Παρασκευή 15 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ
Ρυπαίνει χωρίς ποτέ να τιμωρείται!

Αθώους, χωρίς καν να γίνει δίκη, έκρινε χτες τους υπεύθυνους του διυλιστηρίου το τριμελές πλημμελειοδικείο Κορίνθου για την εκτεταμένη ρύπανση που αποκαλύφθηκε το Μάρτη του 1992, χαρακτηρίζοντας αβάσιμη (!) τη μήνυση της κοινότητας Αγίων Θεοδώρων...

Με μια εξωφρενική απόφασή του το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Κορίνθου αθώωσε χτες - χωρίς καν να γίνει δίκη - τη ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ για την εκτεταμένη ρύπανση που είχε αποκαλυφθεί το Μάρτη του 1992 ότι είχε προκαλέσει σε έκταση ενός χιλιομέτρου γύρω από τις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου. Τη μήνυση για την τεράστια αυτή πετρελαϊκή ρύπανση που προκάλεσε το διυλιστήριο των Βαρδινογιάννηδων είχε καταθέσει η - τότε - κοινοτική αρχή των Αγίων Θεοδώρων.

Η μήνυση αυτή είχε στηριχτεί και στα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα του "Ρ", που προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση στην κοινή γνώμη, καθώς αποκάλυπταν ότι μια περιοχή συνολικής έκτασης ενός χιλιομέτρου γύρω από τα διυλιστήρια της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ είχε μολυνθεί τόσο πολύ, που, αν έσκαβε κανείς ένα λάκκο λίγων εκατοστών, θα ανάβλυζε από αυτόν καθαρό πετρέλαιο. Ο φακός της εφημερίδας μας είχε συλλάβει μάλιστα επ' αυτοφώρω συνεργεία εργαζομένων της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ να αντλούν το πετρέλαιο με ειδικές αντλίες από πηγάδια που είχαν κατασκευαστεί έξω από το διυλιστήριο και να το μεταφέρουν με βυτιοφόρα πάλι μέσα στις δεξαμενές, από όπου είχε διαρρεύσει! Οπως μας κατάγγειλε μάλιστα ο τωρινός πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίων Θεοδώρων Δ. Δέδες τα πηγάδια υπάρχουν ακόμη και κατά καιρούς άνθρωποι της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ αντλούν από εκεί σημαντικές ποσότητες πετρελαίου...

Κι, όμως, χτες ο πρόεδρος του δικαστηρίου Δ. Τζούβας έκρινε τη μήνυση αυτή αβάσιμη - παρά την αντίθετη εισήγηση της εισαγγελέα Κ. Στεφανάτου - και έβγαλε "λάδι", για μια ακόμη φορά τους Βαρδινογιάννηδες. Η απόφαση του δικαστηρίου στηρίχτηκε σε προηγούμενη αθωωτική απόφαση για την περίπτωση ρύπανσης της περιοχής Αγίων Θεοδώρων στο διάστημα Νοέμβρης 1991 - Μάης 1992, ύστερα από καταγγελία της Κοινότητας. Το δικαστήριο, δηλαδή, θεώρησε τη ρύπανση του Μάρτη 1992 μέρος του περιστατικού, για το οποίο υπήρχε αθωωτική απόφαση (6/3/96) και αποφάσισε τη μη διεξαγωγή της δίκης, αγνοώντας τα αποκαλυπτικά στοιχεία (φωτογραφίες, βιντεοταινίες, μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων κ.ά.), που είχε στα χέρια του ο τέως κοινοτάρχης Β. Μπινιάρης.

Είναι φανερό - τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή της η "Γκρίνπις" - ότι ένα τέτοιο σκεπτικό ανοίγει την πόρτα για το ατιμώρητο της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (και κάθε αντίστοιχης βιομηχανίας) σε κάθε περιστατικό ρύπανσης και για το μέλλον. Το"δεδικασμένο" - προσθέτει - μπορεί να αποτελέσει στο μέλλον μια καλή δικαιολογία για την ατιμώρητη ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ενώ είναι φανερό ότι μια τέτοια απόφαση μπορεί να αποκαρδιώσει την όποια πρωτοβουλία καταγγελίας της ασυδοσίας της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ απέναντι στη θάλασσα και το φυσικό περιβάλλον.

Οπως σημειώνει η "Γκρίνπις", η απόφαση του δικαστηρίου στις 6/3/96 στηρίχτηκε στην κατάθεση του υπαλλήλου του ΥΠΕΧΩΔΕ Γ. Μουζάκη, ο οποίος, σχετικά με τις αναλύσεις δειγμάτων ιζημάτων της περιοχής που έδειχναν πολύ υψηλές συγκεντρώσεις σε πετρελαιοειδή και βαρέα μέταλλα, κατέθεσε ότι "οι τιμές των ρύπων ήταν υπερβολικές και δεν πρέπει να ήταν αληθινές"!!

Οπως δήλωσε, πάντως, χτες στο "Ρ" ο Δ. Δέδες το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίων Θεοδώρων θα συνεχίσει το δικαστικό αγώνα κατά της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, υποβάλλοντας εκ νέου τη μήνυση στο Εφετείο Ναυπλίου, ενώ εν ανάγκη θα προσφύγει ακόμη και στον Αρειο Πάγο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για να το λέει η εταιρία, κάτι θα ξέρει... (2000-06-25 00:00:00.0)
Κυβερνητικός αυταρχισμός στην υπηρεσία του Βαρδινογιάννη (1996-11-07 00:00:00.0)
Μέλη της "Γκρίνπις" απέκλεισαν τη ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (1996-11-06 00:00:00.0)
Προετοιμάζονται κινητοποιήσεις για τη "Μότορ Οϊλ" (1996-08-23 00:00:00.0)
Στο απυρόβλητο η "Μότορ Οϊλ" (1996-08-21 00:00:00.0)
Προκαλούν οι υπεύθυνοι της "Μότορ Οϊλ"! (1996-08-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ