ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η διέξοδος στο συντονισμένο αγώνα των εργαζομένων

Επίσκεψη της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε εργασιακούς χώρους στην Πάτρα

Την Πάτρα, που αντιμετωπίζει πολλά και οξυμένα προβλήματα συρρίκνωσης της παραγωγικής της βάσης, ανεργίας και εγκατάλειψης, επισκέφθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, συνοδευόμενη από τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και τον Μάκη Μαϊλη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η Αλ. Παπαρήγα το πρωί επισκέφθηκε εργασιακούς χώρους που αντιμετωπίζουν άμεσα και πιεστικά προβλήματα. Το απόγευμα η Γενική Γραμματέας έδωσε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ, όπου αναφέρθηκε στις εντυπώσεις της από την επίσκεψη και σημείωσε πως στην Αχαϊα έχει συσσωρευτεί αρκετή πείρα και αν σε ολόκληρη την περιοχή υψωθεί ένα λαϊκό μέτωπο της εργατικής τάξης των μικρομεσαίων και της αγροτιάς υπάρχει ελπίδα για ματαίωση ορισμένων αντιλαϊκών μέτρων και κυρίως για αντίστροφη πορεία.Επίσης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης είχε συναντήσεις με ΔΣ σωματείων συνδικαλιστές και εργαζόμενους από όλο το φάσμα του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, από τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Κυβέρνηση - "Πόντιος Πιλάτος"

Το πρωί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφτηκε τους ναυτικούς του "Μεντιτεράνιαν Σκάι" που παραμένουν επί τέσσερις μήνες απλήρωτοι στο πλοίο εγκαταλελειμμένοι από τον εφοπλιστή Μ. Καραγιώργη και τον ναυλωτή Ν. Βογιατζάκη. Οι ναυτικοί ενημέρωσαν για τις εξελίξεις της υπόθεσης, σημειώνοντας πως μετά από χρέη του εφοπλιστή προς το ΝΑΤ και υποθήκες σε τράπεζες, οι οποίες χρονολογούνται από το 1969!, αυτή τη στιγμή το πλοίο έχει περιέλθει στην κατοχή της τράπεζας "Ρόαγιαλ Μπανκ οφ Σκότλαντ". Η τράπεζα επιχειρεί να σύρει τους ναυτικούς σε συμβιβασμό, πληρώνοντάς τους ένα μέρος των οφειλών. Η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε πως είναι απαράδεκτο για την κυβέρνηση να μην προστατεύει τους ναυτικούς επικαλούμενη διαφορά τους με ιδιώτη και να τους αφήνει να διαπραγματεύονται μόνοι τους με την τράπεζα. Τόνισε πως πρέπει να παρέμβει η κυβέρνηση και να ασκήσει πίεση στην τράπεζα για να δοθεί λύση στο πρόβλημα σε όφελος των ναυτικών, προσθέτοντας πως το ΚΚΕ θα ζητήσει μέσα από τη Βουλή να τοποθετηθεί υπεύθυνα η κυβέρνηση.

Μετά την επίσκεψη η Αλ. Παπαρήγα δήλωσε: "Πενήντα οικογένειες πεινάνε και την ευθύνη, πέρα από την πλοιοκτήτρια εταιρία, την έχει το ΥΕΝ και η κυβέρνηση, η οποία πρέπει να παρέμβει και να επιβάλει στην πλοιοκτήτρια εταιρία και στον ναυλωτή να καταβάλει τα δεδουλευμένα τις οφειλές. Δεν μπορεί να κάνει τον "Πόντιο Πιλάτο" στο πρόβλημα που έχει προκύψει από την εργοδοσία στους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι πρέπει να στραφούν στην κυβέρνηση και όχι η κυβέρνηση να τους στέλνει στις τράπεζες για να βρουν άκρη στο πρόβλημα. Οι εφοπλιστές δεν έχουν λίγα προνόμια. Από αυτή την άποψη, η κυβέρνηση δεν μπορεί να κοιτάζει με το ένα μάτι, υπάρχουν και οι εργαζόμενοι. Οι εφοπλιστές δε θα είχαν κέρδη αν δεν υπήρχαν οι ναυτεργάτες και οι άλλοι εργαζόμενοι στα πλοία". Μάλιστα το απόγευμα, όταν μαθεύτηκε πως η τράπεζα προτείνει στους εργαζόμενους ποσό περίπου 35 εκατομ. δρχ., ενώ οι οφειλές ανέρχονται σε πάνω από 120 εκατομ., η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε πως τώρα είναι επιτακτική ανάγκη να αναλάβει το κράτος πρωτοβουλίες αντί να αφήνει έρμαια στα χέρια των τραπεζιτών τους ναυτικούς".

Φρένο στις πολυεθνικές

Στη συνέχεια η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφθηκε τη "Μίσκο", όπου συναντήθηκε με τη διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων και στη συνέχεια συνομίλησε με τους εργαζόμενους, οι οποίοι πραγματοποιούσαν τρίωρη στάση εργασίας με αποκλεισμό του δρόμου μπροστά από το εργοστάσιο διαμαρτυρόμενοι για το μπαράζ απολύσεων που έχει εξαπολύσει η πολυεθνική "Μπαρίλα". Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την άποψη πως μόνος στόχος της πολυεθνικής είναι το κλείσιμο του εργοστασίου και η κατάληψη της θέσης που κατέχουν τα προϊόντα "Μίσκο" από εκείνα της "Μπαρίλα". Κατήγγειλαν πως η "Μπαρίλα" περνά σε προκλήσεις σαν αυτή που συνέβη χτες τα ξημερώματα, όταν ο γενικός διευθυντής επιχείρησε να λειτουργήσει το εργοστάσιο με απεργοσπαστικό μηχανισμό και τη βοήθεια μπράβων, ζητώντας την αρωγή της Αστυνομίας, για να διαλυθούν οι απεργοί κάτι που τελικά δε συνέβη. Αυτή η ενέργεια αποτράπηκε χάρη στην κινητοποίηση των εργαζόμενων που ματαίωσαν τα σχέδιά τους.

Η Αλ. Παπαρήγα υπενθύμισε πως σε προηγούμενη επίσκεψή της στο εργοστάσιο το 1994 ο γενικός διευθυντής τής είχε προαναγγείλει πως σταδιακά η "Μπαρίλα" σκοπεύει να απορροφήσει τη θέση της "Μίσκο" στην αγορά, κάτι που σημαίνει κλείσιμο του εργοστασίου, το οποίο χρησιμοποιεί ελληνικά αγροτικά προϊόντα σε ποσοστό πάνω από 95%. Κάτι τέτοιο δε θα σημαίνει μόνο ανεργία για τους εργαζόμενους, αλλά και για τους αγρότες που σχετίζονται με την παραγωγή του. Τόνισε δε πως μόνος δρόμος, για να ανακοπεί αυτή η πορεία είναι ο συντονισμένος αγώνας εργατών, αγροτών και μικρομεσαίων, οι οποίοι θα πρέπει να πιέσουν την κυβέρνηση να πάρει μέτρα υπέρ των εργαζομένων, βάζοντας φρένο στις επιδιώξεις των πολυεθνικών, στηρίζοντας την ελληνική παραγωγή.

Κάτι τέτοιο, πρόσθεσε, σημαίνει αλλαγή του σημερινού συσχετισμού δυνάμεων σε όφελος των εργαζομένων κάτι που θα γίνει μόνο με λαϊκή πίεση. Σε δηλώσεις της μετά την επίσκεψη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε: "Η "Μπαρίλα" αγόρασε τη "Μίσκο" την κλείνει και μετατρέπει το εργοστάσιο σε εμπορική επιχείρηση με ελάχιστους εργαζόμενους και στην πορεία θα τους απολύσει όλους. Πιστεύω, όμως, ότι οι εργαζόμενοι δίνουν μια σωστή μάχη. Μπορεί αν συνεχίσουν τον αγώνα να δυσκολέψουν κάπως τα σχέδια της επιχείρησης, αλλά η εναλλακτική λύση είναι ο γενικότερος συντονισμός όλων των εργοστασίων των απολυμένων των εργαζομένων ολόκληρης της περιοχής, ώστε να γίνει η Πάτρα και η Αχαϊα ένα κύτταρο του λαϊκού μετώπου, του λαϊκού αγώνα της περιοχής έτσι που και να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση και να αποτρέψουν τα χειρότερα".

Υποβάθμιση της παραγωγικής βάσης

Επόμενος σταθμός της Αλ. Παπαρήγα ήταν το εργοστάσιο της "Αχαϊα Κλάους", το οποίο αντιμετωπίζει πρόβλημα από χρέη περασμένων ετών σε τράπεζες, για τα οποία ευθύνονται οι σημερινοί μεγαλομέτοχοι. Τώρα οι τράπεζες μεθοδεύουν την πώληση της φίρμας της "Αχαϊα Κλάους" σε ξένες εταιρίες κάτι που θα έχει σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο του εργοστασίου και τη μετατροπή του σε αποθήκες. Οι εργαζόμενοι σημείωσαν πως το εργοστάσιο είναι κερδοφόρο και πως έχει μεγάλες προοπτικές. Την τελευταία περίοδο έκανε τζίρο ύψους 1,5 δισ. δρχ. τόσο από την ελληνική αγορά όσο και από τις εξαγωγές σε Γερμανία, ΗΠΑ και Καναδά, ενώ ήταν η δεύτερη επιχείρηση σε εξαγωγές στην Αχαϊα μετά την τσιμεντοβιομηχανία"ΤΙΤΑΝ". Ζήτησαν από το ΚΚΕ να παρέμβει κοινοβουλευτικά, ώστε να μην κλείσει το εργοστάσιο.

Η Αλ. Παπαρήγα υπενθύμισε πως το ΚΚΕ έχει φέρει στη Βουλή το θέμα της "Κλάους" όπως και της "Μίσκο", ωστόσο, τόνισε πως χρειάζεται δυναμική παρέμβαση από τους εργαζόμενους όσο και τους αγρότες, που τα προϊόντα τους επεξεργάζεται η "Κλάους", ώστε να μπει φραγμός στο ξεπούλημα.Η αμπελουργία, τόνισε, είναι προγραμμένη από την ΕΕ, η οποία απαγορεύει τη δημιουργία νέων μονάδων. Σημείωσε πως η επιχείρηση που είναι κερδοφόρα πρέπει να περάσει στο δημόσιο και πως η κυβέρνηση πρέπει να αντιταχθεί στα σχέδια της ΕΕ. Για να αναγκαστεί όμως η κυβέρνηση να το πράξει πρέπει να πιεστεί από ένα πλατύ μέτωπο εργαζομένων, αγροτών και μικρομεσαίων που θα δώσει ώθηση σε προοδευτικές εξελίξεις προς όφελος των εργαζόμενων.

Προϋπολογισμός, η πρώτη αναμέτρηση των εργαζομένων

Η Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε τους εργαζόμενους να δώσουν την πρώτη μετεκλογική αναμέτρηση με την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, με αφορμή τον κρατικό προϋπολογισμό, με μαζικές κινητοποιήσεις παντού, με τα αιτήματα που έχουν επεξεργαστεί οι εργαζόμενοι σε κάθε χώρο.

"Οι εργαζόμενοι πρέπει να αρχίσουν να δείχνουν την πυγμή τους στην κυβέρνηση, στο Κοινοβούλιο που κατά πλειοψηφία δέχεται τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μπροστά μας έχουμε την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού. Ορισμένα κόμματα όπως η ΝΔ και ο Συνασπισμός, ζήτησαν από την κυβέρνηση να ενημερώσει το Κοινοβούλιο αν είναι αλήθεια αυτά που γράφονται στις εφημερίδες, ότι θα επιβληθούν νέοι φόροι και ότι θα περικοπούν δραματικά οι κοινωνικές δαπάνες. Φέρνουν μάλιστα το ζήτημα στην ώρα του πρωθυπουργού, και οι εφημερίδες γράφουν ότι με ενδιαφέρον αναμένονται οι απαντήσεις του κ. Σημίτη.

Αυτό για μας είναι κοροϊδία και εμπαιγμός του λαού, ψευτοαντιπολίτευση.

Ποιος δεν ξέρει ότι ο νέος προϋπολογισμός θα πετσοκόψει τα δικαιώματα των εργαζομένων, τα υπολείμματα των κατακτήσεων τους;

Ποιος δεν ξέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει εξαγγείλει επίσημα 10ετή λιτότητα και βάλε;

Εμείς δε ρωτάμε την κυβέρνηση τι μέτρα θα πάρει, γιατί ξέρουμε από πριν τις προθέσεις της, εμείς απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους και τους ρωτάμε αν έβγαλαν συμπεράσματα και αν είναι αποφασισμένοι να ανακαλύψουν και να χρησιμοποιήσουν τη μεγάλη δύναμη που έχουν στα χέρια τους, το όπλο της κοινωνικής συμμαχίας και του αγώνα.

Η εργατική τάξη της χώρας μας, οι εργαζόμενοι γενικότερα, πρέπει να βάλουν ένα στόχο, όχι γιατί το λέει το ΚΚΕ, αλλά γιατί βγαίνει από τη δική τους και μόνο πείρα.

Με αφορμή τον κρατικό προϋπολογισμό, να δοθεί η πρώτη πρακτική απάντηση στα κυβερνητικά σχέδια, με μαζικές κινητοποιήσεις παντού με τα αιτήματα που έχουν επεξεργασθεί οι εργαζόμενοι σε κάθε χώρο, με τη δική τους επιλογή και πείρα.

Να δοθεί το πρώτο μετεκλογικό μήνυμα ότι η μεγάλη πλειοψηφία του λαού βρίσκεται σε δυσαρμονία, σε πλήρη αντίθεση με τα μέτρα λιτότητας, με την ασυδοσία και τα προνόμια των πολυεθνικών, με τη μεθοδευμένη διάλυση του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος, με τη μερική απασχόληση και την επίσημη, γενικευμένη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων".

Ως εδώ, δεν πάει άλλο...

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συνέχισε: " Ανατρέπουν κατακτήσεις που οι εργαζόμενοι απέσπασαν από το 1914 ως τα τελευταία χρόνια. Σ' αυτό το ζήτημα οι εργαζόμενοι πρέπει να πουν ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ ".

Στη συνέχεια πρόσθεσε: "Το ΚΚΕ στηρίζει τα άμεσα και ρεαλιστικά αιτήματα που διατυπώνουν οι πιο δραστήριες και κοντά στο λαό συνδικαλιστικές οργανώσεις και παρατάξεις, μαζικές οργανώσεις και κινήματα ενόψει του κρατικού προϋπολογισμού, όπως:

1.Απόδοση των οφειλομένων επιχορηγήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία, και κάλυψη των ελλειμμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό και άλλους πόρους που τους νέμονται οι βιομήχανοι, μεγάλοι εργολάβοι κ.ά. Αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% των εξόδων του προϋπολογισμού, αγώνας κατά των νέων μέτρων ιδιωτικοποίησης. Αμεση εξόφληση των χρεών των Νοσοκομείων και κρατική επιχορήγηση, όχι στον δανεισμό. Αύξηση των δαπανών για την υγεία στον προϋπολογισμό στο 6,5% του ΑΕΠ.

2.Μείωση των ωρών απασχόλησης σε 35 ώρες δουλιά τη βδομάδα χωρίς μείωση των αποδοχών.Επίδομα ανεργίας για όσο διάστημα κάποιος ή κάποια είναι άνεργοι, στο 80% του βασικού μεροκάματου. Νομοθετική κατοχύρωση της ΑΤΑ.

3.Ειδικά μέτρα για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των γυναικών,μείωση του ορίου συνταξιοδότησης, και κάλυψη όλων των γυναικών που δεν έχουν συμπληρώσει τις απαραίτητες προϋποθέσεις, με βάση το ιδιαίτερο καθεστώς διπλής εκμετάλλευσης της γυναίκας και περιθωριοποίησης που υπάρχει.

4.Ελάφρυνση των φορολογικών βαρών, κατάργηση των φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου και φορολογία στα κέρδη από εκμετάλλευση πλοίων, τίτλων του δημοσίου, φορολογία της μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

5.Διπλασιασμό των δαπανών για την Κοινωνική Πρόνοια, βασικό μεροκάματο 7.000 και κατώτερος μισθός υπαλλήλου 175.000 δρχ. Θεσμοθέτηση του δικαιώματος των δημοσίων υπαλλήλων για υπογραφή συλλογικών συμβάσεων.Κοροϊδεύει η κυβέρνηση όταν λέει ότι θα καταθέσει νέο μισθολόγιο, θα καταθέσει μεν, θα ανατρέψει δε ταυτόχρονα το ενιαίο. Αν η κυβέρνηση καταθέσει τελικά ενιαίο μισθολόγιο χωρίς συλλογικές συμβάσεις τότε υπάρχει και η εναλλακτική πρόταση που έχει διατυπωθεί για βασικό μισθό 200.000 δρχ. και ενσωμάτωση των επιδομάτων εκτός από τα οικογενειακά, ανθυγιεινό, επικίνδυνα. Ειδικά για το 1997 συμφωνούμε με το αίτημα για αύξηση 30% τουλάχιστον.

6.Για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ,επανασύνδεση της κατώτερης σύνταξης στα 20 μεροκάματα της ΕΓΣΣΕ στον ιδιωτικό τομέα, και 80% των ενεργεία τακτικών αποδοχών για τους συνταξιούχους του δημοσίου".

Εχθρός η υποταγή και η ανοχή

Την ανάγκη να βγουν από την όλη κατάσταση τα σωστά συμπεράσματα επισήμανε σε άλλο σημείο η Αλ. Παπαρήγα.

"Το πρώτο βήμα, είπε, είναι να βγουν τα σωστά συμπεράσματα, αλλιώς δεν υπάρχει προοπτική για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα". Και συνέχισε: "Η εργατική τάξη της Πάτρας, της Αχαϊας, όλης της Ελλάδας πρέπει να βγάλει συμπεράσματα από τη δική της πείρα και η πείρα της λέει ότι η καπιταλιστική εκμετάλλευση, η πολιτική που υπηρετεί τα μονοπώλια είναι ο εχθρός της. Οπως εχθρός της είναι η συνειδητή υποταγή και ανοχή στη σημερινή τάξη πραγμάτων, στο όνομα του ρεαλισμού.

Τα εργοστάσια κλείνουν γιατί οι ιδιοκτήτες θέλουν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους σε πιο επικερδείς γι' αυτούς τομείς, ιδιαίτερα στο εξωτερικό. Τα εργοστάσια κλείνουν γιατί οι πολυεθνικές θέλουν να κατακλύσουν την εσωτερική μας αγορά με τα δικά τους προϊόντα, θέλουν λιγότερα εργοστάσια και περισσότερα εμπορικά καταστήματα, με ελάχιστο προσωπικό, για να διακινούν τα δικά τους εμπορεύματα.

Κανένας υπουργός δεν έκανε τον κόπο να απαντήσει στο ερώτημα, που πολλές φορές κάνουν οι εργαζόμενοι, "πώς συμβιβάζεται να έχουμε χρεοκοπημένες επιχειρήσεις και πλούσιους επιχειρηματίες;".

Θα μου πείτε ότι η συνείδηση της βαθύτερης αιτίας των προβλημάτων και των πολιτικών ευθυνών που υπάρχουν δε δίνει άμεσα ψωμί ούτε δουλιά στους ανέργους.

Συμφωνούμε απόλυτα, με τα λόγια δε λύνονται τα προβλήματα. Με τα έργα όμως της εργατικής τάξης, του λαού γενικότερα, κάτι μπορεί να γίνει, σίγουρα μπορεί να γίνει.Η συνειδητοποίηση του τι και ποιος φταίει είναι το πρώτο μεγάλο βήμα για να αρχίσει κάτι να αλλάζει σε τούτο τον τόπο προς όφελος των εργαζομένων.

Αλλιώς οι αγώνες, οι πιέσεις προς τους αρμοδίους θα πάνε χαμένοι, γιατί ειδικά το πρόβλημα της ανεργίας, το κλείσιμο παραγωγικών μονάδων δεν αντιμετωπίζεται με ασπιρίνες, ούτε με προσωρινά μέτρα, ούτε καν με ημίμετρα.

Θέλει ανασκούμπωμα για να μη χάσουμε άλλο χρόνο, κυρίως θέλει αντεπίθεση για να μην τα χάσουμε όλα, για να παρεμποδίσουμε όσο γίνεται σήμερα τη νέα καταιγίδα που έρχεται την επόμενη δεκαετία, που επιφυλάσσει πριν από όλα στην εργατική τάξη απίστευτα βάσανα και ταλαιπωρίες".

Οικοδόμηση ισχυρού λαϊκού μετώπου πάλης

Ιδιαίτερη σημασία απέδωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη σύνδεση του αγώνα για τα άμεσα και συγκεκριμένα προβλήματα με την οικοδόμηση του λαϊκού μετώπου. Είπε συγκεκριμένα:

"Ο αγώνας για τα άμεσα και τα συγκεκριμένα είναι αναπόσπαστα δεμένος με την οικοδόμηση του λαϊκού μετώπου των δυνάμεων που αντιπαλεύουν την εξουσία και τις επιλογές των μονοπωλίων.

Το ΚΚΕ παράλληλα με τις προσπάθειές του να στηρίξει τους καθημερινούς αγώνες και τα συγκεκριμένα αιτήματα που διατυπώνονται σε κάθε χώρο ρίχνει το κύριο βάρος στην οικοδόμηση ενός ισχυρού λαϊκού μετώπου πάλης, που βασίζεται στις κοινωνικές μαζικές οργανώσεις του λαού, της εργατικής τάξης, της αγροτιάς και των μικρομεσαίων, των κινημάτων της νεολαίας, των γυναικών, και των άλλων δημοκρατικών κοινωνικών κινημάτων.

Το λαϊκό μέτωπο αυτό, ένα είδος σύγχρονου ΕΑΜ στις σημερινές συνθήκες, δε θα είναι ένα ψευδώνυμο και υποκατάστατο του ΚΚΕ, θα είναι μια μεγάλη μαχητική πανελλαδική λαϊκή οργάνωση πάλης κατά της επίθεσης του μεγάλου κεφαλαίου, κατά των επιλογών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατά της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.

Ο λαός δεν έχει δείξει ακόμα τη δύναμή του, αντίθετα, τα τελευταία χρόνια υπέκυψε ένα μεγάλο τμήμα του στις πιέσεις, στις δυσκολίες, στην απογοήτευση και στη μοιρολατρία, στην ελπίδα ότι τα βάσανα θα είναι προσωρινά.

Δε θέλουμε να κάνουμε αφ' υψηλού κριτική, ούτε να μην αναλάβουμε τις ευθύνες μας, αντίθετα, νιώθουμε ότι έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να συμβάλουμε να βγει ο λαός μας από τη δύσκολη θέση.

Είμαστε υποχρεωμένοι να πούμε στο λαό την αλήθεια, να μην κοροϊδεύουμε τους ανέργους ότι υπάρχουν, τάχα, λύσεις χωρίς αγώνες και θυσίες, με συζητήσεις στις αίθουσες της Βουλής και τους ενδιαφερόμενους, κολλημένους στην τηλεόραση να περιμένουν ότι κάποιος αρμόδιος θα συγκινηθεί από το λαϊκό δράμα.

Βεβαίως, αυτό το λαϊκό μέτωπο δε θα κτιστεί από τη μια μέρα στην άλλη, ούτε το ΚΚΕ θα καθορίσει πώς θα γίνει. Ομως πρέπει να αρχίσει να κτίζεται σε κάθε πόλη, σε κάθε περιοχή, στον κλάδο και στο δήμο.

Ο δρόμος του λαϊκού μετώπου είναι αφάνταστα πιο εύκολος και εφικτός από το να σταυρώσει η εργατική τάξη τα χέρια της και να περιμένει λύσεις, ή να ζει με την ελπίδα ότι τελικά οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες και οι χρηματιστές θα κουραστούν να τους εκμεταλλεύονται, ή θα βαρεθούν τα πλούτη τους.

Γι' αυτό και ασκούμε σκληρή κριτική και στα άλλα κόμματα που υπόσχονται στους εργαζόμενους ότι θα λυθούν τα προβλήματά τους με "μια καλύτερη διαχείριση", με "νοικοκύρεμα και διαφάνεια", με "επιτροπές διαλόγου και θεσμικά όργανα". Είναι αδύνατο να είσαι και με το μεγάλο κεφάλαιο και με τους εργαζομένους, και με τον ένα και με τον άλλο. Οποιος ισχυρίζεται κάτι τέτοιο, λέει συνειδητά ψέματα στο λαό".

Αντεπίθεση στη νέα αντιλαϊκή καταιγίδα

Το ΚΚΕ στηρίζει τα άμεσα και ρεαλιστικά αιτήματα που διατυπώνουν οι μαζικές οργανώσεις

Ιδιαίτερα σαφές και ξεκάθαρο ήταν το μήνυμα που μετέφερε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,μιλώντας χθες, κατά τη διάρκεια περιοδείας της σε εργοστάσια της Πάτρας και σε σύσκεψη με τα ΔΣ εργοστασιακών σωματείων που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα των απολύσεων:

"Τέρμα στις αυταπάτες, τέρμα στη μοιρολατρία, μη δίνετε προσοχή στις νέες υποσχέσεις και στον κάλπικο διάλογο, που τον θέλουν μόνο και μόνο για να κερδίσουν χρόνο, ώστε να μη συσπειρωθείτε, να μην αντισταθείτε".

Τα λόγια της Αλέκας Παπαρήγα βρήκαν "γόνιμο έδαφος", αφού σ' αυτή την πόλη οι εργάτες έχουν συσσωρευμένη πείρα από αγώνες, η οποία εξακολουθεί να εμπλουτίζεται.

Ακολουθούν ορισμένα αποσπάσματα από τις παρεμβάσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ:

"Οταν ο επιχειρηματίας, Ελληνας ή ξένος, πετάει στο δρόμο τους εργάτες και τις εργάτριες, όταν η κυβέρνηση παίζει θέατρο και κάνει τον Πόντιο Πιλάτο, τότε και η εργοδοσία και η κυβέρνηση πρέπει να βρουν αντιμέτωπους, όχι μόνο τους απολυμένους, αλλά ολόκληρο τον κλάδο, τους κατοίκους της περιοχής, όλους τους εργαζόμενους. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι εργάτες - εργάτριες, όταν οι αγρότες και οι μικρομεσαίοι βγαίνουν στους δρόμους με δίκαια αιτήματα.

Στην Πάτρα, στην περιοχή της Αχαϊας, υπάρχει συσσωρευμένη πείρα χρόνων και χρόνων. Ο,τι κατακτήσατε, δε σας το χάρισε καμία κυβέρνηση, κανένας υπουργός ή πρωθυπουργός, το καταχτήσατε με αγώνες και θυσίες και πάντα οι κατακτήσεις σας ήταν πίσω από τα αιτήματά σας. Σήμερα εμείς ένα έχουμε να σας πούμε, ΤΕΡΜΑ ΣΤΙΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ, ΤΕΡΜΑ ΣΤΗ ΜΟΙΡΟΛΑΤΡΙΑ, ΜΗ ΔΙΝΕΤΕ ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΛΠΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ που τον θέλουν μόνο και μόνο για να κερδίσουν χρόνο, ώστε να μη συσπειρωθείτε, να μην αντισταθείτε.

Το ΚΚΕ διαθέτει προτάσεις και θέσεις για κάθε κλάδο, μεγάλη επιχείρηση, για κάθε περιοχή και, γενικότερα, περιφέρεια. Η ΜΙΣΚΟ μπορεί να σταθεί στα πόδια της, η "Πειραϊκή - Πατραϊκή" επίσης, όπως και οι άλλες επιχειρήσεις της περιοχής. Για κάθε εργοστάσιο υπάρχει χώρος δράσης. Δεν είναι μοιραίο το κλείσιμο, γίνεται μοιραίο από τη στιγμή που ακολουθείται χρόνια τώρα η γνωστή πολιτική υπηρέτησης των στόχων και των σκοπών του μεγάλου κεφαλαίου. Οι προτάσεις και οι θέσεις του ΚΚΕ (που είναι βγαλμένες μέσα από τους αγώνες των εργαζομένων, δεν είναι εγκεφαλικές), για να πάρουν σάρκα και οστά, χρειάζεται να γίνουν υπόθεση σκληρής αναμέτρησης και μακρόχρονου αγώνα της εργατικής τάξης και όχι μόνο, ολόκληρου του λαού.

Δεν υπάρχουν αδιέξοδα, λύσεις υπάρχουν. Δε φταίει η αόριστη οικονομική κρίση που επικαλούνται κόμματα και διάφοροι επιστήμονες που συγκαλύπτουν το πρόβλημα. Το θέμα είναι πολιτικό, το θέμα είναι ποιος κυβερνά και για λογαριασμό ποιων συμφερόντων κυβερνά, το θέμα επίσης είναι από ποια σκοπιά γίνεται η αντιπολίτευση στη σημερινή κυβέρνηση. Το θέμα δεν είναι ποια είναι η καλύτερη διαχείριση, αλλά αν δρομολογείται η ρήξη με τη σημερινή τάξη πραγμάτων. Με προτάσεις του τύπου να διορθώσουμε τους στόχους "σύγκλισης" - που και αυτό είναι αυταπάτη - ή να διορθώσουμε τους ρυθμούς "σύγκλισης", όχι μόνο δε γίνεται τίποτε, αλλά στην ουσία στηρίζεται η σημερινή κατεύθυνση".

Tα αιτήματα των ναυτεργατών στη σκάλα του πλοίου καταδείχνουν την

Tα αιτήματα - καταγγελία στη σκάλα του πλοίου καταδείχνουν την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι Ελληνες ναυτεργάτες



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ