ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο... "

Πώς διαμορφώθηκε η ατμόσφαιρα του ξεσηκωμού το Νοέμβρη του '73. Τα γεγονότα μέσα στο Πολυτεχνείο

"Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο. Σας μιλά ο ραδιοφωνικός σταθμός των ελεύθερων αγωνιζόμενων φοιτητών, των ελεύθερων αγωνιζόμενων Ελλήνων"... Πέρασαν 23 χρόνια και παρά το γεγονός ότι διάφορες "Σειρήνες" προσπαθούν να ξεθωριάσουν το νόημα του Πολυτεχνείου, εκείνο είναι πάντα μπροστά μας. Για να θυμίζει ότι λαός και νεολαία μάτωσαν παλεύοντας για "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία". Για να βροντοφωνάζει ότι η πύλη που γκρέμισε το τανκ έγραφε "Εξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ". Για να διαλαλεί την ανάγκη δικαίωσης των αγώνων, για να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση.

Το Πολυτεχνείο συμβολίζει αυτό που ακριβώς φοβούνται αυτοί που κυβερνούν τον τόπο χρόνια τώρα: Οτι ο λαός μπορεί να οργανωθεί και ξεφεύγοντας από τη μοιρολατρία να παλέψει, να επιβάλει άλλες λύσεις προς όφελός του. Οπως τότε που στάθηκε περήφανος μπροστά στα αμερικανικά τανκς της χούντας.

Οι αγώνες του Νοέμβρη, κι ειδικά η μάχη του Πολυτεχνείου, αποτελούν κορυφαία εκδήλωση της εφτάχρονης αντιχουντικής πάλης και μια από τις κορυφαίες στιγμές των αγώνων του λαού και της νεολαίας. Στο προηγούμενο σχετικό δημοσίευμα της περασμένης Κυριακής αναφερθήκαμε στην κατάσταση που επικρατούσε το 1973 και στα γεγονότα που οδήγησαν στο μεγάλο Νοέμβρη. Σειρά έχουν σήμερα όσα έγιναν το μήνα αυτό, μέχρι και την Πέμπτη 15 Νοέμβρη. Το μικρό αυτό αφιέρωμα θα ολοκληρωθεί αύριο. Για να θυμούνται οι παλιοί και να γνωρίζουν οι νεότεροι.

Αφορμή οι φοιτητικές εκλογές

Στις αρχές Νοέμβρη, με δεδομένο ότι λήγει η θητεία των διοικητικών συμβουλίων των φοιτητικών συλλόγων, που έχουν εκλεχτεί σύμφωνα με τις διαδικασίες των χουντικών καταστατικών, το αίτημα για ελεύθερες και αδιάβλητες εκλογές γίνεται ένα από τα βασικά ζητήματα των φοιτητικών κινητοποιήσεων.

Ηδη έχει προηγηθεί ο εορτασμός της 28ης του Οκτώβρη με μαχητικές εκδηλώσεις. Στις 4 Νοέμβρη, στο μνημόσυνο του Γ. Παπανδρέου, οργανώνεται παλλαϊκή αντιδικτατορική εκδήλωση. Ο λαός έρχεται σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τη χούντα, χρησιμοποιώντας ακόμη και οδοφράγματα. Συλλαμβάνονται 17 άτομα και στη δίκη τους, στις 8 Νοέμβρη, γίνεται μεγάλη συγκέντρωση με συνθήματα "Κάτω η χούντα", "Ο φασισμός δε θα περάσει", "Λευτεριά στους κρατούμενους" κλπ.

Στο μεταξύ, από την 1η Νοέμβρη συνεχίζεται για δεύτερο 15ήμερο η απεργία της Γεωπονικής και στο Πολυτεχνείο γίνονται εκδηλώσεις συμπαράστασης, στη Βιομηχανική γίνεται συγκέντρωση και οι φοιτητές εκλέγουν επιτροπή. Η χουντική τρομοκρατία εντείνεται, η Ασφάλεια συνεχίζει τις συλλήψεις συνδικαλιστών σπουδαστών, ενώ η άσκηση σωματικής και ψυχολογικής βίας σε εκατοντάδες νέους και νέες, οι οποίοι καλούνται στα "γραφεία" των αστυνομικών τμημάτων "δι' υπόθεσίν των", φτάνει στο κατακόρυφο. Παράλληλα η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφασίζει την παραπομπή δώδεκα φοιτητών της Ιατρικής και της Νομικής στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, με το αιτιολογικό ότι οργάνωσαν συγκεντρώσεις στις 27 και 28 Οκτώβρη σε χώρο διαφορετικό απ' αυτόν που η ίδια είχε ορίσει.

Αλλά αυτό που προκαλεί τη μαζική αντίθεση των φοιτητών είναι η απόφαση της ψευτοκυβέρνησης του Μαρκεζίνη, ν' αναθέσει την προετοιμασία και διεξαγωγή των εκλογών σε επιτροπές που απαρτίζονται από τις πρυτανικές αρχές και τους "άριστους" φοιτητές κάθε έτους, ενώ ο χρόνος διενέργειάς τους μετατίθεται μετά τις 15 του Φλεβάρη.

Αναβρασμός στις σχολές

Στις 13 του Νοέμβρη πραγματοποιούνται μεγάλες συγκεντρώσεις των φοιτητών της Ανωτάτης Εμπορικής,της Φιλοσοφικής και των σχολών του Πολυτεχνείου,στις οποίες καταγγέλλονται τα μέτρα για τις αρχαιρεσίες. Παράλληλα (από τις 17 Οκτώβρη) συνεχίζεται η αποχή των φοιτητών της Γεωπονικής, ενώ σε αποχή κατέρχονται και οι φοιτητές του Χημικού.

Την επομένη, 14 του Νοέμβρη, ημέρα Τετάρτη, το Πολυτεχνείο βρίσκεται σε αναβρασμό. Από τις 10 το πρωί στο προαύλιο του ιδρύματος, εκατοντάδες φοιτητές φωνάζοντας αντιχουντικά συνθήματα δημιουργούν κλίμα ενθουσιασμού και αγωνιστικής ανάτασης. Πλήθος κόσμου, δειλά δειλά στην αρχή, αρχίζουν να συγκεντρώνονται στα γύρω και απέναντι από το κτίριο του Πολυτεχνείου πεζοδρόμια της Πατησίων και Στουρνάρα. Αργότερα, φοιτητές σε παμφοιτητική συγκέντρωση στη Νομική συγκροτούν πορεία προς το Πολυτεχνείο και αρκετοί απ' αυτούς, παρά τη λυσσώδη επίθεση της αστυνομίας, καταφέρνουν και μπαίνουν μέσα, γεγονός που προξενεί νέο ενθουσιασμό και ανεβάζει την αγωνιστική έξαρση. Στα κιγκλιδώματα εκατοντάδες φοιτητών φωνάζουν ρυθμικά: "ΕΣΑ - ΕΣ- ΕΣ - Βασανιστές", "Λαέ πεινάς, γιατί τους προσκυνάς...", "'Η τώρα ή ποτέ...".

Αρχίζει η κατάληψη

Το μεσημέρι, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που από νωρίς έχουν κυκλώσει το κτίριο, προχωρούν στον αποκλεισμό του, κλείνοντας όλες τις προσβάσεις, ενώ με σπρωξιές και απειλές επιχειρούν να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή. Στο μεταξύ οι συνελεύσεις των φοιτητών αποφασίζουν αποχή από τα μαθήματα, ενώ κερδίζει έδαφος η άποψη για κατάληψη του Πολυτεχνείου. Το απόγευμα έξω από το κτίριο οι συγκεντρωμένοι φτάνουν τις 3-4 χιλιάδες. Σ' αυτούς θα προστεθούν και εκατοντάδες σπουδαστές της Ανώτατης Βιομηχανικής σχολής Πειραιά. Βραδιάζει... Οι εκδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος συνεχίζονται μέσα και έξω. Σε λίγο, με απόφαση της προσωρινής συντονιστικής επιτροπής, αφού πρώτα μπήκαν μέσα όσοι ήθελαν, κλείνει η κεντρική πύλη. Το ίδιο βράδυ θ' αρχίσει η λειτουργία πολυγράφου για την έκδοση ανακοινώσεων. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα και ενώ ο κόσμος αρχίζει να διαλύεται κάνουν την εμφάνισή τους ομάδες τραμπούκων οι οποίοι προκαλούν τους έγκλειστους φοιτητές.

Ο λαός στους δρόμους

Πέμπτη 15 Νοέμβρη. Το Πολυτεχνείο αντιστέκεται... παρά τα κάποια συμπτώματα πτώσης της μαζικότητας και του ενθουσιασμού. Προς το μεσημέρι η λαϊκή συμπαράσταση που εκδηλώνεται, αλλάζει το σκηνικό. Δεκάδες χιλιάδες άτομα κάθε ηλικίας κατεβαίνουν στο Πολυτεχνείο και δίνουν το "παρών" στον ξεσηκωμό κατά της στρατιωτικοφασιστικής χούντας και των ξένων αφεντικών της. Αρχίζει να λειτουργεί ο ραδιοφωνικός σταθμός των φοιτητών, στη θέση του παλιού πομπού, που η εμβέλειά του δεν ξεπερνούσε τα τρακόσια μέτρα. Τώρα με τον καινούριο, που λειτουργεί στους 1.015 χιλιοκύκλους, ολόκληρο το Λεκανοπέδιο γίνεται δέκτης των μηνυμάτων και των εξελίξεων που διαδραματίζονται στο κέντρο της Αθήνας.

Λίγο μετά το μεσημέρι μεταδίδει: "Εδώ Πολυτεχνείο... Εδώ Πολυτεχνείο... Ελληνικέ λαέ, το χουντικό καθεστώς χρεοκόπησε σ' όλους τους τομείς. Προσπαθεί να διασωθεί με σπασμωδικές ενέργειες που το κάνουν όλο και τυραννικότερο, όλο και πιο ανυπόφορο. Ξέροντας ότι δεν μπορεί να περιμένει καμιά υποστήριξη από σένα, σε περιφρονεί και σε εξευτελίζει. Αποτέλεσμα της αδιαφορίας του είναι οι αλματώδεις αυξήσεις όλων τιμών, που σαν μόνο σκοπό έχουν να γιομίζουν τις τσέπες των υποστηριχτών της χούντας. Λαέ σε καλούμε να κατέβεις σε γενική απεργία".

Οσοι δε βρίσκονται στο Μετσόβιο ακούνε, μετά από 6 ολόκληρα χρόνια τυραννίας και λογοκρισίας, τον πρώτο ελεύθερο σταθμό.

Η Ρωμιοσύνη εξεγείρεται

Το Πολυτεχνείο γίνεται ο πόλος έλξης και συσπείρωσης του Αθηναϊκού λαού. Το κέντρο της Αθήνας δονείται από τα συνθήματα, "Κάτω η χούντα", "Κάτω ο φασισμός", "ΝΑΤΟ - ΣΙΑ - Προδοσία", "Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία", "Μαρκεζίνη μασκαρά"... Η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην Πατησίων έχει διακοπεί. Ομάδες φοιτητών και εργαζομένων νέων που βρίσκονται στους γύρω από το Πολυτεχνείο δρόμους μοιράζουν προκηρύξεις, τρικ, γράφουν συνθήματα στα διερχόμενα αυτοκίνητα. Η συμμετοχή των εργατών, των υπαλλήλων, των επιστημόνων, των καλλιτεχνών, των μαθητών μεγαλώνει. Προσφέρουν λουλούδια, τσιγάρα, τρόφιμα, λεφτά. Τα μεγάφωνα που είναι τοποθετημένα γύρω - γύρω στο προαύλιο του ιδρύματος μεταδίδουν συνθήματα, σύντομες ομιλίες και σχόλια, τραγούδια. Η "Ρωμιοσύνη" του Μίκη, ηλεκτρίζει τον αέρα εξεγείρει καρδιές και συνειδήσεις.

Η χούντα ετοιμάζεταιγια την ανοιχτή σύγκρουση

Στο μεταξύ, η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου, παρά τις πιέσεις της χούντας, αποφασίζει ομόφωνα να μην επιτρέψει κατάλυση του ασύλου και να μην νομιμοποιήσει την παραβίασή του. Θ' ακολουθήσει σύσκεψη στο γραφείο του δικτάτορα με τη συμμετοχή του ίδιου και εκλεκτών στελεχών του - Σιφναίου, Θεράπου, υπουργών Παιδείας και Δημόσιας Τάξης και του δοτού πρωθυπουργού Μαρκεζίνη. Η χούντα ανησυχεί και μετρά τα υπέρ και τα κατά μιας ανοιχτής σύγκρουσης με τους εξεγερμένους.

Μέσα στο Πολυτεχνείο πυρετός και έξαρση. Προβληματισμός και ζυμώσεις για την εξέλιξη των γεγονότων. Η δύναμη των ελεύθερων - πολιορκημένων έχει ενισχυθεί ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά. Σε θέση μάχης μπαίνουν εκτός από τους φοιτητές και τους μαθητές και οι εργάτες. Λίγο αργότερα θα συγκροτηθούν μεικτές επιτροπές που στέλνονται στους τόπους δουλιάς για να ζητήσουν την ενεργητική συμπαράσταση των εργαζομένων. Ξημερώματα της Παρασκευής οι Συνελεύσεις των Σχολών θα εκλέξουν τη νέα Συντονιστική Επιτροπή, η οποία και θα καθοδηγήσει τον αγώνα της κατάληψης μέχρι το τέλος.

Παρόντες όπως και τότε

Κατάμεστη από νέους η αίθουσα Γκίνη του Πολυτεχνείου, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση των εργαζομένων της Αθήνας με θέμα την ανεργία των νέων

17 Νοέμβρη 1973: Αγώνας για Ψωμί, Παιδεία, Εθνική Ανεξαρτησία - Νοέμβρης 1996: Αγώνας για κοινωνική δικαιοσύνη, ανάπτυξη, δουλιά για όλους.

Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της χτεσινής εκδήλωσης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο Γκίνη του ΕΜΠ, σε μία αίθουσα όπου στην κυριολεξία δεν έπεφτε καρφίτσα από τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου. Στην εκδήλωση, εκτός από πολλούς νέους, συμμετείχαν εκπρόσωποι δεκάδων σωματείων εργαζομένων της Αθήνας, που ο καθένας από το δικό του τομέα δουλιάς έδωσε το στίγμα των εργασιακών σχέσεων που επιβάλλει η "Λευκή Βίβλος" και το πρόγραμμα "σύγκλισης".

"Δεν μπορούμε να δεχτούμε απαθείς το γεγονός της ύπαρξης 20 εκατομμυρίων ανέργων στην Ευρωπαϊκή Ενωση", τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΑ Γρ. Φελώνης,σημειώνοντας επίσης ότι το ελληνικό και ευρωπαϊκό συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να παρέμβουν για να μην περάσουν οι αλλαγές των εργασιακών σχέσεων. Υπογράμμισε επίσης ότι άνεργοι και μετανάστες αποτελούν τον "τέταρτο κόσμο" που δε βρίσκεται μόνο στο Σάο Πάολο αλλά στις πρωτεύουσες των "πλούσιων" χωρών της Ευρώπης.

Στη χτεσινή εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ με επικεφαλής την Ε. Καραπλή."Το Πολυτεχνείο είτε το θέλουμε είτε όχι αποτελεί συνέχεια των μεγάλων αγώνων του λαού μας, της Εθνικής Αντίστασης του 1 - 1 - 4 και όλων των κορυφαίων στιγμών του λαϊκού κινήματος, τόνισε η Ε. Καραπλή. Το μήνυμα του Πολυτεχνείου, είτε το θέλουν είτε όχι οι κύκλοι του κατεστημένου παραμένει ζωντανό και επίκαιρο". Σημείωσε επίσης ότι η ανεργία είναι σύμφυτη με το καπιταλιστικό σύστημα, ενώ τόνισε ότι η συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης της χώρας μας, η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και η αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων οδηγεί μεγάλες μάζες του λαού στο περιθώριο. "Το δρόμο που όλοι πρέπει να ακολουθήσουμε τον δείχνουν οι αγώνες των εμποροϋπαλλήλων, των συνταξιούχων, των νέων", τόνισε.

Κλείνοντας την ομιλία της απηύθυνε κάλεσμα στους νέους και το λαό να συμμετάσχουν μαζικά στις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου και στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία, κόντρα στις δυνάμεις καταστολής και τις αναρχοφασιστικές ομάδες.

Ο Θ. Κακαβάς,μέλος της Ομοσπονδίας Λογιστών, παίρνοντας το λόγο σημείωσε ότι δεν μπορεί κάποιος να αγωνίζεται κατά της ανεργίας και ταυτόχρονα να υπερασπίζεται τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τη "Λευκή Βίβλο". Υπογράμμισε επίσης ότι για την ανεργία ευθύνονται αυτοί που κατέχουν τα μέσα παραγωγής και εκμεταλλεύονται την εργατική δύναμη. Κάλεσε τέλος την κυβέρνηση, αν θέλει όντως να αγωνιστεί κατά της ανεργίας, να θεσπίσει το 35ωρο, το οποίο μπορεί να εξασφαλίσει 300.000 νέες θέσεις εργασίας.

Ο δικομματισμός θέλει να ξεμπερδέψει με το Πολυτεχνείο
  • Προετοιμάζουν το έδαφος κατάργησης του γιορτασμού της επετείου της εξέγερσης του Νοέμβρη
  • Την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, προτείνει ο Κ. Μητσοτάκης

Από κοινού, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, με πρόφαση τη δημιουργία επεισοδίων από τους γνωστούς κύκλους, προετοιμάζουν το έδαφος για να αποδεχτεί η κοινή γνώμη την κατάργηση του γιορτασμού της εξέγερσης και, φυσικά, της πορείας στην αμερικανική πρεσβεία.

Χτες ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Γ. Βαρβιτσιώτης,σε ερώτησή του προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίο, ζήτησε να πληροφορηθεί τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αποτροπή εκτρόπων, ισχυριζόμενος ότι "η εμπειρία των τελευταίων χρόνων έχει αποδείξει ότι κατά τον εορτασμό της επετείου συμβαίνουν γεγονότα κατάλυσης του ελληνικού κράτους". Αναπτύσσοντας, εξάλλου, την ερώτησή του επέρριψε ευθύνες, τόσο στις πρυτανικές αρχές, όσο και στους διοργανωτές των γιορτασμών.

Την επιχειρηματολογία του Γ. Βαρβιτσιώτη ενίσχυσε η απάντηση του Γ. Ρωμαίου,ο οποίος ευχαρίστησε, μάλιστα, τον αντιπρόεδρο της ΝΔ για την ερώτησή του. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είπε: "Οι περίφημες βόμβες "μολότοφ" κατασκευάζονται κατά κύριο λόγο μέσα στο Πολυτεχνείο. Αυτό είναι αποδεδειγμένο"! Μετά από αυτό, ο Γ. Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι οι ευθύνες πρυτανικών αρχών και διοργανωτών "είναι ακόμα βαρύτερες".

Ο Γ. Ρωμαίος υπογράμμισε ακόμα: "Είμαστε αποφασισμένοι, σε συνεργασία με τη Δικαιοσύνη και τις εισαγγελικές αρχές, να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε", ξεκαθαρίζοντας στη δευτερολογία: "Για την καταστολή αναλαμβάνουμε πλήρως τις ευθύνες", προσθέτοντας με νόημα: "Για ένα μπορώ να σας διαβεβαιώσω. Οτι από Ρωμαίος, δε θα γίνω Πιλάτος. Θα αναλάβω τις ευθύνες μου".

Στο σημείο αυτό παρενέβη στη συζήτηση ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης,λέγοντας: "Είναι το αυγό του Κολόμβου. Καταργήστε το άσυλο να τελειώνουμε". Στη συνέχεια, συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη διευκρίνισαν ότι ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ εννοούσε την κατάργηση του ασύλου μόνο την Κυριακή το βράδυ για να αποφευχθούν οι καταστροφές.

Μαζικός αγώνας ενάντια στις προβοκάτσιες

Παρέμβαση του Στρ. Κόρακα στη Βουλή, στη συζήτηση για την επέτειο της ηρωικής εξέγερσης

"Πρέπει να συνεχισθεί όλο και πιο μαζικά ο αγώνας ενάντια σε όσες προβοκάτσιες και προκλήσεις και μέτρα και αν παρθούν απ' αυτούς που δε θέλουν αυτή τη δικαίωση και πραγμάτωση των συνθημάτων της εξέγερσης του Πολυτεχνείου", τόνισε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας,παρεμβαίνοντας στην ειδική τιμητική συζήτηση για την ηρωική επέτειο. Και πρόσθεσε: "Ας σφυρηλατήσει ο λαός μας την αγωνιστική ενότητα. Ας οικοδομήσει το νέο μέτωπό του, ένα νέο ΕΑΜ. Ενα μέτωπο αντίστασης ενάντια στις σημερινές πολιτικές, για την πραγμάτωση των ανεκπλήρωτων ακόμα συνθημάτων και στόχων του Πολυτεχνείου".

Προηγουμένως ο Στρ. Κόρακας είχε σημειώσει ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν ένας βασικός σταθμός στην πάλη του λαού για την ανατροπή της στρατιωτικοφασιστικής δικτατορίας. Ο αγώνας αυτός ήταν συνέχεια των ηρωικότερων παραδόσεων του λαού ενάντια σε κάθε λογής κατακτητές και καταπιεστές. Και τόνισε: "Εμείς οι κομμουνιστές είμαστε υπερήφανοι γιατί πάνω μας ξέσπασε με τον αγριότερο τρόπο αυτό το απάνθρωπο καθεστώς. Γιατί σταθήκαμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την ανατροπή του. Για μία Ελλάδα ανεξάρτητη, εθνικά κυρίαρχη, χωρίς κηδεμόνες και προστάτες".

Ο αρχηγός της ΝΔ Μ. Εβερτ, επικαλούμενος τις γνωστές προβοκατόρικες ενέργειες των προηγούμενων χρόνων, με διάθεση μάλιστα σαφώς κινδυνολογική, εμμέσως πλην σαφώς πρότεινε να καταργηθούν οι τιμητικές εκδηλώσεις με τη σημερινή τους μορφή. Στην ουσία δηλαδή να καταργηθεί η πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Εξάλλου αυτή τη σκοπιμότητα υπηρετούσε και ερώτηση του αντιπροέδρου της ΝΔ Γ. Βαρβιτσιώτη,για τη λήψη από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης μέτρων προκειμένου να αποτραπούν επεισόδια.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Καψής,επεσήμανε: "Και αν ένας ακόμα κάνει την πορεία, είναι κέρδος για την ελληνική κοινωνία".

Ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης,υποστήριξε ότι το καλύτερο μέλλον για το οποίο αγωνίστηκαν οι εξεγερμένοι στο Πολυτεχνείο, βρίσκεται στην Ενωμένη Ευρώπη. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος,αναφέρθηκε στα μηνύματα προσπαθώντας να τα προσαρμόσει στην πολιτική του κόμματός του. Για παράδειγμα το σύνθημα "Εθνική ανεξαρτησία", το μετέφρασε σαν κοινή διακομματική εξωτερική πολιτική.

Ολοι στο Πολυτεχνείο

Το Πολυτεχνείο βάλλεται από παντού. Χρέος μας είναι να υψώσουμε ακόμα περισσότερο τις σημαίες του και να πάρουμε μαζικά μέρος στις συγκεντρώσεις - πορείες της Κυριακής. Αυτή είναι η καλύτερη, η πιο αποστομωτική απάντηση στους κρυφούς και φανερούς υπονομευτές των αξιών του, του διαχρονικού του μηνύματος, της άσβεστης φλόγας που καίει στους λαϊκούς αγώνες για ψωμί - παιδεία - ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία.

Το Πολυτεχνείο βάλλεται από παντού. Τα μαχαίρια, που χώνονται στο αιμόφυρτο σώμα του, δεν τα κρατούν μόνο εκείνοι που στέλνουν προβοκάτορες να το κάψουν. Δεν τα κρατούν μόνο εκείνοι, που - φανερά ή σιωπηρά - αντιστρατεύονται το φεγγοβόλο νόημά του. Τα κρατούν - ακόμα πιο ύπουλα - οι κάθε λογής "υποστηρικτές" του, ιδιαίτερα ενοχλημένοι, από το αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο του Νοέμβρη 1973.

Βολεμένοι κρατικοδίαιτοι και "αστέρες" της δημοσιογραφικής πιάτσας, κουρασμένα παλικάρια της "ανανέωσης" και άλλοι του πάλαι ποτέ "αντιεξουσιαστικού" αγώνα τους, δήθεν επαναστάτες (στα νιάτα τους) και νυν μεταπηδήσαντες στα "εκσυγχρονιστικά" βιλαέτια του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Τάξης Πραγμάτων, όλοι μαζί, βάλθηκαν - όπως κάθε χρόνο - να επαναπροσδιορίσουν το Πολυτεχνείο! Να το φέρουν στα μέτρα των ιδιοτελών στόχων, των δικών τους και των αφεντικών τους.

Από τη μια, δημιουργούν ή και οξύνουν το κλίμα αναμονής νέων και μεγάλης έκτασης εμπρησμών. (Είναι σαν να λένε στον κόσμο "κάτσε στο σπίτι σου, μην πηγαίνεις στην πορεία"). Από την άλλη, ...θρηνολογούν, επειδή τα τελευταία χρόνια δε συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μνήμης τόσοι, όσοι τα πρώτα μεταδικτατορικά χρόνια! Αλλοι σβήνουν από το χάρτη τα επίκαιρα συνθήματα του Νοέμβρη, "Εξω οι ΗΠΑ" - "Εξω το ΝΑΤΟ" - "Εθνική Ανεξαρτησία", δίνοντας το δικό τους περιεχόμενο σε εκείνο τον αγώνα. "Οι φοιτητές", λένε, "πάλευαν για να φύγει η χούντα και να έρθει η δημοκρατία". Ετσι απλά... και μόνο... Οι μεν, όπως οι του ΣΥΝ, ζητούν η 17η Νοέμβρη να γίνει μέρα ...παιδείας (προφανώς συνοδευόμενη και από ένα εθνικό συμβούλιο για την παιδεία...). Οι δε, όπως ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, συνιστούν - στο όνομα του Νοέμβρη! - να κατανοήσει ο λαός τις δύσκολες ώρες που περνάμε και να αποδεχτεί τα μέτρα του προγράμματος "σύγκλισης"!! Οι τρίτοι μετατρέπουν το Πολυτεχνείο σε αντιτουρκικό (έτσι γενικά) τηλεβόα, "μεταφέροντας" την πύλη του στη γραμμή του Αττίλα! (Δίχως, εννοείται, να κάνουν λόγο για τη "λύση" τύπου Ντέιτον, που ετοιμάζουν οι ΗΠΑ, ούτε για την ντε γιούρε διχοτόμηση της Κύπρου που προωθείται). Ενώ οι Λαλιώτης - Ανδρουλάκης σιωπούν, όπως λένε. Σιωπούν με νόημα ...υστερόβουλο.

Και μόνο το γεγονός ότι οι Εβερτ - Βαρβιτσιώτης δημαγωγούν για το Πολυτεχνείο. Και μόνο το γεγονός ότι ο Αρσένης τρέχει στα σχολειά για να το τιμήσει. Και μόνο το γεγονός ότι οι βαρόνοι των ΜΜΕ σπεύδουν... αιμοδιψείς να στήσουν κάμερες για τα επεισόδια, που ...θα γίνουν, όλα αυτά είναι αρκετά να αποδείξουν ότι το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ. Και ότι θα ακτινοβολεί και στους μεγάλους ταξικούς αγώνες, που θα έρθουν.

Μ.

Γεμάτη η αίθουσα Γκίνη χτες στη διάρκεια της εκδήλωσης του Εργατικού

Γεμάτη η αίθουσα Γκίνη χτες, στη διάρκεια της εκδήλωσης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ