ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 14 Γενάρη 1995
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κερδοσκοπία από επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών

Εξαρση της κερδοσκοπίας από επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, διαπιστώνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες και ειδικότερα στα συνεργεία αυτοκινήτων

Εξαρση της κερδοσκοπίας σε βάρος του καταναλωτικού κοινού και καταστρατήγηση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, με την εφαρμογή εναρμονισμένης πρακτικής, εντόπισαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εμπορίου, μετά από ελέγχους που έκαναν σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και, συγκεκριμένα, σε συνεργεία αυτοκινήτων. Εγκυρες πληροφορίες του "Ρ" αναφέρουν ότι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των ελέγχων, που ξεκίνησαν με τη μορφή... έρευνας ελέω απελευθέρωσης, που ισχύει και στο συγκεκριμένο χώρο, δείχνουν καταρχήν τα εξής: Στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα συνεργεία αυτοκινήτων δεν έχουν αναρτημένους τιμοκαταλόγους που να αναγράφουν τις τιμές ξεχωριστά για κάθε προσφερόμενο είδος και υπηρεσία, για την πλήρη και σωστή ενημέρωση των καταναλωτών, παραβιάζοντας τις νόμιμες προδιαγραφές. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παρατηρείται έξαρση της αισχροκέρδειας από τις επιχειρήσεις αυτές, κυρίως σε περιπτώσεις παροχής υπηρεσιών συνολικής φύσης.Για παράδειγμα - επισημαίνεται - τα ποσά που εισπράττονται για να κάνει κάποιος "σέρβις" στο αυτοκίνητό του, είναι πολλαπλάσια του ποσού που αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Οπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, πρόκειται περισσότερο για μια "εμπειρική" διαπίστωση, η οποία, όμως, δεν είναι εύκολο να αποδειχτεί, καθώς οι επιχειρηματίες δικαιολογούν τα ιλιγγιώδη, πολλές φορές, ποσά για την πραγματοποίηση ενός "σέρβις" με τον τίτλο... "έξοδα γενικής φύσεως"! Συγχρόνως, παρατηρείται το φαινόμενο, οι μητρικές εταιρίες που παράγουν τα διάφορα προσφερόμενα από τα συνεργεία είδη (ανταλλακτικά κλπ.), να συνιστούν στις επιχειρήσεις τιμοκαταλόγους με προτεινόμενες τιμές, που βεβαίως ακολουθούν τα συνεργεία, με αποτέλεσμα να εφαρμόζεται εναρμονισμένη πρακτική και, κατά συνέπεια, να καταστρατηγείται η νομοθεσία περί ανταγωνισμού.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι ανάλογα φαινόμενα προτεινόμενων τιμοκαταλόγων, τα οποία είδαν πρόσφατα το "φως" της δημοσιότητας, είχαμε και από επώνυμες γαλακτοβιομηχανίες προς τα διάφορα συνοικιακά παντοπωλεία. Η στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εμπορίου στη συγκεκριμένη περίπτωση, περιορίστηκε στο να πει στις εν λόγω εταιρίες, που για χρόνια εφάρμοζαν την παραπάνω τακτική, να... σταματήσουν, χωρίς καμία αναφορά σε πρόστιμα που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Είναι σαφές ότι και οι παραπάνω έλεγχοι καταγραφής της κατάστασης σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών αυτή τη φορά, εντάσσονται στις γενικότερες σκοπιμότητες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εμπορίου, δημιουργίας εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, κάτι που φαίνεται από τα... αποτελέσματα ανάλογων ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν σε άλλους κλάδους της αγοράς.

Σύσκεψη ... επί συσκέψεων για την πορεία της οικονομίας

Τα προβλήματα του πληθωρισμού, των ελλειμμάτων και της χρηματοδότησής τους, των επιτοκίων κλπ, ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν χτες, σε σύσκεψη των υπουργών ΕΘνικής Οικονομίας, Οικονομικών και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος

Εφ' όλης της ύλης σύσκεψη για την πορεία της οικονομίας, για την πιστή εφαρμογή του προϋπολογισμού της μονόπλευρης λιτότητας και των άλλων αντιλαϊκών και αδιέξοδων μέτρων πραγματοποιήθηκε χτες με τη συμμετοχή των υπουργών Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,Οικονομικών Α. Παπαδόπουλου και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Λ. Παπαδήμου.Ας σημειωθεί ότι η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μια μέρα μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας με το ίδιο θέμα, όπου σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκαν το θέμα των επιτοκίων, του πληθωρισμού, των εσόδων και δαπανών καθώς και άλλα προβλήματα από αυτά που εξακολουθούν να αποτελούν "αγκάθι" για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση, με τη συγκεκριμένη όμως πολιτική.

Ανάμεσα στα άλλα συζητήθηκαν τα θέματα των επιτοκίων και του πληθωρισμού, των δανειακών αναγκών του δημοσίου και οι τρόποι κάλυψής τους, η πορεία της απελευθέρωσης των καταθέσεων σε συνάλλαγμα, το φορολογικό, το μέλλον της Τράπεζας Κρήτης, κλπ. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας θεωρεί ότι, τα επιτόκια μπορούν να μειωθούν το 1995 κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, η δε Τράπεζα της Ελλάδος σημειώνει ότι τα επιτόκια θα πέσουν σε συνάρτηση με την πτωτική πορεία του πληθωρισμού και τη μείωση των δανειακών αναγκών του δημοσίου. Η τύχη της Τράπεζας Κρήτης θα κριθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς στις αρχές της επόμενης βδομάδας η Τράπεζα της Ελλάδος θα καταθέσει - και επίσημα - στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας τις σχετικές προτάσεις της, στην ουσία ολοκληρωμένο νομοσχέδιο.

Σχετικά με τις καταθέσεις σε συνάλλαγμα, η Τράπεζα της Ελλάδος, ως γνωστόν, προτίθεται να προχωρήσει σταδιακά στην πλήρη απελευθέρωση. Στα πλαίσια αυτά από τις 20 Δεκέμβρη 1994 έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Πράξη απόφασης του διοικητή της, Λ. Παπαδήμου, με την οποία καταργούνται οι περιορισμοί στις καταθέσεις σε συνάλλαγμα για εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών από φυσικά και νομικά πρόσωπα. Με βάση την απόφαση αυτή φυσικά και νομικά πρόσωπα που παρέχουν υπηρεσίες σε μη κατοίκους ή διενεργούν εξαγωγές και επανεξαγωγές αγαθών, διαμεσολαβητικές εργασίες, εφοδιασμούς πλοίων και αεροσκαφών κλπ., μπορούν να διαθέτουν απευθείας το εις συνάλλαγμα τίμημα που εισπράττουν για κάλυψη των πάσης φύσης δαπανών και υποχρεώσεών τους σε συνάλλαγμα και πραγματοποίηση κίνησης κεφαλαίων, καθώς και να καταθέτουν αυτό το τίμημα σε λογαριασμούς συναλλάγματος στην Ελλάδα.

ΑΛ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Θα συνεχιστεί το κλείσιμο καταστημάτων

Υπουργείο Οικονομικών: Το Πρωτοδικείο δεν έκρινε αντισυνταγματικό το μέτρο...

Θα συνεχιστεί η εφαρμογή των διατάξεων του φορολογικού νόμου, που προβλέπουν το κλείσιμο καταστημάτων και επιχειρήσεων για φορολογικές παραβάσεις. Αυτό δήλωσε χτες ο υπουργός Οικονομικών, Αλ. Παπαδόπουλος,με αφορμή την προχτεσινή απόφαση του διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο - μετά από προσφυγή της εταιρίας ΒΕΝΙΚ - έκρινε ότι ορισμένες από τις ρυθμίσεις του νόμου είναι αντισυνταγματικές. Συγκεκριμένα, κρίθηκε ότι αντίκεινται στο Σύνταγμα οι διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίες, απαγορεύεται οι επιχειρήσεις στις οποίες με υπουργική απόφαση επιβάλλεται κλείσιμο για ορισμένο χρονικό διάστημα να προσφεύγουν κατά της απόφασης αυτής. Επίσης, αντισυνταγματική κρίθηκε η ρύθμιση με την οποία οι αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών για κλείσιμο μπορεί να γίνει χωρίς να προηγηθεί ακρόαση των υπευθύνων της επιχείρησης και ότι η προσφυγή των επιχειρηματιών κατά της υπουργικής απόφασης δεν αναστέλλει το κλείσιμο. "Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε το νόμο ως έχει", ήταν η απάντηση του Αλ. Παπαδόπουλου. Μάλιστα, δε, σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνονται τα εξής: Η συγκεκριμένη απόφαση του διοικητικού Πρωτοδικείου "ελήφθη εν συμβουλίω με βάση τη σχετική αίτηση και χωρίς προηγούμενη κλήτευση του δημοσίου για να παρασταθεί και εκθέσει τις απόψεις του κατά τη συζήτηση της αίτησης". Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι "με την απόφαση αυτή το Δικαστήριο δεν εξέφρασε κρίση περί της συνταγματικότητας ή μη του ως άνω διοικητικού μέτρου, αλλά επί της διαδικασίας λήψεως αυτού".

Από την πλευρά της, όμως, η Συνομοσπονδία των εμπόρων (ΕΣΕΕ) δηλώνει την αντίθεσή της στο μέτρο του κλεισίματος και ζητά την αναθεώρηση της ισχύουσας νομοθεσίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρόσφατα το δικαστήριο, επίσης, είχε κρίνει ως αντισυνταγματική την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο.

Προβλήματα στο νέο τρόπο πληρωμών

Συνάντηση ΑΔΕΔΥ - υπουργού Οικονομικών

Τις θέσεις των εργαζομένων σχετικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου για τον τρόπο πληρωμής των δημοσίων υπαλλήλων, παρουσίασε χτες αντιπροσωπεία τηςΑΔΕΔΥ που συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλο.

Η ΑΔΕΔΥ συμφώνησε με την πληρωμή των δημοσίων υπαλλήλων μέσω τραπεζών με τον προϋπόθεση να μην επιβαρυνθούν οικονομικά οι ίδιοι από τη διαδικασία. Μέχρι τώρα η εμπειρία από την εφαρμογή αυτού του τρόπου πληρωμής σε ορισμένες υπηρεσίες, κυρίως σχολεία, έχει ως αποτέλεσμα την παρακράτηση των μισθών για κάποιες ημέρες από την τράπεζα και την έμμεση επιβάρυνση των εργαζομένων.

Ο υπουργός δεν ξεκαθάρισε το ζήτημα, είπε ότι υπάρχει η σκέψη να αναλάβει το Δημόσιο το κόστος, αλλά το όλο θέμα θα εξεταστεί και θα συζητηθεί ξανά με την ΑΔΕΔΥ σε νέα συνάντηση, όταν ολοκληρωθούν και οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες.

Εκφράστηκε επίσης η αντίθεση της ΑΔΕΔΥ με διάταξη του νομοσχεδίου - το οποίο θα συζητηθεί την Τετάρτη στη Διαρκή Κοινοβουλευτική Επιτροπή - η οποία προβλέπει τη χορήγηση, σε υπαλλήλους με μακρόχρονη υπηρεσία που έχουν διατελέσει προϊστάμενοι και διευθυντές, ενός χρηματικού ποσού περίπου 30 χιλ. δραχμών που αντιστοιχεί σε ένα επιπλέον μισθολογικό κλιμάκιο, ως κίνητρο παραμονής των στελεχών στο δημόσιο!

Η ΑΔΕΔΥ υποστήριξε ότι υπάρχει ανάγκη να επανεξεταστεί το θέμα των βασικών μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων και όχι να βελτιωθεί η κατάσταση ορισμένων υπαλλήλων που η διαδικασία τοποθέτησής τους σε κάποιες θέσεις μπορεί να αμφισβητηθεί.

Οδηγίες για έλεγχο δηλώσεων ΦΑΠ μέχρι 30 Απρίλη

Προθεσμία μέχρι τις 30 Απρίλη 1995 θέτει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να ελέγξουν τις εκκρεμείς υποθέσεις που αφορούν στο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ), όσων από τους φορολογούμενους δεν αξιοποίησαν τη συμβιβαστική και στην ουσία χαριστική ρύθμιση που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση της ΝΔ. Με σχετική εγκύκλιό του, το υπουργείο επισημαίνει την ανάγκη να επισπευστούν οι έλεγχοι γι' αυτές τις υποθέσεις.

Οπως προκύπτει από την εγκύκλιο, παρόλο που οι ευνοϊκές διατάξεις για το αυτόματο κλείσιμο των εκκρεμών υποθέσεων ΦΑΠ ίσχυσαν από 20-11-1992 έως και 31.-2-1994, ελάχιστοι ανταποκρίθηκαν ενώ για τους γνωστούς λόγους (φόρτος εργασίας, έλλειψη των περιγραφικών στοιχείων των ακινήτων κλπ. ), εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμείς υποθέσεις είτε για ορισμένα είτε για όλα τα έτη.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Προχωρήσαμε με... "ευαισθησία" στις ιδιωτικοποιήσεις

"Προχωρήσαμε τις ιδιωτικοποιήσεις με μεγάλη ευαισθησία και θαυμάσια αποτελέσματα"! Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Τουρισμού Δ. Λιβανός στην προχτεσινή δεξίωση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου για την καθιερωμένη κοπή της πίτας. Ο υπουργός, κατά την προσφιλή του συνήθεια, επαίνεσε την κυβέρνηση που τον διόρισε στη θέση αυτή και εαυτόν για τα... "επιτεύγματα" στον τομέα του τουρισμού. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην καθιέρωση του ειδικού σήματος λειτουργίας για τα τουριστικά καταλύματα, στις διεθνείς σχέσεις που ανέπτυξε το υπουργείο με άλλες χώρες στον τομέα του τουρισμού, στην επανίδρυση της τουριστικής Αστυνομίας. Στη δεξίωση παραβρέθηκαν, επίσης, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, ο πρόεδρος του ΕΟΤ, και εκπρόσωποι των κομμάτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ