ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΔΚΝΑ
Πορεία των δημάρχων σήμερα

Οι αιρετοί αντιδρούν με την απεργία τους στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που πετσοκόβει τους πόρους της Αυτοδιοίκησης και ωθεί στο πρόσθετο χαράτσωμα των δημοτών

Συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Ενωσής τους (Χ. Τρικούπη) και πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών, θα κάνουν σήμερα οι δήμαρχοι της Αττικής, δηλώνοντας έτσι την αντίθεσή τους στην προσπάθεια της κυβέρνησης να πετσοκόψει κι άλλο τους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να την αναγκάσει να επιβάλει πρόσθετα χαράτσια στους δημότες. Παράλληλα, συνεχίζεται, για δεύτερη μέρα, το κλείσιμο των δήμων του νομού. Χτες, πρώτη μέρα, της κινητοποίησης, παρατηρήθηκε μαζική συμμετοχή δημάρχων και κοινοταρχών. "Παραφωνία" αποτέλεσαν αιρετοί, που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ, Ν. Δ., ΣΥΝ και Πολιτική Ανοιξη, αλλά και ο δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος,που απεργεί "στα λόγια".

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση που πήρε την Τετάρτη η γενική συνέλευση των μελών της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων του νομού Αττικής,προβλέπει: Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι κλειστοί από χτες μέχρι και την Κυριακή. Οι διοικητικές υπηρεσίες τους λειτουργούν, χωρίς να εξυπηρετούν τους δημότες. Δε συλλέγονται τα απορρίμματα, παρά μόνο των σχολείων, των λαϊκών αγορών και των νοσοκομείων. Κλειστή παραμένει και η χωματερή των Ανω Λιοσίων, που δέχεται μόνο τα προαναφερόμενα απορρίμματα. Σήμερα, στις 10 π.μ., οι αιρετοί συγκεντρώνονται στα γραφεία της ΤΕΔΚΝΑ και πραγματοποιούν πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου θα επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό Αλ. Παπαδόπουλο.Επίσης, τη Δευτέρα θα γίνει νέα γενική συνέλευση, όπου θα συζητηθεί πρόταση για παράταση του κλεισίματος.

Η ΤΕΔΚΝΑ απαιτεί άμεσα: Την καταβολή των δύο εκλογικών επιδομάτων των 15 χιλιάδων και της ειδικής αποζημίωσης των 18 χιλιάδων. Την απόδοση του 5%, από το 20% που δικαιούται η ΤΑ από τα έσοδα της φορολόγησης των τόκων καταθέσεων, από το '97 και όχι απόδοση από το '99 που προωθεί η κυβέρνηση. Τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού των ΟΤΑ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τόσο των παλαιών δανείων, όσο και των νέων που θα χορηγηθούν. Την εγκατάλειψη κάθε σκέψης για περικοπή κατά 25% των θεσμοθετημένων πόρων της ΤΑ, που επιδιώκει η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, σύμφωνα και με την απόφαση του συνεδρίου της, η ΤΕΔΚΝΑ δηλώνει ότι δεν παραιτείται από τη διεκδίκηση των παρακρατημένων 720 δισ. των προηγούμενων χρόνων.

Να σημειωθεί ότι οι δημοτικές κινήσεις, που υποστηρίζονται από τους κομμουνιστές προχωρούν σε εξορμήσεις ενημέρωσης εργαζομένων και δημοτών. Και αυτό, προκειμένου να γίνουν πλατιά γνωστοί οι στόχοι της κινητοποίησης, οι αντιλαϊκοί κυβερνητικοί σχεδιασμοί και οι επιπτώσεις που θα έχουν στο λαό με την επιβολή νέων τοπικών φόρων.

Ποιοι έκλεισαν και ποιοι όχι

Από τα στοιχεία της ΤΕΔΚΝΑ προκύπτει ότι, χτες, σε σύνολο 88 δήμων του νομού, έκλεισαν οι 77 (ποσοστό συμμετοχής περίπου 90%). Στα ίδια, υψηλά, ποσοστά κυμάνθηκε και η συμμετοχή στην κινητοποίηση των 62 κοινοτήτων του νομού. Οι δήμοι που δε συμμετείχαν στην κινητοποίηση είναι: Αγιοι Ανάργυροι (δημοτική αρχή προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ). Μαρούσι (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ). Βουλιαγμένη (ΝΔ). Γαλάτσι (ΠΑΣΟΚ). Γλυφάδα (ΠΑΣΟΚ). Νέα Λιόσια(ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, Πολιτική Ανοιξη). Καματερό (ΠΑΣΟΚ). Μαρκόπουλο Μεσογαίας (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ). Μοσχάτο (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ). Περιστέρι (ΠΑΣΟΚ). Χαλάνδρι (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ).

Αρκετοί από τους δημάρχους που δε συμμετείχαν στην κινητοποίηση ισχυρίστηκαν σε τοπικό επίπεδο ότι το έκαναν "για να μην ταλαιπωρήσουν τους δημότες". Απέκρυψαν, βέβαια, το γεγονός ότι θα χαρατσώσουν άγρια τους δημότες, προκειμένου να καλύψουν τις απώλειες από το πετσόκομμα των πόρων της ΤΑ από την κυβέρνηση.

Στο δήμο Αθηναίων, όπως αναμενόταν η απεργία έμεινε στα χαρτιά. Ο Δ. Αβραμόπουλος είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι θα κλείσει το δήμο και ότι απλά θα συλλέξει τα απορρίμματα "για λόγους ιδιομορφίας της πόλης και ευαισθησίας". Ο ίδιος όμως έδωσε εντολή και λειτούργησαν κανονικά και μια σειρά ακόμα δημοτικές υπηρεσίες. Τα απορρίμματα που συλλέγονται παραμένουν στα απορριμματοφόρα. Παράγοντες του δήμου αναφέρουν ότι υπάρχει δυνατότητα παραμονής τους εκεί μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου και με δεδομένο ότι η χωματερή θα ανοίξει το πρωί της Δευτέρας, δεν αναμένεται να παρουσιαστεί μεγάλο πρόβλημα επιβάρυνσης της πόλης.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
"Δε χρωστάμε τίποτα"

Χοντρή παραποίηση της αλήθειας από την κυβέρνηση σχετικά με τα 720 δισ. που υπεξαίρεσαν οι κυβερνήσεις της περιόδου '90-'96 από τα ταμεία της Αυτοδιοίκησης. Συζητήθηκε χτες στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ

Οι δήμοι να ξεχάσουν τα αρπαγμένα από τα ταμεία τους 720 δισεκατομμύρια δρχ. Να βάλουν φόρους για να καλύψουν το κενό!

Σ' αυτές τις δύο κυνικές προτάσεις συμπυκνώνεται η απάντηση που έδωσε χτες η κυβέρνηση, διά του υφυπουργού Εσωτερικών Λ. Παπαδήμα,στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης.

Την ώρα που οι δήμοι και οι κοινότητες της Αττικής έκλειναν εξαιτίας του οικονομικού στραγγαλισμού τους από την κυβέρνηση, ο υφυπουργός κατέφυγε σε μία χοντρή παραποίηση της αλήθειας, προκειμένου να δηλώσει ότι η κυβέρνηση δε χρωστά τίποτα στην Αυτοδιοίκηση! Ισχυρίστηκε ότι τα 720 δισ. που άρπαξαν οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων από τα ταμεία της Αυτοδιοίκησης δεν είναι παρακράτηση και ότι το σχετικό αίτημα στερείται βάσης.

Μία απλή ανάγνωση των περσινών πρακτικών της Βουλής, τις μέρες που συζητιόταν ο προϋπολογισμός '96, αρκούσε βέβαια για να ανατρέψει τον ισχυρισμό του υφυπουργού, καθώς επισήμως κατατέθηκαν στη συζήτηση τα νούμερα που δείχνουν το μέγεθος της - επί της ουσίας - υπεξαίρεσης των χρημάτων της Αυτοδιοίκησης. Κάτι τέτοιο δεν μπόρεσε να γίνει, καθώς ο υφυπουργός προτίμησε να απαντήσει στη δευτερολογία του στις καταγγελίες του ΚΚΕ, αξιοποιώντας το γεγονός ότι ο κανονισμός της Βουλής δε δίνει το δικαίωμα στους βουλευτές να δευτερολογήσουν και αυτοί.

Αναπτύσσοντας την ερώτηση, ο βουλευτής του Κόμματος Λ. Αυδής,αφού αναφέρθηκε στην παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει σαφή θέση στα παρακάτω ζητήματα:

- Αν θα επιστρέψει στην ΤΑ τα 720 δισ. δρχ. που έχει αυθαίρετα παρακρατήσει.

- Αν θα διατηρηθεί η επιχορήγηση, που δίνεται στην ΤΑ από τον προϋπολογισμό, στο 2% ή θα περικοπεί.

- Αν θα καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές και οι ατέλειες που ισχύουν σήμερα υπέρ του θεσμού.

- Αν θα συνεχιστεί η πολιτική εξώθησης της ΤΑ, για την απόκτηση πόρων, στην επιβολή κάθε είδους νέων φόρων και στην εκχώρηση υπηρεσιών σε ιδιώτες, με αποτέλεσμα να καταληστεύονται οι δημότες.

Ξεχάστε τα

Στην απάντησή του ο Λ. Παπαδήμας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδώσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τα 720 δισ. που έχει αυθαίρετα παρακρατήσει. Μάλιστα ούτε καν αναγνώρισε ότι υπάρχει τέτοια οφειλή του κράτους, λέγοντας ότι τα περί παρακρατήσεως 720 δισ. είναι ισχυρισμός των ΟΤΑ που δεν έχει βάση.

Σε ό,τι αφορά το αν θα διατηρηθεί η επιχορήγηση στους ΟΤΑ στο 2% επί του προϋπολογισμού, ο υφυπουργός άφησε έμμεσα να εννοηθεί ότι το ποσοστό αυτό θα μειωθεί. Συγκεκριμένα είπε ότι η ΤΑ θα πάρει το 1997 40 δισ. περισσότερα απ' ό,τι πήρε πέρσι, αλλά απέφυγε να διευκρινίσει για τι ποσοστό επί του προϋπολογισμού γίνεται λόγος. Εκτός αυτού, στην προχτεσινή γενική συνέλευση της ΤΕΔΚΝΑ αποκαλύφθηκε ότι το '97 θα αφαιρεθούν από τα ταμεία των δήμων τουλάχιστον 68 δισ. με βάση τη συμφωνία Αβραμόπουλου - κυβέρνησης.

Ο υφυπουργός δεν παρέλειψε ως προς αυτό να εκφράσει τη μεγάλη ευχαρίστηση της κυβέρνησης για το ότι η ΚΕΔΚΕ αποφάσισε να συνεισφέρει στην κάλυψη των απαιτήσεων του προγράμματος "σύγκλισης", πράγμα που σημαίνει ότι η λιτότητα στους ΟΤΑ θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Σχετικά με την πολιτική μετατροπής των ΟΤΑ σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς, ο Λ. Παπαδήμας ισχυρίστηκε προκλητικότατα ότι η δυνητική φορολογία που προβλέπει ο σχετικός νόμος είναι μια "κατάκτηση" και εναπόκειται σε κάθε δήμο ξεχωριστά να εκτιμήσει τι φόρους θα επιβάλει.

Σε ό,τι αφορά το σχεδιασμό για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και των ατελειών που απολαμβάνει σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση, είπε ότι δεν έχει υπόψη του τι προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Τέλος, ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στις κινητοποιήσεις που έχει εξαγγείλει η ΤΕΔΚΝΑ, χαρακτηρίζοντάς τες δυσάρεστο ρήγμα στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού η ΚΕΔΚΕ με τις αποφάσεις της δεσμεύτηκε πως θα συμβάλει στην εφαρμογή του προγράμματος "σύγκλισης".

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
"Ας έρθουν να μας σταματήσουν"

Απάντηση στα σχέδια για μια σιδερόφραχτη Αθήνα όπου θα απαγορεύονται οι διαδηλώσεις

Δεν έχουν δικαίωμα να μιλούν για "ανθρώπινη πόλη" όλοι αυτοί που απεργάζονται αντεργατικά σχέδια, σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, με αφορμή την ανακοίνωση του οράματός τους για μία σιδερόφραχτη Αθήνα που έκαναν από κοινού προχτές οι μεγαλοκαταστηματάρχες και ο δήμαρχος Αθηναίων, με παρατηρητή να συμφωνεί μαζί τους τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ.

Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία αναφέρει χαρακτηριστικά:

"Στον ίδιο βηματισμό, κυβέρνηση - δήμαρχος Αθήνας - εργοδοσία και πρόεδρος της ΓΣΕΕ, βάζουν στο στόχαστρο των αντεργατικών τους επιλογών, το δικαίωμα των εργαζομένων να απεργούν και να συγκεντρώνονται.

Οι "ευαισθησίες" που επικαλούνται για τους πολίτες της Αθήνας, για "Αθήνα σύγχρονη και ανθρώπινη πόλη", εντάσσονται στα νοσηρά τους σχέδια για την από κοινού εφαρμογή των πιο αντεργατικών μέτρων.

Δεν έχουν το δικαίωμα η κυβέρνηση και οι συνοδοιπόροι της, να μιλούν για ευαισθησία απέναντι στους πολίτες αυτής της χώρας και για μια ανθρώπινη πόλη, δεν έχει αυτό το δικαίωμα και ο θερμός χειροκροτητής, ακόμη κι αυτής της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης, ο άξιος συνεχιστής του προκατόχου του, Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Πολυζωγόπουλος, μια και έχει πάρει αυτός, όπως και οι όμοιοί του οριστικό διαζύγιο με τους εργαζόμενους και οι απεργίες και συγκεντρώσεις είναι γι' αυτόν εφιάλτης που ταράζει τον ύπνο του.

Θα είχαν αυτό το δικαίωμα:

- Αν τους απασχολούσετο πώς ζουν οι χιλιάδες άνεργοι.

- Αν δεν ξεπουλούσαν τα πάντα στους ντόπιους και ξένους πλουτοκράτες, ρημάζοντας τη χώρα. Αν δεν τουφέκιζαν τις ελπίδες και τα όνειρα των εργαζομένων οδηγώντας τους στην ανεργία, στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

- Αν δεν άφηναν ασύδοτους τους βαρόνους των ΜΜΕ να παίζουν το μακάβριο ρόλο τους, βάζοντας τον τρόμο, τη φρίκη και την ανηθικότητα κάθε είδους στα σπίτια μας.

- Αν δεν άφηναν ασύδοτους τους εμπόρους ναρκωτικών να σπέρνουν τον θάνατο, την οδύνη και τη δυστυχία, αν, αν...

Αλλού στοχεύουν τα μέτρα που σκοπεύουν να πάρουν κι ας αφήσουν στην άκρη τις ευαισθησίες.

Στοχεύουν στην καταπάτηση του δικαιώματος της απεργίας και των συγκεντρώσεων, μοναδικό όπλο των εργαζομένων να αντισταθούν στη λαίλαπα των αντεργατικών μέτρων, που θέλουν να μας γυρίσουν στο μεσαίωνα, μοναδικό τους όπλο για να αλλάξουν τη μίζερη ζωή τους.

Τους κάνουμε καθαρό, τα αντεργατικά, αντιλαϊκά σχέδιά τους, δε θα περάσουν.

Ο κλάδος μας, όλοι οι εργαζόμενοι, ξέροντας ότι το δίκιο μας μόνο στους δρόμους του αγώνα θα κριθεί, δε θα καμφθεί, δε θα υποστείλει τη σημαία του αγώνα, θα κάνει καμένο χαρτί στα χέρια τους τις όποιες αντεργατικές τους αποφάσεις.

Τους καταγγέλλουμε και τους καλούμε να αναλογισθούν τις ευθύνες τους και να αφήσουν στην άκρη τις νοσηρές τους επιδιώξεις. Διαφορετικά "ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα", ας έρθουν στους δρόμους να μας σταματήσουν".

"Είμαστε μαζί σας"

"Θα είμαστε στο πλευρό σας, συνεχίστε", αυτά ήταν τα λόγια των εργαζομένων του Δήμου Ταύρου προς τον δήμαρχο Παναγιώτη Βακαλόπουλο,όταν χτες τους κάλεσε και τους ενημέρωσε για τους λόγους της απεργίας των δήμων. Χτες πρώτη μέρα της απεργίας, αρκετοί δήμαρχοι της Αττικής ενημέρωσαν τους εργαζόμενους για τα αιτήματά τους και ζήτησαν τη συμπαράστασή τους. Ενημέρωση έγινε, όμως, και στους κατοίκους με χρήση μεγαφώνων και με ανακοινώσεις. Ο "Ρ" παρακολούθησε την ενημέρωση των εργαζομένων από τον κομμουνιστή Δήμαρχο Ταύρου Παναγιώτη Βακαλόπουλου.

Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο Π. Βακαλόπουλος είπε ότι τα αιτήματα των δήμων αφορούν άμεσα και τους εργαζόμενους και ζήτησε τη συμπαράστασή τους για ένα κοινό μέτωπο αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με επιβολή φόρων και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών. Στη συνέχεια ενημέρωσε για τα αιτήματα της ΤΕΔΚΝΑ και αναφέρθηκε στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ τονίζοντας ότι η ηγεσία της, είπε, "ευχαριστώ" στα όσα δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών για επιβολή φόρων στους δημότες και για συμμετοχή της ΤΑ στο πρόγραμμα "σύγκλισης".

Ο πρόεδρος του συλλόγου των εργαζομένων στον δήμο Παναγιώτης Κρυσταλίδης δήλωσε τη συμπαράσταση στις κινητοποιήσεις των δήμων, επισημαίνοντας ότι αυτά αφορούν και έχουν άμεση σχέση με τα αιτήματα των εργαζομένων.

Τα απορριμματοφόρα του δήμου και τα καροτσάκια των οδοκαθαριστών μετά την ενημέρωση ακινητοποιήθηκαν σε κεντρικό δρόμο της πόλης και αναρτήθηκαν πανό.

Χαρακτηριστικές, όμως, είναι οι δηλώσεις των εργαζομένων του δήμου στο "Ρ", που δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στην απεργία των δημάρχων:

"Εάν δεν ενισχυθούν οικονομικά οι δήμοι δε θα μπορούμε ούτε εμείς να πληρωθούμε. Είμαστε όμως και αντίθετοι στη λογική της επιβολής φόρων στους δημότες που ζητάει η κυβέρνηση από την ΤΑ", είπε ο Ηλίας Μητροπανάλος.

"Είναι επόμενο να κινητοποιούνται οι δήμαρχοι, είπε ο Γιώργος Μουζόμαλος,καθώς η πολιτική των Βρυξελλών που εφαρμόζει η κυβέρνηση για τους δήμους είναι σε βάρος της ΤΑ και των εργαζομένων".

Ο Νίκος Χαλκιάς είπε ότι "οι δήμοι πρέπει να ενισχυθούν με χρήματα και με έργα που θα λύσουν και το πρόβλημα της ανεργίας".

"Την άσχημη οικονομική κατάσταση των δήμων την καταλαβαίνουμε και εμείς και ξέρουμε ότι τα έξοδα των δήμων, που δε βάζουν χαράτσια στους δημότες και δεν ιδιωτικοποιούν υπηρεσίες τους, είναι περισσότερα από τα έσοδα και δυσκολεύονται να πληρώσουν και εμάς", είπε ο Γιάννης Βαζίκας.

Κάλεσμα για αλληλεγγύη

Ο γραμματέας της ΠΟΕ - ΟΤΑ και στέλεχος της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας", Γιάννης Στρατηγός,με δήλωσή του στο "Ρ" κάλεσε τους δημάρχους να συμπαρασταθούν και αυτοί με τη σειρά τους, όπως χτες οι εργαζόμενοι στους δήμους, στην πανελλαδική απεργία στις 28 Νοέμβρη που έχουν εξαγγείλει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Παράλληλα, κάλεσε και όλους τους εργαζόμενους μέσα από τις γενικές τους συνελεύσεις να διεκδικήσουν ακόμα πιο μαχητικά την κάλυψη των περσινών απωλειών στα εισοδήματά τους με 30% αύξηση των μισθών, την αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων δημοτικών υπηρεσιών, τη θέσπιση συλλογικών διαπραγματεύσεων στο δημόσιο, το ασφαλιστικό και θεσμοθέτηση τα 58 χρόνια για συνταξιοδότηση.

Αυτοί εισπράττουν αλλιώς...

Δε φτάνει που είναι απεργοσπάστες και άγριοι φορομπήχτες, κοροϊδεύουν και τον κόσμο. Λόγος γίνεται για τους δημάρχους Αμαρουσίου και Χαλανδρίου, οι οποίοι σήμερα την ώρα που οι άλλοι δήμαρχοι θα διαδηλώνουν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, αυτοί θα ασχολούνται με την "αειφόρο ανάπτυξη", δηλαδή με ένα ακόμα ευρωπαϊκής έμπνευσης πρόγραμμα για μεγάλες μάσες. Το σχετικό συνέδριο, που θα γίνει σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, τελεί υπό την αιγίδα της ΚΕΔΚΕ, η ηγεσία της οποίας πούλησε με τον πλέον αισχρό τρόπο τις διεκδικήσεις των δημάρχων.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα το δήμαρχο Αμαρουσίου είναι χαρακτηριστική η χτεσινή καταγγελία της παράταξης "Δημοτική Ενότητα".Αποκαλύπτει πως πριν από λίγες μέρες αυξήθηκαν τα τέλη καθαριότητας κατά 50%, ενώ μέσα σε δύο χρόνια αυξήθηκαν τα δημοτικά τέλη κατά 300%!

Η παράταξη καταγγέλλει το γεγονός ότι χτες λειτούργησαν όλες οι δημοτικές υπηρεσίες, παρά την απόφαση της ΤΕΔΚΝΑ για κλείσιμο και σημειώνει πως η δημοτική αρχή "αντί να συμπαραταχτεί με την πλειοψηφία των δημάρχων και κοινοταρχών της Αττικής και να διεκδικήσει τα χρήματα που ανήκουν στο μαρουσιώτικο λαό και παράνομα παρακρατεί η κυβέρνηση, προτίμησε να φορολογήσει και πάλι τους δημότες". Τέλος η "Δημοτική Ενότητα" υπογραμμίζει, για μια ακόμα φορά, την απουσία από τους αγώνες όλων των δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας, που ενώ συμφωνούν με τη φορομπηχτική πολιτική που ακολουθείται, θολώνουν τα νερά, καταψηφίζοντας, χωρίς ουσιαστικό κόστος για την πλειοψηφία, κάποια επιμέρους θέματα.

Οπως φαίνεται και από τον πίνακα που έχει κατατεθεί στα πρακτικά της Βουλής, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού '96, οι κυβερνήσεις της τελευταίας εφταετίας: Αρπαξαν από την Αυτοδιοίκηση 275 δισ. που της αναλογούσαν, με βάση το νόμο 1828/89 από το Φόρο Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων. Δεν έδωσαν δεκάρα από τα 128 δισ. που δικαιούται η Αυτοδιοίκηση από το φόρο εισοδήματος ειδικών κατηγοριών. Με λογιστική απάτη αφαίρεσαν επιπλέον 128 δισ. από το ποσοστό του φόρου εισοδήματος προηγούμενων χρόνων, που, επίσης, δικαιούται η Αυτοδιοίκηση. Σύνολο: 718.274.000.000 δρχ. Και στραγάλια να 'τανε, έχουν υπεξαιρεθεί από τα ταμεία της Αυτοδιοίκησης και πρέπει να επιστρέψουν εκεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ