Τετάρτη 13 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ
Μαχητική αφετηρία συντονισμένων αγώνων

Εργαζόμενοι και άνεργοι, από πολλές περιοχές της χώρας, συναντήθηκαν χτες στο αγωνιστικό ραντεβού των 13 σωματείων στην πλατεία Κάνιγγος. Κατάγγειλαν την πολιτική, που τους οδηγεί ομαδικά στην ανεργία και στη φτώχεια. Απέρριψαν τις ντιρεκτίβες της ΕΕ και διατράνωσαν την απόφασή τους για νέους συντονισμένους αγώνες

"Σήμερα είναι μια ξεχωριστή μέρα!.Μ' αυτά τα λόγια, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατών της ΛΑΡΚΟ υπογράμμισε την ξεχωριστή σημασία της χτεσινής συντονισμένης κινητοποίησης, που οργάνωσαν 13 σωματεία στις 4 το απόγευμα στην πλατεία Κάνιγγος, ενάντια στην αποβιομηχάνιση, στην ανεργία και την καταπάτηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Από νωρίς, εργαζόμενοι από πολλές περιοχές της χώρας, έχοντας αρκετοί από αυτούς διανύσει αρκετά χιλιόμετρα, άρχισαν να συρρέουν στην πλατεία, ανταποκρινόμενοι θετικά στο κάλεσμα των σωματείων για το συλλαλητήριο. Τα πρώτα πανό σηκώνονται. Των εργαζομένων της ΜΙΣΚΟ, της ΑΧΑΪΑ ΚΛΑΟΥΣ, της "Χαλυβουργικής"...

Η συγκέντρωση ξεκινά και πρώτος το λόγο παίρνει ο Γ. Θεοδώρου,πρόεδρος του σωματείου ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, ο οποίος τόνισε: "Σήμερα μαζευτήκαμε εδώ, για να διατρανώσουμε τη θέλησή μας, ότι ενωμένοι θα αγωνιστούμε για να αντιμετωπίσουμε την πολιτική της σκληρής λιτότητας, της ανεργίας, της ύφεσης, της αποβιομηχάνισης της χώρας. Σήμερα είναι ξεχωριστή μέρα. Είναι η αφετηρία μιας αγωνιστικής πορείας που θα πρέπει να είναι συνεχής και αταλάντευτη μέχρι τη δικαίωσή μας". Επισήμανε τις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεων για την κατάσταση και κάλεσε τη ΓΣΕΕ και τις δευτεροβάθμιες οργανώσεις να προχωρήσουν σε πράξεις, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Η παθητική στάση δεν οδηγεί πουθενά, αντίθετα, ανοίγει την όρεξη για την εφαρμογή πιο σκληρών μέτρων σε βάρος των εργαζομένων".

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η Ντίνα Πεταλά,πρόεδρος του Σωματείου της ΜΙΣΚΟ, που σημείωσε μεταξύ άλλων: "Η GOOD YEAR έκλεισε, η ΜΙΣΚΟ απολύει 40 εργαζόμενους, η "Αχάια Κλάους" κινδυνεύει να κλείσει, ενώ ο κλάδος των τροφίμων είναι σε ανάπτυξη και εξαγωγικός. Η ΠΕΣΙΝΕ ετοιμάζεται να απολύσει 300 για να κάνει προσλήψεις με 4ήμερη εργασία, η "Πειραϊκή - Πατραϊκή" μετατρέπεται σε οικόπεδα και μια σειρά κολοσσοί κλείνουν. Ο ΣΕΒ πρότεινε στην κυβέρνηση να συναποφασίσουν για πιο ευέλικτη αγορά εργασίας... Τρία είναι τα συμπεράσματα: Η ανάπτυξη που μας υπόσχονται δε σημαίνει απασχόληση. Η ανάπτυξη που μας υπόσχονται γίνεται συνώνυμη της ανεργίας. Συνώνυμη της συγκέντρωσης τεράστιου πλούτου στη μια πλευρά και της συγκέντρωσης φτώχειας και εξαθλίωσης για μας τους εργαζόμενους".

Στη συγκέντρωση, μίλησε επίσης ο Γ. Πέρρος,πρόεδρος του Σωματείου του ΜΙΝΙΟΝ, ο οποίος σημείωσε - μεταξύ άλλων - πως η πολιτική αποβιομηχάνισης και λιτότητας της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις: "Θα έχουμε - είπε - τεράστια αύξηση της ανεργίας. Θα έχουμε επιβολή νέας λιτότητας με αυξήσεις κάτω απ' τον πληθωρισμό. Ενταση της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Νέα φορολογικά βάρη σε βάρος των εργαζομένων. Συρρίκνωση κοινωνικών παροχών και των συντάξεων". Τόνισε πως "το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να αποτελέσει το βασικό πόλο συσπείρωσης πλατιών λαϊκών δυνάμεων, που θα αντιστέκονται σε αυτές τις αντεργατικές επιλογές" και κάλεσε "όλα τα σωματεία, που στους χώρους τους έχουν οξυμένα προβλήματα, να συντονίσουν τον αγώνα".

Ο Η. Γκοσδής,γραμματέας του Σωματείου της "Χαλυβουργικής", διάβασε το ψήφισμα και ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή με συνθήματα, όπως: "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με τα συνδικάτα αντίσταση και πάλη" και "Αγώνας ταξικός, πανεργατικός, θα είναι η απάντηση από δω και μπρος".

Ψηφίσματα συμπαράστασης έστειλαν στη συγκέντρωση οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Τρόφιμα - Ποτά,το ΕΚΑ, δεκάδες σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι. Επίσης παραβρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος και ο Π. Λαφαζάνης, εκ μέρους του Συνασπισμού.

Δήλωση του Μήτσου Κωστόπουλου

Ο βουλευτής του ΚΚΕ έκανε την πιο κάτω δήλωση, σχετικά με τη χτεσινή κινητοποίηση: "Αυτή η κινητοποίηση αναδείχνει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η εργατική τάξη, ο λαός και ο τόπος. Αναδείχνει τις αντεργατικές - αντιλαϊκές πολιτικές, που ασκήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις, που παρέλασαν τα τελευταία χρόνια απ' την πατρίδα μας. Ενας από τους ομιλητές αναρωτήθηκε: "Χωρίς βιομηχανία τι θα είναι αυτή η χώρα;" Πράγματι είναι ένα κρίσιμο ερώτημα, το βάλαμε κατ' επανάληψη στη Βουλή, αλλά οι αρμόδιοι κωφεύουν. Παίρνουν τις εντολές από το Διευθυντήριο των Βρυξελλών, από τους ισχυρούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης και "τα σκυλιά δεμένα". Ομως, θα πρέπει να καταλάβουν ότι οι αντοχές ενός λαού, ενός εργάτη, που αντιμετωπίζει την ανεργία, τη λιτότητα, την απειλή από τον οδοστρωτήρα της "Λευκής Βίβλου", έχουν κάποια όρια. Αυτά τα όρια δεν οδηγούν στην αντίληψη του "σφάξε με αγά μου να αγιάσω", αλλά σε κάτι άλλο. Σε αυτό που κάνουν αυτή τη στιγμή, στον ενωμένο αγώνα, στη συγκρότηση μετώπων σε χώρους, σε κλάδους και πανελλαδικά, ώστε να ανοίξει κάποια άλλη προοπτική για τον τόπο. Προοπτική, που προτείνει το ΚΚΕ, με σταθερότητα και αποφασιστικότητα".

Ντ. Ν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ