ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Προβληματική επέτειος

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας συνεδρίασε χτες το Νομαρχικό Συμβούλιο Αθήνας, για να γιορτάσει τα δύο χρόνια του θεσμού. Από τη συζήτηση αναδείχτηκαν σημαντικά προβλήματα του θεσμού

Την ανάγκη για μια Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση κοντά στο λαό και τις ανάγκες του, επισήμανε ο επικεφαλής της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" Σπ. Χαλβατζής,στην πανηγυρική συνεδρίαση, χτες, του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Αθήνας. Συνεδρίαση, όπου παραβρέθηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατόπιν πρόσκλησης του νομάρχη Αθηνών.

Ανοίγοντας την πανηγυρική συνεδρίαση του ΝΣ, ο νομάρχης Δ. Ευσταθιάδης αναφέρθηκε στα προβλήματα της αιρετής ΝΑ, μετά από τα δύο χρόνια λειτουργίας της. Επισήμανε ότι επικρατεί ασάφεια στο διαχωρισμό αρμοδιοτήτων μεταξύ νομαρχιών, περιφερειακής και κεντρικής διοίκησης και κατήγγειλε την περιφέρεια για συνεχείς παρεμβάσεις στις δραστηριότητες της νομαρχίας. Τόνισε, σχετικά με τα οικονομικά της ΝΑ, ότι τα κονδύλια που δίνονται αρκούν μόνο για λειτουργικά έξοδα της νομαρχίας, με αποτέλεσμα να μην προχωρούν αναπτυξιακά έργα. Ζήτησε, ακόμα, να μεταβιβαστούν στη ΝΑ αρμοδιότητες μαζί με τους ανάλογους πόρους.

Σημαντικότερο πρόβλημα της ΝΑ, το οικονομικό, θεώρησε και ο Θ. Κατριβάνος,επικεφαλής του ψηφοδελτίου που στηρίχτηκε κύρια από τη ΝΔ, επισημαίνοντας ότι όλο το βάρος του "κράτους πρόνοιας" έχει πέσει στις πλάτες της ΝΑ, χωρίς όμως ο θεσμός να έχει στηριχτεί και με τους ανάλογους πόρους.

Παίρνοντας το λόγο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλος, εξέφρασε τη στήριξή του στο θεσμό, λέγοντας ότι συμβάλλει στην αποκέντρωση της εξουσίας. Παράλληλα, χαρακτήρισε απαράδεκτο να αφαιρούνται αρμοδιότητες από τη ΝΑ και συμφώνησε ότι πρέπει να της μεταβιβαστούν και άλλες, μαζί με τους ανάλογους πόρους.

Ο επικεφαλής της ΝΑΣ Σπ. Χαλβατζής,στην τοποθέτησή του, υπενθύμισε ότι ως νομοθέτημα, ο νομός και το αιρετό Νομαρχιακό Συμβούλιο υφίσταται από το 1883. Σημείωσε ότι η ουσιαστική έκφραση του δεύτερου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρωτοεμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής, στα πλαίσια της λειτουργίας της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης.

Συνεχίζοντας για τη μέχρι σήμερα πορεία της αιρετής ΝΑ σημείωσε: "Η ολοκλήρωση του θεσμού της ΤΑ σε όλες τις βαθμίδες, δηλαδή, και στον τρίτο βαθμό της, γίνεται απαίτηση ακόμα και για τον αναγκαίο αστικό εκσυγχρονισμό της χώρας. Υπάρχουν αρκετές ενστάσεις από διάφορους χώρους για το θεσμό. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει κάποια παρανόησή του από πρόσωπα. Αλλοι πάλι κάνουν λόγο για εσωτερικές αντιστάσεις και για άρνηση της γραφειοκρατίας, να αφήσει ελεύθερο το θεσμό να αναπτυχθεί".

Ο επικεφαλής της παράταξης αναφέρθηκε στην άρνηση, που παρατηρείται, για μια ουσιαστική, δημοκρατική αποκέντρωση και σημείωσε ότι αυτό επιβεβαιώνεται από την ύπαρξη και προώθηση θεσμών και διαδικασιών που επιβάλλουν την άσκηση ασφυκτικού ελέγχου στη ΝΑ. Συμπλήρωσε πως την απομακρύνουν από τον ουσιαστικό ρόλο και περιεχόμενό της, ως ισχυρό παράγοντα της ανάπτυξης του τόπου και ότι εμποδίζουν την ολοκλήρωση του θεσμού, διατηρώντας τον ως έναν απλό διοικητικό μηχανισμό προώθησης και εφαρμογής της κυρίαρχης πολιτικής, που χαρακτηρίζεται στον οικονομικό τομέα, τουλάχιστον, αντιλαϊκή.

"Θεωρούμε ότι η ΝΑ, συνέχισε, πρέπει να παίζει θετικό ρόλο στην αναπτυξιακή πολιτική της χώρας, με την ευρεία έννοια, οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική. Υποστηρίζουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να γίνεται προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Να έχει στο κέντρο της προσοχής της τον άνθρωπο και τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες του και όχι το ατομικό κέρδος".Τόνισε ακόμα ότι η ΝΑ πρέπει να βρεθεί πιο κοντά στις ανάγκες του λαού, και να εναρμονίζεται με τις λαϊκές απαιτήσεις. "Ιδιαίτερα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθήνας, η μεγαλύτερη της χώρας, με τα περισσότερα οικονομικά, κοινωνικά, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά προβλήματα πρέπει να καταπιαστεί με αυτό και να αγωνιστεί για φιλολαϊκές λύσεις", κατέληξε ο Σπύρος Χαλβατζής.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Κυνικές ομολογίες

Η κυβέρνηση κάνει καθαρό πως όχι μόνο δε θα ικανοποιήσει τα αιτήματα της Αυτοδιοίκησης, αλλά και πως θα τη ρίξει πιο βαθιά στο λάκκο των λεόντων έτσι ώστε η τοπική φορολογία να εμφανιστεί ως αναγκαστικός μονόδρομος. Συνεχίζεται το κλείσιμο των δήμων, προετοιμάζονται νέες κινητοποιήσεις

Την απόφαση της κυβέρνησης να κόψει από τα ποσά που δικαιούται η Αυτοδιοίκηση, πολλά περισσότερα από τα περίφημα 10,5 δισ. που χάρισε στην κεντρική διοίκηση η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, ανακοίνωσε χτες στους δημάρχους της Αττικής ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλος.Με αυτό σαν δεδομένο, ξεκαθάρισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση δεν κάνει καν συζήτηση για ικανοποίηση των αιτημάτων της Αυτοδιοίκησης που κινούνται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση.

Οι δηλώσεις του υπουργού, πυροδότησαν, ακόμα περισσότερο, το κλίμα έντασης που επικρατεί ανάμεσα στους αιρετούς και ήδη έγινε καθαρό πως το κατ' αρχήν τετραήμερο κλείσιμο των δήμων που λήγει την Κυριακή, είναι μόνο η αρχή των κινητοποιήσεων. Τη Δευτέρα συνέρχεται εκ νέου η γενική συνέλευση της ΤΕΔΚΝΑ για να εξετάσει την κατάσταση που διαμορφώνεται και να πάρει αποφάσεις για τη συνέχεια.

Χτες το πρωί δεκάδες δήμαρχοι και κοινοτάρχες της Αττικής αλλά και εργαζόμενοι στους δήμους, συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της ΤΕΔΚΝΑ και κατόπιν έκαναν ομαδικό διάβημα στον υπουργό Εσωτερικών Αλ. Παπαδόπουλο.Η Διοικούσα Επιτροπή της Ενωσης ζήτησε από τον υπουργό να καταβληθούν άμεσα τα δύο εκλογικά επιδόματα των 15 χιλιάδων και η ειδική αποζημίωση των 18 χιλιάδων. Να αποδοθεί στην ΤΑ, το '97, το 5%, από το 20% που δικαιούται, από τα έσοδα της φορολόγησης των τόκων καταθέσεων. Να μειωθούν τα επιτόκια δανεισμού των ΟΤΑ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τόσο των παλαιών δανείων, όσο και των νέων που θα χορηγηθούν. Να εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη για περικοπή κατά 25% των θεσμοθετημένων πόρων της ΤΑ, που επιδιώκει η κυβέρνηση.

"Σας φτάνουν"

Αντί για απάντηση στα αιτήματα, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να παρακρατήσει το 1997 περισσότερα από τα 10,5 δισ. που της χαρίζουν οι ηγετικοί κύκλοι της Κεντρικής Διοίκησης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, σαν "εισφορά της ΤΑ στο δύσκολο δρόμο προς τη "σύγκλιση"". Δηλαδή, ότι θα παρακρατήσει τόσα, όσα αντιστοιχούν στην παρακράτηση κατά 25% των πόρων της ΤΑ, που προέρχονται από τα τέλη κυκλοφορίας. Και προσπάθησε να "χρυσώσει το χάπι", λέγοντας ότι η παρακράτηση δε θα γίνει με νομοθετική ρύθμιση, δηλαδή δε θα ισχύει και για τα επόμενα χρόνια.

Επιπλέον, η κυβέρνηση εμφανίστηκε να επιμένει στην άποψή της να μην ξεκινήσει να αποδίδει στην ΤΑ, από το '97, το μερίδιο που της αναλογεί από τα έσοδα της φορολόγησης των καταθέσεων, αλλά από το '99. Οτι δε θα αποδώσει στους ΟΤΑ, για το '96, τα κονδύλια που αυτοί δίνουν στους εργαζομένους τους για το εκλογικό επίδομα των 15 χιλιάδων. Ούτε θα τους αποδώσει την αύξηση του ίδιου επιδόματος κατά 15 χιλιάδες, που διεκδίκησαν και πέτυχαν οι εργαζόμενοι, σαν μια ελάχιστη ανακούφισή τους από τη συνεχιζόμενη πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας. Λίγο αργότερα, ο υπουργός μιλώντας σε όλους τους δημάρχους που είχαν συγκεντρωθεί στο υπουργείο, έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι τα κονδύλια που παίρνουν από τον προϋπολογισμό είναι υπεραρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες της ΤΑ!

Είναι περισσότερα

Μετά τη συνάντηση, μιλώντας με δημοσιογράφους, αιρετοί εκτιμούσαν ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να τους περικόψει μέχρι και 15 δισ. Στην πραγματικότητα, βέβαια, τα οικονομικά των ΟΤΑ θα υποστούν μεγαλύτερη μείωση καθώς για την ικανοποίηση μόνο μισθολογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων απαιτούνται 68 δισ. από τα οποία η κυβέρνηση θα δώσει μόνο 40.

Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Αντ. Αντωνίου, υπογράμμισε πως η κυβέρνηση ό,τι ποσό παρακρατήσει, θα το κάνει από τους θεσμοθετημένους υπέρ της ΤΑ πόρους. Ακόμα, ότι οι αιρετοί εμμένουν στις θέσεις τους και ότι στη γενική συνέλευση των μελών της Ενωσης, τη Δευτέρα, θα αποφασίσουν για παραπέρα κινητοποιήσεις. Ο ίδιος επεσήμανε ότι ο λαός της Αττικής πρέπει να γνωρίζει ότι η κεντρική διοίκηση αναγκάζει την ΤΑ να βάλει φόρους για να καλύψει τα έσοδά της. Δε διευκρίνισε, όμως, αν και πόσοι από τους αιρετούς θεωρούν αυτόν τον εκβιασμό ως μονόδρομο και άλλοθι, για να χαρατσώσουν άγρια το λαό, ή, θα ενημερώσουν τον κόσμο και θα τον καλέσουν σε κοινή αγωνιστική δράση.

Μεγάλη συμμετοχή

Και χτες, δεύτερη μέρα της κινητοποίησης, παρατηρήθηκε μαζική συμμετοχή των αιρετών σ' αυτήν την οποία αποφάσισε η γενική συνέλευση των μελών της ΤΕΔΚΝΑ. Οπως και την πρώτη μέρα, το 90% των ΟΤΑ παρέμειναν κλειστοί, ενώ οι υπηρεσίες καθαριότητας και η χωματερή των Ανω Λιοσίων λειτούργησαν μόνο για τη συλλογή των απορριμμάτων νοσοκομείων, σχολείων και λαϊκών αγορών. Οι ΟΤΑ θα παραμείνουν κλειστοί μέχρι και την Κυριακή και τη Δευτέρα, στη νέα γενική συνέλευση της Ενωσης, οι αιρετοί θα αποφασίσουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

"ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ"
Σε κουβέντα να βρισκόμαστε...

"Αειφόρος ή βιώσιμη ανάπτυξη", ή, αλλιώς, όταν θες να κρύψεις την αιτία του προβλήματος, φτιάξε ένα πρόγραμμα διαχείρισης των επιπτώσεων και σύρε τους πάντες να ασχολούνται με αυτό. Τυπικά ο όρος σημαίνει διατήρηση των φυσικών πόρων και παραπέμπει στους ρυθμούς με τους οποίους καταναλώνονται τα μη ανανεώσιμα υλικά, οι υδάτινοι και οι ενεργειακοί πόροι, έτσι ώστε να μην υπερβαίνουν τους ρυθμούς με τους οποίους τους αποκαθιστούν τα φυσικά συστήματα.

Το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα εφαρμόζεται στη χώρα μας από τους Δήμους Χαλανδρίου και Αμαρουσίου. Οι βασικοί άξονες του προγράμματος παρουσιάστηκαν στο χτεσινό συνέδριο με θέμα: "Local Agenda 21 - Τοπικό Πρόγραμμα Δράσης για την αειφόρο ανάπτυξη - ευρωπαϊκή και ελληνική εμπειρία", που διοργάνωσαν οι δυο δήμοι σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.Η εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων αποφασίστηκε στο παγκόσμιο συνέδριο που έγινε το 1992 στο Ρίο της Βραζιλίας. Τα προγράμματα απαιτούν την ενεργή συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που καλείται να διαδραματίσει "ζωτικό ρόλο στην ενημέρωση και κινητοποίηση του κοινού". Διακηρυγμένος στόχος αυτών των προγραμμάτων είναι "οι οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συνεργαστούν με την κυβέρνηση και με ομάδες που αντιπροσωπεύουν τη βιομηχανία, τις εμπορικές ενώσεις, τις γυναικείες οργανώσεις και την ανώτατη εκπαίδευση".

Ομως το Χαλάνδρι όπου εφαρμόζεται από φέτος αυτό το πρόγραμμα, βρίσκεται στα πρόθυρα ολοκληρωτικής καταστροφής με την κατασκευή του δρόμου Σταυρού - Ελευσίνας, που γίνεται χωρίς περιβαλλοντικές μελέτες. Επίσης η ελευθέρα Πεντέλης σχεδιάζεται να έχει πλάτος 66 μέτρα και χωρίζει τον δήμο στα δύο, όταν το 20% της έκτασης της πόλης είναι εκτός σχεδίου.

"Ακούγεται τουλάχιστον ειρωνικό", μας τόνισε η δημοτική σύμβουλος Λούλα Καρατζά,"ότι όσοι έχουν τη βασική ευθύνη για αυτά, φτιάχνουν "ατζέντες" για το περιβάλλον. Χωρίς μάλιστα να θίγουν τις κεντρικές επιλογές που καταστρέφουν όχι μόνο το Χαλάνδρι, αλλά ό,τι έχει μείνει από το Λεκανοπέδιο".

Μια ανάγνωση του προγράμματος που εφαρμόζεται στους δυο δήμους, αλλά και του αντίστοιχου που υπάρχει στη Βρετανία δείχνει ότι προορίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μια διαχείριση της μιζέριας. Η παρέμβαση σε υπερεθνικό και εθνικό επίπεδο όπου αποφασίζονται οι στόχοι της οικονομικής ανάπτυξης, είναι μηδαμινή. Ετσι ενώ εκεί θα αποφασίζονται τα μεγάλα έργα, όπως π.χ. το αεροδρόμιο των Σπάτων, καλούνται μετά οι ΟΤΑ με... τον "έλεγχο των κεντρικών θερμάνσεων και τη δημιουργία κινητών σταθμών ελέγχου της ρύπανσης" να... καταγράφουν τους ρύπους.

Ταυτόχρονα ανοίγεται η πόρτα για την ενσωμάτωση των διεκδικητικών οικολογικών κ. ά. κινημάτων σε προγράμματα που έχουν κύριο αντικείμενό τους το πώς θα βρίσκονται σε ένα τραπέζι ανέξοδου "διαλόγου" αυτοί που ρυπαίνουν και οι πολίτες. Ετσι οι όποιες κινηματικές διαδικασίες, θα εξαντλούνται σε συνέδρια και επαφές όπως στο χτεσινό συνέδριο, όπου δεν ακούστηκαν καν οι λέξεις "κινητοποιήσεις, διεκδίκηση".

Χαρακτηριστικό της κατεύθυνσης, είναι το γεγονός ότι κύριο χρηματοδοτικό μέσο για την υλοποίηση του προγράμματος, είναι το κοινοτικό πρόγραμμα "Λάιφ" το οποίο, όπως αναφέρεται, ένα από τα μέσα που χρησιμοποιεί είναι "η διευκόλυνση της προσφυγής σε οικονομικά και φορολογικά μέσα"...

"ΥΠΕΡΑΓΟΡΑ" ΠΕΙΡΑΙΑ
Παράνομη η δημοπρασία

Οι αγώνες των κατοίκων και οι αποκαλύψεις της Δημοτικής Κίνησης "Πειραιάς Αναγέννηση" για το σκάνδαλο του ξεπουλήματος των οικοπέδων της "Υπεραγοράς", που αντί της μετατροπής τους σε χώρο πράσινου, απειλούνται με τσιμεντοποίηση από το Δήμο Πειραιά, έφεραν αποτελέσματα.

Απόφαση - καταπέλτης του υπουργείου Εσωτερικών δικαιώνει τον αγώνα της Δημοτικής Κίνησης και την αγωνία των Πειραιωτών, επιφέροντας ένα ηχηρό χαστούκι στη διοίκηση του Δήμου Πειραιά και τους εργολάβους, που παρανομούν, προκειμένου να προωθήσουν τα καταστροφικά τους σχέδια για κατασκευή γκαράζ και πολυκαταστήματος στην περιοχή.

Με εξαντλητική και εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία το Τμήμα Περιουσίας της Διεύθυνσης Οικονομικών ΟΤΑ,του υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, με απόφασή του της 11ης Νοέμβρη '96, ακύρωσε προηγούμενη απόφαση της επιτροπής του άρθρου 18 της Νομαρχίας Πειραιά, η οποία άναβε το πράσινο φως στην πλειοψηφία του Στ. Λογοθέτη στο Δημοτικό Συμβούλιο να προχωρήσει στην τσιμεντοποίηση των οικοπέδων, κρίνοντας νόμιμη τη δημοπρασία.

Να σημειώσουμε ότι η επιτροπή του άρθρου 18, ακυρώνοντας ουσιαστικά εαυτόν, είχε απορρίψει την τελευταία προσφυγή της Δημοτικής Κίνησης "Πειραιάς Αναγέννηση", αν και μέχρι τότε με σειρά αποφάσεών της έκρινε παράνομες όλες τις απόπειρες της δημοτικής αρχής να τσιμεντοποιήσουν τα οικόπεδα. Το παράνομο της δημοπρασίας αναγνωρίστηκε αυτή τη φορά και με υπουργική απόφαση, με βάση την εισήγηση του αρμοδίου Τμήματος Περιούσιας του υπουργείου.

Με βάση αυτήν την εξέλιξη είναι ανάγκη να διασφαλιστεί, πλέον, ο χώρος, να αποτραπεί, με την κινητοποίηση των κατοίκων, η "βουλιμία" της διοίκησης του δήμου, που βλέπει ανάλογες "εργολαβίες" σε όλες τις κεντρικές πλατείες της πόλης! Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Κίνησης "Πειραιάς Αναγέννηση" Π. Σαλπέας και Κ. Τζατζάνης καλούν τους κατοίκους να οργανώσουν δεντροφύτευση του χώρου των οικοπέδων.

Στο σκεπτικό του Τμήματος Περιουσίας μεταξύ άλλων επισημαίνονται και τα εξής: "Από το φάκελο της συγκεκριμένης υπόθεσης προκύπτει προδήλως ότι ο σκοπός της μίσθωσης συνίσταται στην κατασκευή του συγκεκριμένου έργου, κατά παρέκκλιση των ειδικών διατάξεων του Ν. 1488/84, που ισχύουν για την κατασκευή των έργων των δήμων".

"Η τροποποίηση της χρήσης του μίσθιου έχει γίνει κατά τρόπο που έρχεται σε αντίθεση με τις ειδικές διατάξεις του νόμου 1418/84.Δηλαδή η μισθώτρια εταιρία αναλαμβάνει κατασκευή έργου χωρίς να έχει ακολουθήσει τη νόμιμη διαδικασία του Ν.1418/84".

"Η επιτροπή του άρθρου 18 εσφαλμένα θεώρησε ότι η συγκεκριμένη διαδικασία για την κατασκευή του έργου αυτού είναι νόμιμη".

Συζήτηση για τα ρέματα

Συζήτηση, με θέμα τις αυθαίρετες και παράνομες παρεμβάσεις που έχουν γίνει στα ρέματα της Ανατολικής Αττικής και τον άμεσο κίνδυνο που διατρέχουν οι κάτοικοι σε περίπτωση νέων πλημμυρών, οργανώνουν η "Ενωτική Αγωνιστική Δημοτική Κίνηση" (ΕΑΔΚ) Ραφήνας και η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" (ΝΑΣ) Ανατολικής Αττικής, για την Κυριακή στις 10 το πρωί στη διασταύρωση Ραφήνας στο κέντρο "Μάγδα". Στη συζήτηση θα κατατεθούν και προτάσεις για την προώθηση και λύση του προβλήματος.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, η ΕΑΔΚ και η ΝΑΣ, καταγγέλλουν ότι εδώ και ένα χρόνο παρά τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην Ανατολική Αττική, γίνονται μια σειρά αυθαίρετες και παράνομες παρεμβάσεις στα ρέματα. "Ταυτόχρονα, συνεχίζει η ανακοίνωση, οι ενέργειες των αρμοδίων είναι πολύ αργές, αποσπασματικές και ασυντόνιστες, ενώ τα κονδύλια που έχουν διατεθεί είναι ελάχιστα, μπροστά στο μέγεθος του προβλήματος. Η ανοχή των εμπλεκομένων φορέων σε μπαζώματα - παρανομίες - αυθαιρεσίες είναι εγκληματική", καταλήγουν οι δύο παρατάξεις.

Απεργία "στα λόγια"

Τη δημοτική αρχή της Ηλιούπολης καταγγέλλει η "Δημοκρατική Ενότητα Ηλιούπολης",επειδή λειτούργησε τις δημοτικές υπηρεσίες. Και αυτό ενώ το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης είχε αποφασίσει τη συμμετοχή του δήμου στις κινητοποιήσεις της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής και η ίδια η διοίκηση του δήμου είχε δηλώσει συμμετοχή στο κλείσιμο των δήμων.

Η παράταξη καταγγέλλει ότι οι δημοτικές υπηρεσίες - εκτός από αυτή του Πρωτοκόλλου - ήταν ανοιχτές για τους δημότες. Ακόμα, πως οι υπηρεσίες καθαριότητας συνέλεξαν όλα τα απορρίμματα και όχι μόνο αυτά των νοσοκομείων, των λαϊκών αγορών και των σχολείων, όπως προέβλεπε η απόφαση της ΤΕΔΚΝΑ. Τέλος, καταγγέλλει το δήμαρχο επειδή δεν ενημέρωσε τους δημότες και τους εργαζόμενους του δήμου για τους σκοπούς της κινητοποίησης. Σε έναν ακόμα δήμο, στο Περιστέρι, με καθοριστική τη "διπλή" ψήφο του προέδρου του ΔΣ αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Περιστερίου η μη συμμετοχή του δήμου στις κινητοποιήσεις της ΤΕΔΚΝΑ. Στη συνεδρίαση του ΔΣ οι δύο προτάσεις ισοψήφησαν (από 12 ψήφους η κάθε μία). Υπερίσχυσε, όμως, η θέση κατά της κινητοποίησης, με την ψήφο του προέδρου του ΔΣ, η οποία προσμετράται για δύο.

Τους θεωρεί υπαλλήλους του!

Χαρακτηριστικός του τι εννοεί η κυβέρνηση όταν μιλά για "αποκέντρωση", αλλά και του σεβασμού που δείχνει στην αιρετότητα της Αυτοδιοίκησης είναι ο τρόπος που υποδέχτηκε ο υπουργός Εσωτερικών τους εκπροσώπους της ΤΕΔΚΝΑ. Τους "τράβηξε το αυτί" κυριολεκτικά, λέγοντάς τους ότι το κλείσιμο των δήμων, στο οποίο προχώρησαν, είναι παράνομο, γιατί οι αιρετοί ασκούν δημόσια διοίκηση!

Το "μάθημα" προκάλεσε την αντίδραση των δημάρχων, που του επισήμαναν ότι είναι εκλεγμένοι από το λαό και όχι δημόσιοι υπάλληλοι.

Να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις

Σχολιάζοντας τις θέσεις της κυβέρνησης ο δήμαρχος Πετρούπολης Γιώργος Γιώγος δήλωσε στο "Ρ": "Η κυβέρνηση εμμένει στις απόψεις της, για παραπέρα οικονομικό στραγγαλισμό της ΤΑ. Και μιλά, πλέον, για παρακράτηση όσων δισ. απαιτηθούν, για να ικανοποιηθούν οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το πρόγραμμα "σύγκλισης". "Αδειάζει", δηλαδή, την ΚΕΔΚΕ που έλεγε ότι η "εισφορά" της ΤΑ θα περιοριστεί σε 10,5 δισ.".

Συνεχίζοντας, ο δήμαρχος επισήμανε ότι η ΤΕΔΚΝΑ πρέπει να επιμείνει στις θέσεις της και ότι οι αιρετοί πρέπει να ενημερώσουν το λαό για τους σκοπούς της κινητοποίησής τους και τα σχέδια της κυβέρνησης να μετατρέψει τους δήμους σε κατ' εξοχήν φορομπηχτικούς μηχανισμούς. Ακόμα, υπογράμμισε ότι η ΤΕΔΚΝΑ πρέπει να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις της. "Οι κινητοποιήσεις είναι αναγκαίες. Υστερα και απ' αυτά που ακούσαμε, δε μας μένει άλλη επιλογή", σημείωσε.

Ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Παναγιώτης Μακρής,με δηλώσεις του, έθεσε και το ζήτημα των 720 δισ. που αυθαίρετα παρακρατά η κυβέρνηση από τους θεσμοθετημένους υπέρ της ΤΑ πόρους. "Είναι απαράδεκτο, είπε, να χαρίζει η ΤΑ κοντά 1 τρισ. στην κυβέρνηση. Αποτελεί έγκλημα για το θεσμό. Πρώτη φορά στην ιστορία της, η ΤΑ εμφανίζεται να παρουσιάζει τέτοια συναίνεση στα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης και των Βρυξελλών".

Από την πορεία των δημάρχων προς το υπουργείο Εσωτερικών

Από παλιότερη κινητοποίηση των κατοίκων για τη σωτηρία των οικοπέδων της Υπεραγοράς

Δήμαρχοι και κοινοτάρχες στοιβάχθηκαν στη στοά του υπουργείου, για να μη "διασαλευθεί η τάξις" στον όροφο που βρίσκεται το γραφείο του υπουργού



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ