ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Υπουλη παρασκηνιακή συμφωνία!
  • Την πρόταση του ΣΕΛΠΕ για παράταση του ωραρίου του Σαββάτου μέχρι τις 5.30 υιοθέτησε το υπουργείο Εργασίας!
  • Στημένο παιχνίδι πίσω απ' τις πλάτες των εργαζομένων, καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για ανθρώπινο ωράριο

Τη δήθεν συμβιβαστική πρόταση του ΣΕΛΠΕ,για παράταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων τα Σάββατα έως τις 5.30 μμ, αποδέχτηκε χτες η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, επικαλούμενη τη "σύμφωνη γνώμη" του προέδρου της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλου,και του προέδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Χ. Καψάλη,που όμως άλλα έλεγαν μέχρι χτες!

"Στημένο παιχνίδι κυβέρνησης, εργοδοσίας και κυβερνητικών στελεχών πίσω από την πλάτη των εμποροϋπαλλήλων",κατήγγειλε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας,τονίζοντας ότι η χτεσινή συμφωνία των "κοινωνικών εταίρων" είναι μακριά και έξω από τις θέσεις και τις διεκδικήσεις των εμποροϋπαλλήλων. "Η προσπάθεια - συνεχίζει - να συγκεραστούν οι απόψεις ΣΕΛΠΕ - κυβέρνησης και παρατρεχάμενων είναι ύπουλη.Δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε για αλλαγή της νομοθεσίας που διέπει το ωράριο, για να βάλουμε στο περιθώριο τους "κοινωνικούς εταίρους" και τις συμφωνίες τους".

Ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε τη συμφωνία "συμφωνία κυρίων", δήλωσε ότι "ελπίζει σε γενική συναίνεση" (!) και ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για λύση "κοινής αποδοχής"! Οταν ρωτήθηκε σχετικά με τις αντιδράσεις, το λόγο πήρε ο υφυπουργός Χρ. Πρωτόπαππας για να δηλώσει: "Εν πάση περιπτώσει πήγε 5.30, ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του"!

Ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ, Μ. Παράβαλος,εμφανίστηκε να ερμηνεύει τη στάση του υπουργού, αναφέροντας ότι "ο υπουργός ήθελε μια συμβιβαστική λύση για λόγους κοινωνικής συνοχής και για να αποφευχθούν τα έκτροπα"! Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλος,όχι μόνο επιβεβαίωσε τη συμφωνία, αλλά και τη χαρακτήρισε "κέρδος για το συνδικαλιστικό κίνημα"!

Αντιφατικές ήταν οι δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Α. Φραγκόπουλου,ο οποίος από τη μια χαρακτήρισε "μεγάλη νίκη" τη συμφωνία κι από την άλλη ότι "δε διασφαλίζει τίποτα", ενώ παρέπεμψε στην Εκτελεστική Επιτροπή να αποφασίσει αν θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις.

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα εμποροϋπαλλήλων και εμπόρων για το ωράριο εκφράζουν με ανακοινώσεις τους το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Καρδίτσας, το Εργατικό Κέντρο Λέσβου, το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων και Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας.

"Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση Δικηγόρων Αθήνας"

Τις εισαγγελικές αρχές και γενικότερα τη Δικαιοσύνη θέτει ενώπιον των ευθυνών της η "Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση Δικηγόρων Αθήνας" (ΣΑΚΔΑ), με αφορμή την αυτεπάγγελτη δίωξη που διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Η ΣΑΚΔΑ καταγγέλλει την τακτική των εισαγγελικών αρχών που αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους ως κοινούς τρομοκράτες και την ποινικοποίηση των διαδηλώσεων, ενώ παράλληλα ζητάει από τον Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας να σταματήσει να βλέπει ως θεατής αυτές τις παρεμβάσεις και να τις καταγγείλει.

Η ΣΑΚΔΑ θεωρεί ότι η άσκηση ομαδικής δίωξης και η εντολή στα αστυνομικά όργανα για διενέργεια μαζικών συλλήψεων δείχνουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο "νέας τεχνικής" καταστολής.

  • "Ωμή τρομοκρατική ενέργεια" σε βάρος των εμποροϋπαλλήλων και του δίκαιου αγώνα τους, χαρακτηρίζει η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας. "Κανένας εισαγγελέας και κανένα υπουργείο δε συγκινήθηκε ποτέ για τα δικαιώματά μας, τονίζει η Ενωση. Κάθε αποδέσμευση του ωραρίου σημαίνει για τον εμποροϋπάλληλο κατάργηση στοιχειωδών δικαιωμάτων, στέρηση της κοινωνικής και οικογενειακής ζωής και καθιέρωση ασυδοσίας στις εργασιακές σχέσεις".

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων ζητά να θεσπιστεί πανελλαδικά ωράριο που θα απαγορεύει τη λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, το απόγευμα του Σαββάτου και τρία απογεύματα τη βδομάδα.

Αντίθετος στην επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων είναι και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης,που καλεί τα μέλη του να εφαρμόζουν το κοινό ωράριο και το οποίο ειδικά για το Σάββατο καθορίζει το κλείσιμο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στις 3μμ.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κυρίαρχη δύναμη αναδείχτηκε η ΔΑΣ

ΛΑΡΙΣΑ.-

Η αύξηση των δυνάμεων της ΕΣΑΚ, ο καταποντισμός της ΠΑΣΚΕ, η μεγάλη πτώση της ΔΑΚΕ, αλλά και η μείωση των ψηφισάντων, λόγω της μεγάλης κρίσης που μαστίζει τον κλάδο, είναι τα στοιχεία που σφράγισαν τις αρχαιρεσίες στοΣωματείο Κλωστοϋφαντουργών Λάρισας.

Σε 548 έγκυρα ψηφοδέλτια έλαβαν: ΔΑΣ (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ) 391 ψήφους, 9 έδρες στο 13μελές ΔΣ, 5 αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργών και 10 στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας. ΠΑΣΚΕ 119 ψήφους, 3 έδρες στο ΔΣ, 2 αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία και 1 στο ΕΚ. ΔΑΚΕ 38 ψήφους, 1 έδρα στο ΔΣ κι ένα αντιπρόσωπο στο ΕΚ.

Στις εκλογές του 1993 είχαν ψηφίσει 840 εργαζόμενοι και είχαν λάβει ΠΑΣΚΕ 404 ψήφους και 6 έδρες, ΔΑΣ 335 ψήφους και 5 έδρες και ΔΑΚΕ 88 ψήφους και 2 έδρες.

Σε δηλώσεις του για τ' αποτελέσματα των εκλογών, ο απερχόμενος πρόεδρος του σωματείου, Κ. Κωστόπουλος,τόνισε: "Οι θέσεις της ΔΑΣ βρήκαν απήχηση στους κλωστοϋφαντουργούς, διότι σταθήκαμε πάντα στο πλευρό τους και δώσαμε μαζί τους, με συνέπεια και συνέχεια, ένα σκληρό αγώνα για τη λύση των προβλημάτων του κλάδου. Δηλώνουμε πως θα συνεχίσουμε, με την ίδια συνέπεια, τους αγώνες, για να επαναλειτουργήσουν τα κλειστά εργοστάσια και να μειωθεί η ανεργία".

"Οχι" για το ΤΑΞΥ

Κάλεσμα συμμετοχής στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ στις 28 του Νοέμβρη, απευθύνει η Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού,η διοίκηση της οποίας μελετά και το ενδεχόμενο προγραμματισμού άλλων απεργιακών κινητοποιήσεων.

Χτες, τα προεδρεία των Σωματείων Ξενοδοχοϋπαλλήλων όλης της χώρας και της Ομοσπονδίας επισκέφτηκαν τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Φαρμάκη για το φλέγον ζήτημα του ΤΑΞΥ. Ο υφυπουργός - όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία - απέρριψε όλα τα αιτήματα που του υποβλήθηκαν, μεταξύ των οποίων και η κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ.

ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΤΙΚ
Απλήρωτοι και ανασφάλιστοι

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Απλήρωτοι από το Σεπτέμβρη παραμένουν 800 καπνεργάτες της καπνεμπορικής εταιρίας ΑΤΙΚ,η οποία φέτος αν και αύξησε τον όγκο παραγωγής της και διατηρεί φιλοδοξίες για επενδύσεις στα Βαλκάνια, πέρα από τα απλήρωτα μεροκάματα δεν κατέβαλε ούτε ένα ένσημο στο ΙΚΑ από τον Ιούνη!

Στις διαμαρτυρίες του Παγκαπνεργατικού Σωματείου Θεσσαλονίκης και της Πανελλήνιας Καπνεργατικής Ομοσπονδίας, η εργοδοσία απάντησε με την απόλυση ενός στοιβαδόρου, που πρωτοστάτησε στις καταγγελίες και απειλεί με απολύσεις και καταχώριση στη "μαύρη λίστα" για την επόμενη χρονιά όποιον προχωρήσει σε επώνυμη καταγγελία! Χτες το Παγκαπνεργατικό Σωματείο αποφάσισε να ζητήσει την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας και του ΙΚΑ για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και των ενσήμων.

Η εταιρία ΑΤΙΚ φέτος επεξεργάστηκε καπνά σε τρία εργοστάσια στη Σταυρούπολη και στην Αν. Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης και στις Σέρρες και απασχόλησε μέχρι και 1.000 άτομα. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος της δουλιάς ολοκληρώθηκε και εργάζονται κύρια μόνο οι στοιβαδόροι.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ρεκόρ συμμετοχής

Η μεγαλύτερη συμμετοχή σημειώθηκε στις πρόσφατες αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Εργατών Μετάλλου Πειραιά,από την ίδρυσή του, παρά την εκτεταμένη ανεργία που πλήττει τον κλάδο και ειδικά τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Ο αριθμός των ψηφισάντων μεταλλεργατών έφτασε στους 2.662,ενώ στις προηγούμενες αρχαιρεσίες πριν δυο χρόνια είχαν ψηφίσει 2.569.

Η Αγωνιστική Ενότητα Μεταλλεργατών (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ) πήρε στα 2.616 έγκυρα ψηφοδέλτια, 1.574 ψήφους (ποσοστό 60,7%) και 13 έδρες στο 21μελές ΔΣ. Ο συνδυασμός των Ανεξαρτήτων Μεταλλεργατών,405 ψήφους και 3 έδρες. Ο συνδυασμός της Ενωτικής (ΠΑΣΚΕ), 322 ψήφους και 3 έδρες. Η Επιτροπή Αγώνα,315 ψήφους και 2 έδρες.

Ο γραμματέας του Συνδικάτου Κ. Φακάρος,σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, σημείωσε: "Από τη μέρα που ιδρύθηκε το Συνδικάτο δεν είχε πιάσει ποτέ αυτό το νούμερο ψηφισάντων. Παρά την τεράστια ανεργία που πλήττει τη Ζώνη, παρά την υπονόμευση, οι μεταλλεργάτες ήρθαν και ψήφισαν στο συνδικάτο τους. Από αυτές τις εκλογές βγαίνουμε πιο αισιόδοξοι και πιο δυνατοί για τους αγώνες που θα ξεκινήσουν σύντομα".

Παρατυπίες σε προγράμματα κατάρτισης

Εξήντα πέντε πρόσθετοι σπουδαστές βρέθηκαν να παρακολουθούν τα επιδοτούμενα προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης στην Καρδίτσα,δίχως να τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία και παρόλο που για 140 θέσεις υπήρχαν 2.500 αιτήσεις ενδιαφερομένων!

"Τίποτα δε φαίνεται να σταματά τους κυβερνητικούς παράγοντες, προκειμένου να καταστρατηγήσουν κάθε έννοια αξιοκρατίας και ηθικής", σημειώνουν σε σχετική ερώτησή τους στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Β. Μπούτας,Αχ. Κανταρτζής,Ν. Γκατζής.Τονίζουν, δε, ότι η συγκεκριμένη περίπτωση, που καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας,"αποτελεί χαρακτηριστική έκφραση του πελατειακού συστήματος, το οποίο με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης ...εκσυγχρονίζεται".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Εργασίας: Γιατί ορίστηκαν σε 140 οι θέσεις του προγράμματος, όταν μπορούσαν να ενταχθούν άλλοι 65; Γιατί οι πρόσθετες θέσεις δεν καλύφθηκαν με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε για όλους; Ποιες ενέργειες πρόκειται να κάνει η κυβέρνηση για τη διερεύνηση της υπόθεσης και τον καταλογισμό τυχόν ευθυνών;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ