Παρασκευή 15 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
23 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ 1973
Ο λαός δίνει την απάντησή του

Αρχίζουν σήμερα οι τριήμερες εκδηλώσεις. Ανοιχτό το Πολυτεχνείο αποφάσισε η Σύγκλητος. Στις 6μ.μ. σήμερα η εκδήλωση του ΕΚΑ στο κτίριο Γκίνη, την ίδια ώρα αύριο η εκδήλωση των οικοδόμων. Αποκορύφωμα, η μεγάλη πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία το απόγευμα της Κυριακής

Με πληθώρα εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα ο ελληνικός λαός και η νεολαία τιμούν από σήμερα την επέτειο της εξέγερσης του Νοέμβρη 1973. Κορύφωμα αυτών των εκδηλώσεων θα είναι η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία από το Πολυτεχνείο στην αμερικάνικη πρεσβεία, που θα γίνει την Κυριακή στις 3 μ.μ., αλλά και με συγκεντρώσεις και πορείες σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Παρά το κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού, που έχει ενταθεί φέτος ιδιαίτερα, το λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα θα δώσει την καλύτερη απάντηση στην άρχουσα τάξη, τους πολιτικούς εκφραστές, αλλά και τους σκοτεινούς μηχανισμούς που επιστρατεύουν, που θέλει να ξεμπερδεύει μια για πάντα με το Πολυτεχνείο και ό,τι αυτό σηματοδοτεί στους σημερινούς λαϊκούς αγώνες.

Χτες το βράδυ η Σύγκλητος του ΕΜΠ αποφάσισε να μείνει ανοιχτός ο χώρος του Πολυτεχνείου για το τριήμερο, ενώ σε δηλώσεις της τόνισε ότι για την περιφρούρηση των κτιρίων και την εκδηλώσεων εγγυώνται, εκτός από την ίδια τη Σύγκλητο, τους καθηγητές του ΕΜΠ και τους φοιτητές, οι μαζικοί φορείς και τα συνδικάτα που συμμετέχουν στη Διευρυμένη Συντονιστική Επιτροπή Εορτασμού του Πολυτεχνείου (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, οικοδόμοι, πολιτικές νεολαίες κ. ά.). Υπενθυμίζεται ότι το ΚΣ της ΕΦΕΕ έχει αποφασίσει ότι "αναλαμβάνει την ευθύνη της περιφρούρησης". Ομως, οι εκπρόσωποι της ΕΑΑΚ, (παράταξη που πρόσκειται στο ΝΑΡ) εκμεταλλευόμενη τους συσχετισμούς στο ΚΣ της ΕΦΕΕ και συνεχίζοντας τον περσινό προβοκατόρικο και υπονομευτικό ρόλο που έπαιξαν τις αντίστοιχε ημέρες, μπλοκάρουν την ΕΦΕΕ, αρνούμενοι πεισματικά τη συμμετοχή του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος στο γιορτασμό, επιδιδόμενοι, ταυτόχρονα, σε έναν ξέφρενο και ωμό αντικομμουνισμό.

Ανοιχτό το Πολυτεχνείο

Η χτεσινή συνεδρίαση της Συγκλήτου ήταν πολύωρη, αλλά και αποκαλυπτική, για τις πιέσεις που ασκούνται, με στόχο την αλλαγή του χαρακτήρα και του περιεχομένου του εορτασμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Πρυτανεία έχει αποσταλεί έγγραφο της Αστυνομίας, με το οποίο ζητά σχεδόν τελεσιγραφικά ή να κλείσει το Πολυτεχνείο, ή να αναλάβει η ίδια τη φύλαξη των χώρων μέσα στο Ιδρυμα. Ταυτόχρονα, η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της Αστυνομίας, εν ονόματι των "προληπτικών μέτρων", φρόντισε το κέντρο της Αθήνας να δείχνει χτες εικόνα αστυνομοκρατούμενης πόλης. Δεκάδες "ετοιμοπόλεμες" διμοιρίες των ΜΑΤ ήταν παραταγμένες στην Πατησίων, την Κάνιγγος και άλλα σημεία. Μόνο που έτσι τρομοκρατούσαν τον απλό διερχόμενο κόσμο. Χτες, επίσης, το απόγευμα υπήρξαν τηλεφωνήματα σε σταθμούς με τα οποία άγνωστοι προειδοποιούσαν ότι στις 6:05 θα σκάσει βόμβα στο Πολυτεχνείο. Φάρσα ή σκόπιμη ενέργεια δεν έχει σημασία, γεγονός είναι ότι η είδηση έπαιξε, ενώ αστυνομικοί με εκπαιδευμένους σκύλους ξαναπάτησαν το χώρο του Πολυτεχνείου για τις απαραίτητες έρευνες άλλη μια φορά.

Η τρομοκρατία δεν περνάει

Παρά, λοιπόν, το κλίμα που προσπαθούν να δημιουργήσουν, από χτες το απόγευμα το Πολυτεχνείο μπήκε στο κλίμα του τριήμερου. Αφορμή, η εκδήλωση της Οργάνωσης Σπουδάζουσας της ΚΝΕ στο κατάμεστο αμφιθέατρο του κτιρίου Γκίνη, με θέμα "Ελλάδα - Τουρκία: Ο επόμενος στόχος" και τη συμμετοχή Τούρκων αγωνιστών. Οι επίσημες εκδηλώσεις αρχίζουν σήμερα.

Στις 6 μ.μ. το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας διοργανώνει συζήτηση με θέμα "η ανεργία των νέων" στο κτίριο Γκίνη, ενώ όλο το τριήμερο εκδηλώσεων θα παρουσιάζει έκθεση φωτογραφίας στο χώρο του Πολυτεχνείου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΚΑ, οι εκδηλώσεις στόχο έχουν τη διασφάλιση του πολιτικού, λαϊκού και ταξικού χαρακτήρα του Πολυτεχνείου, σηματοδοτώντας με το παρόν των εργαζομένων τη συνέχεια συνείδησης και δράσης στους αγώνες του Λαϊκού Κινήματος.

Με χτεσινή του ανακοίνωση το ΕΚΑ, καταγγέλλει τη βομβιστική ενέργεια και καλεί τους πολίτες του Λεκανοπεδίου, τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα να δώσουν την απάντηση, με τη μαζική συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου.

Αύριο, η Ομοσπονδία Οικοδόμων και τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας και Πειραιά με πορεία στις 4.30 μ.μ. από την πλατεία Κάνιγγος, θα πάνε στο Πολυτεχνείο, για να καταθέσουν στεφάνι. Μια ώρα αργότερα διοργανώνουν εκδήλωση στο κτίριο Γκίνη "για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι για τον ηρωικό ξεσηκωμό, για τα οράματα και τα ιδανικά του".

Χτες, μετά από πρόσκληση της Συγκλήτου του ΕΜΠ, πραγματοποιήθηκε στο Πολυτεχνείο εκδήλωση διαμαρτυρίας με τη συμμετοχή της ΕΦΕΕ, φοιτητικών συλλόγων, του ΕΚΑ, εργατικών σωματείων, εκπροσώπων συλλόγων γονέων, εργαζόμενοι στο ΕΜΠ κ.ά. Οι φορείς που συμμετείχαν στη συγκέντρωση καταδίκασαν τη βομβιστική ενέργεια στο χώρο του Πολυτεχνείου, δήλωσαν την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στην περιφρούρηση του γιορτασμού της επετείου και κάλεσαν τη Σύγκλητο του ΕΜΠ, να δεχτεί να μείνουν ανοιχτές οι πύλες του ιδρύματος για τις τριήμερες εκδηλώσεις και να πραγματοποιεί τις συνεδριάσεις της στο χώρο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων.

Η ΕΣΕΕ

Το ΚΣ της ΕΣΕΕ καταδικάζει την απόπειρα τρομοκράτησης της νεολαίας και του λαού, καταγγέλλει τη νέα προβοκάτσια που με τη μορφή της βομβιστικής επίθεσης μέσα στο κτίριο του Πολυτεχνείου έρχεται να προστεθεί στις μέχρι σήμερα γνωστές σε όλους προσπάθειες να ακυρωθεί το αντιιμπεριαλιστικό, ανατρεπτικό μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

"Η συνολική επιχείρηση απονεύρωσης - ενταφιασμού του εορτασμού της εξέγερσης του Νοέμβρη που μεθοδεύεται όλο το τελευταίο διάστημα, φαίνεται ότι δε διστάζει να χρησιμοποιεί και τις πιο στυγνές τρομοκρατικές μεθόδους, τονίζεται. Τους ενοχλεί, που για άλλη μια χρονιά, ο λαός θα διαδηλώσει ενάντια στη νέα τάξη των ιμπεριαλιστών, θα πορευτεί προς την αμερικάνικη πρεσβεία, με ιδιαίτερα σήμερα επίκαιρα συνθήματα ενάντια στο ΝΑΤΟ και τη δικτατορία των πολυεθνικών".

Το ΚΣ της ΕΣΕΕ καταγγέλλει τα ΜΜΕ, για το κλίμα τρομο-λαγνείας και επεισοδιοφοβίας και τον προβοκατόρικο ρόλο τους σε κάθε αγωνιστική έκφραση του λαού και της νεολαίας. Οι εργαζόμενοι και η νεολαία θα τους απαντήσουν με αυτό που φοβούνται περισσότερο: Με τη μαζική τους συμμετοχή στο γιορτασμό του Πολυτεχνείου. Καλούμε τη νεολαία και τους εργαζόμενους να αντισταθούν στην τρομο-λαγνεία και την κρατική καταστολή.

Εργαζόμενοι
  • Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας αποφάσισε ομόφωνα να συμμετάσχει στις αγωνιστικές εκδηλώσεις για να τιμηθεί η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, με κατάθεση στεφανιού και συμμετοχή στην πορεία και καλεί όλους τους βιοτέχνες να συμμετέχουν στην εκδήλωση την Κυριακή στις 3.00 μ.μ. στην Πατησίων, μπροστά από το ΜΙΝΙΟΝ.
  • Η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) καταδικάζει την προβοκατόρικη βομβιστική ενέργεια και τη συστηματική δράση ντόπιων και ξένων κύκλων, για να ακυρώσουν και να προσβάλουν τη σημασία και το μήνυμα της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου και τονίζει σε ανακοίνωση ότι "η εξέγερση στο Πολυτεχνείο συνδέει το παρελθόν με το παρόν και σηματοδοτεί την ανάγκη να πορευτεί ο λαός μας προς το μέλλον. Καμιά μηχανορραφία και κανένας μηχανορράφος δεν πρόκειται να ανακόψει αυτή την πορεία".
  • Η διοίκηση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΕΛ-ΤΑ καλεί τους εργαζόμενους σε όλες τις υπηρεσίες να οργανώσουν γιορτές μνήμης, με ομιλίες στους χώρους δουλιάς και μέσα από αυτές να αναδεικνύεται ο πολιτικός, λαϊκός και ταξικός χαρακτήρας του Πολυτεχνείου "που σηματοδοτεί και το δικό μας παρόν, τη συνέχεια συνείδησης και δράσης στους αγώνες του λαϊκού συνδικαλιστικού κινήματος". Η ΟΜΕ-ΕΛΤΑ συμμετέχει, επίσης, στη σημερινή εκδήλωση του ΕΚΑ.
  • Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης και η Επιτροπή Νέων Λογιστών διοργανώνουν εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου σήμερα στις 7.00 μ.μ. στα γραφεία του σωματείου και καλούν όλους τους λογιστές και λογίστριες της Αθήνας να λάβουν μέρος στην πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.
  • Η ΕΛΜΕ Καρδίτσας,με ανακοίνωση τονίζει ότι η θυσία των νέων στις 17 Νοέμβρη του '73 προβάλλει επιτακτικό το καθήκον όλων και ιδιαίτερα των εκπαιδευτικών ως πνευματικών οδηγών της νεολαίας να επαγρυπνούν, ώστε να δικαιωθούν οι οραματισμοί των ηρώων του Πολυτεχνείου.
  • Η Ενωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων συμμετέχει στις εκδηλώσεις.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ