Σάββατο 28 Γενάρη 1995
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΚΑ
Πενταήμερη απεργία αποφάσισαν οι γιατροί

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί του ΙΚΑ, με τις συνεχείς επιθέσεις που δέχονται οι ίδιοι αλλά και το Ιδρυμα, συζητήθηκαν χτες στη Γενική Συνέλευση του συλλόγου των γιατρών του ΙΚΑ (ΣΕΥΠΙΚΑ).

Ολοι επισήμαναν ότι η κυβέρνηση οδεύει στη διάλυση του ΙΚΑ και γενικότερα του δημοσίου χαρακτήρα της υγείας. Οι γιατροί του Λεκανοπεδίου έκαναν χτες τετράωρη στάση εργασίας, και η Πανελλήνια Ομοσπονδία (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) αποφάσισε 5ήμερη απεργία, η ημερομηνία της οποίας θα καθοριστεί άμεσα.

"Οταν τα προβλήματα οξύνονται, τότε η επίθεση ενάντια στους γιατρούς μεγαλώνει. Αυτή είναι η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και διατυμπανίζει η πλειοψηφία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης", τόνισε η Μ. Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή,εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης."Στόχος της κυβέρνησης, ανέφερε, είναι να διαλύσει το ΙΚΑ. Οι περισσότερες ιατρικές υπηρεσίες παρέχονται έξω από το Ιδρυμα. Εμείς πρέπει να δεχτούμε το ρόλο του συνταγογράφου και μόνο;". Η Μ. Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή πρόσθεσε ότι οι γιατροί πρέπει να αγωνιστούν για να διατηρήσουν το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας, και παράλληλα, με την κριτική που θα ασκήσουν στην κυβέρνηση, θα πρέπει να κάνουν και μία αυτοκριτική, "ώστε το υγιές σώμα των γιατρών να αποβάλει από τους κόλπους του όσους παρανομούν".

Στη συνέλευση έγινε αναφορά στις δηλώσεις του διοικητή του ΙΚΑ, Γρ. Σολωμού σε ΜΜΕ, που σύμφωνα με το σύλλογο, στιγματίζουν τους γιατρούς. Στο ψήφισμά τους οι γιατροί του ΙΚΑ διαμαρτύρονται για τις εγκυκλίους του ΙΚΑ για τα φάρμακα και θεωρούν ότι η "λίστα" δημιουργεί σοβαρά εμπόδια στην περίθαλψη.

Επίσης, διαμαρτύρονται για τους συμβασιούχους γιατρούς, που δεν έχουν πληρωθεί και έχουν απολυθεί, και ζητούν την καταβολή κινήτρου παραγωγικότητας και τη μονιμοποίηση όλων των γιατρών του ΙΚΑ.

Η διοίκηση του ΙΚΑ

Σε χτεσινή ανακοίνωση της διοίκησης του Ιδρύματος, αναφέρεται ότι "ποτέ ο διοικητής δε διέσυρε την πλειοψηφία των γιατρών του ΙΚΑ". Ακόμη, τονίζεται ότι κανείς γιατρός δεν απολύθηκε, και ότι "καταργήθηκαν οι αστήρικτες νομικά "μηνιαίες" συμβάσεις, οι οποίες και ανανεώνονται διά άλλων αορίστου χρόνου, σύμφωνα με το Ν. 1204/72 και εφόσον υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις". Για τη λίστα φαρμάκων του ΙΚΑ σημειώνεται ότι έχει πλέον θεσμοθετηθεί σύμφωνα με τις οδηγίες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επαναλαμβάνεται στην ανακοίνωση ότι στην περίπτωση που κάποιος γιατρός θεωρεί ότι για τη θεραπεία του ασθενή χρειάζεται φάρμακο εκτός λίστας, μπορεί να το συνταγογραφήσει με την ένδειξη "αναντικατάστατο".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ