Πέμπτη 24 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
Ιδιωτικοποιήσεις μετά σκανδαλολογίας

Οι προωθούμενες πωλήσεις δημόσιων αλβανικών επιχειρήσεων προκαλούν θόρυβο για επιλεκτικές πριμοδοτήσεις ξένων εταιριών

Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες δημοπράτησης του επιβατικού σταθμού του αεροδρομίου Τιράνων
Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες δημοπράτησης του επιβατικού σταθμού του αεροδρομίου Τιράνων
Φήμες που εμπλέκουν και ελληνικές επιχειρήσεις ταλανίζουν αυτήν την εποχή την πολιτική σκηνή στα Τίρανα. Η προωθούμενη σήμερα εκποίηση της αλβανικής σταθερής τηλεφωνίας προκαλεί - όχι πάντα αθώες - αντιδράσεις. Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς από τους κόλπους του αλβανικού δικομματισμού αναδίνεται δυσωδία.

Στην πρόσφατη επίσκεψή μας στη γειτονική χώρα, είδαμε ιδίοις όμμασι την προσπάθεια της άρχουσας τάξης της Αλβανίας να ξεπουλήσει κάθε πηγή πλούτου, κάθε υποδομή, στο ξένο και ντόπιο ιδιωτικό κεφάλαιο. Η προσπάθεια έχει και τα παρεπόμενά της.

Αυτές τις μέρες συζητείται στην Αλβανία, η μεθοδευόμενη από την κυβέρνηση της χώρας (Σοσιαλιστικό Κόμμα - ΣΚ) ιδιωτικοποίηση του αλβανικού Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών, Albtelekom. Το ΣΚ έχει προετοιμάσει σχετικό νομοσχέδιο, που προβλέπει την εκποίηση του 85% της εταιρίας, η οποία σημειωτέον είναι η πιο κερδοφόρα της Αλβανίας.

Η ιδιωτικοποίηση έχει προκαλέσει την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΚ). Οχι, γι' αυτήν καθ' αυτή την ιδιωτικοποίηση, αλλά για το χρόνο τέλεσής της. Οπως δηλώνει ο αντιπρόεδρος του ΔΚ, Γιέμιν Γκιάνα, «η ιδιωτικοποίηση της Telekom έχει μεγάλη σημασία. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να γίνει με τόση βιασύνη». Χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο ως «την πιο μαφιόζικη πράξη της σοσιαλιστικής κυβέρνησης στα τέσσερα τελευταία χρόνια. Η Albtelekom είναι μια από τις πιο στρατηγικές επιχειρήσεις. Επομένως, για την ιδιωτικοποίησή της θα πρέπει να υπάρξει συναίνεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης». Συμπληρώνει ότι «με τέτοιο μαφιόζικο τρόπο. Η αλβανική κυβέρνηση έκανε την ιδιωτικοποίηση και της αλβανικής κινητής τηλεφωνίας».

Δεν έχει μόνο ο ΟΤΕ το «προνόμιο» προμήθειας υλικών από συγκεκριμένες εταιρίες
Δεν έχει μόνο ο ΟΤΕ το «προνόμιο» προμήθειας υλικών από συγκεκριμένες εταιρίες
Γιατί δε βιάζεται το ΔΚ; Στις 24 Ιούνη, γίνονται στην Αλβανία κοινοβουλευτικές εκλογές. Ο Σαλί Μπερίσα ελπίζει να κερδίσει, να διαπραγματευτεί ο ίδιος με τους ξένους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες την πώληση της επιχείρησης και να αποκομίσει τα αντίστοιχα οικονομικά και πολιτικά οφέλη.

Γιατί βιάζεται το ΣΚ ή καλύτερα η κυβερνητική ομάδα; Για να καρπωθεί αυτά ακριβώς τα οφέλη, στην κρίσιμη, μάλιστα, προεκλογική περίοδο που διανύουν.

Κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες από το κυβερνητικό περιβάλλον της Αλβανίας, ο ΟΤΕ θα «προωθηθεί» ως υποψήφιος αγοραστής της Albtelekom. Κάποιες αλβανικές εφημερίδες μιλούν για «κατάληψη» της αλβανικής τηλεφωνίας από τους Ελληνες, καθώς κοινοπραξία όπου η COSMOTE συμμετείχε με 97%, εξαγόρασε το Μάη 2000, το 85% της μοναδικής εν ενεργεία εταιρία κινητής τηλεφωνίας στην Αλβανία, AMC.

Η ιδιωτικοποίηση της Albtelekom έχει γίνει πηγή διενέξεων και μέσα στους κόλπους του ΣΚ. Ανάμεσα στις φατρίες του πρωθυπουργού Μέτα και του προέδρου του κόμματος Φάτος Νάνο. Ο πρώτος θέλει να περάσει το νομοσχέδιο πάση θυσία. Ο δεύτερος δείχνει να συμπλέει με το ΔΚ και να μην επιθυμεί την άμεση ιδιωτικοποίηση της εταιρίας.

Στις 11 Μάη συνεδρίασε η κοινοβουλευτική επιτροπή για οικονομικά θέματα, όπου συζητήθηκε προκαταρκτικά το νομοσχέδιο. Η επιτροπή απέρριψε το ενδεχόμενο το νομοσχέδιο να συζητηθεί για συζήτηση στην ολομέλεια στις 14 Μάη, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο. Η συνεδρίαση της επιτροπής διακόπηκε μετά από σκληρές αντεγκλήσεις ανάμεσα στον εντεταλμένο του πρωθυπουργού Μέτα και βουλευτών του κόμματός του, που προφανώς ελέγχονται από το Νάνο και το χαρακτήρισαν «απαράδεκτο» και «ντροπή».

Αρθρογράφοι σημειώνουν στον Τύπο της γειτονικής χώρας ότι στην αλβανική τηλεφωνία ενισχύονται τα ολιγοπώλια. Οτι, όπως έγινε και με τα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση της αλβανικής κινητής τηλεφωνίας, και τα έσοδα από την πώληση της Albtelekom θα χρησιμοποιηθούν, για να καλυφθεί η κακοδιαχείριση της αλβανικής κυβέρνησης.

Οργανωμένο έγκλημα...

Η σαπίλα στην Αλβανία είναι γενικότερη και απλώνεται σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου. Π.χ: Πρόσφατα, συνεδρίασε η Βουλή, όπου συζητήθηκε και έγινε ψηφοφορία, σχετικά με αίτημα ομάδας βουλευτών, για την αποπομπή τριών μελών του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας. Κατηγορούνται ότι απελευθέρωσαν από τη φυλακή ένα λαθρέμπορο ναρκωτικών. Το αίτημα αυτό είχαν υπογράψει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός της Αλβανίας και ο υπουργός Δικαιοσύνης

Μετά από μυστική ψηφοφορία, η Βουλή απέρριψε το αίτημα για την αποπομπή των μελών του Δικαστηρίου. Με βάση τα «κουκιά» προκύπτει ότι κατά της αποπομπής ψήφισαν και πολλοί βουλευτές του ΣΚ. Πολλοί έκαναν - και με αυτήν την ευκαιρία - λόγο για σύνδεση του κυβερνώντος κόμματος με το οργανωμένο έγκλημα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αρμπεν Ιμάμι, προσπαθούσε να συμμαζέψει την εικόνα, κάνοντας λόγο για προσωρινή ήττα των «δημοκρατικών αρχών».

... και διασυνδέσεις

Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες ή καταγγελίες, περί σκανδάλων στην αλβανική πολιτική ζωή. Περί σχέσεων Αλβανών πολιτικών με το ξένο κεφάλαιο και τη μαφία.

Ελληνες επιτελείς ανέφεραν παλαιότερα φήμες ότι ο πρώην γραμματέας του ΣΚ και πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας Παντελί Μάικο είχε σχέση με το «παραεμπόριο» και διατηρούσε διασυνδέσεις με άλλα κέντρα οικονομικών συμφερόντων σε άλλους κομματικούς χώρους.

Αναφορικά με τον αρχηγό του ΔΚ Μπερίσα, σημειώνεται ότι επί πρωθυπουργίας του «είχε ιδιαίτερες οικονομικές δοσοληψίες με παράγοντες της Γερμανίας και συγκεκριμένα με το σύζυγο της επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Φίσλερ». Λέγεται ότι ο Μπερίσα είχε «κυριολεκτικά "εν μια νυκτί" παραδώσει (σ.σ: στον Γερμανό) τα ορυχεία χρωμίου της Βόρειας Αλβανίας, γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ουάσιγκτον, η οποία μέσω διεθνών οικονομικών οργανισμών πέτυχε την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού της Αλβανίας».


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ