Παρασκευή 15 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΕΔΚΝΑ
Πορεία των δημάρχων σήμερα

Οι αιρετοί αντιδρούν με την απεργία τους στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που πετσοκόβει τους πόρους της Αυτοδιοίκησης και ωθεί στο πρόσθετο χαράτσωμα των δημοτών

Συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Ενωσής τους (Χ. Τρικούπη) και πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών, θα κάνουν σήμερα οι δήμαρχοι της Αττικής, δηλώνοντας έτσι την αντίθεσή τους στην προσπάθεια της κυβέρνησης να πετσοκόψει κι άλλο τους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να την αναγκάσει να επιβάλει πρόσθετα χαράτσια στους δημότες. Παράλληλα, συνεχίζεται, για δεύτερη μέρα, το κλείσιμο των δήμων του νομού. Χτες, πρώτη μέρα, της κινητοποίησης, παρατηρήθηκε μαζική συμμετοχή δημάρχων και κοινοταρχών. "Παραφωνία" αποτέλεσαν αιρετοί, που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ, Ν. Δ., ΣΥΝ και Πολιτική Ανοιξη, αλλά και ο δήμαρχος Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλος,που απεργεί "στα λόγια".

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση που πήρε την Τετάρτη η γενική συνέλευση των μελών της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων του νομού Αττικής,προβλέπει: Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι κλειστοί από χτες μέχρι και την Κυριακή. Οι διοικητικές υπηρεσίες τους λειτουργούν, χωρίς να εξυπηρετούν τους δημότες. Δε συλλέγονται τα απορρίμματα, παρά μόνο των σχολείων, των λαϊκών αγορών και των νοσοκομείων. Κλειστή παραμένει και η χωματερή των Ανω Λιοσίων, που δέχεται μόνο τα προαναφερόμενα απορρίμματα. Σήμερα, στις 10 π.μ., οι αιρετοί συγκεντρώνονται στα γραφεία της ΤΕΔΚΝΑ και πραγματοποιούν πορεία στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου θα επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό Αλ. Παπαδόπουλο.Επίσης, τη Δευτέρα θα γίνει νέα γενική συνέλευση, όπου θα συζητηθεί πρόταση για παράταση του κλεισίματος.

Η ΤΕΔΚΝΑ απαιτεί άμεσα: Την καταβολή των δύο εκλογικών επιδομάτων των 15 χιλιάδων και της ειδικής αποζημίωσης των 18 χιλιάδων. Την απόδοση του 5%, από το 20% που δικαιούται η ΤΑ από τα έσοδα της φορολόγησης των τόκων καταθέσεων, από το '97 και όχι απόδοση από το '99 που προωθεί η κυβέρνηση. Τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού των ΟΤΑ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τόσο των παλαιών δανείων, όσο και των νέων που θα χορηγηθούν. Την εγκατάλειψη κάθε σκέψης για περικοπή κατά 25% των θεσμοθετημένων πόρων της ΤΑ, που επιδιώκει η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, σύμφωνα και με την απόφαση του συνεδρίου της, η ΤΕΔΚΝΑ δηλώνει ότι δεν παραιτείται από τη διεκδίκηση των παρακρατημένων 720 δισ. των προηγούμενων χρόνων.

Να σημειωθεί ότι οι δημοτικές κινήσεις, που υποστηρίζονται από τους κομμουνιστές προχωρούν σε εξορμήσεις ενημέρωσης εργαζομένων και δημοτών. Και αυτό, προκειμένου να γίνουν πλατιά γνωστοί οι στόχοι της κινητοποίησης, οι αντιλαϊκοί κυβερνητικοί σχεδιασμοί και οι επιπτώσεις που θα έχουν στο λαό με την επιβολή νέων τοπικών φόρων.

Ποιοι έκλεισαν και ποιοι όχι

Από τα στοιχεία της ΤΕΔΚΝΑ προκύπτει ότι, χτες, σε σύνολο 88 δήμων του νομού, έκλεισαν οι 77 (ποσοστό συμμετοχής περίπου 90%). Στα ίδια, υψηλά, ποσοστά κυμάνθηκε και η συμμετοχή στην κινητοποίηση των 62 κοινοτήτων του νομού. Οι δήμοι που δε συμμετείχαν στην κινητοποίηση είναι: Αγιοι Ανάργυροι (δημοτική αρχή προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ). Μαρούσι (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ). Βουλιαγμένη (ΝΔ). Γαλάτσι (ΠΑΣΟΚ). Γλυφάδα (ΠΑΣΟΚ). Νέα Λιόσια(ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, Πολιτική Ανοιξη). Καματερό (ΠΑΣΟΚ). Μαρκόπουλο Μεσογαίας (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ). Μοσχάτο (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ). Περιστέρι (ΠΑΣΟΚ). Χαλάνδρι (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ).

Αρκετοί από τους δημάρχους που δε συμμετείχαν στην κινητοποίηση ισχυρίστηκαν σε τοπικό επίπεδο ότι το έκαναν "για να μην ταλαιπωρήσουν τους δημότες". Απέκρυψαν, βέβαια, το γεγονός ότι θα χαρατσώσουν άγρια τους δημότες, προκειμένου να καλύψουν τις απώλειες από το πετσόκομμα των πόρων της ΤΑ από την κυβέρνηση.

Στο δήμο Αθηναίων, όπως αναμενόταν η απεργία έμεινε στα χαρτιά. Ο Δ. Αβραμόπουλος είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι θα κλείσει το δήμο και ότι απλά θα συλλέξει τα απορρίμματα "για λόγους ιδιομορφίας της πόλης και ευαισθησίας". Ο ίδιος όμως έδωσε εντολή και λειτούργησαν κανονικά και μια σειρά ακόμα δημοτικές υπηρεσίες. Τα απορρίμματα που συλλέγονται παραμένουν στα απορριμματοφόρα. Παράγοντες του δήμου αναφέρουν ότι υπάρχει δυνατότητα παραμονής τους εκεί μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου και με δεδομένο ότι η χωματερή θα ανοίξει το πρωί της Δευτέρας, δεν αναμένεται να παρουσιαστεί μεγάλο πρόβλημα επιβάρυνσης της πόλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ