Τετάρτη 21 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο απυρόβλητο η "Μότορ Οϊλ"

Μεθοδεύεται "κουκούλωμα" των ευθυνών των Βαρδινογιάννηδων για την τεράστια καταστροφή στο Δυτικό Σαρωνικό

Μεθοδεύσεις για να μείνουν στο απυρόβλητο οι πραγματικοί υπεύθυνοι για την τεράστια καταστροφή που προκλήθηκε στο Δυτ. Σαρωνικό, που δεν είναι άλλοι από τους ιδιοκτήτες της "Μότορ Οϊλ", αδελφούς Βαρδινογιάννη, βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες μέρες. Και όχι μόνο αυτό, αλλά να μην υποχρεωθούν να δεχτούν έλεγχο στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να αποφευχθεί στο μέλλον άλλη παρόμοια καταστροφή.

Χτες έγινε στη Νομαρχία Κορινθίας κοινή σύσκεψη δημάρχων, κοινοταρχών εκπροσώπων συλλόγων και άλλων φορέων της περιοχής, που συγκάλεσε ο νομάρχης Αγγ. Μανωλάκης. Παρά τις συγκεκριμένες προτάσεις που κατέθεσαν οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Δήμων, Κοινοτήτων και Συλλόγων της Ανατ. Κορινθίας, η σύσκεψη αυτή κατέληξε σε γενικόλογα συμπεράσματα, ενώ για άλλη μια φορά - όπως προχτές - οι Βαρδινογιάννηδες διά του εκπροσώπου τους Κ. Κανελλόπουλου αρνήθηκαν και πάλι προκλητικά να αναλάβουν τις ευθύνες και να απαντήσουν στις προτάσεις. Οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής από την πλευρά τους δήλωσαν ότι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις εφόσον δε γίνουν δεκτές οι προτάσεις τους. Συγκεκριμένα ζητούν ανάμεσα στα άλλα:

  • Εντοπισμό παραλείψεων σε διαδικασίες και μέσα ασφάλειας της "Μότορ Οϊλ" και τον προσδιορισμό ευθυνών.
  • Κατάρτιση περιβαλλοντικής μελέτης για τις βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες επιπτώσεις στον άνθρωπο από την καταστροφή.
  • Πλήρη αποκατάσταση των ζημιών στο περιβάλλον, στην οικονομία και την περιουσία των κατοίκων.
  • Σύσταση επιτροπής που θα ελέγχει τις διαδικασίες πρόληψης και τα μέσα καταστολής καταστροφών των διυλιστηρίων.
Επιχειρείται "κουκούλωμα" της υπόθεσης

Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα παρακάτω: Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με την εταιρία "θα" εκπονήσει μελέτη για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της κηλίδας στο Σαρωνικό και "θα" υπάρξει και επίσημη έκθεση από ειδικό πανεπιστημιακό ίδρυμα που "θα" ασχοληθεί με το θέμα. "Θα" ζητηθούν τα πορίσματα της ανάκρισης που διενεργήθηκε. Η νομαρχία σε συνεργασία με το υπουργείο Βιομηχανίας και εμπειρογνώμονες "θα" διερευνήσει τι επιπρόσθετα μέτρα πρέπει να ληφθούν για να αποκλειστεί η δυνατότητα μελλοντικής διαρροής.

Ενταση προκλήθηκε όταν ο νομάρχης και η Διεύθυνση Υγιεινής υποστήριξαν ότι η θάλασσα είναι κατάλληλη για κολύμπι. Στην άποψη αυτή αντέδρασαν οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού, καταγγέλλοντας ότι δεν υπάρχουν ακόμα αποτελέσματα εξετάσεων δειγμάτων από το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Μετέωρη έμεινε και η πρόταση του λιμενάρχη Ισθμίων Λ. Φιλτικάκη,να υπογράφουν πρωτόκολλο οι δήμαρχοι και οι κοινοτάρχες ότι οι ακτές που βρίσκονται στα όριά τους έχουν αποκατασταθεί από τη ρύπανση. Ολοι οι εκπρόσωποι της ΤΑ ζήτησαν την ουσιαστική και όχι επιφανειακή απορρύπανση της θάλασσας και την αποζημίωση όσων επλήγησαν από τη μόλυνση. Κάτι για το οποίο απέφυγε να δεσμευτεί ο νομάρχης.

Με μήνυση κατά του προέδρου, του ΔΣ και παντός άλλου υπεύθυνου της "Μότορ Οϊλ" που κατέθεσε χτες στον εισαγγελέα Πειραιά ο νομάρχης Πειραιά Χρήστος Φωτίου,ζητάει την τιμωρία των ενόχων και την "αποκατάσταση των πραγμάτων στην πρώτη κατάσταση". Τις επόμενες μέρες θα καταθέσει αγωγή αποζημίωσης για τις ζημιές - περιβαλλοντικές και μη - που προκλήθηκαν στις περιοχές των ορίων της Νομαρχίας Πειραιά. Ο νομάρχης έχει ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες της νομαρχίας και τις λιμενικές αρχές να συντάξουν έκθεση με τις επιπτώσεις που υπέστησαν από τη διαρροή μαζούτ οι ιχθυοκαλλιέργειες (τις υπολογίζει 30 με 40) και οι ακτές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ