ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΑΪΡ
Κορυφώνεται το δράμα
  • Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την πραγματοποίηση ξένης στρατιωτικής επέμβασης στο Ανατολικό Ζα'ϊρ, με τις "ευλογίες" του ΓΓ του ΟΗΕ
  • Ξανάρχισαν οι μάχες στην περιφέρεια της Γκόμα
  • Τα θύματα των συγκρούσεων ξεπερνούν τις 13.000, ανακοίνωσαν οι "Γιατροί Χωρίς Σύνορα", ενώ χτες αναφέρθηκαν οι πρώτοι νεκροί από αφυδάτωση!

ΓΚΟΜΑ. -

Η αντίστροφη μέτρηση για την πραγματοποίηση ξένης στρατιωτικής επέμβασης στο Ανατολικό Ζαϊρ, με τις ευλογίες των Ηνωμένων Εθνών, έχει αρχίσει. Ο Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι υιοθέτησε τη γαλλική πρόταση για τη στρατιωτική επέμβαση, αφήνοντας προς το παρόν ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής και Αφρικανών στρατιωτών στα πολυεθνικά στρατεύματα. Ολα αυτά, ενώ χτες ξανάρχισαν οι μάχες ανάμεσα σε αντάρτες και Ζαϊρινούς στρατιώτες και το απεγνωσμένο "ταξίδι" εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων προς τη Ρουάντα, χωρίς τρόφιμα και νερό. Μάλιστα, αναφέρθηκαν ήδη οι πρώτες περιπτώσεις προσφύγων που πέθαναν από αφυδάτωση!

"Η ανθρωπιστική κρίση στο Ανατολικό Ζαϊρ δεν μπορεί να ανατραπεί χωρίς την επέμβαση, τουλάχιστον, για βραχύ χρονικό διάστημα, μιας διεθνούς στρατιωτικής δύναμης", υπογράμμιζε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι στην επιστολή του προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ προτείνει τρεις εκδοχές για τη συγκρότηση ξένων στρατευμάτων: Πρώτον, η πολυεθνική στρατιωτική δύναμη να είναι "καλά εξοπλισμένη" και "καλά υποστηριγμένη", να συγκροτηθεί με απόφαση του ΟΗΕ αλλά να διοικείται από τις εθελόντριες χώρες - μέλη του οργανισμού. Δεύτερον, η στρατιωτική δύναμη να αναπτυχθεί και να διοικείται από τα Ηνωμένα Εθνη. Τρίτον, η στρατιωτική δύναμη να αποτελείται από Αφρικανούς στρατιώτες. Το ΣΑ συνεδριάζει από χτες εξετάζοντας την πρόταση του ΓΓ αλλά και εκείνη του Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ για την αποστολή πολυεθνικών στρατευμάτων που θα διοικούνται και θα χρηματοδοτούνται από τις εθελόντριες χώρες - μέλη του ΟΗΕ.

Στο περιθώριο όλων αυτών, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τζον Μέιτζορ, ανακοίνωσε ότι δεν αποκλείεται και η αποστολή βρετανικών στρατευμάτων στο Ζαϊρ στο πλαίσιο της αποστολής πολυεθνικών στρατευμάτων.

Μάχες στην Γκόμα, νεκροί από δίψα στη Ρουάντα!

Οι εικόνες φρίκης που διαδραματίζονται στην πόλη Γκόμα και στη μεθόριο Ζαϊρ - Ρουάντα, δύσκολα βρίσκουν ιστορικό προηγούμενο.

Τα όπλα των ανταρτών ξανακούστηκαν προχτές βράδυ περίπου 20 χλμ. μακριά από τη ζαϊρινή πόλη Γκόμα. Μάλιστα, τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μιλούσαν για αναζωπύρωση των μαχών ανάμεσα σε ζαϊρινά στρατεύματα, αντάρτες Τούτσι και μαχητές της "Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων". Η αφορμή για την επανέναρξη των συγκρούσεων δεν είναι γνωστή. Σύμφωνα με ανταπόκριση του "Ασοσιέιτεντ Πρες" κάποια από τα όπλα των ανταρτών, κοντά στην Γκόμα, "βρόντησαν" την ώρα που οι εναπομείναντες χιλιάδες πεινασμένοι πρόσφυγες προσπαθούσαν να αρπάξουν με κάθε τρόπο ένα πακέτο μπισκότα από τα ελάχιστα που μπόρεσε να τους διανείμει το προσωπικό Ζαϊρινών που απασχολείται στις αποστολές των Ηνωμένων Εθνών και των οργανώσεων αρωγής.

Οι μάχες "διόγκωσαν" περαιτέρω τα κύματα προσφύγων που απεγνωσμένα επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα στη Ρουάντα. Οι πρώτοι που τα κατάφεραν είπαν στους δημοσιογράφους πως είδαν δεκάδες συνανθρώπους τους να πεθαίνουν από δίψα στη μεθόριο Ζαϊρ - Ρουάντα και άλλους να προσπαθούν να τραφούν με ρίζες!

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, εμφανίστηκαν και οι πρώτες επιδημίες. Το ραδιοφωνικό δίκτυο BBC μετέδωσε ότι πρόσφυγες αργοπεθαίνουν από διάρροια.Ο Κορνήλιο Σομαρούνγκα, εκπρόσωπος της διεθνούς ομοσπονδίας επιτροπών Ερυθρού Σταυρού, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την ορατή απειλή επιδημίας χολέρας."100.000 με 150.000 πρόσφυγες στο Ανατολικό Ζαϊρ θα πεθάνουν από χολέρα εάν δεν τους παρασχεθεί σύντομα πόσιμο νερό καλής ποιότητας" είπε ο Σομαρούνγκα, ενώ η Κάθριν Μπερτίνι, εκπρόσωπος του "Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων", προειδοποιούσε ότι στο "τέλος του μήνα θα πεθάνουν από δίψα και πείνα πάνω από 80.000 παιδιά ηλικίας κάτω των τριών χρόνων! ".

Παράλληλα, εκπρόσωποι της οργάνωσης "Γιατροί Χωρίς Σύνορα" εκτιμούσαν ότι οι πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους από τις συγκρούσεις των τελευταίων τριών βδομάδων, ξεπερνούν τις 13.000!

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ελιγμοί Νετανιάχου

"Στη δημιουργία μιας παλαιστινιακής οντότητας με πλατιές αρμοδιότητες" φαίνεται ότι προσανατολίζεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ισραηλινού Τύπου. Η είδηση δε σχολιάστηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση, προκάλεσε, όμως, την έντονη αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής.

Παλαιστινιακές περιοχές με μεγάλη αυτονομία, "βλέπει" ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου για το μέλλον της ισραηλινο - παλαιστινιακής ειρηνευτικής διαδικασίας. Σύμφωνα με χτεσινά δημοσιεύματα πολλών ισραηλινών εφημερίδων, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προσανατολίζεται σε μια διαλλακτικότερη θέση απέναντι στους Παλαιστινίους, η οποία περικλείεται στην πρότασή του για δημιουργία μιας παλαιστινιακής οντότητας με σχετική αυτονομία. Συγκεκριμένα, ο Νετανιάχου φέρεται να έχει, ήδη, συζητήσει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός παλαιστινιακού "κράτους" υπό τη μορφή του Πουέρτο Ρίκο με αρκετούς ξένους διπλωμάτες. Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι το Πουέρτο Ρίκο βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς η Ουάσιγκτον είναι υπεύθυνη για την εξωτερική του πολιτική ενώ διαθέτει μεγάλο αριθμό στρατιωτικών δυνάμεων στο έδαφός του.

Η ισραηλινή κυβέρνηση απέφυγε να κάνει σχόλιο. Εντονότατη, όμως, υπήρξε η αντίδραση της ισραηλινής αντιπολίτευσης, διά στόματος του πρώην υπουργού Γιοσί Μπεϊλίν, ο οποίος υπογράμμισε ότι το "Πουέρτο Ρίκο είναι, σήμερα, μέρος των ΗΠΑ και εμείς δε θέλουμε η "παλαιστινιακή οντότητα" να είναι μέρος κάποιας άλλης χώρας ή του Ισραήλ". Εξίσου έντονα αντέδρασε και η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία, με ανακοίνωσή της επανέλαβε ότι το απαύγασμα της ειρηνευτικής διαδικασίας θα πρέπει να είναι η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Συνετρίβη αεροσκάφος με 141 άτομα

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-

Τα συντρίμμια του νιγηριανού "Μπόινγκ 727" με τους 141 επιβάτες, που αγνοούνταν από το βράδυ της Πέμπτης, εντοπίστηκαν κοντά στο χωριό "Ιμότα" 65 χλμ νοτιοανατολικά του Λάγος.

Το Μπόινγκ, που ανήκε στην ιδιωτική εταιρία "Aviation Development", μετέφερε 132 επιβάτες και 9μελές πλήρωμα. Είχε απογειωθεί από την πόλη "Πορτ Χάρκουτ" και έχασε την επαφή του με το κέντρο ελέγχου το απόγευμα της Πέμπτης. Λίγα λεπτά μετά "εξαφανίστηκε" από τα ραντάρ.

Σύμφωνα με το BBC, οι περισσότεροι επιβάτες ήταν Αφρικανοί.

Οι απελπισμένοι πρόσφυγες στριμώχνονται για ένα πακέτο φαγητό και λίγο νερό έξω από τις αποθήκες του ΟΗΕ

ΤΟΥΡΚΙΑ
Στη δίνη του σκανδάλου η κυβέρνηση

ΑΓΚΥΡΑ.-

Η επίσημη αιτιολογία για την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών της τουρκικής κυβέρνησης, έτσι όπως την ...αποκαλύπτει η Τανσού Τσιλέρ: "Δεν του επιτρέπουν να ασκήσει τα καθήκοντά του οικογενειακοί λόγοι". Η Τσιλέρ πρόσθεσε ένα ακόμη "στοιχείο": Οτι η ίδια είχε ζητήσει την παραίτηση του Αγκάρ, επειδή είχε ασκήσει κριτική στον πρωθυπουργό Ερμπακάν μετά την επίσκεψή του στη Λιβύη...

Η πραγματικότητα, βέβαια, διαφωνεί "ελαφρώς" με την αρχηγό του Κόμματος Ορθού Δρόμου, όπως και η αντιπολίτευση στο σύνολό της. Η παραίτηση Αγκάρ, η οποία έγινε δεκτή από τον Νετσμεντίν Ερμπακάν χτες, οφείλεται στο σκάνδαλο της "υπόθεσης Σουσουρλούκ", η οποία συνεχίζει να ταλανίζει το πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Το όνομα της Τσιλέρ είχε αναμειχθεί σε μια άλλη υπόθεση όπου είχε αναμειχθεί η μαφία, όταν ένας σωματοφύλακάς της σκοτώθηκε σε "ξεκαθάρισμα λογαριασμών". Φήμες τής αποδίδουν κάποιου είδους σχέση και με την τελευταία υπόθεση.

Το Κόμμα Μητέρας Πατρίδας του - άλλοτε κυβερνητικού συμμάχου της Τσιλέρ - Μεσούτ Γιλμάζ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "προσπαθεί να συγκαλύψει το σκάνδαλο, θυσιάζοντας τον υπουργό της", των Εσωτερικών, ενώ εκπρόσωπος του κόμματος δήλωσε ότι υπάρχουν έγγραφα που αποδεικνύουν τη στενή σχέση "κυβέρνησης και συμμοριών". Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα έγγραφα θα παραδοθούν, μόνο αν συσταθεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή.

Ο πρωθυπουργός Νετσμεντίν Ερμπακάν βλέπει μεν την κυβέρνησή του να απειλείται, αλλά επί της ουσίας δε θίγεται: Απλώς θα καρπωθεί στο μέλλον τα οφέλη, λόγω της πολιτικής φθοράς των άλλοτε τιμητών του και πολιτικών του αντιπάλων στην πραγματικότητα, παρά την ισχύουσα συμμαχία, λόγω των σκανδάλων.

ΗΠΑ - ΒΟΣΝΙΑ
Ο Κλίντον ... ήξερε για τα ιρανικά όπλα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Εκθεση της αμερικανικής Γερουσίας αποκαλύπτει ότι ο Μπιλ Κλίντον είχε δώσει τη συγκατάθεσή του στη μυστική αμερικανική απόφαση να μην αντιταχθούν οι ΗΠΑ στις παραδόσεις όπλων από το Ιράν στη Βοσνία, στη διάρκεια του πολέμου, το 1994, παρά το σχετικό εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών.

Οπως δήλωσε χτες ο πρόεδρος αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας, Αρλεν Σπέκτερ, ο Πρόεδρος Κλίντον ακολούθησε τη συγκεκριμένη πολιτική μετά από εισήγηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του "Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας" (ΣΕΑ). "Δεν ήταν παράνομη", ισχυρίστηκε ο γερουσιαστής, αλλά "δεν αποτελεί δείγμα έντιμης πολιτικής". Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής από την πολιτεία Πενσυλβάνια πρόσθεσε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το ΣΕΑ εξαπάτησαν την κοινή γνώμη, τον Τύπο και αρκετούς αξιωματούχους της κυβέρνησης.

Τον Απρίλη του '94, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην κροατική πρωτεύουσα, Πίτερ Γκαλμπρέιθ, είχε υπαινιχθεί στον Κροάτη Πρόεδρο, Φράνιο Τούτζμαν, ότι η Ουάσιγκτον δε θα αντιτασσόταν σε παραδόσεις ιρανικών όπλων στη βοσνιακή κυβέρνηση μέσω Κροατίας, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι δεν είχε καμία "επίσημη" εντολή σχετικά με το όλο ζήτημα... Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με το πόρισμα της επτάμηνης έρευνας, προκάλεσε τότε σύγχυση μεταξύ των κυβερνητικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, καθώς δεν είχαν ενημερωθεί σχετικά το υπουργείο Αμυνας και η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ