ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Νοέμβρη 1996
Σελ. /48
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΑΣ
Δούρειος Ιππος στη δημόσια εκπαίδευση

Προωθείται η δημιουργία "Ακαδημίας Γραμμάτων" και "Λυκείου Αθλησης", με μορφή Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου

Οποιος έχει, θα μαθαίνει. Οποιος έχει, θα αθλείται.

Με αυτό το δόγμα να απλώνεται πλέον και στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, μπαίνει για τα καλά στο χορό των ιδιωτικοποιήσεων και η Νομαρχία Αθήνας. Δύο ιδιωτικές σχολές, με την επωνυμία "Ακαδημία Γραμμάτων και Τεχνών" η μία, "Λύκειο Αθλησης και Νεολαίας" η άλλη, βρίσκονται ήδη στα σκαριά. Οι σχολές θα είναι Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, θα έχουν δίδακτρα και θα διοικούνται κατά το πρότυπο του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Η εκτρωματική αυτή σύλληψη, που επί της ουσίας έρχεται να υλοποιήσει το όραμα Λαμπράκη για το χώρο της παιδείας και του αθλητισμού, παρουσιάστηκε και έγινε, κατά πλειοψηφία, απόφαση στην Επιτροπή Παιδείας της Νομαρχίας Αθήνας με μόνη ψήφο κατά την ψήφο του κομμουνιστή νομαρχιακού συμβούλου Χρήστου Λαζαρίδη.

Η παράθεση και μόνο των σκοπών της "Ακαδημίας Γραμμάτων", όπως αναγράφονται στο σχετικό κεφάλαιο της εισήγησης, είναι χαρακτηριστική των προθέσεων του νοσηρού εγκεφάλου, που προωθεί αυτόν τον Δούρειο Ιππο στο χώρο της, προς το παρόν, συνταγματικά κατοχυρωμένης δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης.

Ο σπουδαστής, ανάλογα με το τι θα πληρώνει, θα μπορεί να μετέχει στα παρακάτω τμήματα: Ιστορίας, Οικονομίας, Αρχαιολογίας, Φιλοσοφίας, Τέχνης, Ανθρωπιστικών Σπουδών, Πεζού και Ποιητικού Λόγου, Διάσωσης και Διάδοσης της Ελληνικής Γλώσσας, Θρησκευτικών Σπουδών, Βυζαντινολογίας, Παιδαγωγικών Σπουδών, Γραμματεία Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας. Αυτά, στη σχολή Γραμμάτων. Ακολουθεί η Σχολή Τέχνης με τμήματα: Εικαστικών Τεχνών, Θεάτρου, Κινηματογράφου, Μουσικής, Χορού Κλασικού - Μοντέρνου, Δημοτικού Τραγουδιού, Συντηρητών Αρχαιολογικής Κληρονομιάς, Αναστηλώσεων, Σπηλαιολογίας - Παλαιοντολογίας, Εναλίων Αρχαιοτήτων. Η Ιδιωτικού Δικαίου "Ακαδημία" θα έχει δύο ακόμα τομείς: Τον τομέα "Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Δημιουργίας" με τμήματα: (αντιγράφουμε από το πρωτότυπο) Προηγμένης Τεχνολογίας στους τομείς Πολλαπλασιασμού, Διάδοσης και Επιχειρησιακής Εκμετάλλευσης των Πολιτιστικών Προϊόντων,Εκδοτικό Τμήμα, Τμήμα Παραγωγής Εργων Τέχνης,Πολιτιστικό Πάρκο, Νομαρχιακή Πινακοθήκη, Νομαρχιακή Βιβλιοθήκη, Λαογραφικό Μουσείο, Κινηματογραφική Λέσχη, Τμήμα Οργάνωσης κάθε μορφής πολιτιστικών εκδηλώσεων, διαλέξεων και δημοσίων συζητήσεων.Ο επόμενος τομέας ονομάζεται "Μελετών Πολιτιστικής Ανάπτυξης και Προγραμμάτων" και θα περιλαμβάνει τα τμήματα "Ανάπτυξης" και "Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων".

Ανάλογοι τίτλοι συνοδεύουν και την εισήγηση για το "Λύκειο Αθλητισμού". Πέρα από το μεγάλο φαγοπότι που δηλώνεται από την ονομασία και μόνο των τμημάτων, είναι φανερό πως το κεντρικό πρόβλημα που ανακύπτει είναι ο κίνδυνος για την ίδια τη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Η Νομαρχία εμφανίζεται να προωθεί όλα αυτά, που ούτε η κυβέρνηση δεν τόλμησε τελικά να υλοποιήσει. "Είναι ασύλληπτο, αυτό που προσπαθούν να κάνουν", θα μας πει χαρακτηριστικά ο Χρ. Λαζαρίδης. Η όλη κομπίνα διανθίζεται από επιχειρήματα του τύπου "αντί να πάνε οι σπουδαστές σε ιδιωτικές σχολές, θα έρχονται σε μας, που θα είμαστε φτηνότεροι"! Ενα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιήθηκαν στις σχετικές συζητήσεις στην Επιτροπή Παιδείας είναι και το γνωστό επιχείρημα της κυβέρνησης πως "το κράτος δεν έχει λεφτά", άρα...

"Είναι έκτρωμα και μόνο ως προς τη σύλληψή του", καταγγέλλει ο Χρ. Λαζαρίδης. "Αντί να πιέζουμε για τη βελτίωση της παιδείας μέσα στα σχολεία, η Νομαρχία εμφανίζεται να ιδρύει κατ' όνομα δημόσιες σχολές που θα πληρώνουν οι σπουδαστές, σχολές που θα λειτουργούν ανταγωνιστικά με τα πραγματικά δημόσια ιδρύματα. Δημιουργούνται έτσι οι προϋποθέσεις για παραπέρα υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και ανοίγει φανερά πλέον ο δρόμος για τους ιδιώτες. Θέλουν να περάσουν υπό τη σκέπη της Νομαρχίας ό,τι δεν τόλμησε το υπουργείο Παιδείας με το γνωστό παράδειγμα της Ιονικής Σχολής. Τότε προωθούσαν Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Τώρα κατευθείαν Ιδιωτικού Δικαίου. Ισχυρίζονται μάλιστα ότι θα διατεθούν και κρατικά κονδύλια, όταν το κράτος δε δίνει ούτε για τις σημερινές δημόσιες σχολές. Αξιοσημείωτο, επίσης, είναι πως στο τέλος δε θα δίνουν καν τίτλους σπουδών. Μόνο κάποιες βεβαιώσεις, αυτό τουλάχιστον στην πρώτη φάση... Είναι φανερό πως, μετά τη Βοιωτία με τους φόρους, έρχεται η Αθήνα να λειτουργήσει ως πιλότος για την ιδιωτικοποίηση. Αυτή η μεθόδευση δεν πρέπει να περάσει. Η εκπαιδευτική κοινότητα, το σύνολο των πολιτών πρέπει να επαγρυπνεί".

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
Αποδέχτηκαν το ρόλο του δημίου

Η διοίκηση της ΚΕΔΚΕ αποδέχτηκε τις περικοπές, που θα μετατραπούν σε νέους φόρους. Αποχώρησαν οι κομμουνιστές δήμαρχοι. Τελικά, από την Τετάρτη, θα κλείσουν, για τρεις μέρες μόνο, οι δήμοι της Αττικής

- Αφήστε μας να βάλουμε νέους φόρους με το δικό μας τρόπο, χωρίς να προκαλείται λαϊκή αντίδραση. Μη μας βάζετε το μαχαίρι στο λαιμό.

- Εύγε, σας αναγνωρίζουμε σαν πρωτοπορία του αγώνα του έθνους.

Ο διάλογος δεν είναι φανταστικός. Είναι η συρραφή πραγματικών φράσεων, που ανταλλάχτηκαν χτες ανάμεσα στην ηγεσία της ΚΕΔΚΕ και την κυβέρνηση, στη διάρκεια μιας "συζήτησης", που κατέληξε σε μια κατάπτυστη δήλωση υποταγής των δημάρχων στις κυβερνητικές επιδιώξεις. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ, που μετέχουν στην ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, συμφώνησαν με την κυβέρνηση στην αρπαγή επιπλέον 50 δισ. από τα ταμεία των δήμων, ποσό που αναγκαστικά θα μετακυλήσει στις πλάτες των δημοτών, όπως μετακυλούν, ήδη, ως τοπικοί φόροι τα 720 δισ. που έχουν αρπάξει τα προηγούμενα χρόνια από τα δημοτικά ταμεία οι κυβερνήσεις.

Ο ωμός τρόπος, με τον οποίο ανακοινώθηκε προχτές από τον υπουργό Εσωτερικών η κυβερνητική απόφαση για τις νέες περικοπές στα χρήματα που δικαιούται η Αυτοδιοίκηση, προκάλεσε μια σειρά έντονες αντιδράσεις ανάμεσα στους αιρετούς. Με υπαρκτή την απόφαση του συνεδρίου της ΤΕΔΚΝΑ να κλείσουν οι δήμοι της Αττικής από τη Δευτέρα και για πέντε μέρες, η διοίκηση της ΚΕΔΚΕ επιχείρησε από προχτές το βράδυ, με μια σειρά μεθοδεύσεις, να αποτρέψει λήψη ανάλογης απόφασης και από το Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, που συνεχιζόταν μέχρι αργά χτες στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Αρχικά κάλεσε τους αιρετούς "σε αγωνιστική ετοιμότητα". Μετά από μια σειρά διαβουλεύσεων με την κυβέρνηση, ομόφωνα η διοίκηση της ΚΕΔΚΕ συμφώνησε με τον υφυπουργό Εσωτερικών Λ. Παπαδήμα να δοθούν στην κυβέρνηση 10 δισ. από τα τέλη κυκλοφορίας που εισπράττουν οι δήμοι και η κυβέρνηση να προχωρήσει γενικώς και αορίστως σε αναδιάρθρωση των πόρων που διατίθενται στην Αυτοδιοίκηση από τους προϋπολογισμούς άλλων υπουργείων. Καμία υποχώρηση δεν υπήρχε από την κυβέρνηση για τα υπόλοιπα 40 δισ. που θα κοπούν μέσα από το μηχανισμό των διαφόρων φορολογικών επιβαρύνσεων των ΟΤΑ. Ετσι, το σύνολο των νέων περικοπών παραμένει 50 δισ.

Παρ' όλα αυτά, ο Δ. Αβραμόπουλος αρνήθηκε να θέσει σε ψηφοφορία την πρόταση του Συνεδρίου της ΤΕΔΚΝΑ για κλείσιμο όλων των δήμων. Η άρνηση αυτή ξεχείλισε το ποτήρι των μεθοδεύσεων και ανάγκασε τους κομμουνιστές δημάρχους να αποχωρήσουν από το συνέδριο, καταγγέλλοντας τη συμπαιγνία.

Από την πλευρά της, η διοίκηση της ΚΕΔΚΕ πήρε εξουσιοδότηση "να αγωνιστεί" γενικώς. Το βασικότερο αίτημα, που είναι η διεκδίκηση των 720 δισ., τα οποία έχει υπεξαιρέσει από τα δημοτικά ταμεία η κυβέρνηση, δεν τίθεται καν προς διεκδίκηση. Το μόνο, επί της ουσίας, που ζητάει η διοίκηση της ΚΕΔΚΕ είναι να αφεθούν οι ΟΤΑ να επιβάλουν μόνοι τους τους νέους φόρους και να μη συμβεί αυτό υπό το βάρος και νέων περικοπών στους προϋπολογισμούς τους.

Ως προς τους δήμους της Αττικής, κάτω και από την επιμονή των κομμουνιστών δημάρχων, αργά το βράδυ, αποφασίστηκε τελικά να κλείσουν όλοι οι δήμοι την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
Θα τολμήσουν τελικά;

Εγκλωβισμένη στη συμφωνία της με την κυβερνητική πολιτική η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ

Θα τολμήσουν, τελικά, οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αντιδράσουν στον οικονομικό στραγγαλισμό του θεσμού από την κυβέρνηση; Αυτό το ερώτημα έμενε αναπάντητο μέχρι χτες το μεσημέρι στο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ και ενώ η ΤΕΔΚΝΑ έχει πάρει απόφαση για κλείσιμο των ΟΤΑ από αύριο. Απόφαση, όμως, που φαινόταν ότι μπορεί και να ανατραπεί.

Συγκεκριμένα, στο ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης, κάτω από την πίεση των ίδιων των αιρετών, αποφάσισε αργά τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, να επιδιώξει συνάντηση για χτες το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να ζητήσουν να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στην περικοπή κατά 25% των θεσμοθετημένων πόρων της ΤΑ και να μην καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές του θεσμού. Κάλεσε τους αιρετούς "σε αγωνιστική ετοιμότητα", αλλά δε διευκρίνισε ποια θα είναι η μορφή των κινητοποιήσεων που θα προτείνει, αν τελικά τις προτείνει. Παράλληλα, το ΔΣ της Ενωσης πρότεινε το συνέδριό της να βρίσκεται σε συνεχή συνεδρίαση.

Η προοπτική, πάντως, δεν είναι αισιόδοξη, καθώς η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ βρίσκεται εγκλωβισμένη στη λογική "συμφωνώ με την κυβερνητική πολιτική, συζητώ τον τρόπο εφαρμογής της". Ετσι, το βασικότερο αίτημα που είναι η διεκδίκηση των 720 δισ., τα οποία έχει υπεξαιρέσει από τα δημοτικά ταμεία η κυβέρνηση, δεν τίθεται καν προς διεκδίκηση. Το μόνο, επί της ουσίας, που ζητάει η διοίκηση της ΚΕΔΚΕ είναι να αφεθούν οι ΟΤΑ να επιβάλουν μόνοι τους τους νέους φόρους και να μη συμβεί αυτό υπό το βάρος και νέων περικοπών στους προϋπολογισμούς τους.

Από την πλευρά της, η Διοικούσα Επιτροπή της ΤΕΔΚΝΑ συνεδρίασε χτες το πρωί και ενώ είχε αποφασίσει στο συνέδριό της να κλείσουν οι ΟΤΑ της Αττικής από αύριο και για μια βδομάδα, συνέδεσε τη στάση της με το τι θα αποφασίσει η ΚΕΔΚΕ. Και αυτό, παρά την αντίδραση των κομμουνιστών δημάρχων, που καλούσαν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Εξάλλου, ο υφυπουργός Εσωτερικών Λάμπρος Παπαδήμας, που μίλησε χτες στο συνέδριο, επιβεβαίωσε την απόφαση της κυβέρνησης για περικοπή των πόρων της ΤΑ. Για αντιπερισπασμό, κατέφυγε σε κατηγορίες προς τους αιρετούς για φαινόμενα μη ανάληψης "πρωτοβουλιών" - αρμοδιοτήτων, κακοδιαχείρισης, λήψης παράνομων αποφάσεων και αλόγιστων δαπανών. Ενώ τους "έψεξε", επειδή δεν επέβαλαν τοπικά χαράτσια, όπως τους επιτρέπει το θεσμικό πλαίσιο.

ΚΚΕ
Αντισταθείτε στη νέα επέλαση

Ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος, με αφορμή την προαναγγελία νέων φόρων διά μέσου των ΟΤΑ

Κάλεσμα στο λαό για αντίσταση στη νέα αντιλαϊκή επέλαση που σηματοδοτούν οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για την Αυτοδιοίκηση, απευθύνει το ΚΚΕ με χτεσινή ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος. Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

"Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσω του υπουργού Αλ. Παπαδόπουλου, δρομολογεί αδίστακτα νέες δυσβάστακτες επιλογές για το λαό. Επιδιώκει να μετατρέψει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μηχανισμό της αντιλαϊκής φορομπηχτικής πολιτικής.

Στο πλαίσιο αυτό, της έντασης της πολιτικής λιτότητας, εντάσσεται και η αναφορά από τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, καθώς και από την ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, ότι πρέπει να καθιερωθεί φορολογική ενημερότητα και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η κυβέρνηση αρχίζει και περνά ένα μεγάλο μέρος της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής της μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, με την εκχώρηση λειτουργιών, υπηρεσιών και έργων της στο μεγάλο κεφάλαιο. Η βασική κατεύθυνση είναι: επιβάλλετε νέα τέλη, πολλαπλασιάστε άλλα, υποχρεώστε τους δημότες να πληρώσουν για τον πολιτισμό, για τον αθλητισμό, για το πράσινο. Χτυπητό παράδειγμα, η ανάθεση της λεγόμενης ελεγχόμενης στάθμευσης, με πληρωμή, σε μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο στην προσπάθεια παραπέρα αφαίμαξης των εργαζομένων και του λαού που εφαρμόζει η κυβέρνηση και μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι εργαζόμενοι, οι δημότες, οι μαζικοί φορείς πρέπει να αντισταθούν σ' αυτή τη νέα αντιλαϊκή επέλαση".

Αντί μνημοσύνου

Χτες, 9 - 11 - 96, έκλεισαν 2 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ

ΣΤΕΛΙΟΥ Α. ΠΑΠΠΑ

από τη Σούρπη Μαγνησίας.

Η οικογένειά του, στη μνήμη του, αντί για μνημόσυνο, προσφέρει 20.000 δρχ. για ενίσχυση στο "Ριζοσπάστη".

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Επέτειοι
  • Τα Παραρτήματα ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ, ΠΥΡΓΟΥ, ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ - ΠΗΝΕΙΑΣ, ΛΕΧΑΙΝΩΝ - ΚΑΜΠΟΥ, ΚΡΕΣΤΕΝΑΣ και ΖΑΧΑΡΩΣ πραγματοποιούν εκδήλωση σήμερα στις 11.00 π.μ. στο χώρο του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης στο Πούσι, για τα 53 χρόνια από τη μάχη του ΕΛΑΣ, κατά γερμανικής φάλαγγας 600 ανδρών.
  • Κορυφώνονται σήμερα στις 9.30 πμ οι διήμερες εκδηλώσεις που άρχισαν χτες και πραγματοποιούν ο Δήμος ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ και οι αντιστασιακές οργανώσεις ΠΕΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ, ΠΣΑΕΑ προς τιμή των 10 ΕΠΟΝιτών - ΕΛΑΣιτών, που έπεσαν στη μάχη κατά των κατακτητών τον Ιούλη του 1944, στο σπιτάκι (Κάστρο) της οδού Μπιζανίου - Καλλιθέας.
  • Το Παράρτημα ΠΕΥΚΗΣ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί εκδήλωση - προς τιμή των επετείων: των 55 χρόνων της ίδρυσης του ΕΑΜ και των 50 χρόνων της συγκρότησης του ΔΣΕ - σήμερα στις 10.30 πμ,στα γραφεία του Παρ/τος.
Αλλαγή διεύθυνσης

Το Παράρτημα ΠΛΑΚΑΣ της ΠΕΑΕΑ καλεί τα μέλη και τους φίλους του σήμερα στις 10.30 πμ στα εγκαίνια των καινούριων γραφείων του επί της οδού Αγίου Μάρκου αριθ. 10, τηλέφωνο 3232.515, στα εγκαίνια θα τιμηθεί και η επέτειος των 50 χρόνων από τη συγκρότηση του ΔΣΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ