Σάββατο 28 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Φορομπηχτικός ο νέος προϋπολογισμός

Ενα δημοτικό προϋπολογισμό που το 70% των τακτικών εσόδων του θα προέρχονται από δημοτικά τέλη και φόρους, έφερε προς ψήφιση χτες το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο ο νέος δήμαρχος Αθηναίων, Δ. Αβραμόπουλος. Ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε μόνο από την παράταξη της πλειοψηφίας.

"Η νέα δημοτική αρχή αποτελεί συνέχεια της παλιάς και κατά μεγάλο μέρος, στελεχώνεται από τα ίδια πρόσωπα", τόνισε ο Λεων. Αυδής,επισημαίνοντας έτσι ότι ο νέος δημοτικός προϋπολογισμός, όπως και το τεχνικό πρόγραμμα που κατατέθηκε προς ψήφιση, αποτελούν μια συνολικότερη πολιτική αντίληψη χωρίς ουσιαστικές τομές και χωρίς να συνοδεύεται από αξιόπιστα στοιχεία.

Σύμφωνα με το δήμαρχο - ο οποίος παραδέχτηκε ότι ο προϋπολογισμός "δεν είναι αυτός που θα θέλαμε να καταθέσουμε, αλλά δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα καλύτερο σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα" - τα έσοδα του δήμου για το 1995 αναμένεται να φτάσουν τα 78,857 δισεκατομμύρια έναντι 70,227 δισεκατομμυρίων που ήταν το 1994. Από αυτό το ποσό, όμως, το 70%, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Λ. Αυδής, θα προέρχεται από δημοτικά τέλη (από τον προϋπολογισμό προβλέπεται να φτάσουν το 14,8%) και δικαιώματα, από φόρους και εισφορές δημοτικού επιπέδου, ενώ μόνο ένα ελάχιστο ποσό θα προέρχεται από κρατικές επιχορηγήσεις. "Η φορολογία των δημοτών γίνεται δυσβάστακτη και πολύ φοβούμαι, δεν έχω κάποια ένδειξη για το αντίθετο, ότι η αποπροοδευτικότητα αυτών των φορολογιών είναι έντονη", είπε χαρακτηριστικά ο Λ. Αυδής.

Οσον αφορά τα έξοδα, το 1995 θα φτάσουν τα 78,270 δισ. δραχμές από 70,125 δισ. το 1994. Ο Λ. Αυδής επισήμανε ότι πρέπει πρώτα να δοθεί μια εξήγηση στο αν η προηγούμενη δημοτική αρχή υπερχρέωσε το δήμο και αν αυτά τα χρέη έχουν εξοφληθεί. Ιδιαίτερα σημαντική, πάντως, ήταν η παρέμβαση του Λ. Αυδή όσον αφορά το τεχνικό πρόγραμμα - αυτό ψηφίστηκε και από την παράταξη του Θ. Πάγκαλου - που εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1995 τα 17,727 δισ. δραχμές. "Στο πρόγραμμα εκτέλεσης έργων εμφανίζονται διαφορετικές εξελίξεις στα μεγέθη κάθε διεύθυνσης. Ας ληφθεί υπόψη ότι από τα ποσοστιαία μεγέθη θα πρέπει να αφαιρεθεί ο πληθωρισμός, δηλαδή τουλάχιστον 10%. Επομένως, η μεν μείωση των έργων της Διεύθυνσης Σχολικών Κτιρίων ανέρχεται όχι σε 2% αλλά σε 12%, η δε αύξηση των έργων της αποχέτευσης 1% αποτελεί στην πραγματικότητα μείωση 9%", τόνισε ο Λ. Αυδής.

Αντίρρηση εξέφρασε, τέλος, και για την ιεράρχηση των έργων, όπως αυτά παρουσιάζονται στο τεχνικό πρόγραμμα, αφού επισήμανε ότι η Διεύθυνση Σχολικών Κτιρίων και η Διεύθυνση Αποχέτευσης θα έπρεπε να ήταν οι πρώτοι τομείς στα ποσοστά αύξησης του προϋπολογισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ