Τετάρτη 21 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΥΣ ΠΗΡΑΝ "ΧΑΜΠΑΡΙ"

"Ο κύβος ερρίφθη", λοιπόν. Ο Κ. Σημίτης και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, φαίνεται ότι, μετά από σκέψη, αποφάσισαν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Η επίκληση αντιμετώπισης εθνικού θέματος εξαιρετικής σημασίας, θα είναι για τυπικούς συνταγματικούς λόγους. Η ουσία, η πραγματικότητα, είναι ότι η κυβέρνηση θα επιζητήσει ανανέωση της "λαϊκής εντολής", προκειμένου να προχωρήσει σε πιο σκληρά μέτρα λιτότητας και χτυπήματος των λαϊκών κατακτήσεων, όπως προστάζουν η Ευρωπαϊκή Ενωση και τα μονοπώλια, ντόπια και ξένα.

Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, γίνεται πασιφανές ότι αυτές οι πρόωρες εκλογές δεν πρόκειται να λύσουν κανένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός μας και η χώρα μας. Αντιθέτως, μέσω της κάλπης, θα επιχειρηθεί να ντυθεί η αντιλαϊκή πολιτική με λαϊκό περίβλημα, ώστε να λυθούν τα χέρια της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει, για να εντείνει την επίθεσή της κατά των λαϊκών συμφερόντων. Ταυτόχρονα θα επιχειρηθεί - με την αναφορά στη λαϊκή αποδοχή μετά το αποτέλεσμα των εκλογών - ν' ανοίξει ο δρόμος και για νέες ταπεινωτικές υποχωρήσεις της χώρας μας στους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, σε ό,τι αφορά στο σύνολο των λεγομένων εθνικών προβλημάτων.

Η καλοστημένη αυτή εκλογική επιχείρηση αποπροσανατολισμού του λαού δεν πρέπει να εγκλωβίσει στη λογική της εκλογικής προσμονής τους εργαζόμενους. Οχι μόνο γιατί - όπως προαναφέραμε - οι εκλογές δε θα λύσουν τα πολλά και οξυμένα προβλήματα, όχι μόνο γιατί και η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει δε θ' ακολουθήσει πολιτική υπέρ των λαϊκών στρωμάτων, αλλά και διότι ούτε το πολιτικό σκηνικό αναμένεται ν' αλλάξει, αφού ο δικομματισμός, με τη συνδρομή των "εξαπτέρυγών" του, μικρότερων κομμάτων, και τις επιλογές της άρχουσας τάξης για "κεντροαριστερές" ή "κεντροδεξιές" λύσεις, εμφανίζεται να έχει το "πάνω χέρι" στις οποιεσδήποτε εξελίξεις δρομολογηθούν.

Βεβαίως κι αυτές οι εκλογές μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα σε εργαζόμενους ν' απεγκλωβιστούν από τα κάλπικα δικομματικά και συναινετικά διλήμματα και να κάνουν ένα βήμα μπροστά, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην πολιτική που εφαρμόζεται. Ταυτόχρονα έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν και εκλογικά το ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που μάχεται υπέρ των συμφερόντων τους, αντιπαλεύει επί της ουσίας την πολιτική του δικομματισμού και των ξένων αφεντικών του. Ετσι θα δώσουν ώθηση στη διαμόρφωση του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού μετώπου, το οποίο θα είναι σε θέση ν' ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική και ν' ανοίξει το δρόμο για την πρόοδο και το σοσιαλισμό στη χώρα μας.

***

Οι λαϊκές δυνάμεις, λοιπόν, δεν πρέπει κι αυτό το διάστημα της εκλογολογίας και των εκλογών να διπλώσουν τη σημαία των αγώνων για λύση των προβλημάτων τους. Αντιθέτως, οι εργαζόμενοι πρέπει να εντείνουν την πάλη τους, ώστε - εκμεταλλευόμενοι και το εκλογικό κλίμα - να φέρουν πιο γρήγορα θετικά αποτελέσματα.

Απ' αυτή την άποψη, η απόφαση των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας να διοργανώσουν παναγροτικά συλλαλητήρια κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ στις 5 Σεπτέμβρη, βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Οι Θεσσαλοί αγρότες δεν πείθονται από τις προεκλογικές υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι θ' αντιμετωπιστούν τα τραγικά προβλήματα που προκάλεσε η σφοδρή χαλαζόπτωση των τελευταίων ημερών και συντονίζουν τον αγώνα τους κατά της ΕΕ και της κυβέρνησης, που οδηγούν την ελληνική αγροτική οικονομία στην καταστροφή και σπρώχνουν χιλιάδες ξωμάχους της υπαίθρου στο ξεκλήρισμα από τη γη τους.

Διότι γνωρίζουν πως είτε με νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ή με κυβέρνηση της ΝΔ ή και "κεντροαριστερές" και "κεντροδεξιές" κυβερνήσεις συνεργασίας, η αντιαγροτική πολιτική που καθορίζεται στις Βρυξέλλες δεν πρόκειται ν' αλλάξει. Αυτή η πολιτική μπορεί και πρέπει ν' ανατραπεί με σκληρούς κι επίμονους αγώνες της αγροτιάς. Αγώνες που είναι ανάγκη να συντονιστούν με την πάλη των εργατοϋπαλλήλων, των επαγγελματοβιοτεχνών, των επιστημόνων, των νέων, των συνταξιούχων, όλων όσοι πλήττονται από την ίδια πολιτική.

Και φαίνεται ότι οι αγρότες της Θεσσαλίας συνειδητοποίησαν αυτή την ανάγκη και γι' αυτό καλούν σε συμπαράσταση και κοινή δράση τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες και τους εμπόρους των πόλεων, τονίζοντας πως χωρίς αγροτικό εισόδημα δε βρίσκουν δουλιά οι εργάτες και πελάτες οι ΕΒΕ.

***

Με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου είναι σίγουρο ότι υποψήφιοι βουλευτές των κομμάτων του δικομματισμού και των μικρών "συνεταίρων" τους θα βγουν και στην επαρχία, θα δώσουν υποσχέσεις, για να υποκλέψουν, για μια ακόμα φορά, τη λαϊκή ψήφο. Μόνο που τώρα πολλοί περισσότεροι ξωμάχοι της υπαίθρου τους "πήραν χαμπάρι" και δεν τους "χαμπαριάζουν". Το πρώτο μήνυμα απόρριψής τους το έστειλαν οι Θεσσαλοί αγρότες που αποφάσισαν, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, να προχωρήσουν σε δυναμικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις διεκδικώντας το δίκιο τους. Αραγε έχουν αντιληφθεί οι "πονηροί πολιτευτάδες" ότι αυτή τη φορά οι προεκλογικές περιοδείες τους στην ελληνική επαρχία θα ισοδυναμούν με "αποστολή σε εχθρικό έδαφος"; Αν όχι, "κακό του κεφαλιού τους". Ας πρόσεχαν όταν στις μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις του Μάρτη του '95 συκοφαντούσαν τους αγρότες χαρακτηρίζοντάς τους "ταραχοποιούς", "υποκινούμενους", "τσιφλικάδες", "αμόρφωτους", "αγροίκους" και δε δέχτηκαν να ικανοποιηθεί κανένα από τα δίκαια αιτήματά τους. Ολα εδώ πληρώνονται. Και η κάλπη τιμωρεί.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

ΣΠΟΤ

Με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου είναι σίγουρο ότι οι υποψήφιοι των κομμάτων του δικομματισμού και των μικρών "συνεταίρων" τους, θα βγουν και στην επαρχία, θα δώσουν υποσχέσεις, για να υποκλέψουν για άλλη μια φορά τη λαϊκή ψήφο


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ