ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Δεκέμβρη 1996
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ "Ρίζο"

Για την κυκλοφορία του "Ρ"

Γ. Α ΧΑΛΑΡΗΣ,Αθήνα: Για τα 22 χρόνια νόμιμης μεταπολιτευτικής παρουσίας σου, ύστερα από 27 χρόνια παρανομίας, εύχομαι να συνεχίσεις να ξεσκεπάζεις τους εκτελεστές των εντολών των "μεγάλων" μας "συμμάχων" της ΕΕ, του ΝΑΤΟ κτλ. Το κακό όμως είναι ότι δε σε διαβάζουν όλοι όπως θα 'πρεπε. Ο πολύς κόσμος απλά ρίχνει μια ματιά στα περίπτερα.

Πριν καιρό είχα προτείνει να βγάζουμε αφίσα έστω μια φορά το μήνα σε τακτή ημερομηνία, για τις προτάσεις του ΚΚΕ και τον άλλο μήνα τα αποτελέσματα, θετικά ή αρνητικά και το τι έφταιξε. Μου είπαν ότι το κόστος θα ήταν μεγάλο.

Πάντα κάνω διάφορες σκέψεις και προτάσεις, για το πώς θα ανεβεί η κυκλοφορία του "Ρ", με απώτερο σκοπό την πλατιά, αληθινή ενημέρωση του λαού. Εύχομαι κουράγιο και δύναμη στο Κόμμα, το ΚΚΕ, να 'ναι πάντα δυνατό και να φτάσει ακόμα πιο πάνω.

Ιατρική δεοντολογία

ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ,ηθοποιός, Αθήνα: Το Σάββατο 23.11.96 το πρωί - που ως γνωστό τα φαρμακεία είναι κλειστά - κατέφυγα μη έχοντας άλλη επιλογή στο νοσοκομείο της περιοχής μου το ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟ - που η κοινωνική προσφορά του είναι γνωστή στους πάσης μορφής πάσχοντες, γιατί ο σύζυγός μου είχε ίλιγγο και έπεσε κάτω από το κρεβάτι του. Με πάρα πολύ κόπο τον μετέφερα στο νοσοκομείο για να του μετρήσουν την πίεση.

Το νοσοκομείο δεν εφημέρευε, όμως βρήκα μια γιατρό και την παρακάλεσα να μας βοηθήσει. Εκείνη αρνήθηκε λόγω των "κανονισμών". Δημιουργήθηκε ένταση, της ζήτησα τ' όνομά της ενώπιον των άλλων αρρώστων και επισκεπτών, οι οποίοι κατέκριναν τη στάση της. Επέμενε να πάρω τον ταλαιπωρημένο και πάσχοντα υπερήλικα σύζυγό μου (93 ετών) και να τον μεταφέρω σε νοσοκομείο που εφημέρευε για να του πάρουν... την πίεση.

Μετά από φασαρία που δημιουργήθηκε ήρθε η προϊσταμένη και του μέτρησε την πίεση, εν μέσω διαμαρτυριών όλων των παριστάμενων.

Κάνω αυτή την καταγγελία, γιατί είναι χρέος των υπευθύνων να προστατεύσουν τη φήμη του ιδρύματος, από μια τέτοια άτεγκτη, νεαρή γιατρό που περιφρονεί και καταπατεί τον ιατρικό της όρκο.

Καθυστέρηση και κρύο

ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΚΟΓΚΙΔΗΣ,Αιγίνιο Πιερίας. Στις 27.11.96 επιβιβάστηκα στην αμαξοστοιχία 1515 του ΟΣΕ στις 15.40 μμ, με προορισμό την Αθήνα στις 21.44 μμ. Θερμοκρασία περιβάλλοντος περίπου 5 βαθμοί Κελσίου. Η αμαξοστοιχία έφθασε στην Αθήνα στις 0.40 με 3 ώρες περίπου καθυστέρηση. Και ρωτώ πώς είναι δυνατόν ένα ταξίδι προγραμματισμένο για 6 ώρες τελικά να γίνεται σε 9 ώρες. Και σαν να μην έφθανε αυτό, είχαμε και παντελή έλλειψη θέρμανσης από την αρχή του ταξιδιού. Πώς είναι δυνατόν να δοθεί άδεια για να ξεκινήσει η αμαξοστοιχία χωρίς καθόλου θέρμανση μέσα στο χειμώνα; Ούτε καν μπήκαν στον κόπο να μας ενημερώσουν για τις συνθήκες αυτές, για να ξέρουμε τουλάχιστον να μην ταξιδέψουμε καθόλου! Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να παγιδεύει και ταλαιπωρεί τους ανυποψίαστους επιβάτες με τη νοοτροπία του "οχαδελφισμού" και της αδιαφορίας. Το φαινόμενο, δε, αυτό είναι δυστυχώς συχνό, το ξέρω γιατί κάνω συχνά το δρομολόγιο αυτό.

Πανελλήνια κατακραυγή

Πανελλήνια είναι η κατακραυγή του λαού για τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης για το 1977. Πρόκειται για απάνθρωπη αφαίμαξη του εισοδήματος των λαϊκών στρωμάτων. Πάνε να βγάλουνε "από τη μύγα ξίγκι". Τα επί των οικονομικών "σαϊνια" της "σοσιαλιστικής" μας κυβέρνησης, τ' άρπαξαν όλα από το φτωχό κοσμάκη, με διάφορες αλχημείες.

Το ότι όργανα που ελέγχονται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως η ΓΣΕΕ, αναγκάζονται να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, δείχνει πόσο κραυγαλέα είναι τα φορομπηχτικά μέτρα της κυβέρνησης. Ετσι και αλλιώς τίποτε δε δικαιολογεί τους "κρατούντες" γι' αυτή την επέλαση στις ήδη άδειες τσέπες των εργαζομένων, ενώ οι ομογάλακτοί τους "έχοντες και κατέχοντες" δεν πρόκειται και τώρα να θιγούν.

Χρόνια και χρόνια τώρα, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, όλο και πιο πλούσιοι γίνονται, γιατί ευνοούνται με χίλιους δυο τρόπους από τους κυβερνώντες σε βάρος βέβαια του πάντα αδικημένου λαού. Ομως επειδή ο "κόμπος έφτασε στο χτένι" και η αντοχή των αδικημένων ξεπέρασε τα όρια, άρχισαν οι μαζικές κινητοποιήσεις ενάντιά τους.

Ο αγώνας των αγροτών, τα λέει όλα. Είναι και πρέπει να μετατραπεί σε αγώνα όλων μας. Ο δρόμος του ξεσηκωμού είναι αυτός που θα μας οδηγήσει στη λύση των τόσων προβλημάτων μας. Η αδιαλλαξία της κυβέρνησης εμπρός στα λαϊκά αιτήματα θα σπάσει, όταν όλοι οι κλάδοι της κοινωνίας μας σαν μια γροθιά ενωμένοι τραβήξουν το δρόμο του αγώνα και όχι του συμβιβασμού και της ηττοπάθειας.

Μας μάντρωσαν στην ΕΟΚ, χωρίς να μας ρωτήσουν, και από το κακό πάμε στο χειρότερο. Μας ζητάνε για το 1997 ένα τρισεκατομμύριο παραπάνω, μα από πού θα το πάρουν οι αδίστακτοι φορομπήχτες ιθύνοντες μας; Τη βιομηχανία μας την εξάρθρωσαν, την αγροτιά την κατέβασαν στα μπλόκα, τα ναυπηγεία τα ξεπούλησαν, ε λοιπόν από πού; Τίποτα εθνικό δεν έμεινε. Είναι πατριωτική πολιτική αυτή;

Πού οδηγούν τον "περήφανο και πάντα προδομένο" λαό μας, όπως έλεγε και ο Δ. Σολωμός;

Εχουν ειδικευτεί στην υποτέλεια και τη δουλικότητα. Εμείς όμως ο απλός λαός με τις αγωνιστικές μας παραδόσεις σας, δεν είμαστε διατεθειμένοι να τους ακολουθήσουμε. Γνωρίζουμε πολύ καλά την αντεθνική τους πολιτική και τι δεινά συσσωρεύσανε στον τόπο. Δε θα συμβιβαστούμε ποτέ και δε θα υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα, που κληρονομήσαμε από την Εθνική μας Αντίσταση και το Πολυτεχνείο.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΡΦΥΡΗΣ

Περιστέρι

Περί αληθινής φιλοπατρίας

Δεν είναι φιλοπατρία να "διυλίζεις τον κώνωπα και να καταπίνεις την κάμηλο". Να εξαντλείσαι σε φραστικά πυροτεχνήματα περί ενδόξων προγόνων και να ατιμάζεις στην πράξη την προγονική σου κληρονομιά. Να μιλάς για Μαραθώνες, Σαλαμίνες, Παλαιολόγους, Αλβανικό Επος και να 'χεις τους ήρωες της Αλβανίας και της Εθνικής Αντίστασης χωρίς σύνταξη και περίθαλψη. Να μιλάς μόνο για τα κόκαλα των Ελλήνων αγωνιστών, να εκδηλώνεις την αγάπη σου για τα βουνά, τα δάση τις ακρογιαλιές και τον καταγάλανο ουρανό της χώρας μας και ν' αγνοείς το έμψυχο υλικό. Τους ανθρώπους εκείνους που έγραψαν την ιστορία με το αίμα τους. Δεν είναι φιλοπατρία η ανώδυνη και υποκριτική προγονοπληξία, που απορρίπτει τα ζωοφόρα στοιχεία της παράδοσης και προσκολλάται στα θνησιγενή και αναχρονιστικά στοιχεία του παρελθόντος. Τέλος, δεν είναι φιλοπατρία η ιδιοτέλεια και το ατομικό συμφέρον, η εκμετάλλευση του εργαζόμενου λαού, οι κοινωνικές διακρίσεις, ο ρατσισμός και ο σοβινισμός, η περιφρόνηση της λαϊκής κυριαρχίας, η απεμπόληση της εθνικής κυριαρχίας και η έκθεση της πατρίδας στο θανάσιμο κίνδυνο της αφομοίωσής της απ' τους ισχυρούς της γης.

Η φιλοπατρία είναι η μετατροπή των εγκωμιαστικών λόγων σε πράξη ζωντανή. Φιλοπατρία είναι η φροντίδα για το περιεχόμενο κι όχι μονάχα για το περιέχον. Είναι η μητρική στοργή για τον άνθρωπο. Είναι το ψωμί, η παιδεία κι η ελευθερία για όλους γενικά τους Ελληνες. Είναι η απαγκίστρωση της χώρας από τα κέντρα ξένης επικυριαρχίας. Η εθνική ανεξαρτησία και η επικράτηση της δικαιοσύνης και της αξιοκρατίας. Είναι η ισονομία και η ισοπολιτεία. Είναι ο σεβασμός στη γλώσσα και τα πνευματικά δημιουργήματα του λαού μας. Φιλοπατρία είναι κάθε τι που είναι αντίθετο στον καπιταλισμό κι ανοίγει το δρόμο προς τη σοσιαλιστική απελευθέρωση. Είναι ο ελληνικός κι όχι ο ξενόφερτος τρόπος ζωής. Αυτή που προσγειώνει τον άνθρωπο και δε μεταθέτει τη λύση των προβλημάτων στην άλλη ζωή.

Τέλος, φιλοπατρία είναι αυτή που δίδαξαν όλοι εκείνοι που με τη θυσία τους αρνήθηκαν τη ζωή των ανδραπόδων και των υποζυγίων.

Είναι αυτή που χάραξε με αίμα και θυσίες το ΚΚΕ σ' όλο το πέρασμα της ιστορίας του. Χωρίς μικρότητες, χωρίς υπολογισμούς, χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς ταλαντεύσεις και υπολογισμούς. Αυτή που χαράσσει και τροχιοδρομεί και στις δύσκολες μέρες που διανύουμε.

Γ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Καθηγητής - Καλλιθέα

Ενάντια στην αποχαύνωση και την αποβλάκωση

Δεν είναι πια ν' απορεί κανείς, για το ότι τα ναρκωτικά, τα "ροζ τηλέφωνα", το έγκλημα, το απύθμενο πολιτικό κουτσομπολιό, έγιναν εδώ και πολύ καιρό το κύριο περιεχόμενο και εμπόρευμα των μεγάλων, κυρίως, τηλεοπτικών καναλιών και πολλών εφημερίδων. Το εθνικά επικίνδυνο του φαινομένου είναι ότι οι ασύδοτοι ιδιοκτήτες τους - κυνηγοί του χρήματος με όλα τα μέσα - και οι μισθόδουλοί τους δημοσιογράφοι - σταρ, πασχίζουν να τα κάνουν τρόπο ζωής στο λαό και προπαντός, στη νεολαία μας.

Εχουν φτάσει οι άθλιοι να περιορίσουν την ηλικία της γυναίκας στα όρια των 15 με 30 χρόνων της, όταν η σάρκα της... πουλάει.

Κάποτε την ντροπή του παράνομου έρωτα τη σκέπαζαν στους γνωστούς "οίκους" με τα κόκκινα κουρτινάκια. Σήμερα τα "σοβαρά" κανάλια δεν το έχουν σε τίποτα, ώρες ολόκληρες να επιδείχνουν όλων των ειδών τις σκηνές συνουσίας. Η πορνεία, τα ναρκωτικά, το έγκλημα δεν περπατάνε, λοιπόν, μόνο στους δρόμους και στα δυσώνυμα κέντρα. Μπήκαν μέσα στα σπίτια αναστατώνοντας τους γονείς, πολλοί από τους οποίους δεν είναι σε θέση να ξέρουν πώς να συμπεριφερθούν απέναντι στα παιδιά τους.

Πρόκειται για σατανικό σχέδιο της ολιγαρχίας - ξένης και ντόπιας - προς αποχαύνωση της κοινωνίας και εκμαυλισμό της νεολαίας.

Καταναλώνουμε όλα τα σχετικά προϊόντα, τα εκπορευόμενα από την αμερικάνικη γη της επαγγελίας, κάθε διαφθοράς, υποκουλτούρας, ακόμη και απροκάλυπτης αγυρτείας, στην οποία επιδίδονται οι σοβαροφανείς γνωστοί παρουσιαστές των μεγάλων καναλιών, όπως στην περίπτωση της δακρυρροούσας αιματορροούσας και βλεφαρίζουσας εικόνας στη Βηθλεέμ!!

Κι όμως υπάρχει τρόπος για να σταματήσει η ασχήμια και το έγκλημα. Είναι ο δρόμος της ομαδικής, της μαζικής, ενεργού και οργανωμένης διαμαρτυρίας από τους γονείς, τα παιδιά τους, τους δασκάλους, παιδαγωγούς, κοινωνικούς φορείς, τα αθλητικά και πολιτιστικά ιδρύματα, προσωπικότητες, προς τις αρχές και με δυναμική παρουσία στα κανάλια να ταρακουνήσουν τους ανάλγητους, θρασείς και διεφθαρμένους έχοντες και κατέχοντες και τα τυφλά όργανά τους.

Για να υπερασπίσουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη ζωή.

ΠΑΡΙΣΗΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Καλαμαριά

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

- ΛΕΥΤΕΡΗ ΚΑΚΑΣΗ.Νέα Ιωνία. Πήραμε το γράμμα σας που αναφέρεται στην ηρωική στάση της αδελφής σας Νίκης Παπαγιάννη στα χρόνια των εξοριών και κατατρεγμών του συζύγου της Κώστα Παπαγιάννη.

- ΜΕΝΕΛΑΟ ΓΟΥΒΕΤΑ.Κυψέλη. Το σχόλιό σας για εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου στο "Μέγκα", που αφορούσε συζήτηση για τα εσωτερικά της ΝΔ, το πήραμε.

- ΓΙΑΝΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΗ.Γρεβενά. Σας ευχαριστούμε για το ποίημα που στείλατε, "Ποιος τόπε πως πεθάνατε", που έχει γραφτεί στις φυλακές Κέρκυρας από άγνωστο αγωνιστή.

- ΘΕΟΔΩΡΟ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ.Αθήνα. Το ποίημά σας με τον τίτλο "Πολυτεχνείο", το έχουμε πάρει.

- Ν. Γ. ΜΗΤΑΚΟΣ.Αθήνα. Πήραμε το ποίημά σας με τίτλο "Συνάντησα τυχαία τον παλιό μου καθοδηγητή".

Ακόμα και όργανα που ελέγχονται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως η ΓΣΕΕ, αναγκάζονται να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ