ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Γενικές εκλογές ζητά η αντιπολίτευση

ΣΚΟΠΙΑ.-

"Πολιτικό πλήγμα" για την κυβέρνηση Τσερβενκόφσκι θεωρούν αναλυτές τις νίκες υποψηφίων της αντιπολίτευσης στις δημοτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής. Μάλιστα, η ηγεσία του συνασπισμού του Εθνικιστικού VMRO και του Δημοκρατικού Κόμματος φαίνεται διατεθειμένη να αξιοποιήσει την "ισχύ" που αποκόμισε, προκειμένου να επιδιώξει γενικές εκλογές.

Αν και πολλά αναμένεται να κριθούν στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί την 1η του Δεκέμβρη, ήδη από τώρα η αντιπολίτευση προεξοφλεί πως "αποδείξαμε ότι διαθέτουμε τη λαϊκή υποστήριξη" και ακόμη προειδοποιεί ότι "θα προχωρήσουμε την εκστρατεία μας για πρόωρες εκλογές". Κατά τον Ντράγκι Ιβανόφσκι, εκπρόσωπο του συνασπισμού, "το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί σοβαρό πλήγμα στην κυβέρνηση".

Η κυβερνώσα Σοσιαλδημοκρατική Συμμαχία (υπό τον Γκλιγκόροφ παλιότερα), σύμφωνα με τα αποτελέσματα τα οποία είχαν δοθεί στη δημοσιότητα ως χτες το πρωί, προηγούνταν κατά μόλις δύο δήμους (13) έναντι της αντιπολίτευσης (11).

Ο πρωθυπουργός Μπράνκο Τσερβενκόφσκι δέχεται βέλη (και) εξ ιδίων: Στελέχη του κόμματός του παραδέχονται ότι το διαφαινόμενο εκλογικό αποτέλεσμα τοποθετεί την αντιπολίτευση σε θέση ισχύος και προβλέπουν ότι οι ανακατατάξεις στο κόμμα - και ειδικά στα υψηλότερα του κλιμάκια - είναι αναγκαίες.

Οσον αφορά το νομότυπο της διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών, οι παρατηρητές απέφυγαν την εξαγωγή οριστικών συμπερασμάτων, αλλά υπήρξαν δυσμενή σχόλια, κυρίως για το πρόβλημα των εκλογικών καταλόγων: Εκτιμάται ότι ένας στους τέσσερις εκλογείς δεν κατέστη δυνατό να ψηφίσει, επειδή δεν υπήρχαν σωστά καταγραμμένα τα ονόματα των ψηφοφόρων στους καταλόγους.

Το πρόβλημα υπήρξε εντονότερο στο δυτικό τμήμα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, όπου κυριαρχεί το αλβανικό στοιχείο, ενώ δεν έλειψαν οι συμπλοκές, μεταξύ οπαδών των αντίπαλων αλβανικών πολιτικών κομμάτων.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ρατσισμός και βία

Την κατακραυγή των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων, αλλά και την πρόκληση έντασης στις ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις έχει προκαλέσει η αυξημένη και καθημερινή χρήση βίας σε βάρος των Παλαιστινίων από τους Ισραηλινούς στρατιώτες, αλλά και τους αστυνομικούς.

"Θεσμοποίηση του ρατσισμού", χαρακτήρισε, χτες με καταγγελία της, η Αραβική Οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την απόφαση του ισραηλινού ανώτατου δικαστηρίου, που επιτρέπει στους ανακριτές να χρησιμοποιούν βία κατά τη διάρκεια ανακρίσεων Παλαιστινίων υπόπτων, ενώ απαγορεύει αυστηρά τη χρήση βίας όταν πρόκειται για Εβραίους κρατουμένους. Ανάλογες ανακοινώσεις είχαν εκδώσει, πριν από μερικές μέρες, και η Διεθνής Αμνηστία, αλλά και η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ κατηγορείται και από τις τρεις οργανώσεις για ρατσισμό σε βάρος των Παλαιστινίων και καλείται να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή του.

Στο μεταξύ, σάλο έχουν προκαλέσει στην ισραηλινή κοινή γνώμη οι εικόνες, που μετέδωσε χτες ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι, στις οποίες Ισραηλινοί στρατιώτες των μεθοριακών δυνάμεων χτυπούν βίαια και με όπλα Παλαιστίνιους εργάτες, που θέλησαν να μπουν στο Ισραήλ για να εργαστούν, αφού είχαν την ειδική άδεια εισόδου. Η διοίκηση των ισραηλινών μεθοριακών δυνάμεων απομάκρυνε άμεσα τους εικονιζόμενους στρατιώτες από τις γραμμές της και, με ανακοίνωσή της, υπογράμμισε ότι τέτοιου είδους επεισόδια είναι μεμονωμένα και δεν αρμόζουν στα καθήκοντα και στο χαρακτήρα του σώματος. Παρ' όλα αυτά, όμως, παρόμοιες σκηνές βίας είχαν εκτυλιχτεί και την προηγούμενη βδομάδα στην Καλκιλία, όταν 7 Παλαιστίνιοι εργάτες, κάτοχοι της ειδικής άδειας, προσπάθησαν να εισέλθουν στο Ισραήλ και τελικά ξυλοκοπήθηκαν βάναυσα, αν και αναίτια, από τους Ισραηλινούς στρατιώτες, με αποτέλεσμα οι 5 από αυτούς να μεταφερθούν βαριά τραυματισμένοι στο νοσοκομείο.

Επεισόδια σε εποικισμό

Μπροστά στις ρόδες των τρακτέρ των εποίκων του εβραϊκού οικισμού Εφράτ ξάπλωσαν, χτες το πρωί, δεκάδες Παλαιστίνιοι, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την επέκταση του οικισμού. Οι Παλαιστίνιοι, που διαμαρτύρονταν επειδή η γη που επρόκειτο να καταληφθεί είναι δικιά τους, απομακρύνθηκαν, τελικά, μετά από την άφιξη στον τόπο των επεισοδίων του ισραηλινού στρατού, ο οποίος απομάκρυνε και τους Εβραίους εποίκους.

ΖΑΪΡ
Κρίσιμη κατάσταση και... υπολογισμοί

Οι υπουργοί της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) που συναντήθηκαν χτες στη βελγική πόλη Οστάνδη, φάνηκαν σκεπτικοί πάνω στο εάν θα πρέπει να συμμετάσχουν στα πολυεθνικά στρατεύματα των 10.000 στρατιωτών, τα οποία υπό την ηγεσία του Καναδά και την αιγίδα του ΟΗΕ αναμένεται να σταλούν, στο όνομα της αποτροπής μίας "ανθρωπιστικής κρίσης", στο Ανατολικό Ζαϊρ. Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι δε θα στείλουν 4.500 πεζοναύτες, αλλά 1.000 Αμερικανούς στρατιωτικούς ειδικούς και βοηθητικό προσωπικό. Τα δεδομένα στην περιοχή έχουν μεταβληθεί αρκετά, καθώς παραμένουν σε εξέλιξη οι μαζικές έξοδοι των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων από το Ζαϊρ προς τη Ρουάντα και την Ουγκάντα. Ομως, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη, καθώς οι επιδημίες χολέρας και οι διάφορες αρρώστιες απειλούν με θάνατο τεράστιο αριθμό προσφύγων.

Ετσι, η χτεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της ΔΕΕ στην Οστάνδη, όπου συζητήθηκε κυρίως η κατάσταση στη μεθόριο Ζαϊρ - Ρουάντας, δεν είχε κανένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών, Ντικ Σπρινγκ, αναφερόμενος στην "ανθρωπιστική κρίση τεραστίων αναλογιών" που μαστίζει το Ανατολικό Ζαϊρ, θεώρησε πως "δεν τίθεται ερώτημα" για τη συμμετοχή των χωρών της ΔΕΕ στις πολυεθνικές δυνάμεις που αναμένεται να σταλούν στην περιοχή. Αντίθετα, ο Γερμανός ομόλογός του, Κλάους Κίνκελ, έθεσε το ζήτημα της συμμετοχής σ' αυτές τις δυνάμεις από την αρχή, θεωρώντας πως θα πρέπει να εξεταστεί εκ νέου το εάν είναι απαραίτητη η συμμετοχή σε μία στρατιωτική επέμβαση μετά τον επαναπατρισμό εκατοντάδων χιλιάδων Ρουαντέζων προσφύγων. Παρόμοιες θέσεις με εκείνες του Γερμανού υπουργού ανέπτυξαν οι υπουργοί Εξωτερικών Βρετανίας και Γαλλίας εκφράζοντας την άποψη ότι η "ΔΕΕ δεν πρέπει να δράσει με τρόπο που να επισκιάσει τις δραστηριότητες του ΟΗΕ και του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας". Πάντως, οι υπουργοί της ΔΕΕ εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία ζητούν από τα Ηνωμένα Εθνη και τον ΟΑΕ να πραγματοποιήσει διεθνή διάσκεψη για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στο Ζαϊρ, την Ουγκάντα, τη Ρουάντα, το Μπουρούντι και την Τανζανία.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΔΕΕ θα επαναλάβουν τη συνάντησή τους την ερχόμενη βδομάδα οπότε και θα αποφασίσουν το μέγεθος και τη φύση της συμμετοχή τους στη στρατιωτική επέμβαση πολυεθνικών δυνάμεων στη μεθόριο Ζαϊρ - Ρουάντας.

Αύριο, στη Στουτγκάρδη, στρατιωτικοί αξιωματούχοι από τον Καναδά, τις ΗΠΑ και άλλες 12 χώρες θα εξετάσουν την κατάσταση που διαμορφώνεται στην Κεντρική Αφρική και τη συμμετοχή τους στις πολυεθνικές δυνάμεις.

Τώρα, όσον αφορά τη συμμετοχή των ΗΠΑ σ' αυτή την υπόθεση, τα πράγματα είναι μάλλον θολά. Ο Πρόεδρος Κλίντον δε φαίνεται να έχει ξεκάθαρη θέση και στάση, ούτε και σ' αυτό το θέμα. Γι' αυτό και διάφοροι προεδρικοί "σύμβουλοι" και "συνεργάτες" διέρρεαν στους δημοσιογράφους την αλλαγή πλεύσης της Ουάσιγκτον, όσον αφορά τη συμμετοχή της στις πολυεθνικές δυνάμεις, που, υπό την ηγεσία του Καναδού αντιστρατήγου Μορίς Μπάριλ, ενδεχομένως να φθάσουν ή να μην φθάσουν ποτέ στο Ανατολικό Ζαϊρ. Χτες βράδυ, μάλιστα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ουίλιαμ Πέρι, δεν έκρυψε πως στην περιοχή δεν αναμένεται να σταλούν 4.500 πεζοναύτες αλλά 1.000 μέλη υπηρεσιών στρατιωτικής επιμελητείας (υποστήριξης)...

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
"Ασχημα νέα" για την Μπούτο...

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν απέρριψε χτες την έφεση που υπέβαλε η καθαιρεθείσα πρωθυπουργός της χώρας, Μπεναζίρ Μπούτο, κατά της απόφασης του Προέδρου να την αποπέμψει, χαρακτηρίζοντας το περιεχόμενό της "άσχετο και σκανδαλώδες".

Ομως, το γεγονός ότι δεν υπήρξε ακροαματική διαδικασία πριν την απόρριψη της έφεσης της Μπούτο, ώθησε τους δικηγόρους της να μιλήσουν για παρατυπία. "Δεν το καταλαβαίνω", σχολίασε ο ένας εξ αυτών, Αϊτζέζ Αχσάν, από τη Λαχώρη. "Το δικαστήριο μπορεί να απορρίψει μια προσφυγή μόνο μετά από ακροαματική διαδικασία, και τέτοια δεν υπήρξε".

ΒΑΤΙΚΑΝΟ
Συνάντηση του Φ. Κάστρο με τον Πάπα

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ.-

Συναντήθηκε χτες στην Πόλη του Βατικανού ο Φιντέλ Κάστρο με τον Πάπα Ιωάννη Παύλο, ο οποίος και αποδέχτηκε την πρόσκληση του Κουβανού ηγέτη να επισκεφθεί μέσα στο 1997 την Κούβα.

Ο εκπρόσωπος του Βατικανού, Ζοακίν Ναβάρο Βαλ, δήλωσε στους δημοσιογράφους, μετά την 35λεπτη συνάντηση στο Βατικανό, ότι δεν έχει προσδιοριστεί η ημερομηνία της επίσκεψης, αλλά οι δύο άνδρες ελπίζουν ότι θα πραγματοποιηθεί εντός του 1997.

Η Κούβα είναι η μόνη ισπανόφωνη χώρα της Λατινικής Αμερικής που δεν έχει επισκεφθεί ο Πάπας. Η επίσκεψή του στην Κούβα μπορεί να συνδυαστεί με το προγραμματισμένο για τον ερχόμενο Οκτώβρη ταξίδι του στη Βραζιλία.

Πάντως, ο εκπρόσωπος του Βατικανού δήλωσε ότι το μεγαλύτερο μέρος της συνάντησης ήταν αφιερωμένο στη συζήτηση για το ρόλο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Κούβα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγη ώρα πριν από τη συνάντηση, εκπρόσωπος του Βατικανού δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι συνήθεις διευθετήσεις για τον Τύπο έχουν ακυρωθεί. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η απόφαση ελήφθη ώστε να ακολουθηθεί το πρωτόκολλο των υπολοίπων ακροάσεων του Πάπα με διακεκριμένες προσωπικότητες. Μόνο τα επίσημα μέσα ενημέρωσης της Κούβας και του Βατικανού είχαν την άδεια να καλύψουν το γεγονός.

Από την Ουάσιγκτον, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Γκλιν Ντέιβις, δήλωσε τη Δευτέρα, σχετικά με μια πιθανή επίσκεψη του Πάπα στην Κούβα, "... σαφώς και θα παρατηρήσουμε αυτή την επίσκεψη και θα δούμε αν θα έχει κάποια αλλαγή".

Τα παιδιά των προσφύγων περιμένουν στην ουρά, για να τα καταγράψουν οι τελωνειακοί στο δρόμο της επιστροφής...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ