά πρόστιμα συνυπευθυνότητας.

Για τα οπωροκηπευτικά έρχεται θύελλα με τη νέα Κοινή Οργάνωση Αγοράς (ΚΟΑ), αφού η κυβέρνηση συμφώνησε και με την ψήφο της στα καταστροφικά μέτρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ειδικά σε ροδάκινα, μήλα και εσπεριδοειδή.

Στα καπνά,τα αποτελέσματα της αναθεώρησης της ΚΑΠ το 1992, με την κατάργηση της εξαγωγικής επιδότησης, κατάργηση του θεσμού της τιμής παρέμβασης, είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής κατά 23% στο διάστημα 1992 - 1995, τη μείωση τιμών και εισοδήματος, το ξεκλήρισμα χιλιάδων μικροπαραγωγών. Η επίθεση συνεχίζεται με τη νέα πρόταση για αναθεώρηση της ΚΟΑ καπνού, που επιχειρείται η συρρίκνωση των επιδοτήσεων με πρόσχημα την ποιότητα καπνού.

Στο λάδι,ήδη προωθούνται καταστροφικές προτάσεις που θα έχουν στόχο τη μείωση των ενισχύσεων στον παραγωγό, ενώ συγχρόνως διευκολύνονται οι εισαγωγές από τρίτες χώρες, προκειμένου να "ρίξουν" τις τιμές.

Στο κρασί,όλες οι προτάσεις για την αναθεώρηση της ΚΟΑ θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική παραγωγή, ενώ η οριστική εγκατάλειψη των αμπελώνων μας (έχουν εκριζωθεί πάνω από 230.000 στρέμματα), φαίνεται να συνεχίζεται, με τραγικές επιπτώσεις. Από την άλλη η παραγωγή της κορινθιακής σταφίδας παραμένει απούλητη, ενώ οι τιμές είναι μειωμένες στο μισό σε σχέση με πέρσι.

Καταστρέφονται οι μικρομεσαίοι

Ακόμα η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα, ούτε έλαβε μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής,για να έχουμε ανταγωνιστικά προϊόντα όπως, κατά καιρούς, προπαγανδίζει στα λόγια. Η επιστροφή μέρους του ΦΠΑ ήταν ψίχουλα και κοροϊδία για τους αγρότες. Τίποτα δεν έγινε για τα μεγάλα έργα όπως η εκτροπή του Αχελώου, που θα έδινε προοπτική δυναμικής ανάπτυξης στην περιοχής της Θεσσαλίας. Συγχρόνως, όλοι οι συνεταιρισμοί είναι καταχρεωμένοι και νέα γενιά χρεών έχει δημιουργηθεί και με ευθύνη της κυβέρνησης στις βαμβακοπαραγωγικές ενώσεις. Οι μικρομεσαίοι αγρότες, επίσης, είναι σχεδόν στο σύνολό τους καταχρεωμένοι στην Αγροτική Τράπεζα, με κίνδυνο να χάσουν ακόμα και τα περιουσιακά τους στοιχεία, τα οποία έχουν υποθηκευμένα. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση αρνείται τη ρύθμιση χρεών, για να μην μπορέσουν οι αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις (ΑΣΟ) να εκσυγχρονιστούν και να ακολουθήσουν αναπτυξιακή κατεύθυνση.

Ταυτόχρονα, η σύνταξη του ΟΓΑ παραμένει "φιλανθρωπικό βοήθημα",ενώ είναι σαφής η πρόθεση της κυβέρνησης για εισφορές που θα πενταπλασιαστούν μέσα από νέο νομοσχέδιο, αλλά οι συντάξεις θα παραμείνουν χαμηλές.

Η κυβέρνηση επερωτάται:
  • Γιατί δεν πήρε μέτρα για την προστασία της παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές ομοειδών προϊόντων και την ενίσχυση των εξαγωγών μας, ώστε το αγροτικό ισοζύγια να μην είναι ελλειμματικό.
  • Γιατί δε δίνει οικονομική ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού οι τιμές στο βαμβάκι, στο καλαμπόκι, στο γάλα, στα οπωροκηπευτικά είναι πολύ χαμηλότερες από πέρσι και η μείωση του αγροτικού εισοδήματος θα είναι δραστική, με προβλήματα επιβίωσης για χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες.
  • Γιατί δέχεται να πληρώσουν οι κτηνοτρόφοι πρόστιμα συνυπευθυνότητας, τη στιγμή που η χώρα μας είναι ελλειμματική και δε ζητάει την κατάργηση των ποσοστώσεων.
  • Γιατί δεν παίρνει μέτρα για την προστασία των αγροτών από τις επιπτώσεις της νέας ΚΟΑ οπωροκηπευτικών.
  • Γιατί ακολουθεί παρελκυστική τακτική για ένα έργο ζωτικής σημασία, όπως είναι η εκτροπή του Αχελώου, για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της χώρας μας.
  • Γιατί δεν απορρίπτει την προτεινόμενη αναθεώρηση της ΚΟΑ κρασιού, που στόχο έχει τον περιορισμό της παραγωγής μας και γιατί δεν ενισχύει την αναδιάρθρωση και επέκταση του ελληνικού αμπελώνα, με ποικιλίες κυρίως ελληνικές, που θα βελτιώνουν περαιτέρω τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ελληνικής παραγωγής.
  • Γιατί δεν παίρνει μέτρα που να διασφαλίσει ικανοποιητικές τιμές και εισόδημα στους σταφιδοπαραγωγούς.
  • Γιατί δέχτηκε εισαγωγές λαδιού από τρίτες χώρες και δεν απέρριψε τα νέα σκληρότερα μέτρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Ενωση.
  • Γιατί δεν παίρνει μέτρα προστασίας των μικροπαραγωγών καπνού με ειδική ενίσχυσή τους και δε θεσπίζει μέτρα - πριμ πάνω στην επιδότηση που υπάρχει σήμερα για την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας του καπνού.
  • Γιατί δε ρύθμισε τα χρέη των συνεταιρισμών, αλλά και των αγροτών, για να μπορέσουν να ανασάνουν και να προχωρήσουν σε εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη των ΑΣΟ και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Ειδικότερα για τους αγρότες, γιατί δεν προχωρά σε τριετή ρύθμιση σε δέκα ετήσιες ισόποσεςδόσεις με επιδοτούμενο επιτόκιο.
  • Γιατί δε δίνει αφορολόγητο καύσιμο στους αγρότες, όπως ισχύει στους εφοπλιστές και δεν ασκεί έλεγχο στις τιμές των σπόρων, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, ώστε να μην κερδοσκοπούν οι πολυεθνικές σε βάρος των αγροτών και ταυτόχρονα να συμβάλλει στη μείωση του κόστους παραγωγής.
  • Γιατί δε διπλασιάζει την αγροτική σύνταξη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ