ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ενα "μάγκνουμ" για τον ... Σημίτη

ΤΙ ΚΟΙΝΟ έχουν ο νέος οικονομικός προγραμματισμός Σημίτη και ο... Επιθεωρητής Κάλαχαν (αυτός ντε που υποδύονταν ο Κ. Ιστγουντ); Απάντηση: Είναι "σκληροί αλλά δίκαιοι", πρώτα πυροβολούν και μετά ρωτάνε (τι ανάγκες έχεις) ενώ πάντα σε πετυχαίνουν... στο "δόξα πατρί"!

***

Εχουν και μια διαφορά. Ο Επιθεωρητής Κάλαχαν άντε να καθαρίσει 20 σε μια ταινία. Ο Σημίτης πάει για 4 εκατομμύρια οικονομικά ενεργό πληθυσμό...

***

ΠΑΝΤΩΣ όλα αυτά τα κάνουμε για να γίνουμε ισότιμοι με τους Ευρωπαίους. Μα καλά, πόσο... κάτω ακόμα είναι αυτοί οι Ευρωπαίοι;

***

ΟΜΟΦΩΝΑ ψήφισε, λέει ο Ρέππας, το Υπουργικό Συμβούλιο, τα νέα οικονομικά μέτρα. Μπα; Τι απέγινε ο υπερασπιστής των συνταξιούχων Β. Γιαννόπουλος; Πώς έγινε και ψήφισε μέτρα που δίνουν αυξήσεις στους συνταξιούχους... 200 δραχμές;

***

Κάποτε γράφαμε σε τούτη την εφημερίδα, ότι με τις αυξήσεις που δίνονται, δεν παίρνεις ούτε ένα πακέτο τσιγάρα. Τώρα τι να γράψουμε για αυτά που δίνει η κυβέρνηση; Οτι δεν μπορείς να πάρεις ούτε τα σπίρτα;

***

"ΒΙΑΣΜΟ που αν δεν μπορείς να αποφύγεις, πρέπει να τον απολαμβάνεις". Το σχόλιο του πολιτευτή του ΠΑΣΟΚ Π. Κουρουμπλή, για τα οικονομικά μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

***

Λέμε να μην ενδώσουμε σε τέτοιες... απολαύσεις. Τώρα, αν το εν λόγω στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να το "απολαύσει" δε μας πέφτει λόγος. Στο κάτω - κάτω απελευθερωμένοι άνθρωποι είμαστε...

***

Αλλη εκπληκτική δήλωση αυτή του υπουργού Οικονομικών κ. Δρυ. Προχωράει - λέει - ταχέως η μηχανοργάνωση του υπουργείου του για να μπορέσει να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Πέραν του ότι αυτή η μηχανοργάνωση έχει καταλήξει "της Αρτας το γιοφύρι", ποια φοροδιαφυγή θα πατάξει;

***

Ως γνωστόν, όσοι πραγματικά πρέπει να πληρώσουν, δε φοροδιαφεύγουν παρανόμως, αλλά... νομίμως. Ως γνωστόν στην Ελλάδα, όσο πιο μεγάλη επιχείρηση έχεις, τόσο μεγαλύτερα "κίνητρα για ανάπτυξη" παίρνεις και μάλιστα σε ζεστό χρήμα...

Τους καταλαβαίνουμε και τους προειδοποιούμε

Οι άνθρωποι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δεν μπορούσαν να κρύψουν την απογοήτευση και την πικρία τους για τη στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πολλοί από αυτούς δούλευαν από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ τους τελευταίους δύο μήνες, για να ετοιμάσουν τον προϋπολογισμό. Και επιπλέον, τους πέτυχε και η αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας, που δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο τα πράγματα. Το "ευχαριστώ", πάντως, για την αυταπάρνηση που επέδειξαν το εισέπραξαν χτες.

Το οικονομικό επιτελείο προχώρησε σε συνέντευξη Τύπου για τον κρατικό προϋπολογισμό, όχι στο φυσικό χώρο (το Γενικό Λογιστήριο), όπως γίνεται κάθε χρόνο, αλλά στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Και το κυριότερο: Θεώρησαν σωστό και πρέπον να μην καλέσουν καν κάποιον από τους συντάκτες του.

Τους κατανοούμε, και αυτό ανεξάρτητα από την πολιτική θέση της εφημερίδας μας, τόσο για τον κρατικό προϋπολογισμό του 1997, όσο και για τη γενικότερη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Τους κατανοούμε και τους προειδοποιούμε ταυτόχρονα. Για παράδειγμα, οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι λειτούργησαν χτες σύμφωνα με τους άτεγκτους κανόνες της αγοράς. Πρώτα το ξεζούμισμα και μετά το πέταμα...

Κουφιοκεφαλάκηδες!

Ούτε λίγο - ούτε πολύ, ο ΣΥΝ ζητάει και τα ρέστα, επειδή οι κομμουνιστές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πρυτανείας, των φοιτητικών και εργατικών φορέων, εκτέλεσαν υποδειγματικά το καθήκον της περιφρούρησης του Πολυτεχνείου, γεγονός που απέτρεψε την εισβολή των γνωστών "αναρχοαυτόνομων" και διάφορων χαφιέδων και προβοκατόρων μέσα στο χώρο. Φαίνεται επίσης ότι στον ΣΥΝ δεν άρεσαν καθόλου οι δηλώσεις του Ν. Μαρκάτου, ο οποίος ευχαρίστησε δημόσια τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για τη συμβολή του Κόμματος στην περιφρούρηση των εκδηλώσεων. Γεγονός που τα γνωστά ΜΜΕ φρόντισαν να θάψουν... Τίποτα απ' αυτά δεν άρεσαν στον ΣΥΝ. Ετσι, με ανακοίνωσή του θεωρεί ότι "η πλειοψηφία του Πρυτανικού Συμβουλίου του ΕΜΠ πρέπει να ξανασκεφτούν τις συμπεριφορές τους, τις συμμαχίες τους (!) και τον τρόπο που συμπεριφέρθηκαν στους φοιτητές, τους πανεπιστημιακούς και τους πολίτες που ζητούσαν να επανέλθουν ειρηνικά και συντεταγμένα στο χώρο του Πολυτεχνείου"!!!

Θράσος; Ανευθυνότητα; Ισως και τα δύο, μαζί με ένα ακόμη: Την προσπάθεια να κερδίσουν εντυπώσεις παριστάνοντας τους διωκόμενους, τα θύματα, τους δημοκρατικά υπερευαίσθητους και δε συμμαζεύται. Τις ευαισθησίες τους όμως θα ήταν καλύτερα να τις αφήσουν για αλλού. Για τα εργοστάσια, όπου η τρομοκρατία οργιάζει και αυτοί ασχολούνται με όσα έχουν στο κεφάλι τους. Για τους αγώνες των εργαζομένων, από τους οποίους απέχουν, όταν δεν τους υπονομεύουν. Και, βέβαια, για την ουσιαστική περιφρούρηση του χώρου του Πολυτεχνείου. Αυτά τα ολίγα και ας αφήσουν τις κουτοπονηριές!

Το ταξικό πρόσωπο της εξουσίας

Το "κοινωνικό πρόσωπο" (διάβαζε: ταξικό) της πολιτείας "ένιωσαν" για τα καλά οι πρώην εργαζόμενοι στην επιχείρηση "Αιγαίον" στο Λαύριο, που πτώχευσε το '90. Εξι χρόνια περιμένουν για να πάρουν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις που τους οφείλονται, ύψους 3-4 εκατ. δρχ. για τον καθένα, αλλά μέχρι στιγμής και παρά τα όσα ορίζει ο νόμος δεν έχουν πάρει δραχμή. Χτες, σε 75 οικογένειες, που διαμένουν ακόμα σε σπίτια της επιχείρησης κατέφτασαν εξώδικα, που τους ζητούν να τα εγκαταλείψουν πάραυτα. Μάλιστα, ο νέος ιδιοκτήτης ζητά, αν δε φύγουν αμέσως, να τους επιβληθεί ποινή φυλάκισης ενός χρόνου και πρόστιμο 100 χιλιάδων δραχμών για κάθε μέρα που καθυστερούν!

Οταν πρόκειται για το "ιερό" δικαίωμα της ιδιοκτησίας, για τα συμφέροντα των μεγαλοβιομηχάνων, οι αρμόδιοι σπεύδουν να εφαρμόσουν το νόμο άμεσα. Οταν πρόκειται όμως για τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, τότε επιτρέπεται οποιαδήποτε "κωλυσιεργία". Είναι γνωστό άλλωστε ποιων συμφέροντα έχουν ταχθεί να υπηρετούν.

Πληρωμένη απάντηση

"Κοκκίνισαν" χτες οι Βρυξέλλες από τη διαδήλωση των Βορειοευρωπαίων σιδηροδρομικών, με πρωτοστατούντα τα βελγικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά συνδικάτα. Εξω από την έδρα του Ευρωκοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Θεωνάς, επέδωσε μήνυμα συμπαράστασης στους απεργούς, εξ ονόματος της κομμουνιστικής ευρωομάδας.

Η επιτυχία και η μαχητικότητα, όμως, της διαδήλωσης κατατρόμαξε πληθώρα ευρωβουλευτών και υπαλλήλων του Κοινοβουλίου, οι οποίοι παρακολουθούσαν από τα ψηλά πατώματα τις έντονες προλεταριακές εκδηλώσεις στο δρόμο. Το απόγευμα, σε μια συνεδρίαση επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, ένας ευρωβουλευτής - με έντονες ακόμη τις πρωινές εντυπώσεις... - παίρνει το λόγο και αρχίζει να καταφέρεται κατά των διαδηλωτών, οι οποίοι υποτίθεται πως πρόσβαλαν την Ευρωπαϊκή Ενωση, επειδή έκαψαν τη σημαία με τα αστεράκια, κλπ.

Αμεση, όμως, και η απάντηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδη: "Τη σημαία της ΕΕ δεν την προσβάλλουν οι διαδηλωτές, αλλά η ίδια η πολιτική της ΕΕ".

Απτόητοι στις προκλήσεις

Και όμως...

Παρά την αστυνομοκρατία και τη γενικότερη επιχείρηση εκφοβισμού, που επικράτησε τις προηγούμενες μέρες και την Κυριακή, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν μαχητικά στο κέντρο της Αθήνας. Διαδήλωσαν με πορεία στην αμερικανική πρεσβεία. Περπάτησαν θαρρετά στα βήματα των εξεγερμένων του Νοέμβρη, σπάζοντας το κλίμα της αστυνόμευσης.

Τα πρόσωπά τους δεν ήταν καλυμμένα με μαντίλια, ούτε φορούσαν κουκούλες. Ισως, γι' αυτό δεν τους έκαναν την ...τιμή τα δεκάδες συνεργεία της τηλεόρασης, που είχαν πιάσει επίκαιρα και ...ακριβοπληρωμένα σημεία σε όλο το κέντρο της Αθήνας.

Χιλιάδες εργαζόμενοι και νεολαίοι αψήφησαν την τρομο-λαγνεία των καναλιών και τον κρατικό μηχανισμό, που με το ένα χέρι του έστειλε χιλιάδες (!) αστυνομικούς, για να τηρήσουν - δήθεν - την τάξη και με το άλλο χέρι του - το"σκοτεινό" - προετοίμαζε το "νταβαντούρι - θέαμα". Το ίδιο "σκοτεινό" χέρι, που τις τελευταίες μέρες βάζει βόμβες σε γραφεία οργανώσεων του ΚΚΕ, αλλά και σωματείων (όπως χτες στο Συνδικάτο Οικοδόμων). Ας είναι σίγουροι ότι και οι νέες επιχειρήσεις εκφοβισμού και τρομοκράτησης θα πέσουν, κι αυτές, στο κενό. Μια ματιά και μόνο αν ρίξουν στις προηγούμενες δεκαετίες και την πορεία των λαϊκών αγώνων, δεν πρόκειται να τους αφήσει την παραμικρή αμφιβολία.

Η προπαγάνδα του ψέματος

Παγκοσμιοποίηση, ανταγωνιστικότητα, παραγωγικότητα, ανάπτυξη. Αυτές είναι οι λέξεις - κλειδιά που χρησιμοποιούνται από την κυβερνητική προπαγάνδα, προκειμένου να πείσουν ότι η ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ είναι ο μοναδικός δρόμος για να συμμετάσχει στις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις. Οπως είπε χτες ο πρωθυπουργός, "ακολουθούμε αυτή την πορεία της ένταξης στον κόσμο των ανεπτυγμένων χωρών, επειδή θέλουμε την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, επειδή θέλουμε μια πιο ισχυρή οικονομία και μια δίκαιη κοινωνία".

Πρόκειται για χονδροειδή ψέματα, σημείο προς σημείο. Η συμμετοχή της χώρας μας στην ΟΝΕ θα φέρει σοβαρότερα δεινά, όχι μόνο στην παραγωγική βάση στη χώρα, αλλά και θα οδηγήσει στην εξαθλίωση και τη φτώχεια μεγάλα τμήματα των λαϊκών στρωμάτων. Το τελευταίο, όμως, είναι μια "ενοχλητική λεπτομέρεια" για τους κυβερνώντες και τους ομοϊδεάτες τους στην Ευρώπη.

Λογαριάζουν, όμως, χωρίς τον ξενοδόχο. Οι λαοί της Ευρώπης δε θα αποδεχτούν, και το δείχνουν καθημερινά με τους αγώνες τους, να γίνουν τα θύματα της "ανάπτυξης" των πολυεθνικών και των υπερκερδών τους.

"Ξύνονται... " οι ανόητοι!

Ωστόσο, η "Αυγή", με ρεπορτάζ της Π. Στεφανάκου, περιέργως (;) συνδέει τη δυσφορία τους για την περιφρούρηση του Πολυτεχνείου με ΕΟΚικά προγράμματα, που, προφανώς, όπως υποστηρίζει, κάποιοι εποφθαλμιούν.

Το θέμα, φυσικά, δε μας αφορά, ούτε το γνωρίζουμε. Η σύνδεση, όμως, αυτών των δύο, μάλλον, ως ανοησία της συντάκτριας θα μπορούσε να εκληφθεί. Πάντως, μια και το 'φερε ο λόγος, μόνο για τα ΕΟΚικά προγράμματα και τη διαφάνεια περί αυτά, δεν πρέπει να κάνει λόγο η "Αυγή" και ο πολιτικός χώρος της. Καθότι δεν είναι και λίγοι οι του ΣΥΝ, που "τρέφονται" με τέτοια προγράμματα σε πανεπιστήμια, δήμους, νομαρχίες και αλλού...

"Μπράβο"!

Δε μ' αρέσεις

δε σε θέλω,

μα σου βγάζω

το καπέλο,

α, Κωστή,

δεν είδα άλλο

φορομπήχτη

πιο μεγάλο!

Πρώτος είσαι,

δίχως πλάκα,

στα χαράτσια

και στην τράκα

κι άσος είσαι,

πάνω απ' όλα,

μασκαρά,

στο "πάρτα όλα"!

Οντως, θα 'θελα,

ξεφτέρι,

να σου πω

"κόλλα το χέρι",

μα το άκρο μου

δεν τείνω,

μην τ' αρπάξεις

και εκείνο!

Ο οίστρος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ