Τετάρτη 21 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χωρίς επίδομα οι ειδικευόμενοι γιατροί

Προς εξαίρεση των ειδικευόμενων γιατρών απ' το επίδομα των 35.000 δραχμών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, το οποίο έπρεπε να είχε δοθεί σε όλους τους νοσοκομειακούς γιατρούς απ' την 1η Αυγούστου 1996.

Το επίδομα των 35.000 δραχμών προβλέπεται απ' το νόμο 2430 (ΦΕΚ 156/10.7.1996) ως "κίνητρο αυξημένης αποδοτικότητας στο προσωπικό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, του ΕΚΑΒ, σε νομικά πρόσωπα του τομέα πρόνοιας αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας, καθώς και σε γιατρούς του ΕΣΥ". Ομως δεν έχει υπογραφεί ακόμα και η σχετική κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας - Πρόνοιας με την οποία θα καθορίζονται οι λεπτομέρειες της παροχής του παραπάνω επιδόματος.

Ενόψει λοιπόν της έκδοσης της κοινής απόφασης, η εισήγηση του υπουργείου Υγείας είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ", να εξαιρεθούν οι ειδικευόμενοι γιατροί. Την άποψη αυτή φέρεται να υποστήριξε ο υφυπουργός Υγείας Φρ. Παπαδέλης και στην τελευταία συνάντησή του με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ).

Η χορήγηση του επιδόματος των 35.000 καθώς και η αύξηση του ωρομίσθιου των νοσοκομειακών γιατρών ήταν δύο απ' τα αιτήματα που ικανοποιήθηκαν μετά την πολυήμερη απεργία στα δημόσια νοσοκομεία. Η υπουργική απόφαση για το ωρομίσθιο των νοσοκομειακών γιατρών έχει υπογραφεί απ' τον υπουργό Οικονομικών απ' τις 30.5.1996 αλλά εκκρεμεί η απόφαση για το επίδομα. Και η μεν απόφαση για το ωρομίσθιο ήταν εύκολη γιατί η δαπάνη - σύμφωνα με την απόφαση - θα "αντιμετωπιστεί από τα περιθώρια των εγγεγραμμένων πιστώσεων" αλλά για την υπουργική απόφαση του επιδόματος των 35.000 δραχμών ο νόμος προβλέπει "τυχόν επιχορήγηση απ' τον κρατικό προϋπολογισμό" και αυτή προσκρούει στο πρόγραμμα σύγκλισης, το οποίο η κυβέρνηση προσκυνά ως Ευαγγέλιο.

Η καθυστέρηση της έκδοσης της απόφασης σε συνδυασμό με την επικείμενη προκήρυξη των εκλογών, θέτει εν αμφιβόλω και τη χορήγηση του επιδόματος όχι μόνο στους ειδικευόμενους αλλά συνολικά στους νοσοκομειακούς γιατρούς. Με κοινή δήλωσή τους στο "Ρ" ο αντιπρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Χ. Ζαχαρόγιαννης και ο Γενικός Γραμματέας Π. Κοντολέων, επισημαίνουν ότι η εξαίρεση των ειδικευόμενων απ' τη χορήγηση του επιδόματος θα αποτελέσει αιτία για την προκήρυξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων με βάση τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων των νοσοκομειακών γιατρών ακόμα και σε προεκλογική περίοδο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ