Παρασκευή 15 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εργο πρακτόρων η βομβιστική ενέργεια

Με ένα πολιτικο-ιδεολογικό περίβλημα επιχείρησαν χτες να δικαιολογήσουν την προβοκάτσιά τους οι σκοτεινοί κύκλοι που κρύβονται πίσω από τη βομβιστική ενέργεια στο Πολυτεχνείο. Βαδίζοντας στα χνάρια γνωστών και μη εξαιρετέων πρακτόρων της ΚΥΠ, οι συνεχιστές τους στο ευαγές ίδρυμα της Κατεχάκη, μετά την περσινή έφοδο της Αστυνομίας στο Πολυτεχνείο, ελλείψει "εφεδρειών" (;) ανέλαβαν προφανώς οι ίδιοι να παίξουν φέτος πρωταγωνιστικό ρόλο. Λίγες ώρες μετά την έκρηξη φρόντισαν να δημοσιευτεί στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" μια σύντομη προκήρυξη για λογαριασμό μιας ψευδεπίγραφης "οργάνωσης", που διεκδικεί την πατρότητα της βόμβας. Και ενώ από την Αστυνομία η προβοκάτσια χρεωνόταν στον ...ΕΛΑ, τελικά προέκυψε μια νέα "οργάνωση", που αυτοπροσδιορίστηκε ως "Μαχόμενος Αντάρτικος Σχηματισμός".

Με συνθήματα του τύπου "Το Πολυτεχνείο πέθανε, το πτώμα του βρώμισε... θάψτε το επιτέλους", "Το άσυλό τους δε μας αφορά", "Ενοπλη πάλη για τον κομμουνισμό" και άλλα βαρύγδουπα συνθήματα ο συντάκτης της προκήρυξης επιχειρεί να εμφανιστεί ως ένας γνήσιος πικραμένος αγωνιστής του Πολυτεχνείου, που ενοχλείται δήθεν για την επανάσταση που χάθηκε και αγανακτεί από τον τρόπο που γιορτάζεται η εξέγερση των φοιτητών του 1973. Και κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στα Δεκεμβριανά και στις συγκρούσεις με την Αστυνομία το 1980 και '83, επιχειρούν δήθεν να διαφοροποιηθούν από όλους εκείνους τους αγωνιστές της γενιάς του Πολυτεχνείου, που δε συνέχισαν να αγωνίζονται ...επαναστατικά, τοποθετώντας δηλαδή βόμβες, όπως το κάνουν τώρα εκείνοι.

Από το κείμενο της προκήρυξης, που αποπνέει φασίζουσα πρακτική και αντίληψη, δεν απαντάται βέβαια το ερώτημα που προκύπτει για τους ίδιους τους οργανωτές της προβοκάτσιας. Τώρα, 23 χρόνια μετά την εξέγερση των φοιτητών, αντιλήφθηκαν ότι έχει εκφυλιστεί αυτή η επέτειος ή ότι δεν έχουν πέραση τα συνθήματα ενάντια στο ΝΑΤΟ και στη δικτατορία των πολυεθνικών;

Από άλλα σημεία της προκήρυξης διαφαίνεται καθαρά ότι οι δράστες της προχτεσινής ενέργειας δεν έχουν καμιά σχέση με την Αριστερά και το χώρο που αγωνίζεται όλα αυτά τα χρόνια για να κρατήσει άσβεστη τη φλόγα της εξέγερσης. Οι αναφορές του στιλ "το Πολυτεχνείο σας", "το Πολυτεχνείο τους" ή "οι επέτειοί τους", "το άσυλό τους", "κακοστημένη φάρσα" κλπ., δεν είναι ασφαλώς σχήματα λόγου, αλλά έκφραση μίσους και φθόνου όχι μόνο εναντίον όλων εκείνων που πήραν μέρος στην εξέγερση, αλλά και εναντίον εκείνων που επιμένουν σήμερα να τους θυμούνται.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι ενώ η βομβιστική ενέργεια αφιερώνεται στον γνωστό Χριστόφορο Μαρίνο, ο συντάκτης της προκήρυξης αποστασιοποιείται από τους λεγόμενους αναρχικούς, τους οποίους χαρακτηρίζει "αφελέστατους", επειδή όπως γράφει "ήταν οι μόνοι που επέμεναν να παίρνουν στα σοβαρά αυτήν την κακοστημένη φάρσα, που επέμεναν να κουνάνε τα χέρια του πτώματος...". Οσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο χώρο των "αναρχικών" και μάλιστα μετά την αυτοκτονία Μαρίνου, ερμηνεύουν αυτήν την "τοποθέτηση" ως μια προσπάθεια "σωφρονισμού" των "αναρχικών" και ειδικότερα εκείνων που αποστασιοποιήθηκαν από τον Μαρίνο, όταν κυκλοφόρησε η φήμη ότι συνεργαζόταν με την Ασφάλεια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2004-11-17 00:00:00.0)
«Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες» (2000-11-17 00:00:00.0)
"Συνεχίζουμε τον αγώνα μας" (1997-11-19 00:00:00.0)
Το Πολυτεχνείο ζει στους μεγάλους αγώνες (1997-11-14 00:00:00.0)
"Ο Νοέμβρης ζει και θα νικήσει" (1996-11-19 00:00:00.0)
Ο λαός δίνει την απάντησή του (1996-11-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ