Πέμπτη 24 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανοιχτό θέμα οι επιπτώσεις της κινητής τηλεφωνίας

Συζήτηση με εκπροσώπους της ΤΑ οργάνωσε το υπουργείο Μεταφορών

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε η προσπάθεια του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών στη χτεσινή συζήτηση για τις επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού από τις κεραίες κινητής, να δημιουργήσει κλίμα εφησυχασμού. Στη συζήτηση συμμετείχαν ο υφυπουργός Μεταφορών Αλέκος Βούλγαρης, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), η ηγεσία της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής και πολλοί δήμαρχοι.

Ο υφυπουργός είπε ότι τα όρια εκπομπής στη χώρα μας είναι 20% πιο αυστηρά από αυτά που ισχύουν στην ΕΕ και ότι θα χρηματοδοτείται η Εθνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για τη διενέργεια ερευνών προκειμένου να ανιχνεύονται οι τυχόν επικίνδυνες ακτινοβολίες. Πρόσθεσε επίσης πως ετοιμάζεται νομοσχέδιο στο οποίο θα προβλέπεται η συνεγκατάσταση των κεραιών από έναν ιστό και επανέλαβε την άποψη του καθηγητή Τριχόπουλου, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχουν στοιχεία παγκοσμίως που να αποδεικνύουν βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό από τη χρήση της κινητής τηλεφωνίας.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Εμ. Γιακουμάκης ο οποίος επανέλαβε πως οι άδειες πλέον χορηγούνται από την ΕΕΤΤ και εφόσον τηρούνται οι όροι λειτουργίας.

Στο σημείο αυτό, οι δήμαρχοι κατ' αρχήν ζήτησαν να ακουστούν και οι αντίθετες απόψεις επιστημόνων που επισημαίνουν κινδύνους από τη χρήση της κινητής τηλεφωνίας και επισήμαναν στον υπουργό την αυθαίρετη εγκατάσταση κεραιών σε δήμους της Αττικής και την αδυναμία της Πολιτείας εξαιτίας της γραφειοκρατίας που τη χαρακτηρίζει, να σταματήσει τη λειτουργία τους.

Χαρακτηριστική ήταν η μελέτη που παρουσίασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων Περιοχής Πειραιά και Δυτικής Αττικής για το Περιβάλλον Γρ. Γουρδομιχάλης, σύμφωνα με την οποία «η υψίσυχνη ακτινοβολία προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1 μέχρι 2 βαθμούς Κελσίου στους ιστούς του ανθρώπινου σώματος. Ταυτόχρονα υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί αυτή η ακτινοβολία να έχει βιολογικές επιδράσεις στον άνθρωπο (νευρικό σύστημα, στειρότητα, απώλεια μνήμης). Για το λόγο αυτό άλλωστε δίνονται συστάσεις για το μέγιστο χρόνο ασφαλούς λειτουργίας του κινητού τηλεφώνου». Επισήμανε επίσης πως δεν έχει δοθεί ακόμη απάντηση για το αν η ιονίζουσα ακτινοβολία βοηθά ή όχι στην πιο γρήγορη ανάπτυξη καρκίνου σε ένα άτομο που έχει προσβληθεί ή έχει προδιάθεση να προσβληθεί και πως τα όρια που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι λιγότερο αυστηρά από αυτά που έχουν θέσει κάποιες χώρες (Ρωσία, Ελβετία κλπ.).

Στη διάρκεια της συζήτησης δήμαρχοι της Αττικής έθεσαν και ζητήματα όπως την άδεια εγκατάστασης κεραιών να τη δίνει το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου που θα εγκαθίστανται ή τα οφέλη που θα μπορούσε να έχει η ΤΑ από την εγκατάσταση κεραιών.

  • Σήμερα γίνεται η δίκη των κατοίκων Μενιδίου που συνελήφθησαν στη διάρκεια των επεισοδίων για το πάρκο κεραιών στην Πάρνηθα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ