Τρίτη 20 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προκαλούν οι υπεύθυνοι της "Μότορ Οϊλ"!
  • Αρνήθηκαν κάθε ευθύνη και απέφυγαν να δεσμευτούν για μέτρα πρόληψης παρόμοιων καταστροφών στο μέλλον
  • Χτες έγινε συνάντηση με εκπροσώπους δήμων, κοινοτήτων και συλλόγων περιοχών που επλήγησαν από τη ρύπανση

Με προκλητικό τρόπο οι υπεύθυνοι της "Μότορ Οϊλ" αρνούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους, όχι μόνο για την τεράστια οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε στο Σαρωνικό, αλλά και για τη λήψη προληπτικών μέτρων που θα αποτρέψουν κάποια άλλη παρόμοια στο μέλλον.

Σε συνάντηση που έγινε χτες το πρωί στα γραφεία της εταιρίας των Βαρδινογιάννηδων, με εκπροσώπους του Συντονιστικού των Δήμων και Κοινοτήτων της Ανατολικής Κορινθίας και Συλλόγων της περιοχής, παρουσία και του νομάρχη Κορινθίας Αγγελου Μανωλάκη,συζητήθηκε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε. Οι εκπρόσωποι της "Μότορ Οϊλ" προσπάθησαν να αποφύγουν τις ευθύνες που βαρύνουν τους ιδιοκτήτες των διυλιστηρίων, καθώς αυτοί είναι οι κυρίως υπεύθυνοι για τη ρύπανση, αφού δεν υπήρχε κανένα προστατευτικό μέτρο - όπως ορίζει ο νόμος - στη διάρκεια της φόρτωσης.

Υποστήριξαν ότι η θάλασσα και οι ακτές έχουν καθαριστεί και απέφυγαν να αναλάβουν οποιαδήποτε δέσμευση ότι η εταιρία τους θα πάρει κάποια μέτρα για να αποφευχθεί στο μέλλον παρόμοια καταστροφή. Αρνήθηκαν επίσης να δώσουν απάντηση ακόμα και στα αιτήματα που τους παρέδωσαν οι δήμαρχοι, οι κοινοτάρχες και οι εκπρόσωποι των συλλόγων. Με αυτά ζητούν να γίνει μια συνολική μελέτη για την πρόληψη και αποφυγή παρόμοιας περιβαλλοντικής καταστροφής στο μέλλον. Επίσης, να υπάρχει συντονισμός στο έργο του καθαρισμού της θάλασσας και των ακτών από το μαζούτ, μεταξύ των δήμων και κοινοτήτων με την εταιρία. Οι εκπρόσωποι της εταιρίας στη χτεσινή συνάντηση υποσχέθηκαν μόνο, ότι θα απαντήσουν στα αιτήματα σε περίπου 15 μέρες.

Ο νομάρχης Κορινθίας, από την πλευρά του, αρκέστηκε να δηλώσει ότι έχουν παρθεί δείγματα του νερού και έχουν σταλεί στο Γενικό Χημείο του Κράτους για να εξακριβωθεί το μέγεθος της καταστροφής, ενώ άφησε αιχμές κατά του λιμενάρχη για τις μέχρι τώρα ενέργειές τους.

Σήμερα στις 10 π.μ. θα πραγματοποιηθεί και νέα σύσκεψη μεταξύ των δημάρχων, κοινοταρχών και συλλόγων με τον νομάρχη, για να αποφασιστούν οι επόμενες ενέργειες ώστε να αντιμετωπιστεί η υπάρχουσα κατάσταση και οι τρόποι που θα αντιδράσουν.

Καθάρισε η επιφάνεια

Σε "οπτική ομαλοποίηση" βρίσκεται στο μεταξύ, μετά από 11 μέρες, η ρύπανση στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή των Αγίων Θεοδώρων. Στην επιφάνεια της θάλασσας δε φαίνονται πλέον πετρελαιοκηλίδες, αλλά η οικολογική καταστροφή στο θαλάσσιο κόσμο (φυτικό και ζωικό) είναι πολύ μεγάλη. Αγνωστο βέβαια παραμένει ακόμα εάν η θάλασσα είναι κατάλληλη για κολύμπι, μετά τον καθαρισμό που έχει γίνει μέχρι σήμερα. Χτες, πάντως, μόνο στα Λουτρά της Ωραίας Ελένης υπήρχαν ακόμα ορατές κάποιες μικρές πετρελαιοκηλίδες, ενώ στις ακτές της Αίγινας και της Σαλαμίνας οι κάτοικοι και συνεργεία των δήμων όλο το Σαββατοκύριακο περισυνέλεγαν κομμάτια από πίσσα.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, από εναέριες και θαλάσσιες επιτηρήσεις που εκτελέστηκαν προχτές και χτες στον Κόλπο Κεχρεών, στην περιοχή Σαλαμίνας - Αίγινας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των νησιών του Σαρωνικού και Επιδαύρου - Πόρου, "διαπιστώθηκε" ότι έχουν πλήρως περισυλλεγεί οι διάσπαρτες κηλίδες και δεν υπάρχει καμία ρύπανση στο θαλάσσιο χώρο. Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι σοβαρότατες ευθύνες για τις τεράστιες διαστάσεις που πήρε η ρύπανση βαρύνουν την ηγεσία του ΥΕΝ, η οποία, χωρίς να πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να μην προκληθεί η μεγάλη ρύπανση, βιάστηκε να θριαμβολογήσει ότι πρόλαβε το έγκλημα!

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι εργασίες πρωτογενούς καθαρισμού ορισμένων σημείων, όπου είχαν διαπιστωθεί πετρελαιοειδή, στις παράκτιες περιοχές Κόλπου Μεγάρων και Κεχρεών,έχουν ολοκληρωθεί και συνεχίζονται εργασίες δευτερογενούς καθαρισμού (βραχώδεις ή απόκρημνες παραλίες και αλλού) από συνολικό αριθμό 150 ατόμων. Ανάλογες προσπάθειες γίνονται από συνεργεία 50 ατόμων στα νησιά Σαλαμίνα και Αίγινα σε ορισμένα σημεία παράκτιων περιοχών που είχαν ρυπανθεί και έχει ολοκληρωθεί ο πρωτογενής καθαρισμός, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες δευτερογενούς καθαρισμού.

Τέλος, στην ανακοίνωσή της η ηγεσία του ΥΕΝ εκτιμά ότι τις αμέσως επόμενες μέρες θα έχει καθαριστεί κάθε απόκρημνη περιοχή, δύσβατη παραλία ή βράχος που έχει προσβληθεί με πετρελαιοειδή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ