ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Νοέμβρη 1996
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Με αγώνες θα δοθεί η απάντηση

Ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Κερατσίνι

Απάντηση, στην τρομοκρατία, στη βία και την καταστολή, στο αυγό του φιδιού που αγκαλιά με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με την κυρίαρχη ιδεολογία (με τις παραφυάδες της) συκοφαντεί και σπιλώνει τις ιδέες και τις αξίες της αντίστασης και απελευθέρωσης του ανθρώπου από την εκμετάλλευση και καταπίεση, θα δώσει το ίδιο το εργατικό και ευρύτερα το λαϊκό κίνημα, με αγώνες, με συσπείρωση, με ωρίμανση της πολιτικής συνείδησής του.

Την επισήμανση αυτή έκανε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας την Κυριακή στο Κερατσίνι.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους στην κατάμεστη αίθουσα του δημοτικού θεάτρου της πόλης, η Αλ. Παπαρήγα, με αφορμή τον εμπρησμό και των κομματικών γραφείων του Κόμματος στην Ηλιούπολη, που έγινε το βράδυ του Σαββάτου, αναφέρθηκε γενικότερα στα κρούσματα τρομοκρατίας και καταστολής της τελευταίας περιόδου:

"Ο κύκλος, είπε, των τρομοκρατικών ενεργειών κατά μαζικών οργανώσεων και κομματικών γραφείων (Συνδικάτο Οικοδόμων, γραφεία του ΚΚΕ, αλλά και στο Πολυτεχνείο, απειλές κατά του πρύτανη του ΕΜΠ) δεν είναι τυχαίος. Ανεξάρτητα από τους φυσικούς αυτουργούς υπάρχουν οι πηγές έμπνευσης, άμεσης και έμμεσης υποκίνησης, είναι το γενικότερο κλίμα που εκτρέφει τέτοια φαινόμενα.

Απαντάμε σε όλους εκείνους, που νομίζουν ότι μπορεί να τρομοκρατήσουν τους κομμουνιστές είτε με φυσικά είτε με ιδεολογικά μέσα, ότι οι κομμουνιστές είμαστε για τα δύσκολα. Δεν επιλέξαμε τυχαία αυτό το δρόμο, το δρόμο της αντίστασης και της αντεπίθεσης. Απαντάμε ότι το εργατικό και το γενικότερο λαϊκό κίνημα του τόπου μας, δεν είναι άπειρο και αμάθητο. Θα δώσει την απάντησή του με αγώνες, με συσπείρωση, με ωρίμανση της πολιτικής συνείδησής του τα επόμενα χρόνια".

"Το τελευταίο διάστημα, συνέχισε, ο κύκλος της κρατικής βίας, του αυταρχισμού και της καταστολής μεγαλώνει με απίστευτο ρυθμό. Κάθε μέρα ζούμε όλο και περισσότερα κρούσματα, τα λιγότερα από τα οποία βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ενώ λαθρέμποροι ναρκωτικών αφήνονται ελεύθεροι να συνεχίσουν την εγκληματική τους δράση. Ενώ η εργοδοσία κάθε μέρα τρομοκρατεί και βιάζει την εργατική τάξη, που νιώθει την τραγωδία της απόλυσης και ανασφάλειας στο πετσί της.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι η πρώτη και άμεσα υπεύθυνη και υπόλογη απέναντι στο λαό για τα νέα κρούσματα βίας, αυταρχισμού και καταστολής, αλλά και για φαινόμενα απίστευτης ηθικής σήψης, που γεννά ο ωμός νεοφιλελευθερισμός.

Καταγγέλλουμε τις καταδίκες εκατοντάδων αγροτών για τα περσινά συλλαλητήρια και την επιλογή να τους δικάζουν με αναστολή, ώστε να τους τρομοκρατούν, για να μην πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις που ετοιμάζονται τις επόμενες μέρες.

Καταγγέλλουμε τις συλλήψεις και τους ξυλοδαρμούς νεαρών Κνιτών, χωρίς κανέναν λόγο και αιτία μόνο και μόνο, γιατί μοιράζουν υλικό και καλούν τους νέους και το λαό σε αντίσταση και αγώνα.

Καταγγέλλουμε τις συλλήψεις των συνδικαλιστών εμποροϋπαλλήλων, που, με αγωνιστικές και περιφρουρημένες από τους ίδιους εκδηλώσεις, παλεύουν για το ψωμί και τα δικαιώματά τους σε σύμπνοια και κοινή δράση με τους μικρομεσαίους εμπόρους.

Καταγγέλλουμε την ωμή ρατσιστική βία που χρησιμοποιείται κατά των τσιγγάνων, τη ρατσιστική αντιμετώπιση των ξένων αγροτών, τις διακρίσεις σε βάρος Ελλήνων πολιτών, που έχουν διαφορετικές θρησκευτικές και πολιτιστικές αντιλήψεις και παραδόσεις, εξαιτίας της καταγωγής ή του τρόπου ζωής τους".Αναφερόμενη στους αγώνες που έρχονται, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε:

"Ο ελληνικός λαός πρέπει να βάλει στην ίδια μοίρα τα αιτήματα για αυξήσεις, δημόσια υγεία και παιδεία, ανθρώπινη κοινωνική ασφάλιση με τα αιτήματα για δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες, που τα τελευταία χρόνια έχουν περιοριστεί στην πράξη με νέα σύγχρονα όπλα βίας και χειραγώγησης, αλλά και με γνωστά κλασικά των ΜΑΤ, της αστυνομοκρατίας, της τρομοκρατίας.

Οι κινητοποιήσεις που έχουν αναγγελθεί για το επόμενο διάστημα πρέπει να δώσουν ένα πρώτο μετεκλογικό μάθημα στην κυβέρνηση για την οικονομική, κοινωνική, εισοδηματική της πολιτική, για την αυταρχική και αντιδημοκρατική της στάση απέναντι στους αγώνες των εργαζομένων.

Κανείς εργαζόμενος να μην εξαπατηθεί από την επιχείρηση παραπλάνησης και κοροϊδίας του λαού που θα εξαπολυθεί τις επόμενες μέρες, για να "σπάσει" τις μεγάλες πανελλαδικές κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 28/11/96.

Η κυβέρνηση Σημίτη, πανικοβλημένη από την ευρύτερη συσπείρωση που εκδηλώνεται από την εργατική τάξη, για τους αγρότες, τους μικρομεσαίους, δημάρχους και κοινοτάρχες, τα κινήματα της νεολαίας και των γυναικών, αποφάσισε να προσφύγει με τη βοήθεια διαφημιστικών εταιριών, σε μια επιστημονική μέθοδο παραπλάνησης του λαού, βαφτίζοντας το κρέας - ψάρι.

Η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, ιδιαίτερα εκείνων που ανήκουν στα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα ξέρουν σήμερα ότι οι κοινωνικοί διάλογοι, οι διαπραγματεύσεις, τα διάφορα συμβούλια και διαβούλια κορυφών είναι ένα καλοστημένο παιχνίδι σε βάρος του λαού, είναι χαμένος χρόνος από χέρι.

Οι εργαζόμενοι σε ένα μόνο μπορεί να ελπίζουν, στην ενότητά τους, την αποφασιστικότητά τους, τη διάθεσή τους όχι μόνο να διαμαρτυρηθούν αλλά να επιλέξουν το δρόμο της συστηματικής, μεθοδικής, συνεχούς και πολύμορφης αντεπίθεσης με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που συνεχίζει ακάθεκτη, με κύριο στόχο όχι μόνο να αντλήσει πρόσθετα υπερκέρδη, αλλά να κάμψει και να διαλύσει κάθε αγωνιστική εστία που την αμφισβητεί.

Το Παλλαϊκό Μέτωπο Πάλης της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων και της αγροτιάς είναι η μόνη απάντηση που έχει προοπτική και δυναμική".

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
"H τρομοκρατία δε θα περάσει"

Βομβιστική επίθεση κατά των γραφείων του ΚΚΕ στην Αγία Μαρίνα εκδηλώθηκε το βράδυ του Σαββάτου. Με πορεία από τα γραφεία στην κεντρική πλατεία Ηλιούπολης απάντησαν φίλοι και μέλη του Κόμματος

Με κεντρικό σύνθημα "Η τρομοκρατία δε θα περάσει", μέλη και φίλοι του ΚΚΕ απάντησαν την Κυριακή το πρωί με πορεία στους δρόμους της Ηλιούπολης, στην προκλητική βομβιστική επίθεση που έγινε κατά των γραφείων της ΚΟΒ Αγίας Μαρίνας Ηλιούπολης, το βράδυ του Σαββάτου από φασιστοειδή.

Η επίθεση είναι η τρίτη κατά σειρά που σημειώνεται σε χώρους όπου ο λαός και οι εργαζόμενοι δραστηριοποιούνται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τα αντεργατικά μέτρα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Η πρώτη ήταν στα γραφεία του ΚΚΕ στον Προφήτη Ηλία Πειραιά και η δεύτερη στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Συγκεκριμένα, το βράδυ του Σαββάτου, στις 11.30 περίπου, δύο κουκουλοφόροι έσπασαν το τζάμι των γραφείων του ΚΚΕ στην Αγία Μαρίνα, στην οδό Αναστάσεως 31, και πέταξαν μέσα μολότοφ, με αποτέλεσμα να προκληθεί φωτιά. Αμέσως κινητοποιήθηκαν οι περίοικοι και σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφεραν να τη σβήσουν.

"Το ΚΚΕ κι η ΚΝΕ δε δέχονται απειλές. Κάτω τα χέρια από τους κομμουνιστές", ήταν η απάντηση των κομμουνιστών, που συγκεντρώθηκαν το πρωί της Κυριακής στα γραφεία του Κόμματος στην Αγία Μαρίνα, στους γνωστούς - "άγνωστους" κύκλους, που, με τέτοιες επιθέσεις, στόχο έχουν να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων και του λαού. Επιθέσεις, που - δεν είναι τυχαίο - εκδηλώνονται σε μια περίοδο ανασύνταξης του μαζικού κινήματος, με αφορμή την αντεργατική πολιτική των Βρυξελλών που προωθεί πιστά η κυβέρνηση.

"Δεν πτοούμαστε..."

Με αυτή την απάντηση - σύνθημα πορεύτηκαν από τα γραφεία στην κεντρική πλατεία της Ηλιούπολης τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος, καλώντας ταυτόχρονα όλους τους Ηλιουπολίτες να δώσουν και οι ίδιοι την απάντησή τους σε τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες, με τη συμμετοχή τους στην απεργιακή κινητοποίηση της 28ης Νοέμβρη. Στο χώρο της επίθεσης κατέφτασαν και συμμετείχαν στην πορεία το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Γόντικας και το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κατσανάκος."Τέτοιες ενέργειες δεν πρόκειται να κάμψουν το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων και του ΚΚΕ. Τόσο οι κάτοικοι της Ηλιούπολης όσο και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για τα ιδανικά τους", είπε στο "Ρ" ο Χρήστος Παφίλας,μέλος της ΚΟ Αγίας Μαρίνας Ηλιούπολης και του Αχτιδικού Γραφείου Νοτιανατολικής Αττικής.

Καταδικάζοντας την επίθεση, ο Ευθύμιος Κιάμος,εκ μέρους της γραμματείας της παράταξης "Δημοκρατική Ενότητα Ηλιούπολης", τόνισε ότι "η τρομοκρατική αυτή επίθεση εκδηλώνεται σε μια περίοδο που οι μεγάλες δυνάμεις θέλουν να επιβάλουν τη Νέα Τάξη Πραγμάτων, σε μια περίοδο που οι δημοκρατικές δυνάμεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αγωνίζονται ενάντια στο νέο οικονομικό χαράτσι που επιβάλλουν οι Βρυξέλλες".

Με ανακοίνωσή της, η ΚΟΒ Αγίας Μαρίνας σημειώνει ότι η ενέργεια αυτή στόχο έχει την τρομοκράτηση του λαϊκού κινήματος, που βρίσκεται μπροστά σε νέες κινητοποιήσεις. "Στη σκοτεινή και φωτεινή τρομοκρατία, ο λαός, τα συνδικάτα, οι κομμουνιστές θα αντιτάξουν την ανάπτυξη και το συντονισμό των αγώνων τους. Το σκοτεινό παρακράτος έρχεται πάντα να δώσει άλλοθι ή και χέρι βοηθείας στους επίσημους κατασταλτικούς μηχανισμούς", σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Αγίας Μαρίνας.

Η κυβέρνηση είναι υπόλογη

Επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για την αστυνομοκρατία

Την κυβερνητική επιχείρηση αστυνομοκρατίας, που έχει φουντώσει το τελευταίο διάστημα, καθώς και την αύξηση των κρουσμάτων αυθαιρεσίας και αστυνομικής βίας, καταγγέλλει το ΚΚΕ με επίκαιρη ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή και απευθύνεται στον υπουργό Δημόσιας Τάξης.

Ανάμεσα σε άλλα το ΚΚΕ ζητά να αποδοθούν ευθύνες για την εν ψυχρώ δολοφονία του 45χρονου Τσιγγάνου και να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για τη βοήθεια και οικονομική ενίσχυση της οικογένειάς του. Με αφορμή την ένταση του κλίματος αστυνομοκρατίας και την αύξηση των κρουσμάτων αυθαιρεσίας και αστυνομικής βίας που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας,που υπογράφει την ερώτηση, υπογραμμίζει ότι υπόλογη είναι η κυβέρνηση και ερωτά τον αρμόδιο υπουργό, εάν η κυβέρνηση προτίθεται να πάρει μέτρα για να μπει φραγμός στις αυθαιρεσίες αστυνομικών, εάν θα τιμωρηθούν οι υπαίτιοι και, τέλος, εάν θα σταματήσει η χρησιμοποίηση των Σωμάτων Ασφαλείας ενάντια στους εργαζόμενους που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους.

"Η εν ψυχρώ δολοφονία ενός συνανθρώπου μας, του Αναστασίου Μουράτη,από αστυνομικό - σημειώνεται στην επίκαιρη ερώτηση - είναι το πιο πρόσφατο κρούσμα αστυνομικής αυθαιρεσίας. Αλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που οι Τσιγγάνοι αντιμετωπίζονται με απαράδεκτο και απάνθρωπο τρόπο από την ηγεσία του υπουργείου.

Αξιοσημείωτος είναι επίσης ο ζήλος που επιδεικνύουν τελευταία τα "όργανα της τάξης" όταν πρόκειται για μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Η σύλληψη των 14 μελών της ΚΝΕ μετά το τέλος της πορείας για το Πολυτεχνείο και πριν λίγες μέρες η αναίτια σύλληψη, ο σωματικός έλεγχος και ξυλοδαρμός δύο μαθητών, μελών της ΚΝΕ, από ομάδα αστυνομικών, οι οποίοι μάλιστα στις διαμαρτυρίες των μαθητών απάντησαν με την απειλή, "έχε χάρη που δεν έχω μαζί μου φούντα να τη χώσω στην τσέπη σου", αποτελούν απαράδεκτες ενέργειες και δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά"

Δυστυχώς - τονίζει ο Στρατής Κόρακας - τέτοια κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας δεν είναι τα μοναδικά που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα. Πάρα πολλοί είναι οι ανυποψίαστοι πολίτες που αναγκάζονται να υποστούν την απαράδεκτη, εξευτελιστική αλλά κυρίως παράνομη διαδικασία της σωματικής έρευνας.

Και η ερώτηση καταλήγει με την επισήμανση: "Εκφραση του τι ρόλο θέλει η κυβέρνηση να παίξουν τα Σώματα Ασφαλείας είναι και η αστυνομοκρατία που παρατηρήθηκε κατά τις μέρες γιορτασμού του Πολυτεχνείου και η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με την έντονη παρουσία αστυνομικών σε όλες τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, των νυχτερινών μαθητών, των εμποροϋπαλλήλων κλπ. που γίνονται αυτό το διάστημα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση".

Θα πέσει στο κενό

Με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ καταγγέλει:

"Η νέα εμπρηστική επίθεση που έγινε στα γραφεία του ΚΚΕ, στην Ηλιούπολη,δεύτερο κρούσμα μετά τον εμπρησμό των γραφείων στον Πειραιά, γίνεται σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από την ανάκαμψη των αγωνιστικών διαθέσεων των εργαζομένων, αλλά και τη γενικότερη ένταση του αυταρχισμού, της βίας, από τους κρατικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει σοβαρές ευθύνες γιατί αφήνει ανεξέλεγκτους αυτούς τους τρομοκρατικούς μηχανισμούς.

Οι απόπειρες τρομοκράτησης του λαού για μια ακόμη φορά θα πέσουν στο κενό. Εγγύηση γι' αυτό αποτελούν οι εντεινόμενοι αγώνες της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, των επαγγελματοβιοτεχνών".

Απάντηση από τις πανεργατικές κινητοποιήσεις

Συνεχίζονται οι καταγγελίες για τη βομβιστική επίθεση στο Συνδικάτο Οικοδόμων

Συνεχίζονται οι καταγγελίες για την τρομοκρατική βομβιστική επίθεση κατά του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.Με ανακοίνωσή του το Παράρτημα Οικοδόμων Βύρωνα εκφράζει την αγανάκτησή για το γεγονός που - όπως σημειώνει - στόχευε στο να "χτυπηθούν οι λαϊκοί αγώνες και όσοι αντιστέκονται".

Σε ανάλογη ανακοίνωσή του το Παράρτημα Μπραχαμίου - Δάφνης - Καλαμακίου - Καλλιθέας τονίζει: "Δηλώνουμε σε κάθε κατεύθυνση ότι οι ενέργειες αυτές δε θα μας κάμψουν. Απαντούμε στην πρόκληση με συνέχιση των αγώνων".

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Καβάλας, καταγγέλλει την "άνανδρη εγκληματική επίθεση των γνωστών προβοκατόρων και των υποκινητών τους ενάντια στο Συνδικάτο".

Επίσης, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Περιστερίου καταδικάζει την ενέργεια, που όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, "στρέφεται κατά του συνόλου του συνδικαλιστικού κινήματος" και τονίζει ότι "η τρομοκρατία δε θα περάσει, αλλά οι εργαζόμενοι ενωμένοι θα δώσουν απάντηση με τις επικείμενες πανεργατικές κινητοποιήσεις".

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών, Τραυματιών, Αναπήρων, Θυμάτων της περιόδου 1944 - 1967,σε ανακοίνωσή της καταδικάζει την επίθεση κατά του Συνδικάτου, που "έχει γράψει τη δική του ιστορία στους δημοκρατικούς αγώνες του τόπου".

Ο Σύλλογος Νοσηλευτικού Προσωπικού Κρατικών Ιδρυμάτων Αθήνας - Πειραιά,εκφράζει την αγανάκτηση και τον αποτροπιασμό του για την τρομοκρατική ενέργεια.

"Απαντάμε στην πρόκληση και την τρομοκρατία με νέους δυναμικούς αγώνες", τονίζουν σε ανακοίνωσή τους το Σωματείο Οικοδόμων Λήμνου, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και η ΤΕ της ΑΔΕΔΥ.

Σχετικές ανακοινώσεις εξέδωσαν επίσης το Σωματείο Οικοδόμων Ρόδου και οΣύλλογος Προσωπικού ΕΥΔΑΠ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ