Κυριακή 25 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Για να το λέει η εταιρία, κάτι θα ξέρει...

Δήμοι και Νομαρχία επικύρωσαν την επέκταση της «Μότορ Οϊλ», χωρίς καν να διαβάσουν τη σύμβαση!

Ακολουθώντας τη «λογική» πως «επιχείρηση που δεν επεκτείνεται, κλείνει», η «Μότορ Οϊλ» σχεδιάζει την επέκτασή της στην περιοχή του Αγ. Δημητρίου, «περικυκλώνοντας» και πάλι την εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου. Σύμφωνα με τη «μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων τύπου Α` για έργα και δραστηριότητες πρώτης κατηγορίας» που συντάχθηκε για λογαριασμό της «Μότορ Οϊλ», στην περιοχή υπάρχει περιβαλλοντική μόλυνση, αλλά γι' αυτήν δεν ευθύνεται η επιχείρηση. «Ευθύνονται» το «ευρισκόμενο πλησίον των Διυλιστηρίων και της Κοινότητος Αγίων Θεοδώρων ηφαίστειο στην περιοχή Θειόχωμα» στο Σουσάκι, καθώς και οι υπόλοιπες βιομηχανίες, που είναι εγκαταστημένες στην περιοχή... Επίσης, «αλλοιώσεις της χλωρίδας της περιοχής έχουν επέλθει, εξαιτίας της διαπλατύνσεως της νέας εθνικής οδού»...

Η επέκταση της «Μότορ Οϊλ» γίνεται «στα μουλωχτά», για να μην προκληθούν αντιδράσεις των κατοίκων, που βλέπουν πως η επιχείρηση, σαν τη «Λερναία Υδρα», βγάζει «πολλά κεφάλια». «Μουλωχτά» από τους κατοίκους, όχι όμως κι από τους φορείς. Η επιχείρηση εξασφάλισε μια προέγκριση επέκτασης από το ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς η τελική έγκριση θα δοθεί από το υπουργείο Βιομηχανίας, όταν οι εργασίες επέκτασης ολοκληρωθούν. Στη συνέχεια, το θέμα τέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγ. Θεοδώρων και στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Κορινθίας, καθώς τα στάνταρ της ΕΕ απαιτούν γνωμοδότηση της ΤΑ. Το ΔΣ, χωρίς την παραμικρή ενημέρωση και τεχνογνωσία, επικύρωσε κατά πλειοψηφία την επέκταση!

Είναι χαρακτηριστικό πως όταν ο σύμβουλος της πλειοψηφίας Νίκος Αναπολιτάκης ζήτησε να διαβαστεί από όλους η μελέτη για να ξέρουν τι ψηφίζουν, ο δήμαρχος Τάσος Πέτρου έδωσε διαβεβαιώσεις πως το θέμα ήταν τυπικό και η ψηφοφορία συνεχίστηκε. Με συνοπτικές διαδικασίες και το ΝΣ Κορινθίας επικύρωσε την επέκταση. Λίγες μέρες αργότερα, στις 9 Ιούνη, οι εκπρόσωποι της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, αφού είχαν επικυρώσει τη μελέτη, επισκέφθηκαν τη «Μότορ Οϊλ» για να ...ενημερωθούν για τον εκσυγχρονισμό της. Ο γενικός διευθυντής της επιχείρησης τους εξήγησε το «νόμο του καπιταλισμού», σχετικά με την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των επιχειρήσεων. Παράλληλα, τους είπε πως την προηγούμενη μέρα η επιχείρηση είχε εκποιήσει το 25% των μετοχών της στο ΧΑΑ. Οι «αντιδράσεις» των φορέων ήταν «οξύτατες». Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του νομάρχη Κορινθίας Αγγελου Μανωλάκη, ο οποίος δήλωσε πως αν στις αρχές της δεκαετίας του '70 ήταν νομάρχης, δεν θα επέτρεπε ποτέ την εγκατάσταση της «Μότορ Οϊλ» στην περιοχή, προσθέτοντας πως τώρα πια πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση όπως είναι. Ο δήμαρχος Κορίνθου για το μόνο που ανησύχησε ήταν μήπως μετά την πώληση μετοχών της επιχείρησης, σταματήσουν οι επιδοτήσεις της στο Δήμο!

Τα παραπάνω δείχνουν το βαθμό εξάρτησης των υπευθύνων από την επιχείρηση και δικαιολογούν σε μεγάλο βαθμό την αποσιώπηση και την αποδοχή των σχεδίων της. Οσοι θεωρούν υπερβολική την άποψη κάποιων κατοίκων πως «η "Μότορ Οϊλ" είναι κράτος εν κράτει» στην Κορινθία, κρατώντας πολλούς στο χέρι, απλά, ας ρίξουν μια ματιά σε άρθρο τοπικής εφημερίδας, υπό τον τίτλο «Κάνει το σωστό η "Μότορ Οϊλ" για το περιβάλλον». Η εφημερίδα, υποκαθιστώντας το Γραφείο Τύπου της εταιρίας, σημειώνει πως «ενώ έπρεπε να βραβευτεί η εταιρία για την προσπάθεια αυτή (σ.σ. να «παράγει καύσιμα φιλικά προς το περιβάλλον»), η " Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση" την κατηγορεί για παράνομη επέκταση!!! Ας σταματήσουμε, επιτέλους, να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, δημιουργώντας εμπόδια σε επενδύσεις που έχει ανάγκη ο τόπος μας». Απαραίτητες λεπτομέρειες: Πρώτον, η εφημερίδα απαντά σε ανακοίνωση της ΔΑΚ, χωρίς να τη δημοσιεύσει. Δεύτερον, η σκόπιμη ταύτιση των συμφερόντων της «Μότορ Οϊλ» μ' εκείνα της περιοχής, κάθε άλλο παρά εύστοχη είναι, αφού ακόμα και στο προσωπικό της επιχείρησης οι Κορίνθιοι είναι μετρημένοι στα δάχτυλα, μια που η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι από άλλα μέρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ