ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Συγκέντρωση σήμερα εργαζομένων - ΕΒΕ

Θύελλα αντιδράσεων για την τρομοκρατική επέμβαση διά του εισαγγελέα. Κατ' αρχήν συμφωνία χτες μεταξύ ΟΙΥΕ και ΕΣΕΕ για "οριοθετημένο ωράριο". Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομισθίου, απαιτούν οι εμποροϋπάλληλοι

Σε μια κατ' αρχήν συμφωνία που αφορά σε οριοθετημένο άνοιγμα και κλείσιμο των καταστημάτων, που το Σάββατο δε θα υπερβαίνει τις 4 και θα κατοχυρώνει την Κυριακάτικη αργία, κατέληξε χτες, σύσκεψη μεταξύ της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων και του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου,Δ. Καψάλη,ο οποίος - όπως ανέφερε - είχε και την εξουσιοδότηση του ΣΕΣΜΕ (σύνδεσμος σούπερ μάρκετ).

Από την πλευρά των εργαζομένων και ειδικότερα του συλλόγου εμποροϋπαλλήλων Αθήνας,εκφράστηκε επιπλέον η πάγια θέση για διαμόρφωση συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου που θα περιορίζει το σημερινό ασύδοτο ωράριο, θα κατοχυρώνει και τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης και κυρίως θα καταργεί τη μερική απασχόληση και το ωρομίσθιο.

Σήμερα εμποροϋπάλληλοι και ΕΒΕ πραγματοποιούν συγκέντρωση στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο, στις 4.30 μ.μ., την ίδια ώρα που στο ΕΒΕΑ θα πραγματοποιείται συζήτηση που θα αφορά μεταξύ άλλων και τη λειτουργία των καταστημάτων.Στη συζήτηση καλούν ο δήμαρχος Αθήνας και ο ΣΕΛΠΕ και θα συμμετέχουν κυβερνητικοί παράγοντες και εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, ενώ δεν έχουν κληθεί εκπρόσωποι των εμποροϋπαλλήλων.

Στο μεταξύ, θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε η τρομοκρατική παρέμβαση του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Αθηνών, Αν, Κανελλόπουλου,να ασκήσει αυτεπάγγελτα ποινική δίωξη κατά "παντός υπευθύνου" για "παράνομη βία" (! ) στις κινητοποιήσεις του περασμένου Σαββάτου.

Η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη δίωξη κατά συνδικαλιστών, επισημαίνοντας ότι: "Τέτοιες μεθοδεύσεις δε θα κάμψουν την αγωνιστικότητα των εργαζόμενων για ένα δίκαιο πέρα για πέρα αίτημα. Η ΓΣΕΕ άμεσα θα αναλάβει πρωτοβουλία για να μην μένουν ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα πέραν τις 4 - 5 το απόγευμα του Σαββάτου".

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων,με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει την "προκλητική και τρομοκρατική εισαγγελική παρέμβαση", που "ανοίγει το δρόμο για μια εκτεταμένη και βίαιη επίθεση ενάντια στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζόμενων", καθώς και την κυβέρνηση που, με τέτοιους μηχανισμούς, προσπαθεί να σπάσει τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζόμενων, την ίδια στιγμή που αφήνει ασύδοτη την εργοδοσία και που την παροτρύνει στην αυθαιρεσία της.

Τη "φασιστικής έμπνευσης ενέργεια του εισαγγελέα, που θυμίζει παλιές καταδικασμένες εποχές", καταγγέλλει και η Ομοσπονδία Συνταξιούχων.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καταδικάζει την "ωμή, αντεργατική, ειγαγγελική παρέμβαση" που "στηρίζει το δίκιο του ισχυρού και αποκαλύπτει την ουσία της καπιταλιστικής βαρβαρότητας".

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας τονίζει: "Τα συνδικαλιστικά και εργασιακά δικαιώματά μας, δεν επιτρέπουμε να παραβιαστούν τη στιγμή μάλιστα που οι εργοδότες τελούν υπό καθεστώς ασυλίας για να παραβιάζουν τα ωράρια και τα δικαιώματα των εργαζόμενων". Το ΕΚΑ καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για την έναρξη εποικοδομητικού διαλόγου που στόχο θα έχει τη διαμόρφωση ενός ανθρώπινου ωραρίου.

"Σε ευθεία αντίθεση με συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα του λαού" έρχεται η ενέργεια του εισαγγελέα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ΜΜΕ και ΕΒΕ,στην οποία σημειώνεται ότι η άσκηση της δίωξης "κινείται στην κατεύθυνση της ποινικοποίησης των διαδηλώσεων, φαλκίδευσης των δικαιωμάτων ΕΒΕ κι εργαζόμενων και ανοιχτής υποστήριξης των πολυκαταστημάτων". Τέλος, διακηρύσσεται η απόφαση για συνέχιση του αγώνα και καλούνται οι αρμόδιοι υπουργοί να σταματήσουν τη δίωξη και να δώσουν λύση υπέρ των κοινωνικών συμφερόντων.

Το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του τις "τρομοκρατικές" εντολές για συλλήψεις. "Δηλώνουμε - τονίζεται στην ανακοίνωση - ότι καμιά τρομοκρατική ενέργεια δε θα κάμψει τις προσπάθειες για υπεράσπιση των κατακτήσεών μας. Το Σάββατο θα είμαστε πάλι δίπλα στους αγωνιζόμενους εμποροϋπάλληλους και μικρομεσαίους στη μάχη για το ωράριο".

Με ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Βόλου εκφράζει την αγανάκτησή του για την παρέμβαση του εισαγγελέα, και καταγγέλλει την κυβέρνηση που ταυτίζεται με τα μεγάλα συμφέροντα. Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε το σωματείο εμποροϋπαλλήλων Καρδίτσας.

Να υιοθετήσει τις απόψεις εργαζομένων και μικρομεσαίων εμπόρων για το ωράριο, καλεί τέλος τον υπουργό Εργασίας, και η ΠΑΣΚΕ Εμποροϋπαλλήλων.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
Μαχητική αφετηρία συντονισμένων αγώνων

Εργαζόμενοι και άνεργοι, από πολλές περιοχές της χώρας, συναντήθηκαν χτες στο αγωνιστικό ραντεβού των 13 σωματείων στην πλατεία Κάνιγγος. Κατάγγειλαν την πολιτική, που τους οδηγεί ομαδικά στην ανεργία και στη φτώχεια. Απέρριψαν τις ντιρεκτίβες της ΕΕ και διατράνωσαν την απόφασή τους για νέους συντονισμένους αγώνες

"Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα!.Μ' αυτά τα λόγια, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατών της ΛΑΡΚΟ υπογράμμισε την ξεχωριστή σημασία της χτεσινής συντονισμένης κινητοποίησης, που οργάνωσαν 13 σωματεία στις 4 το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος, ενάντια στην αποβιομηχάνιση, στην ανεργία και την καταπάτηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Από νωρίς, εργαζόμενοι από πολλές περιοχές της χώρας, έχοντας αρκετοί από αυτούς διανύσει αρκετά χιλιόμετρα, άρχισαν να συρρέουν στην πλατεία, ανταποκρινόμενοι θετικά στο κάλεσμα των σωματείων για το συλλαλητήριο. Τα πρώτα πανό σηκώνονται. Των εργαζομένων της ΜΙΣΚΟ, της ΑΧΑΪΑ ΚΛΑΟΥΣ, της "Χαλυβουργικής"...

Η συγκέντρωση ξεκινά και πρώτος το λόγο παίρνει ο Γ. Θεοδώρου,πρόεδρος του σωματείου ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, ο οποίος τόνισε: "Σήμερα μαζευτήκαμε εδώ, για να διατρανώσουμε τη θέλησή μας, ότι ενωμένοι θα αγωνιστούμε για να αντιμετωπίσουμε την πολιτική της σκληρής λιτότητας, της ανεργίας, της ύφεσης, της αποβιομηχάνισης της χώρας. Σήμερα είναι ξεχωριστή μέρα. Είναι η αφετηρία μιας αγωνιστικής πορείας που θα πρέπει να είναι συνεχής και αταλάντευτη μέχρι τη δικαίωσή μας". Επισήμανε τις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεων για την κατάσταση και κάλεσε τη ΓΣΕΕ και τις δευτεροβάθμιες οργανώσεις να προχωρήσουν σε πράξεις, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Η παθητική στάση δεν οδηγεί πουθενά, αντίθετα, ανοίγει την όρεξη για την εφαρμογή πιο σκληρών μέτρων σε βάρος των εργαζομένων".

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η Ντίνα Πεταλά,πρόεδρος του Σωματείου της ΜΙΣΚΟ, που σημείωσε μεταξύ άλλων: "Η GOOD YEAR έκλεισε, η ΜΙΣΚΟ απολύει 40 εργαζόμενους, η "Αχάια Κλάους" κινδυνεύει να κλείσει, ενώ ο κλάδος των τροφίμων είναι σε ανάπτυξη και εξαγωγικός. Η ΠΕΣΙΝΕ ετοιμάζεται να απολύσει 300 για να κάνει προσλήψεις με 4ήμερη εργασία, η "Πειραϊκή - Πατραϊκή" μετατρέπεται σε οικόπεδα και μια σειρά κολοσσοί κλείνουν. Ο ΣΕΒ πρότεινε στην κυβέρνηση να συναποφασίσουν για πιο ευέλικτη αγορά εργασίας... Τρία είναι τα συμπεράσματα: Η ανάπτυξη που μας υπόσχονται δε σημαίνει απασχόληση. Η ανάπτυξη που μας υπόσχονται γίνεται συνώνυμη της ανεργίας. Συνώνυμη της συγκέντρωσης τεράστιου πλούτου στη μια πλευρά και της συγκέντρωσης φτώχειας και εξαθλίωσης για μας τους εργαζόμενους".

Στη συγκέντρωση, μίλησε επίσης ο Γ. Πέρρος,πρόεδρος του Σωματείου του ΜΙΝΙΟΝ, ο οποίος σημείωσε - μεταξύ άλλων - πως η πολιτική αποβιομηχάνισης και λιτότητας της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις: "Θα έχουμε - είπε - τεράστια αύξηση της ανεργίας. Θα έχουμε επιβολή νέας λιτότητας με αυξήσεις κάτω απ' τον πληθωρισμό. Ενταση της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Νέα φορολογικά βάρη σε βάρος των εργαζομένων. Συρρίκνωση κοινωνικών παροχών και των συντάξεων". Τόνισε πως "το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να αποτελέσει το βασικό πόλο συσπείρωσης πλατιών λαϊκών δυνάμεων, που θα αντιστέκονται σε αυτές τις αντεργατικές επιλογές" και κάλεσε "όλα τα σωματεία, που στους χώρους τους έχουν οξυμένα προβλήματα, να συντονίσουν τον αγώνα".

Ο Η. Γκοσδής,γραμματέας του Σωματείου της "Χαλυβουργικής", διάβασε το ψήφισμα και ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή με συνθήματα, όπως: "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με τα συνδικάτα αντίσταση και πάλη" και "Αγώνας ταξικός, πανεργατικός, θα είναι η απάντηση από δω και μπρος".

Ψηφίσματα συμπαράστασης έστειλαν στη συγκέντρωση οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Τρόφιμα - Ποτά,το ΕΚΑ, δεκάδες σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι. Επίσης παραβρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος και ο Π. Λαφαζάνης, εκ μέρους του Συνασπισμού.

Δήλωση του Μήτσου Κωστόπουλου

Ο βουλευτής του ΚΚΕ έκανε την πιο κάτω δήλωση, σχετικά με τη χτεσινή κινητοποίηση: "Αυτή η κινητοποίηση αναδείχνει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη, ο λαός και ο τόπος. Αναδείχνει τις αντεργατικές - αντιλαϊκές πολιτικές, που ασκήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις, που παρέλασαν τα τελευταία χρόνια απ' την πατρίδα μας. Ενας από τους ομιλητές αναρωτήθηκε: "Χωρίς βιομηχανία τι θα είναι αυτή η χώρα;" Πράγματι είναι ένα κρίσιμο ερώτημα, το βάλαμε κατ' επανάληψη στη Βουλή, αλλά οι αρμόδιοι κωφεύουν. Παίρνουν τις εντολές από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, από τους ισχυρούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης και "τα σκυλιά δεμένα". Ομως, θα πρέπει να καταλάβουν ότι οι αντοχές ενός λαού, ενός εργάτη, που αντιμετωπίζει την ανεργία, τη λιτότητα, την απειλή από τον οδοστρωτήρα της "Λευκής Βίβλου", έχουν κάποια όρια. Αυτά τα όρια δεν οδηγούν στην αντίληψη του "σφάξε με αγά μου να αγιάσω", αλλά σε κάτι άλλο. Σε αυτό που κάνουν αυτή τη στιγμή, στον ενωμένο αγώνα, στη συγκρότηση μετώπων σε χώρους, σε κλάδους και πανελλαδικά, ώστε να ανοίξει κάποια άλλη προοπτική για τον τόπο. Προοπτική, που προτείνει το ΚΚΕ, με σταθερότητα και αποφασιστικότητα".

Ντ. Ν.

Το ψήφισμα

Οι εργαζόμενοι, άνεργοι, απολυμένοι και υποαπασχολούμενοι, που συγκεντρώθηκαν χτες στην πλατεία Κάνιγγος ενάντια στην ανεργία, υπογραμμίζουν στο ψήφισμά τους:

- Τις ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης που, πατώντας στα χνάρια των προκατόχων της, εμφανίζεται σαν "Πόντιος Πιλάτος" να νίπτει τας χείρας της μπροστά στο κύμα των χιλιάδων απολύσεων, στο κλείσιμο δεκάδων εργοστασίων και επιχειρήσεων, στο απάνθρωπο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, στο ξήλωμα εργασιακών κατακτήσεων, όπως αυτό της πλήρους απασχόλησης, της καταβολής των δεδουλευμένων και πολλών ακόμα πολύχρονων κατακτήσεων.

- Τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και τις κατ' επανάληψη αναφορές της αρμόδιας υπουργού Β. Παπανδρέου ότι θα διαλυθεί ο ΟΑΕ και θα πουληθούν ή θα κλείσουν οι επιχειρήσεις που σήμερα ανήκουν στον Οργανισμό.

- Την ασύδοτη δράση μονοπωλίων και πολυεθνικών που, ενθαρρημένοι από την κυβερνητική πολιτική, λεηλατούν και ξεθεμελιώνουν την παραγωγική μηχανή. Μετατρέπουν τη χώρα σε παραγωγική έρημο και μεταπράτη ξένων συμφερόντων.

- Την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που απαιτεί μετά τα ποικιλώνυμα προγράμματα σύγκλισης παρατεταμένη και συνεχή λιτότητα για τους μισθωτούς, πολλαπλασιάζοντας τα κέρδη και τα υπερκέρδη της ολιγαρχίας.

Επίσης απαιτούν:

- Παραγωγική ανασυγκρότηση στη βιομηχανική βάση της χώρας με χάραξη κλαδικών και περιφερειακών πολιτικών, κόντρα στις επιθυμίες των μονοπωλίων και των πολυεθνικών, κόντρα στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Μάαστριχτ.

- Ανασυγκρότηση του ΟΑΕ και πολιτικές για στήριξη, εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη κολοσσών, όπως η ΛΑΡΚΟ, η ΣΟΦΤΕΞ, η ΒΑΜΒΑΚΟΥΡΓΙΑ, η ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ, η ΔΙΕΘΝΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ, η ΑΧΑΪΑ ΚΛΑΟΥΣ, η ΒΕΛΚΑ, η ΑΓΕΤ, η ΜΙΣΚΟ, η GOOD YEAR, η ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, η Π - Π και δεκάδες ακόμα.

- Να μπει φραγμός στις απολύσεις και τη μερική απασχόληση. Να θεσμοθετηθεί ανθρώπινο ωράριο, στο εμπόριο όπως ζητάνε τα σωματεία του εμπορίου, να σταματήσει το αίσχος του ωρομίσθιου και της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων.

- Να στηριχτεί η επιβίωση των ανέργων. Ο ΟΑΕΔ να παίξει το ρόλο του. Αντί να επιδοτεί την εργοδοσία, να επιδοτήσει τους άνεργους, τους απλήρωτους, τους νέους που δε βρίσκουν δουλιά.

- Να αναλάβει επιτέλους η ΓΣΕΕ τις ευθύνες της, παίρνοντας θέση και ρόλο στον αγώνα μας.

Το ψήφισμα της συγκέντρωσης κατατέθηκε χτες το βράδυ από τους βουλευτές Στρ. Κόρακα και Μ. Κωστόπουλο σαν αναφορά του ΚΚΕ στη Βουλή.

Δεν τηρούν τα μέτρα ασφαλείας

Δεν τηρούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι έξι εργολαβικές επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν 200 περίπου μεταλλεργάτες στην εκτέλεση εργασιών μετατροπής εγκαταστάσεων και επισκευής μονάδων. Τα παραπάνω διαπιστώθηκαν μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε το Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου Πειραιά μαζί με συνδικαλιστές του Συνδικάτου Μετάλλου και του Σωματείου Ηλεκτρολόγων πλοίων.

Από το ΚΕΠΕΚ έγινε αυστηρή σύσταση προς τους εργολάβους ότι στον επόμενο έλεγχο που θα γίνει, εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα ασφάλειας θα δοθεί ακόμα και διακοπή του έργο! Πρόκειται για εργολαβικές επιχειρήσεις: ΑΣΠΑΤΕ,την Τρία Κ. Π.,τη ΜΕΓΚΑΤΣΟΛ,τη ΜΕΤΚΑ,τη ΡΟΝΤΑΞ,και τον Κυριακίδη.Πέρα από τις παραβάσεις των μέτρων ασφαλείας, οι παραπάνω εργολάβοι χρησιμοποιώντας σαν άλλοθι τη σύμβαση που υπέγραψε η ΠΟΕΜ με τους σιδηροβιομηχάνους, αρνούνται να καταβάλλουν τα πλήρη ημερομίσθια όπως προκύπτουν από τη σύμβαση των σιδιροβιοτεχνών!

GOOD YEAR
Στους δρόμους οι απολυμένοι

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

"Η εργατιά παλεύει και θα νικήσει" και "Οχι άλλη κοροϊδία από την κυβέρνηση και την GOOD YEAR",ήταν τα κεντρικά συνθήματα της δυναμικής πορείας που πραγματοποίησαν χτες αργά το απόγευμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης εκατοντάδες απολυμένοι της GOOD YEAR με τις οικογένειες τους, ζητώντας την άμεση επαναλειτουργία του κλειστού από τον Αύγουστο εργοστασίου.

Οι απολυμένοι εργάτες ξεκίνησαν από την πλατεία Δικαστηρίων στις 6 περίπου το απόγευμα και μετά από πορεία σε όλο το ιστορικό κέντρο της πόλης κατέληξαν στο ΥΜΑΘ όπου επέδωσαν ψήφισμα. Οι εργαζόμενοι ζητούν από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να πιέσει την πολυεθνική να ξανανοίξει το εργοστάσιο και να ξεκαθαρίσει τη στάση της σχετικά με τα τελευταία σενάρια, που θέλουν το μέλλον των 350 εργαζομένων να τζογάρεται στα ποσοστά επί των κερδών από τα διάφορα καζίνο!

Την Κυριακή οι εργαζόμενοι της GOOD YEAR θα συμμετέχουν με δικό τους μπλοκ στην επέτειο του Πολυτεχνείου και μέσα στην επόμενη βδομάδα θα κατέβουν στην Αθήνα με λεωφορεία, όπου θα πραγματοποιήσουν διαμαρτυρίες έξω από τα υπουργεία Εργασίας και Ανάπτυξης. Επίσης, δυναμικό "παρών" θα δώσουν και στην πανεργατική απεργία της ΓΣΕΕ στις 28 Νοεμβρίου.

"Κάτω τα χέρια από το 8ωρο", "Ανθρώπινο ωράριο", διαδηλώνουν οι εμποροϋπάλληλοι

"Αγνοήστε το χρόνο", προτρέπει η LANCOME!

Μαχητική η παρουσία των εργατών της ΜΙΣΚΟ - BARILLA

Από τη χτεσινή πορεία προς τη Βουλή

Παρόντες και οι εργάτες της ΑΧΑΪΑ ΚΛΑΟΥΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ