Τρίτη 20 Αυγούστου 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Παγκόσμια συνάντηση Ποντίων

Επείγουσα ανάγκη να βρουν τη λύση τους συνολικά τα πολιτιστικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα του ποντιακού ελληνισμού, τόνισε στο χαιρετισμό του ο Σπύρος Χαλβατζής

Η ανάγκη προώθησης και επίλυσης των οικονομικών, κοινωνικών, πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και άλλων προβλημάτων των Ποντίων, επισημάνθηκε στην παγκόσμια συνάντηση ποντιακών οργανώσεων, που έγινε με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, από τις 14 μέχρι 18 του μήνα στο Βατούμ της Γεωργίας. Κοινή πεποίθηση των εκπροσώπων των ποντιακών οργανώσεων από την Ελλάδα, αλλά και Αυστραλία, ΗΠΑ, Ουκρανία, Γεωργία, Καζακστάν και Ρωσία, που συμμετείχαν στη συνάντηση, υπήρξε η ανάγκη στήριξης του ποντιακού ελληνισμού σε όλους τους τομείς κοινωνικής δράσης. Επισημάνθηκε, ακόμη, η ανάγκη πολιτικής βούλησης και χάραξης ενός ενιαίου, μακροχρόνιου σχεδιασμού για την αξιοπρεπή διαβίωση και στη συνέχεια αποκατάσταση των νεοπροσφύγων στη χώρα μας.

Χαιρετίζοντας τη συνάντηση ο Σπύρος Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αφού εξέφρασε τα συγχαρητήριά του γι' αυτό το "αντάμωμα των όπου Γης Ποντίων στον ιστορικογεωγραφικό χώρο του Βατούμ", τόνισε πως είναι απαραίτητη η στάθμιση και η συνεκτίμηση ορισμένων βασικών παραγόντων. Χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος του Κόμματος σημείωσε πως πρέπει να αντιμετωπιστούν τα πολιτιστικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα του ποντιακού ελληνισμού στην Ελλάδα και όπου αλλού. "Τα προβλήματα εργασίας, ανεργίας, στέγης, στρατολογικά προβλήματα, είναι πολλά. Μέχρι σήμερα άρχισαν ορισμένα να αντιμετωπίζονται. Ωστόσο, είναι επείγουσα ανάγκη να βρουν τη λύση τους συνολικά", τόνισε.

Παράλληλα, επισήμανε τη δολοφονική καταστροφή του ποντιακού ελληνισμού από τους Τούρκους, ως γεγονότος άμεσης παρέμβασης των τότε μεγάλων δυνάμεων, που ως στόχο είχε τη διαίρεση των λαών. "Και σήμερα - τόνισε - εμφανίζονται καταστάσεις, ενέργειες και εκδηλώσεις, που αποσκοπούν στη διαιώνιση της εχθρότητας και του μίσους, επ' ωφελεία ανάλογων δυνάμεων αμερικανονατοϊκών, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η αλήθεια είναι ότι οι λαοί δεν έχουν τι να μοιράσουν. Οι λαοί μπορούν να ζουν και έχουμε άπειρα παραδείγματα που δείχνουν ότι ζούνε μονιασμένοι και ειρηνικά. Ηγετικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όμως, που έχουν συγκεκριμένα οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά συμφέροντα, πολύ συχνά, οδηγούν λαούς και χώρες σε πολέμους και σε εμφύλιους σπαραγμούς. Το ΚΚΕ θεωρεί ότι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη οι μειονότητες, εθνικές, θρησκευτικές, θα πρέπει να λειτουργούν ως γέφυρες φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα σε λαούς και χώρες. Μπορεί και πρέπει να μεταφέρουν στην Ελλάδα τα αισθήματα αγάπης και φιλίας της χώρας στην οποία ζουν, δημιουργούν, αναπτύσσονται. Να καλλιεργούν τις παραδόσεις και τον πολιτισμό τους, τα ήθη και τα έθιμα του λαού μας και να τα συνδέουν με αυτά που βιώνουν καθημερινά. Μπορεί και πρέπει να συμβάλλουν ουσιαστικά για την ανάπτυξη ισότιμων οικονομικών, πολιτικών, πολιτιστικών, επιστημονικών και άλλων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Αλλωστε, έχουμε το τρανό παράδειγμα των Ολυμπιονικών, που είναι η πιο τρανή απόδειξη γι' αυτή τη δυνατότητα".

Καταλήγοντας, ο Σπύρος Χαλβατζής σημείωσε: "Ως ΚΚΕ υποστηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των ποντιακών οργανώσεων, που σχετίζονται με την εκπαίδευση και γενικότερα με την παιδεία, με την απασχόληση, με την κοινωνική ασφάλιση, τα στρατολογικά προβλήματα, καθώς και όλα όσα σχετίζονται με την πλήρη αποκατάσταση των Ποντίων που έρχονται στη χώρα μας. Αυτή η συνάντηση, σε όποιο βαθμό καταφέρει να σταθεί στο βαθύτερο νόημα, στην αντάμωση των κοινωνικών και άλλων δικαιωμάτων και στη συμμόρφωση σε αυτά, σύμφωνα και με τα διεθνή νόμιμα της ελληνικής πολιτείας (π.χ. βίζες επίσκεψης τουριστικών ή και μονίμων εγκαταστάσεων Ελληνοποντίων όπου Γης), μπορεί να συντελέσει θετικά στα κύρια αιτήματα της αξιέπαινης αυτής συνάντησης".

Στο συνέδριο πήραν μέρος αντιπρόσωποι όλων των κομμάτων, ενώ παρευρέθη και ο Γ. Ιακώβου, πρόεδρος του Ιδρύματος Αποκατάστασης Παλιννοστούντων Προσφύγων. Να σημειώσουμε ότι την Πέμπτη, 15 Αυγούστου, οι σύνεδροι επισκέφτηκαν το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, ενώ τις εργασίες του συνεδρίου "συνόδευσαν" πολιτιστικές εκδηλώσεις με χορευτικά συγκροτήματα από την Ελλάδα, την Ουκρανία και άλλες χώρες.

  • Οπως αποφασίστηκε, το Δ Συνέδριο των Ποντιακών Οργανώσεων θα πραγματοποιηθεί το Μάη του 1997, στη Θεσσαλονίκη.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ