Κυριακή 25 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μεγαλώνουμε με τη βία

Ηβία που επικρατεί στην κοινωνία αναπαράγεται από την οικογένεια, που είναι χώρος εκμάθησης της βίας και τη νομιμοποιεί σαν μέσο πειθαρχίας και διαπαιδαγώγησης. Αυτό ήταν ένα από τα πολλά συμπεράσματα μιας έρευνας που έγινε στα πλαίσια του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού από τις ερευνήτριες Ειρήνη Φερέτη και Μεταξία Σταυριανάκη. Ερευνα, που έδειξε ότι σ' αυτές τις περιπτώσεις οι ρόλοι του θύματος και του θύτη συχνά εναλλάσσονται...

Είναι γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία ο ρόλος της σωματικής τιμωρίας έχει συχνά αμφισβητηθεί, επισήμανε η κοινωνιολόγος και εγκληματολόγος Ειρήνη Φερέτη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε, 65,5% των γονέων κάνουν χρήση σωματικής βίας. Και αυτή είναι μεγαλύτερη στα αγόρια - σχεδόν διπλάσια, ενώ η βία που ασκείται στα παιδιά της πρώτης Δημοτικού είναι τριπλάσια από αυτήν που υφίστανται τα παιδιά της έκτης. Κι όμως, τα μισά παιδιά στην αρχή της εφηβείας εξακολουθούν να τρώνε ξύλο, ενώ στην προσχολική ηλικία το ποσοστό είναι 90%.

Το μορφωτικό επίπεδο είναι αντιστρόφως ανάλογο με τη συχνότητα χρήσης βίας. Φαίνεται ότι οι πιο μορφωμένοι γονείς έχουν και άλλες δυνατότητες - να ζητήσουν, λ.χ., τη συμβολή ειδικών για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα με τα παιδιά τους.

Στην πραγματικότητα, η ένταση και ο εκνευρισμός των γονέων παίζει σημαντικότερο ρόλο από άλλες αιτίες για να ξεσπάσουν στα παιδιά τους.

Η αντίληψη, πάντως, ότι η σωματική τιμωρία μπορεί να διδάξει το παιδί να ξεχωρίζει το σωστό από το λάθος, είναι ευρύτατα διαδεδομένη. Οπως και η αντίληψη ότι «αφού το κάνουν όλοι, το κάνουμε κι εμείς».

Το 70% των γονέων πιστεύει στη χρήση βίας. Μια στις τρεις μητέρες μπορεί να δείρει το παιδί της μπροστά σε άλλους. Κι όμως, κατά κανόνα τα παιδιά κάνουν πάλι την πράξη για την οποία έφαγαν ξύλο.

Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι οι άντρες θεωρούν πιο σοβαρό να χτυπήσουν το παιδί τους (52,5%), από το να χτυπήσουν τη γυναίκα τους (35%). Στην ερώτηση τι διευκολύνει το μεγάλωμα των παιδιών, 47,6% απάντησαν, οι σχέσεις ανάμεσα στο ζευγάρι, η συμπαράσταση, το μοίρασμα των καθημερινών εργασιών στο σπίτι και η αλληλοκατανόηση. Επίσης 44,6% έδωσαν έμφαση στον οικονομικό παράγοντα και 40,8% στην ποιοτική σχέση γονέων - παιδιών. Αλλες απαντήσεις θεώρησαν σημαντικό το ρόλο του σχολείου, του εκπαιδευτικού συστήματος και των ειδικών. Γεγονός είναι, πάντως, ότι η σωματική βία από αγαπημένα πρόσωπα είναι η πρώτη εξοικείωση με τη βία και έχει την κοινωνική αποδοχή. Η σιωπή για τη βία έρχεται με την ενηλικίωση, παρατήρησε η Ειρήνη Φερέτη.

Υπάρχει, όμως, και η κακοποίηση των παιδιών από τους γονείς. Πάνω από 20.000 παιδιά το χρόνο κακοποιούνται και από αυτά τα μισά αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα, 8% μένουν ανάπηρα και 6% πεθαίνουν.

Καμιά ικανοποιητική πρόοδος δεν έχει επιτευχθεί τα τελευταία πέντε χρόνια, μετά την Παγκόσμια Συνδιάσκεψη για τη Γυναίκα που έγινε στο Πεκίνο και είχε απευθύνει έκκληση για κινητοποίηση ενάντια στη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Στις χειρότερες περιπτώσεις, η βία αυτή καταλήγει σε δολοφονίες ή προκαλεί αυτοκτονίες από απελπισία. Τελευταία μελέτη της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ για τη βία στην οικογένεια αναφέρει έναν κατάλογο των τύπων βίας που ασκείται σ' όλο τον κόσμο, στα πλαίσια της οικογένειας. Ξεκινά από την έκτρωση (λόγω προτίμησης φύλου) και φθάνει μέχρι το κάψιμο με οξύ, τον εξαναγκαστικό υποσιτισμό, την έλλειψη πρόσβασης στην ιατρική περίθαλψη και την εκπαίδευση, τον εξαναγκασμό σε πορνεία και την καταναγκαστική εργασία. Τονίζεται, επίσης, η σχέση μεταξύ της οικογενειακής βίας και της εξάπλωσης του AIDS.

Η βία είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, που έχει πολυσύνθετα αίτια. Γεγονός είναι ότι παρουσιάζει έξαρση σε χώρες, όπου επικρατούν μεγάλη φτώχεια, εξαθλίωση, αλκοολισμός. Για παράδειγμα, στην Ινδία γύρω στο 45% των παντρεμένων αντρών παραδέχτηκαν ότι κακοποιούν σωματικά τις συζύγους τους, ενώ στην Κένυα το 42% των γυναικών, που συμμετείχαν στην έρευνα, ανέφεραν ότι ξυλοκοπιούνται συνεχώς από τους άνδρες τους και το υπόλοιπο 58% ότι χτυπιούνται συχνά ή μερικές φορές.


Αλίκη ΞΕΝΟΥ - ΒΕΝΑΡΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ