Τρίτη 26 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο ΜΗΤΣΟΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πελώρια απάτη η εισοδηματική πολιτική

"Η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης στηρίζεται πάνω σε ένα πελώριο ψέμα: Λέγεται κατά κόρον ότι η χώρα μας πρέπει να πιάσει τους στόχους του Μάαστριχτ γιατί αλλιώς "χανόμαστε". Πρέπει να πληρώσουν οι "έχοντες και κατέχοντες", προκειμένου να βγούμε τάχα από τα σημερινά πολιτικά αδιέξοδα. Οι "έχοντες και κατέχοντες" βέβαια, όπως αποδείχνεται συνέχεια, είναι οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι μικρομεσαίοι, η φτωχή αγροτιά. Αυτοί καλούνται πάλι να πληρώσουν τα σπασμένα. Και όμως, η πολιτική που υλοποιείται είναι όπως τη διαμορφώνουν οι κεφαλαιούχοι της χώρας μας και της Ευρώπης. Μία πολιτική που αφαιρεί από τους πολλούς και τα δίνει στους λίγους. Για χρόνια τώρα η συρρίκνωση του εισοδήματος των εργαζομένων μεταφράζεται αυτόματα σε αύξηση του πλούτου των λίγων. Κάτι που διακρίνεται με γυμνό μάτι, για όποιον θέλει να το δει", τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Μήτσος Κωστόπουλος, αναπτύσσοντας την πρόταση νόμου του Κόμματος για τη λήψη μέτρων στήριξης και ενίσχυσης του εισοδήματος εργαζομένων και συνταξιούχων. Ακολούθως επισήμανε ότι σήμερα το ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη είναι μεικτό 5.750 δρχ. και καθαρό 4.900 δρχ. και ο βασικός μισθός μεικτά 120.000 δρχ. το μήνα. "Το ερώτημα είναι απλό: Ζει με αυτά τα χρήματα ο άνθρωπος ή δε ζει;", αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ τονίζοντας: "Είναι περισσότερο από καθαρό πως οι περισσότεροι εργαζόμενοι βρίσκονται όχι μόνο κάτω από το όριο φτώχειας. Είναι κάτω από το όριο της εξαθλίωσης.Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν μπορεί να αλλάξει με καμία αλχημεία. Με καμία επίκληση του Μάαστριχτ και των εντολών του. Από αυτή την άποψη η πρόταση που κάνουμε δε σημαίνει τίποτα παραπάνω από μία ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζόμενων για να μπορέσουν να επιβιώσουν".

Αναφερόμενος ο Μήτσος Κωστόπουλος στο ποιοι λυμαίνονται τον εθνικό πλούτο και απαντώντας ταυτόχρονα στο ερώτημα από πού θα βρεθούν χρήματα για μα πραγματοποιηθεί η πρόταση νόμου του ΚΚΕ, σημείωσε ότι ένα 5% του συνολικού πληθυσμού της χώρας τρώει το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας του εθνικού εισοδήματος. Πρόκειται για την αστική τάξη και τους βοηθητικούς της μηχανισμούς. Μαζί τους είναι και ένας απροσδιόριστος, μικρός πάντως, αριθμός ατόμων που ουδείς γνωρίζει με τι ακριβώς ασχολούνται και πώς εξοικονομούν το σημαντικό τους εισόδημα. Είναι οι αεριτζήδες και τα λεγόμενα "διαπλεκόμενα" που επίσης λυμαίνονται το μόχθο του λαού. Από εκεί και κάτω είναι όλοι οι άλλοι. Είναι ο εργαζόμενος λαός που ζει μια καθημερινή τραγωδία.

Καταλήγοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε: "Τη στιγμή που κάνουμε αυτή τη συζήτηση οι εργαζόμενοι, ακόμα και συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι οποίες επηρεάζονται από την αντίληψη του κρατικού συνδικαλισμού, κινητοποιούνται. Αυτό δείχνει ότι το μαχαίρι έφτασε στο κόκαλο και πως μέσα στις γραμμές των εργαζόμενων αναπτύσσονται ενωτικές, μαχητικές απόψεις, οι οποίες στην πράξη έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις επιταγές του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών και των ντόπιων κυβερνώντων. Και αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί γιατί ο εργαζόμενος από ένστικτο, αλλά και την εμπειρία του καταλαβαίνει ότι δεν είναι μονόδρομος, όπως του λένε, το Μάαστριχτ και τα παρεπόμενά του, αλλά επιλογή αφαίρεσης θεμελιακών του κατακτήσεων για να μεγαλώνουν τα κέρδη των λίγων, ντόπιων και ξένων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ