ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Γενάρη 1995
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
AINOΣ
Ενας δρυμός με ημερομηνία λήξης

Το να μιλήσει κανείς για την καταστροφή που προξενεί στην ελληνική χλωρίδα η παράνομη βόσκηση αποτελεί πλέον κοινοτοπία. Ολος ο δασικός πλούτος της χώρας βρίσκεται έρμαιο στα χέρια μερικών αδίστακτων βοσκών που βλέπουν τα συμφέροντά τους πάνω απ' το πολύτιμο δημόσιο αγαθό που είναι το δάσος. Και φυσικά βρίσκουν την ανοχή και πολύ συχνά τη συνενοχή των διαβρωμένων ή ανίκανων κρατικών υπηρεσιών που αδυνατούν να προστατέψουν την εθνική περιουσία. Ο λόγος σήμερα για την Κεφαλλονιά και με τα όσα εκεί διαδραματίζονται χωρίς να ιδρώνει το αυτί κανενός υπευθύνου παρά τις συνεχιζόμενες καταγγελίες.

Ενας δρυμός στο έλεος της παρανομίας

Ο Εθνικός Δρυμός Αίνου διαθέτει την περίφημη Κεφαλονίτικη ελάτη που είναι μοναδική στο είδος της. Ομως, αντί για προστασία το συγκεκριμένο είδος κινδυνεύει με αφανισμό, όπως επισήμανε πριν λίγους μήνες το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ο δρυμός ουσιαστικά είναι αφύλαχτος και η παράνομη βοσκή εμποδίζει τα ελάχιστα καινούρια δεντράκια να αναπτυχθούν. Είναι στην κοινή θέα ντόπιων και επισκεπτών εικόνες με φαγωμένα από κατσίκια δεντράκια και καταστραμμένα συρματοπλέγματα που υποτίθεται προφυλάσσουν το δρυμό. Παρά τις συχνές εκκλήσεις της ΕΠΦΙΚΗ (Εταιρεία Προστασίας της Φύσης Κεφαλονιάς - Ιθάκης) προς κάθε αρμόδιο (αν υπάρχει τέτοιο είδος στο ελληνικό κράτος) για δημιουργία δασικού φυτωρίου, τίποτα δε γίνεται. Η φυσική ανανέωση είναι αδύνατη με τις σημερινές συνθήκες και το δάσος θα κινδυνεύσει άμεσα αν υπάρξει και νέα μεγάλη πυρκαγιά. Ισως τότε δούμε ξανά τα κροκοδείλια δάκρυα υπουργών, όπως και σε τόσες άλλες περιπτώσεις, που σαφώς δε θα 'χουν την παραμικρή αξία. Απλώς θα χρησιμέψουν για τις θεαματικότητες σόου τύπου Κορομηλά...

Το γελοίον του πράγματος

Πολίτες που έχουν πάρει ζεστά το θέμα (ευτυχώς υπάρχουν και τέτοιοι) έχουν καταγγείλει ότι στο δρυμό έχουν οι "γνωστοί - άγνωστοι" ξεράνει πολλά στρέμματα δάσους, είτε χρησιμοποιώντας χημικά, είτε ξύνοντας τις φλούδες των δέντρων γύρω απ' το κορμό. Αλλοι... ευυπόληπτοι πολίτες έχουν οργώσει με πέτρες εκτάσεις του δρυμού με στόχο να τις οικειοποιηθούν. Το γνωστό είδος των οικοπεδοφάγων. Αλήθεια, σε ποια γενιά αυθαιρετούχων θα ενταχθούν απ' το ΥΠΕΧΩΔΕ τα αυθαίρετα που είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα ξεφυτρώσουν; Ιδωμεν. Ομως το θράσος ορισμένων δεν έχει όρια. Κτηνοτρόφοι σε δημόσια συγκέντρωση απείλησαν παρουσία επίσημων εκπροσώπων, ότι αν δεν αποσυρθούν οι μηνύσεις που τους είχαν υποβληθεί, γιατί βοσκούσαν σε αναδασωτέες εκτάσεις, θα έκαιγαν το καλοκαίρι το δάσος (σ.σ. αυτό έγινε πριν από δυο χρόνια σε κινηματογράφο του Αργοστολίου). Και όχι μόνο δεν έγινε τίποτα, αλλά κυκλοφόρησαν οι φήμες για "μορατόριουμ" του τότε νομάρχη μαζί τους με στόχο την αποφυγή των πυρκαγιών!

Απίθανα κι όμως αληθινά

Πριν από χρόνια το χωριό Μαρκόπουλο είχε πληγεί από μεγάλες πυρκαγιές με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι πάνω στο πρόβλημα αυτό. Η αυτοοργάνωσή τους (σ.σ. όπως και στην περίπτωση των Ραχών της Ικαρίας) απέτρεψε και νέες καταστροφές. Ενας κοινοτικός σύμβουλος έπιασε επ' αυτοφώρω άτομο να επιδίδεται στο κόψιμο μικρών δενδρυλλίων (σ.σ. στην εφημερίδα υπάρχουν τα στοιχεία). Μάλιστα πήρε το ένα για πειστήριο και κατέθεσε μήνυση. Αποτέλεσμα; Καταδικάστηκε ο ίδιος σε φυλάκιση, γιατί ο δράστης κατέθεσε κι αυτός μήνυση για... βιαιοπραγία. Η δίκη του ίδιου ακόμα εκκρεμεί (σ.σ. μιλάμε για εκκρεμότητα έξι χρόνων, ψιλοπράγματα δηλαδή). Βέβαια το έργο των πάσης φύσεως παρανόμων δε σταματά στην καταστροφή της χλωρίδας.

Στόχος και τ' άγρια άλογα

Βέβαια το έργο των πάσης φύσεως παρανόμων δε σταματά στην καταστροφή της χλωρίδας. Είναι γνωστό ότι στον Αίνο ζουν τα άγρια άλογα της φυλής της Πίνδου. Μικρόσωμα και με δυνατότητες να επιβιώνουν σ' ένα εχθρικό γι' αυτά φυσικό περιβάλλον, με πολύ κρύο και χιόνια το χειμώνα και ξηρασία με ελάχιστο νερό το καλοκαίρι. Ομως, αν και το φυσικό περιβάλλον δεν κατόρθωσε να τα εξαφανίσει κάνουν ό,τι μπορούν γι' αυτό οι άνθρωποι. Αρχές της δεκαετίας του ογδόντα είχαν καταγραφεί πάνω από είκοσι πέντε άλογα της κατηγορίας αυτής. Σήμερα υπολογίζονται μόνο δέκα από τα οποία τα περισσότερα δεν έχουν την ικανότητα αναπαραγωγής. Αιτία της δραματικής αυτής μείωσης ορισμένοι επιτήδειοι που τα παγιδεύουν και τα μοσχοπουλάνε. Μια δεύτερη κατηγορία από αυτούς τα σκοτώνει, με στόχο την ολοκληρωτική τους εξαφάνιση. Κι αυτό συνδέεται με το γεγονός της πιθανής διεθνοποίησης του θέματος για τον Αίνο και της ουσιαστικής προστασίας του. Αυτό θα τους στερήσει τη δυνατότητα να λυμαίνονται ελεύθερα το δρυμό. Το χειμώνα του 1993 δυο πολίτες αντίκρισαν κοντά σε μια πηγή σκοτωμένο ένα ζευγάρι άλογα. Τα σκάγια ήταν, όπως κατήγγειλαν, εμφανή ακόμα και σε άτομα περιορισμένης όρασης. Ομως οι υπεύθυνοι της νομαρχίας διέγνωσαν "άγνωστα αίτια". Τουλάχιστον ως άσχετοι έπρεπε να διωχτούν. Κι όμως δεν έγινε απολύτως τίποτα. Οπως τίποτα δεν έγινε με την πρόταση επιστημόνων του Γεωργικού Πανεπιστημίου για την τεχνητή αναπαραγωγή του είδους. Αν δε γίνει κάτι άμεσα ο Αίνος με τα έλατα και τα άγρια άλογα θα αποτελεί παρελθόν και θα αναφέρεται στα βιβλία της Φυσικής Ιστορίας ως μια ακόμα περίπτωση καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος στη σύγχρονη καπιταλιστική βαρβαρότητα.

ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

Αεροδρόμιο Σπάτων

Με το αεροδρόμιο στα Σπάτα και τα περιβαλλοντικά προβλήματα που θα δημιουργήσει έχουμε ασχοληθεί εκτενώς και από τους πρώτους, όταν υπήρχε σιωπή από το σύνολο του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου (3-4-93). Τότε είχαμε εκφράσει τις υποψίες μας και για το πιθανολογούμενο οικονομικό σκάνδαλο μια και οι διαδικασίες ήταν (και είναι) αδιαφανείς και τα ποσά τεράστια. Οταν το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση κατήγγειλε τις νεοδημοκρατικές μεθοδεύσεις και σήμερα ως κυβέρνηση πράττει ακριβώς τα ίδια, όπως αποκαλύπτει με μεγάλη σαφήνεια το τελευταίο τεύχος του ΑΝΤΙ, κάτι δεν πάει καλά. Εγκριτοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι το καπέλο στην προσφορά της εταιρίας που πήρε το διαγωνισμό ίσως ξεπερνά τα 250 δισ. δρχ. σε βάρος φυσικά του δημόσιου χρήματος. Ενα ενδιαφέρον στοιχείο που είδε το φως της δημοσιότητας αυτή τη βδομάδα είναι ότι τα σχέδια του έργου ουσιαστικά δεν τα γνωρίζει κανείς, αφού είναι υποτίθεται... απόρρητα. Απ' την άλλη πλευρά η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ σιωπά προκλητικά, όπως το ΤΕΕ και τα συγκροτήματαΤύπου. Κι ο χορός καλά κρατεί...

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ

Δέλτα Εβρου

Είναι ή όχι προστατευόμενη περιοχή το Δέλτα του Εβρου; Θεωρητικά ναι. Στην πράξη μάλλον όχι ειδικά όταν οι απαγορεύσεις αφορούν"επίλεκτους" πολίτες. Είναι απαράδεκτο να έχουν καταγγελθεί τα παράνομακτίσματα στο Δέλτα, όλοι να συνομολογούν την αναγκαιότητα της προστασίαςτης περιοχής και μέρα μεσημέρι να χτίζονται κτίρια. Οπως κατήγγειλε ηεφημερίδα ΕΒΡΟΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ γνωστός γιατρός έχτισε σε τρεις δόσεις εντός τουΔέλτα χωρίς να ιδρώσει το αυτί κανενός. Αν αληθεύουν οι καταγγελίες αυτές -και δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε το αντίθετο - είμαστε περίεργοι ναδούμε τι θα πράξουν οι αρμόδιοι. Θα επανέλθουμε.

Νέο Επίπεδο

Τρίμηνο δελτίο ποίησης και τέχνης, χωρίς κραυγαλέους τίτλους και σκανδαλοθηρικά θέματα, δείγμα ευπρέπειας και σεβασμού του αναγνώστη κυκλοφόρησε πριν λίγο διάστημα με αφιέρωμα στην τέχνη των κόμικς. ΔέκαΕλληνες δημιουργοί, που είχαν εντυπωσιάσει με τη δουλιά τους πριν έναχρόνο στο πανελλήνιο φεστιβάλ κόμικς, καταθέτουν αυτή τη φορά μαζί με τιςδημιουργίες τους και τις θεωρητικές τους απόψεις. Ενα τεύχος που θαδιαβαστεί από τους θαυμαστές του είδους που είναι πολλοί.

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ

Η κυρία Ανακύκλωση και οι φίλοι της, εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ

Σε κείμενα της Μ. Καραγιάννη και εικονογράφηση της Α. Τόλκα κυκλοφόρησε το βιβλίο αυτό στη σειρά ΜΥΘΟΣ. Τα μπουκάλια, τα αλουμινένια κουτιά και τα χαρτιά μέσα από τρεις ιστοριούλες γεμάτες με αστεία γεγονότα, θέλουν να αποδείξουν ότι μετά από τη χρήση τους δεν είναι άχρηστα, δεν είναι σκουπίδια. Με ποιο τρόπο; Δεν έχετε παρά να διαβάσετε το βιβλίο που να σημειώσουμε ότι αντί για κολλητό είναι κατασκευασμένο με σπιράλ για να είναι πιο εύχρηστο στους μικρούς αναγνώστες. Μια όμορφη δουλιά που δε θα περάσει απαρατήρητη.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αφήνει ακάλυπτο επικίνδυνο πηγάδι

"Επειδή απ' ό,τι φαίνεται δεν μπορούμε να βρούμε λύση με τις υπηρεσίες του Δήμου Πειραιά θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση με τρόπους που γνωρίζουμε εμείς οι γονείς, πριν συμβεί κάποιο ατύχημα. Γιατί στοσυγκεκριμένο πεζόδρομο, παίζουν όλα τα παιδιά της γειτονιάς"...

Ακόμα και για τα "μικρά", φαίνεται να παραμένει μακριά απ' τους δημότες της, αποκομμένη απ' τα προβλήματα της πόλης, η σημερινή διοίκηση του Δήμου Πειραιά. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 8ου Δημοτικού Σχολείου στην Παλιά Κοκκινιά, κατήγγειλε χτες την αδιαφορία εδώ και μια βδομάδα των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου, για ένα μικρό αλλά σημαντικό για την ασφάλεια των μικρών μαθητών του Δημοτικού θέμα.

"Από την περασμένη Παρασκευή, στον πεζόδρομο που περνά δίπλα στο σχολείο, άνοιξε ξαφνικά ένα... πηγάδι", σημειώνουν οι γονείς. Μετά από βροχή, εκείνες τις μέρες, το χώμα έπαθε καθίζηση με αποτέλεσμα να εμφανιστεί ένα παλιό πηγάδι που υπήρχε από κάτω. Σύμφωνα μάλιστα με κατοίκους, η περιοχή είναι γεμάτη πηγάδια και εγκαταλειμμένους βόθρους. Συνεργείο του Δήμου την ίδια μέρα, μετά από ειδοποίηση του συλλόγου, κάλυψε προσωρινά το άνοιγμα με πλέγμα και παλέτες τοποθετώντας γύρω απ' το πηγάδι κόκκινη ταινία και πινακίδα με την ένδειξη "προσοχή κίνδυνος". Από τότε κανείς δεν εμφανίστηκε."Παρά τις επανειλημμένες ενοχλήσεις μας, υποστηρίζουν οι γονείς, στο Δ Δημοτικό Διαμέρισμα και στο γραφείο του αντιδημάρχου κ. Τσιντώνη, δεν έχουμε μια απάντηση για το τι πρόκειται να γίνει και πότε. Καταγγέλλουμε, συνεχίζουν, την αδιαφορία και την αργοπορία των υπηρεσιών του Δήμου αλλά και τις απαντήσεις της γραμματέως του αντιδημάρχου ότι δεν είναι υποχρεωμένος να μας απαντήσει για τις ενέργειες που θα κάνει".

Επειδή στον πεζόδρομο παίζουν όλη τη μέρα μικρά παιδιά, να σημειώσουμε, ότι το πρόχειρο κλείσιμο με τις παλέτες και τις κόκκινες ταινίες, μόνο πρόκληση για "παιχνίδι" μπορεί να είναι στα μάτια τους και κατά συνέπεια κίνδυνος και όχι προφύλαξη.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Φορομπηχτικός ο νέος προϋπολογισμός

Ενα δημοτικό προϋπολογισμό που το 70% των τακτικών εσόδων του θα προέρχονται από δημοτικά τέλη και φόρους, έφερε προς ψήφιση χτες το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ο νέος δήμαρχος Αθηναίων, Δ. Αβραμόπουλος. Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε μόνο από την παράταξη της πλειοψηφίας.

"Η νέα δημοτική αρχή αποτελεί συνέχεια της παλιάς και κατά μεγάλο μέρος, στελεχώνεται από τα ίδια πρόσωπα", τόνισε ο Λεων. Αυδής,επισημαίνοντας έτσι ότι ο νέος δημοτικός προϋπολογισμός, όπως και το τεχνικό πρόγραμμα που κατατέθηκε προς ψήφιση, αποτελούν μια συνολικότερη πολιτική αντίληψη χωρίς ουσιαστικές τομές και χωρίς να συνοδεύεται από αξιόπιστα στοιχεία.

Σύμφωνα με το δήμαρχο - ο οποίος παραδέχτηκε ότι ο προϋπολογισμός "δεν είναι αυτός που θα θέλαμε να καταθέσουμε, αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα καλύτερο σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα" - τα έσοδα του δήμου για το 1995 αναμένεται να φτάσουν τα 78,857 δισεκατομμύρια έναντι 70,227 δισεκατομμυρίων που ήταν το 1994. Από αυτό το ποσό, όμως, το 70%, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Λ. Αυδής, θα προέρχεται από δημοτικά τέλη (από τον προϋπολογισμό προβλέπεται να φτάσουν το 14,8%) και δικαιώματα, από φόρους και εισφορές δημοτικού επιπέδου, ενώ μόνο ένα ελάχιστο ποσό θα προέρχεται από κρατικές επιχορηγήσεις. "Η φορολογία των δημοτών γίνεται δυσβάστακτη και πολύ φοβούμαι, δεν έχω κάποια ένδειξη για το αντίθετο, ότι η αποπροοδευτικότητα αυτών των φορολογιών είναι έντονη", είπε χαρακτηριστικά ο Λ. Αυδής.

Οσον αφορά τα έξοδα, το 1995 θα φτάσουν τα 78,270 δισ. δραχμές από 70,125 δισ. το 1994. Ο Λ. Αυδής επισήμανε ότι πρέπει πρώτα να δοθεί μια εξήγηση στο αν η προηγούμενη δημοτική αρχή υπερχρέωσε το δήμο και αν αυτά τα χρέη έχουν εξοφληθεί. Ιδιαίτερα σημαντική, πάντως, ήταν η παρέμβαση του Λ. Αυδή όσον αφορά το τεχνικό πρόγραμμα - αυτό ψηφίστηκε και από την παράταξη του Θ. Πάγκαλου - που εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1995 τα 17,727 δισ. δραχμές. "Στο πρόγραμμα εκτέλεσης έργων εμφανίζονται διαφορετικές εξελίξεις στα μεγέθη κάθε διεύθυνσης. Ας ληφθεί υπόψη ότι από τα ποσοστιαία μεγέθη θα πρέπει να αφαιρεθεί ο πληθωρισμός, δηλαδή τουλάχιστον 10%. Επομένως, η μεν μείωση των έργων της Διεύθυνσης Σχολικών Κτιρίων ανέρχεται όχι σε 2% αλλά σε 12%, η δε αύξηση των έργων της αποχέτευσης 1% αποτελεί στην πραγματικότητα μείωση 9%", τόνισε ο Λ. Αυδής.

Αντίρρηση εξέφρασε, τέλος, και για την ιεράρχηση των έργων, όπως αυτά παρουσιάζονται στο τεχνικό πρόγραμμα, αφού επισήμανε ότι η Διεύθυνση Σχολικών Κτιρίων και η Διεύθυνση Αποχέτευσης θα έπρεπε να ήταν οι πρώτοι τομείς στα ποσοστά αύξησης του προϋπολογισμού.

Αρπαξαν 20 εκατομμύρια

Πάνω από 20 εκατομμύρια άρπαξαν χτες δυο ληστές από χρηματαποστολή της "Ουάκενχατ". Στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν τραυμάτισαν έναν ιδιωτικό αστυνομικό.

Οι οπλοφόροι "χτύπησαν" το όχημα της χρηματαποστολής έξω από το σούπερ - μάρκετ "Μέγκα - Αλφα" στο Ελληνικό. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο "Λαϊκό" και μέχρι αργά το βράδυ το όνομά του δεν είχε γίνει γνωστό από την Αστυνομία.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Φασιστοειδή αμαύρωσαν εβραϊκά σύμβολα

Ενώ οι λαοί από κάθε μέρος του πλανήτη μας κλίνουν το γόνυ στα εκατομμύρια των ανθρώπων που μαρτύρησαν στα κρεματόρια του φασισμού, στη Θεσσαλονίκη άγνωστα φασιστοειδή στοιχεία αμαύρωσαν με σπρέι πινακίδες στην πλατεία Εβραίων μαρτύρων, γεγονός που προκάλεσε την αγανάκτηση όλου του δημοκρατικού λαού της πόλης.

Απαράδεκτη, όμως, είναι και η στάση της δημοτικής αρχής που αδιαφόρησε και δεν έστειλε υπαλλήλους να σβήσουν τα συνθήματα ή να αντικαταστήσουν τις πινακίδες. Η χαρακτηριστική αυτή αδιαφορία των αρμοδίων υπηρεσιών του δήμου δεν είναι πρωτόγνωρη, καθώς και παλιότερα σημειώθηκαν βανδαλισμοί στην πλατεία Εβραίων Μαρτύρων χωρίς αυτό να συγκινήσει το δήμο.

Για το θλιβερό αυτό φαινόμενο, εκπρόσωπος της Ισραηλιτικής κοινότητας δήλωσε πως πρόκειται για βαρβαρότητα και επισήμανε ότι όλος ο κόσμος πρέπει να ευαισθητοποιηθεί προκειμένου να εξαλειφθούν τέτοια φαινόμενα. "Αυτές είναι οι μνήμες του έθνους μας", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος "και είτε Εβραίος λέγεται είτε χριστιανός, όλοι τους είναι μάρτυρες που χάθηκαν στην περίοδο της μαύρης κατοχής".

Πάνω από 55.000 ήταν οι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης μαρτύρησαν στα στρατόπεδα του Μπίργκεναου και του Αουσβιτς. Ηταν η παροικία που είχε τις μεγαλύτερες απώλειες σ' όλη την Ευρώπη. Για το λόγο αυτό η πρόκληση των νεοναζί αλιτήριων γίνεται ακόμη πιο μεγάλη.

Στον αέρα και το "ένα τοις χιλίοις"

Από μηδενική βάση θα συνεχιστεί η συζήτηση μεταξύ των ενδιαφερομένων για την αντικατάσταση του δημοτικού τέλους 5% που πληρώνουν οι επιχειρήσεις.

Αυτό προκύπτει από τις χτεσινές δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων, Δ. Αβραμόπουλου, που ως πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ συναντήθηκε με τους προέδρους του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, του ΕΒΕΑ και της Συνομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων. Μετά τη συνάντηση ο Δ. Αβραμόπουλος για πρώτη φορά δεν αναφέρθηκε στη μέχρι τώρα πρότασή του για αντικατάσταση του ειδικού τέλους 5% με ένα νέο τέλος που θα αντιστοιχεί στο ένα τοις χιλίοις επί του συνόλου των εισπράξεων. Είπε μόνο πως ο καθορισμός του ποσοστού του νέου τέλους θα αποφασιστεί στην πορεία μιας νέας σειράς συζητήσεων. Από τις απαντήσεις των συνομιλητών του συνάγεται πως αυτό που σίγουρα συμφωνήθηκε είναι η κατάργηση του 5% και από εκεί και πέρα η συζήτηση θα βγάλει το αν και σε ποιους θα επιβληθεί νέο δημοτικό τέλος, καθώς η γενικευμένη επιβολή του "ένα τοις χιλίοις" απορρίπτεται ως ιδέα.

ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ
Τι θα γίνει με το Αναμορφωτήριο;

Επανέρχεται όλο και πιο συχνά στην επικαιρότητα το πάγιο αίτημα του Δήμου Κορυδαλλού, για παραχώρηση σε αυτόν του χώρου του παλιού Αναμορφωτηρίου, αλλά και τη συνολική απομάκρυνση των Φυλακών, εξαιτίας και των διαρκών "εκρήξεων" στο σωφρονιστικό συγκρότημα τον τελευταίο καιρό.

Σε πρόσφατη σύσκεψη που οργανώθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου, με τη συμμετοχή δημοτικών συμβούλων, των βουλευτών Β Πειραιά Γερ. Αραβανή από το ΚΚΕ και Γ. Νιώτη, Κ. Λάλου και Ν. Γαλανού από το ΠΑΣΟΚ, εκπροσώπων μαζικών φορέων και μαθητών γυμνασίων και λυκείων της πόλης, εκδηλώθηκε από τους Κορυδαλλιώτες αγωνιστική διάθεση για την επίτευξη του στόχου, ενώ εκδόθηκε κοινό ψήφισμα που στάλθηκε σε όλους τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας. Ο δήμος προγραμματίζει για τον επόμενο μήνα ευρύτερη εκδήλωση με τη συμμετοχή και του υπουργού Δικαιοσύνης, ώστε να τοποθετηθεί για το θέμα η πολιτεία δημόσια.

Παραιτήθηκε η Α. Χαρίτου

Παραιτήθηκε και εγγράφως κατόπιν των πιέσεων που ασκήθηκαν η καλλιτεχνική διευθύντρια του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Θεσσαλονίκη 1997, Αννα Χαρίτου. Στην επιστολή παραίτησής της αναφέρει ότι κατόπιν της κατάστασης που δημιουργήθηκε δεν μπορούσε να παραμείνει στη θέση της.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κ. Κοσμόπουλος, παραδέχτηκε πως η παραίτηση της Αννας Χαρίτου είναι αποτέλεσμα των πιέσεων που ασκήθηκαν σε βάρος της.

Εκτός ημερησίας διάταξης ο Δ. Αβραμόπουλος εισηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο να δοθούν δυο εκατομμύρια δραχμές στο ΚΚΕ για τη διάσωση του ιστορικού αρχείου. Η πρόταση του δημάρχου εγκρίθηκε ομόφωνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ