Παρασκευή 15 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προβοκάτορες δεν είναι μόνο οι βομβιστές!

'Η πώς τα ΜΜΕ λειτούργησαν σαν μεγεθυντικός φακός της προβοκάτσιας που έστησαν οι σκοτεινοί μηχανισμοί

"Το Πολυτεχνείο τους δε μας αφορά. Οι επέτειοί τους δε μας αφορούν. Το άσυλό τους δε μας αφορά... Θάψτε το επιτέλους!!!".

Ακριβώς σ' αυτήν την ασφαλίτικη κατεύθυνση και "λογική" της προκήρυξης που υπογράφεται από την ψευτοοργάνωση "Μαχόμενος Αντάρτικος Σχηματισμός", κινήθηκαν τα χτεσινά δημοσιεύματα της πλειοψηφίας του Τύπου. Το "αόρατο χέρι", που φαίνεται να κατευθύνει ακόμα και τις... δημοσιογραφικές πένες, λειτούργησε σωστά και "μπράβο" του. Τα παραπάνω "ζητήματα" που έπρεπε να τεθούν, τέθηκαν. Και τα μηνύματα του Νοέμβρη του '73 που έπρεπε να αποσιωπηθούν, αποσιωπήθηκαν. Η λέξη προβοκάτσια - "φαινόμενο" που ακόμα και ο πιο συντηρητικός πολίτης αυτής της χώρας ξέρει πότε, πώς και με ποιους στόχους εμφανίζεται - είναι σχεδόν εξαφανισμένη στα χτεσινά δημοσιεύματα. Και όταν χρησιμοποιείται είναι τοποθετημένη... εντός εισαγωγικών. Το Πολυτεχνείο δεν τους αφορά. Και χτες το απέδειξαν. Το άσυλο πρέπει να καταργηθεί. Και αυτοί "μόχθησαν και μοχθούν" προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο στόχος συγκεκριμένος: "Θάψτε το Πολυτεχνείο και τα μηνύματά του". Την απάντηση βέβαια θα την πάρουν, για μια ακόμη χρονιά, την Κυριακή όπως την πήραν και προχτές από τον πρύτανη Ν. Μαρκάτο - άσχετα αν τη συγκεκριμένη φράση πουθενά δεν την είδαμε στα ρεπορτάζ τους. "Εδώ Πολυτεχνείο. Εμείς δεν παραδινόμαστε...".

Διακριτικά συνένοχοι

Μια πρώτη ανάγνωση των χτεσινών ρεπορτάζ θα μπορούσε να διαχωρίσει τα δημοσιεύματα, σε δημοσιεύματα "δύο τύπων". Απ' τη μια μεριά οι δύο εφημερίδες ("Αδέσμευτος Τύπος" και "Εξουσία") που βγήκαν ευθέως - ακόμα και στην πρώτη σελίδα τους - να ζητήσουν με "επιχειρήματα" την άρση του ασύλου, χωρίς βέβαια να ξεχάσουν και το ζητούμενο: "Τα ιδανικά της γενιάς του '73 δεν αντιπροσωπεύουν αυτήν του 2000". Πραγματικότητα ή απλώς φόβος για οτιδήποτε περικλείει την έννοια "όραμα"; Από την άλλη πλευρά, όμως, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τα δημοσιεύματα των "προοδευτικών" και "έγκυρων" εφημερίδων που μπορεί να μη βάζουν ευθέως αυτά τα "ζητήματα", συμμετέχουν πάντως με... διακριτικότητα στη λογική της κατεύθυνσης "Θάψτε το Πολυτεχνείο". Ενδεικτικά σημειώνουμε:

  • Η "Ελευθεροτυπία" στο δισέλιδο ρεπορτάζ της με τίτλο "Κατάθεση... βόμβας στο Πολυτεχνείο" - όπου υπάρχει ολόκληρη και η προκήρυξη του "Μαχόμενου Αντάρτικου Σχηματισμού" - αποφεύγει έντεχνα να κάνει λόγο για προβοκάτσια, ενώ το κύριο ρεπορτάζ της - όπου απλώς γίνεται παράθεση των γεγονότων - ξεκινά ως εξής: "Με την προτροπή "το πτώμα του Πολυτεχνείου βρώμισε... Θάψτε το επιτέλους" η ομάδα που αυτοαποκαλείται "Μαχόμενος Αντάρτικος Σχηματισμός" ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη της βόμβας στο Πολυτεχνείο". Και ειλικρινά αυτή τη λέξη "προτροπή", ακόμα προσπαθούμε να την κατανοήσουμε...
  • Η "Αυγή" στο μικρό ρεπορτάζ της μιλά για "νέα προβοκάτσια", δεν... παραλείπει ωστόσο να αναφέρει πως η επέτειος του Πολυτεχνείου "τα τελευταία χρόνια έχει χάσει το αρχικό της νόημα"!
  • Εντελώς "διακριτικά" μπορούν να χαρακτηριστούν τα ρεπορτάζ των "Νέων" και του "Εθνους". Τα "Νέα" χρησιμοποιούν τη λέξη προβοκάτσια εντός εισαγωγικών, παρουσιάζουν στο ρεπορτάζ απλώς τα γεγονότα και το μόνο ερώτημα - ερώτημα πανικού - που θέτουν είναι: "Πρόβα τζενεράλε για τους προβοκάτορες ή προειδοποίηση για τα όσα πιθανόν θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες του εορτασμού;". Το "Εθνος" χωρίς καθόλου ερωτήματα, μιλά για "Βόμβα στην επέτειο" μόνο στον τίτλο του ρεπορτάζ.
  • Η "Απογευματινή" θεωρεί δεδομένο πως "έχει καταργηθεί ήδη το άσυλο", παρερμηνεύοντας τη δήλωση Μαρκάτου. Ο πρύτανης, ενώ δήλωσε πως "τέτοιες ενέργειες καταλύουν ουσιαστικά το ακαδημαϊκό άσυλο", στην "Απογευματινή" φαίνεται να έχει δηλώσει: "Ηδη έχει καταλυθεί το άσυλο". Ετσι γενικά... Μάλιστα η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες, οι οποίες αναφέρουν πως "η Πρυτανεία έχει αποφασίσει ήδη να επιτρέψει την είσοδο αστυνομικών στο Πολυτεχνείο σε περίπτωση που δημιουργηθούν επεισόδια". Οσο για τον "Ελεύθερο Τύπο", αφού "θάβει" την προχτεσινή απόφαση της Συγκλήτου, προτιμά να ασχοληθεί με τα "δρακόντεια μέτρα" της Αστυνομίας για τον περιορισμό της... δραστηριότητας των αναρχικών.
Τι να πει κανείς για τα γραφτά τους...

Να καταργηθεί το άσυλο και να... σηκωθούν οι πέτρες αυτού του τόπου να πλακώσουν "μια ασήμαντη μειοψηφία φασιστοειδών, που δεκαετίες τώρα ζει με μύθους και παραμύθια, εμφανιζόμενη ως "προοδευτική"", ζητά με τη γνωστή γλώσσα πεζοδρομίου ο εκδότης του "Αδέσμευτου Τύπου", Δημήτρης Ρίζος. Χρησιμοποιώντας τους όρους "αληταριό", ""προοδευτικοί" τενεκέδες" κλπ. ο Δ. Ρίζος απλώς επιβεβαιώνει τη δική του φασιστική νοοτροπία. Οσο για το ρεπορτάζ της εν λόγω εφημερίδας, "κατόρθωσε" να κινηθεί σε πιο αξιοπρεπή - απ' τα γραπτά του εκδότη της - επίπεδα.

Η... νεαρή "Εξουσία" εμφανίστηκε χτες με τον τίτλο: "Να αρθεί το άσυλο στο Πολυτεχνείο". Το κύριο άρθρο της είναι αφιερωμένο σ' αυτό το θέμα και η πρότασή της - την οποία χαρακτηρίζει "σαφή" και "ώριμη" - είναι: "Για τις τρεις ημέρες του εορτασμού του Πολυτεχνείου, το πανεπιστημιακό άσυλο δεν πρέπει να ισχύει". Σαν να λέμε: Πιλοτικό πρόγραμμα! Οσο για το ρεπορτάζ της συγκεκριμένης εφημερίδας, παραθέτουμε απλώς το απόσπασμα: "Σήμερα νόμος είναι το δίκιο του ξενύχτη. Οι "πράσινοι" και οι "κόκκινοι" είναι οπαδοί του ποδοσφαίρου κι όχι ενεργά μέλη πολιτικών οργανώσεων. Αυτά είναι "ξενέρωτα"... "Εμείς είμαστε αλλού", λένε. Τώρα η παιδεία κοστίζει ακριβά, γιατί είναι ιδιωτική, το ψωμί δεν υπάρχει στα φαστ φουντ και η ελευθερία διεκδικείται από τον "τύραννο" μπαμπά. Το Πολυτεχνείο έχει πολύ ψηλές βάσεις και αν αποφοιτήσεις από κει, μένεις καμιά δεκαριά χρόνια άνεργος". Χωρίς σχόλια, γιατί, εν τέλει, πολύ τους πάει!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ