Τετάρτη 13 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Συγκέντρωση σήμερα εργαζομένων - ΕΒΕ

Θύελλα αντιδράσεων για την τρομοκρατική επέμβαση διά του εισαγγελέα. Κατ' αρχήν συμφωνία χτες μεταξύ ΟΙΥΕ και ΕΣΕΕ για "οριοθετημένο ωράριο". Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και του ωρομισθίου, απαιτούν οι εμποροϋπάλληλοι

Σε μια κατ' αρχήν συμφωνία που αφορά σε οριοθετημένο άνοιγμα και κλείσιμο των καταστημάτων, που το Σάββατο δε θα υπερβαίνει τις 4 και θα κατοχυρώνει την Κυριακάτικη αργία, κατέληξε χτες, σύσκεψη μεταξύ της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων και του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου,Δ. Καψάλη,ο οποίος - όπως ανέφερε - είχε και την εξουσιοδότηση του ΣΕΣΜΕ (σύνδεσμος σούπερ μάρκετ).

Από την πλευρά των εργαζομένων και ειδικότερα του συλλόγου εμποροϋπαλλήλων Αθήνας,εκφράστηκε επιπλέον η πάγια θέση για διαμόρφωση συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου που θα περιορίζει το σημερινό ασύδοτο ωράριο, θα κατοχυρώνει και τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης και κυρίως θα καταργεί τη μερική απασχόληση και το ωρομίσθιο.

Σήμερα εμποροϋπάλληλοι και ΕΒΕ πραγματοποιούν συγκέντρωση στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο, στις 4.30 μ.μ., την ίδια ώρα που στο ΕΒΕΑ θα πραγματοποιείται συζήτηση που θα αφορά μεταξύ άλλων και τη λειτουργία των καταστημάτων.Στη συζήτηση καλούν ο δήμαρχος Αθήνας και ο ΣΕΛΠΕ και θα συμμετέχουν κυβερνητικοί παράγοντες και εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, ενώ δεν έχουν κληθεί εκπρόσωποι των εμποροϋπαλλήλων.

Στο μεταξύ, θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε η τρομοκρατική παρέμβαση του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Αθηνών, Αν, Κανελλόπουλου,να ασκήσει αυτεπάγγελτα ποινική δίωξη κατά "παντός υπευθύνου" για "παράνομη βία" (! ) στις κινητοποιήσεις του περασμένου Σαββάτου.

Η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη δίωξη κατά συνδικαλιστών, επισημαίνοντας ότι: "Τέτοιες μεθοδεύσεις δε θα κάμψουν την αγωνιστικότητα των εργαζόμενων για ένα δίκαιο πέρα για πέρα αίτημα. Η ΓΣΕΕ άμεσα θα αναλάβει πρωτοβουλία για να μην μένουν ανοιχτά τα εμπορικά καταστήματα πέραν τις 4 - 5 το απόγευμα του Σαββάτου".

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων,με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει την "προκλητική και τρομοκρατική εισαγγελική παρέμβαση", που "ανοίγει το δρόμο για μια εκτεταμένη και βίαιη επίθεση ενάντια στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζόμενων", καθώς και την κυβέρνηση που, με τέτοιους μηχανισμούς, προσπαθεί να σπάσει τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζόμενων, την ίδια στιγμή που αφήνει ασύδοτη την εργοδοσία και που την παροτρύνει στην αυθαιρεσία της.

Τη "φασιστικής έμπνευσης ενέργεια του εισαγγελέα, που θυμίζει παλιές καταδικασμένες εποχές", καταγγέλλει και η Ομοσπονδία Συνταξιούχων.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καταδικάζει την "ωμή, αντεργατική, ειγαγγελική παρέμβαση" που "στηρίζει το δίκιο του ισχυρού και αποκαλύπτει την ουσία της καπιταλιστικής βαρβαρότητας".

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας τονίζει: "Τα συνδικαλιστικά και εργασιακά δικαιώματά μας, δεν επιτρέπουμε να παραβιαστούν τη στιγμή μάλιστα που οι εργοδότες τελούν υπό καθεστώς ασυλίας για να παραβιάζουν τα ωράρια και τα δικαιώματα των εργαζόμενων". Το ΕΚΑ καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για την έναρξη εποικοδομητικού διαλόγου που στόχο θα έχει τη διαμόρφωση ενός ανθρώπινου ωραρίου.

"Σε ευθεία αντίθεση με συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα του λαού" έρχεται η ενέργεια του εισαγγελέα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ΜΜΕ και ΕΒΕ,στην οποία σημειώνεται ότι η άσκηση της δίωξης "κινείται στην κατεύθυνση της ποινικοποίησης των διαδηλώσεων, φαλκίδευσης των δικαιωμάτων ΕΒΕ κι εργαζόμενων και ανοιχτής υποστήριξης των πολυκαταστημάτων". Τέλος, διακηρύσσεται η απόφαση για συνέχιση του αγώνα και καλούνται οι αρμόδιοι υπουργοί να σταματήσουν τη δίωξη και να δώσουν λύση υπέρ των κοινωνικών συμφερόντων.

Το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του τις "τρομοκρατικές" εντολές για συλλήψεις. "Δηλώνουμε - τονίζεται στην ανακοίνωση - ότι καμιά τρομοκρατική ενέργεια δε θα κάμψει τις προσπάθειες για υπεράσπιση των κατακτήσεών μας. Το Σάββατο θα είμαστε πάλι δίπλα στους αγωνιζόμενους εμποροϋπάλληλους και μικρομεσαίους στη μάχη για το ωράριο".

Με ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Βόλου εκφράζει την αγανάκτησή του για την παρέμβαση του εισαγγελέα, και καταγγέλλει την κυβέρνηση που ταυτίζεται με τα μεγάλα συμφέροντα. Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε το σωματείο εμποροϋπαλλήλων Καρδίτσας.

Να υιοθετήσει τις απόψεις εργαζομένων και μικρομεσαίων εμπόρων για το ωράριο, καλεί τέλος τον υπουργό Εργασίας, και η ΠΑΣΚΕ Εμποροϋπαλλήλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ