Τρίτη 26 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το παραμύθιασμα

Σε τρία, κυρίως, νούμερα θα στηρίξουν την επικοινωνιακή τους πολιτική (έτσι λέγεται τώρα στα κυβερνητικά επιτελεία η παραπλάνηση, κοινώς το παραμύθιασμα), σχετικά με τον κρατικό προϋπολογισμό. Και αυτά είναι τα νούμερα του υπουργείου Παιδείας και πιο συγκεκριμένα: το ποσό που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 1996 (855,9 περίπου δισ. δραχμές), το ποσό που προβλέπεται να δαπανηθεί μέχρι τέλος του χρόνου (853,6 περίπου δισ. δραχμές) και, βέβαια, το ποσό που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός (974,2 δισ. δραχμές).

Οπως ο καθένας μπορεί εύκολα να λογαριάσει, τα νούμερα αυτά σημαίνουν μια αύξηση της τάξης του 14% περίπου. Μια αύξηση, δηλαδή, υπερδιπλάσια του επίσημα αναμενόμενου πληθωρισμού (σε μέσα επίπεδα 6,5%) και επόμενα ικανή, να στηρίξει τα αντίστοιχα επιχειρήματα των κυβερνώντων.

Ελα, όμως, που τα προαναφερόμενα νούμερα είναι η μισή μόνο αλήθεια; Και αυτό, γιατί τα επιτελεία, που μαγείρεψαν τον προϋπολογισμό του 1997, για να παρουσιάσουν το αντίστοιχο νούμερο και επόμενα την εντυπωσιακή αύξηση, αφαίρεσαν 96 και πλέον δισ. δραχμές από το αντίστοιχο κονδύλι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και το μετέφεραν σ' αυτό του υπουργείου Παιδείας. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, υπάρχει μια ελάχιστη, ονομαστική και μόνο αύξηση, υποπολλαπλάσια του αναμενόμενου πληθωρισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ