Παρασκευή 15 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΟΡΤΙΑΤΗΣ
"Κατάσταση πολιορκίας"

Οδοφράγματα των κατοίκων ενάντια στην εγκατάσταση νέων κεραιών. Ζητούν να φύγει το πάρκο - "φονιάς"

Σε κατάσταση πολιορκίας βρίσκεται τις τελευταίες δέκα μέρες η περιοχή του Χορτιάτη, καθώς οι απόπειρες εγκατάστασης νέων κεραιών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών στο χώρο που κατ' ευφημισμό η πολιτεία αποκαλεί "πάρκο κεραιών" έχουν εξαγριώσει τους κατοίκους και τους έχουν φέρει αντιμέτωπους αρκετές φορές με τα ΜΑΤ. Εδώ και δύο χρόνια η ανεξέλεγκτη κατάσταση με τις κεραίες, που ξεφυτρώνουν καθημερινά, έχει οδηγήσει επανειλημμένα τους κατοίκους σε δυναμικές διαμαρτυρίες. Ζητούν από το κράτος υπεύθυνο έλεγχο της εκπεμπόμενης ισχύος, μέτρηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και τελικά απομάκρυνση των κεραιών, καθώς πολλοί κάτοικοι και ιδίως μικρά παιδιά παραπονιούνται για διαρκείς πονοκεφάλους και διακυμάνσεις στη θερμοκρασία του σώματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν έχει γίνει καμία περιβαλλοντική μελέτη για τις επιπτώσεις από τη λειτουργία του πάρκου, δεν υπάρχει κανείς έλεγχος στην ισχύ της ακτινοβολίας, ενώ η ίδια η ύπαρξη του πάρκου χαρακτηρίζεται παράνομη, γιατί η περιοχή έχει κριθεί αναδασωτέα.

Το τελευταίο δεκαήμερο οι κάτοικοι είχαν πληροφορίες πως θα επιχειρηθεί η εγκατάσταση δύο νέων κεραιών, της δημοτικής τηλεόρασης Θεσσαλονίκης "TV 100" και κοινή κεραία των Μητροπόλεων Θεσσαλονίκης και Λαγκαδά και της Μονής Λυδίας Φιλιππισίας. Η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων του Χορτιάτη και των γύρω κοινοτήτων για την απομάκρυνση των κεραιών και η Κοινότητα Χορτιάτη είχαν προειδοποιήσει από πέρσι τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και κάθε αρμόδια κρατική υπηρεσία πως δεν πρόκειται να επιτρέψουν καμία νέα εγκατάσταση κεραίας. Παρ' όλα αυτά τόσο η δημοτική αρχή Θεσσαλονίκης όσο και η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης αγνόησαν τους κατοίκους και επιχείρησαν τις εργασίες εγκατάστασης πριν τέσσερις μέρες με την άδεια της Νομαρχίας και του Δασαρχείου, που επέτρεψε μάλιστα και την κοπή δέντρων που "ενοχλούσαν". Οι κάτοικοι για μια ακόμη φορά βρέθηκαν από τον "Αννα στον Καϊάφα" καθώς κανείς καθ' ύλην αρμόδιος δεν αναλάμβανε τις ευθύνες του και παρέπεμπε το θέμα στο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών. Μάλιστα, όταν διαμαρτυρήθηκαν για τις εργασίες, δεν άργησαν να φανούν και τα ΜΑΤ. Ετσι και πάλι προχώρησαν στον αποκλεισμό του δρόμου που οδηγεί στο ονομαζόμενο πάρκο, που μοιάζει περισσότερο με στρατόπεδο συγκέντρωσης με τους σεκιουριτάδες, τα λυκόσκυλα και τα τζιπ και διαμήνυσαν στην πολιτεία πως η κατάσταση έχει φτάσει στα όρια της. Το αποτέλεσμα ήταν να αντιμετωπίσουν την "ιερή" οργή των ρασοφόρων και τους τραμπουκισμούς ανθρώπων του "Κουβελόφωνου". Απειλήθηκαν μηνήσεις και κατατέθηκαν ασφαλιστικά μέτρα κατά των κατοίκων, αλλά οι κεραίες δεν πέρασαν.

Σε λαϊκή συνέλευση των κατοίκων, που έγινε προχτές το βράδυ, ομόφωνα αποφασίστηκε να συνεχιστεί η επιφυλακή και η περιφρούρηση του χώρου και να απαιτηθεί άμεσα από την πολιτεία να απαγορευτεί κάθε εργασία στο πάρκο, να ανακληθούν όλες οι νέες άδειες που δόθηκαν σε ιδιώτες και νομικά πρόσωπα και να σταματήσει η παράνομη ηλεκτροδότηση από τη ΔΕΗ των κεραιών που δε διαθέτουν νόμιμη συχνότητα, μέχρι να προχωρήσουν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης των κεραιών σε δύο νέα πάρκα. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είχε υποσχεθεί στους κατοίκους πως σύντομα το πρόβλημα θα λυθεί, καθώς έχουν οριστεί δύο νέες τοποθεσίες για τη δημιουργία πάρκων στο Ασβεστοχώρι και στην Κατερίνη, που θα φιλοξενούν μαζί με τον Χορτιάτη τις 100 ραδιοτηλεοπτικές κεραίες. Επίσης πρόσφατα ο υπουργός Μεταφορών Χ. Καστανίδης διαβεβαίωσε την Επιτροπή Αγώνα πως μέχρι το τέλος Νοέμβρη αναμένεται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο χάρτης ραδιοσυχνοτήτων της Θεσσαλονίκης και σύντομα θα δοθεί τέλος στο χάος των ραδιοτηλεοπτικών μέσων. Πέρα όμως από τις υποσχέσεις των διάφορων υπευθυνοανεύθυνων, τα τελευταία χρόνια οι κεραίες πολλαπλασιάζονται, η ισχύς αυξάνεται σε άκρως επικίνδυνα επίπεδα εκατοντάδων κιλοβάτ και σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες οι κίνδυνοι για εγκεφαλοπάθειες, καρδιοπάθειες, διαταραχές του νευρικού συστήματος και πρόκληση καρκίνων είναι μεγάλοι.

Αύριο οι κάτοικοι και το Κοινοτικό Συμβούλιο Χορτιάτη θα συμμετέχουν σε σύσκεψη με τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και με εκπροσώπους του υπουργείου, ενώ με ψήφισμά τους ήδη προειδοποιούν την κυβέρνηση πως "η συμπεριφορά των αρμοδίων οργάνων έχουν προκαλέσει αισθήματα πίκρας και αγανάκτησης στους κατοίκους και υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης σοβαρών επεισοδίων και δυναμικών ενεργειών, την ευθύνη των οποίων θα έχουν αποκλειστικά οι εθελοτυφλούντες αρμόδιοι...".

Φίλιππας ΔΕΡΓΙΑΔΕΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κεραίες τηλεφωνίας σε απόσταση αναπνοής από σχολεία (2015-04-08 00:00:00.0)
Απέκλεισαν το «Πάρκο Κεραιών» (2005-05-10 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις για το πάρκο κεραιών Χορτιάτη (2003-11-19 00:00:00.0)
Ακυρη η απόφαση του υπουργού Τύπου (2001-11-28 00:00:00.0)
Ανοιχτό θέμα οι επιπτώσεις της κινητής τηλεφωνίας (2001-05-24 00:00:00.0)
Σταμάτησε η δίωξη για τις κεραίες (2000-12-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ