Τρίτη 26 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Με αγώνες θα δοθεί η απάντηση

Ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο Κερατσίνι

Απάντηση, στην τρομοκρατία, στη βία και την καταστολή, στο αυγό του φιδιού που αγκαλιά με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με την κυρίαρχη ιδεολογία (με τις παραφυάδες της) συκοφαντεί και σπιλώνει τις ιδέες και τις αξίες της αντίστασης και απελευθέρωσης του ανθρώπου από την εκμετάλλευση και καταπίεση, θα δώσει το ίδιο το εργατικό και ευρύτερα το λαϊκό κίνημα, με αγώνες, με συσπείρωση, με ωρίμανση της πολιτικής συνείδησής του.

Την επισήμανση αυτή έκανε η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας την Κυριακή στο Κερατσίνι.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους στην κατάμεστη αίθουσα του δημοτικού θεάτρου της πόλης, η Αλ. Παπαρήγα, με αφορμή τον εμπρησμό και των κομματικών γραφείων του Κόμματος στην Ηλιούπολη, που έγινε το βράδυ του Σαββάτου, αναφέρθηκε γενικότερα στα κρούσματα τρομοκρατίας και καταστολής της τελευταίας περιόδου:

"Ο κύκλος, είπε, των τρομοκρατικών ενεργειών κατά μαζικών οργανώσεων και κομματικών γραφείων (Συνδικάτο Οικοδόμων, γραφεία του ΚΚΕ, αλλά και στο Πολυτεχνείο, απειλές κατά του πρύτανη του ΕΜΠ) δεν είναι τυχαίος. Ανεξάρτητα από τους φυσικούς αυτουργούς υπάρχουν οι πηγές έμπνευσης, άμεσης και έμμεσης υποκίνησης, είναι το γενικότερο κλίμα που εκτρέφει τέτοια φαινόμενα.

Απαντάμε σε όλους εκείνους, που νομίζουν ότι μπορεί να τρομοκρατήσουν τους κομμουνιστές είτε με φυσικά είτε με ιδεολογικά μέσα, ότι οι κομμουνιστές είμαστε για τα δύσκολα. Δεν επιλέξαμε τυχαία αυτό το δρόμο, το δρόμο της αντίστασης και της αντεπίθεσης. Απαντάμε ότι το εργατικό και το γενικότερο λαϊκό κίνημα του τόπου μας, δεν είναι άπειρο και αμάθητο. Θα δώσει την απάντησή του με αγώνες, με συσπείρωση, με ωρίμανση της πολιτικής συνείδησής του τα επόμενα χρόνια".

"Το τελευταίο διάστημα, συνέχισε, ο κύκλος της κρατικής βίας, του αυταρχισμού και της καταστολής μεγαλώνει με απίστευτο ρυθμό. Κάθε μέρα ζούμε όλο και περισσότερα κρούσματα, τα λιγότερα από τα οποία βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ενώ λαθρέμποροι ναρκωτικών αφήνονται ελεύθεροι να συνεχίσουν την εγκληματική τους δράση. Ενώ η εργοδοσία κάθε μέρα τρομοκρατεί και βιάζει την εργατική τάξη, που νιώθει την τραγωδία της απόλυσης και ανασφάλειας στο πετσί της.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι η πρώτη και άμεσα υπεύθυνη και υπόλογη απέναντι στο λαό για τα νέα κρούσματα βίας, αυταρχισμού και καταστολής, αλλά και για φαινόμενα απίστευτης ηθικής σήψης, που γεννά ο ωμός νεοφιλελευθερισμός.

Καταγγέλλουμε τις καταδίκες εκατοντάδων αγροτών για τα περσινά συλλαλητήρια και την επιλογή να τους δικάζουν με αναστολή, ώστε να τους τρομοκρατούν, για να μην πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις που ετοιμάζονται τις επόμενες μέρες.

Καταγγέλλουμε τις συλλήψεις και τους ξυλοδαρμούς νεαρών Κνιτών, χωρίς κανέναν λόγο και αιτία μόνο και μόνο, γιατί μοιράζουν υλικό και καλούν τους νέους και το λαό σε αντίσταση και αγώνα.

Καταγγέλλουμε τις συλλήψεις των συνδικαλιστών εμποροϋπαλλήλων, που, με αγωνιστικές και περιφρουρημένες από τους ίδιους εκδηλώσεις, παλεύουν για το ψωμί και τα δικαιώματά τους σε σύμπνοια και κοινή δράση με τους μικρομεσαίους εμπόρους.

Καταγγέλλουμε την ωμή ρατσιστική βία που χρησιμοποιείται κατά των τσιγγάνων, τη ρατσιστική αντιμετώπιση των ξένων αγροτών, τις διακρίσεις σε βάρος Ελλήνων πολιτών, που έχουν διαφορετικές θρησκευτικές και πολιτιστικές αντιλήψεις και παραδόσεις, εξαιτίας της καταγωγής ή του τρόπου ζωής τους".Αναφερόμενη στους αγώνες που έρχονται, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε:

"Ο ελληνικός λαός πρέπει να βάλει στην ίδια μοίρα τα αιτήματα για αυξήσεις, δημόσια υγεία και παιδεία, ανθρώπινη κοινωνική ασφάλιση με τα αιτήματα για δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες, που τα τελευταία χρόνια έχουν περιοριστεί στην πράξη με νέα σύγχρονα όπλα βίας και χειραγώγησης, αλλά και με γνωστά κλασικά των ΜΑΤ, της αστυνομοκρατίας, της τρομοκρατίας.

Οι κινητοποιήσεις που έχουν αναγγελθεί για το επόμενο διάστημα πρέπει να δώσουν ένα πρώτο μετεκλογικό μάθημα στην κυβέρνηση για την οικονομική, κοινωνική, εισοδηματική της πολιτική, για την αυταρχική και αντιδημοκρατική της στάση απέναντι στους αγώνες των εργαζομένων.

Κανείς εργαζόμενος να μην εξαπατηθεί από την επιχείρηση παραπλάνησης και κοροϊδίας του λαού που θα εξαπολυθεί τις επόμενες μέρες, για να "σπάσει" τις μεγάλες πανελλαδικές κινητοποιήσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 28/11/96.

Η κυβέρνηση Σημίτη, πανικοβλημένη από την ευρύτερη συσπείρωση που εκδηλώνεται από την εργατική τάξη, για τους αγρότες, τους μικρομεσαίους, δημάρχους και κοινοτάρχες, τα κινήματα της νεολαίας και των γυναικών, αποφάσισε να προσφύγει με τη βοήθεια διαφημιστικών εταιριών, σε μια επιστημονική μέθοδο παραπλάνησης του λαού, βαφτίζοντας το κρέας - ψάρι.

Η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, ιδιαίτερα εκείνων που ανήκουν στα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα ξέρουν σήμερα ότι οι κοινωνικοί διάλογοι, οι διαπραγματεύσεις, τα διάφορα συμβούλια και διαβούλια κορυφών είναι ένα καλοστημένο παιχνίδι σε βάρος του λαού, είναι χαμένος χρόνος από χέρι.

Οι εργαζόμενοι σε ένα μόνο μπορεί να ελπίζουν, στην ενότητά τους, την αποφασιστικότητά τους, τη διάθεσή τους όχι μόνο να διαμαρτυρηθούν αλλά να επιλέξουν το δρόμο της συστηματικής, μεθοδικής, συνεχούς και πολύμορφης αντεπίθεσης με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που συνεχίζει ακάθεκτη, με κύριο στόχο όχι μόνο να αντλήσει πρόσθετα υπερκέρδη, αλλά να κάμψει και να διαλύσει κάθε αγωνιστική εστία που την αμφισβητεί.

Το Παλλαϊκό Μέτωπο Πάλης της εργατικής τάξης, των μικρομεσαίων και της αγροτιάς είναι η μόνη απάντηση που έχει προοπτική και δυναμική".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ